două OSuri la pachet

Mihai ne arata ca unii vanzatori de sisteme baga acum 2 sisteme de operare Windows la pachet. Pentru ca trebuie sa bage in fata Vista si pentru oamenii care vor totusi un sistem de operare decent.

Azi discutam cu cineva care spunea ca nu vrea sa isi ia un laptop momentan, ca nu vrea sa plateasca si pentru Vista.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. microsoft a reusit sa se faca de kko si cu SP1 pentru vista. de os in sine nu mai vb, ca stim cat de poplar e. poate urmatorul os sa merite, desi, la cum misca firma din redmond, am ceva scooby-dooby-dubii :P

    00
  2. NOU
    #2

    Si totusi treaba era putin invers in iarna lui 2006. Nimeni nu mai cumpara notebookuri cu Windows XP preinstalat pentru ca asteptau Vista. Care se lasa asteptat in ciuda promisiunilor "inainte de Craciun". Si atunci, la presiunile producatorilor, Microsoft a promis licenta "gratuita" de Vista pentru notebookurile cumparate pana in martie 2007. Gratuita asta a fost una din cele mai mari tzepe date de Microsoft. Mie.

    Da’ m-am razbunat… :)

    00
  3. Handrews, incorect .. vista nu consuma jumate din resurse, el isi aloca dinamic in functie de cata memorie ai, ce program folosesti la un moment dat, etc. Am rulat vista pe sisteme facute acum 3 ani la fel de bine ca pe un sistem nou-nout desi diferenta de tehnologie e mare. Intradevar exista diferente de raspuns dar per ansamblu isi face treaba la fel de bine in ambele cazuri.

    Oricum .. asa cum prin 2003-2004 mai erau inca utilizatori inversunati de win2000 tot asa vor exista inca 2-3 ani utilizatori inversunati de xp. Mi se pare normal ca fiecare sa foloseasca sistemul care i se pare cel mai bun, fie ca e vista, xp sau 2000.

    00
  4. Nu va avea de ales si isi va lua un laptop cu Vista pana la urma.
    Ii va da o sansa dar se va enerva si dupa 2 saptamani il va inlocui cu o copie piratata de xp (doar a platit taxa microsoft deja).
    MS contabilizeaza inca o vanzare care confirma succesul de netagaduit al Vistei
    Toata lumea castiga.

    00
  5. corect. e o idiotenie sa consumi jumatate din resurse numai ca sa rulezi sistemul de operare. care nici nu-ti ofera ceva deosebit, btw.

    00
  6. Nu vrea sa plateasca, pentru ca il ia de pe torrente. Gimme a break.

    00
  7. Pai daca iti iei laptop, cel mai bine e sa iei unul cu MSDOS sau Linux, pentru ca scutesti si ceva bani in felul asta. Numai sa te asiguri ca gasesti mai apoi drivere de XP pt tot ce are prin el…
    PS: am licenta gratuita prin MSDNA, asa ca nu sariti imediat sa ma acuzati ca piratez

    00
  8. se gasesc si fara sistem de operare preinstalat

    00
  9. @seba18
    diferenta de pret nu e chiar atat de mare. furnizorul plateste putin pt licenta oem de windows si isi recupereaza banii bagandu-ti pe gat toate gunoaiele trialware (norton av and friends).
    @ktx
    da, adevarat, problema e ca oferta e saracacioasa si ajungi in cele din urma sa platesti pt vista, chiar daca nu intentionezi sa folosesti asa ceva (cum am patit-o si eu de altfel). intr-o piata libera nu s-ar intampla asa ceva.
    Comportamentul asta de racketi pe care il au cei de la MS, prin care forteaza mana furnizorilor sa bage pe gat clientilor ce OS vrea muschiul lor, ii face foarte detestabili
    @pigbrother
    unii chiar nu vor vista. nici macar piratat

    00
  10. Si ce vrei sa bage pe gat, Linux? I loled.
    Windows XP is over, ffs, toate sistemele de operare vechi ajung in momentul asta. Ca se gasesc niste nostalgici sa-si sufle mucii cu patos si sa verse o lacrima pe cosciugul XP-ului este amuzant, atat timp cat se pastreaza in limitele rationalului.
    Ceea ce nu este cazul

    00
  11. Zoso, zici ca ai face reclama la Vista!

    00
  12. Eu in ultimele patru – cinci luni am reusit performanta sa cumpar doo laptopuri, ambele cu Vista cel mai oficial si mai cu licentza, si sa le rashchetez prin downgradare pe amandoua. Unul pe laptopul meu, pentru ca nu am chef acum sa invat chestii noi cand mi-e lumea mai draga, cand am chestii multe de facut si imi fute productivitatea muncii. Am de munca, nu de jucat si de injurat. Deci vreau un produs pe care sa il stiu. Mersi, nu imi trebuie mai mult. Iar al doilea, ca a venit in limba italiana (cumparat din Italia) si mersi, vreau unul in engleza, si nu puteam sa schimb limba.

    Therefore rashchet la amandooo, instalat XP-ul cel mai inventat cu putintza, ca doar am platit o data la monopolul lui Bill, si toata lumea e multzumita, cu exceptzia mea, care nu am putut sa-mi cumpar cum am vrut eu. De-aia nu are ursul coada, ca producatorii fac ce vor ei, nu ce vor clientzii… :(

    00
  13. Toata lumea face downgrade. Pe Vista nu merg mare parte din aplicatiile care ruleaza pe XP. Nu poti instala IrfanView, nu merg versiuni (nu foarte vechi) ale VLC Player, BSPlayer, Picasa da erori etc.

    00
  14. Pana la urma dusmanul binelui este mai binele. Daca s-a ajuns cat de cat la stabilitate de ce sa ma complic? Ce e atat de inovator incat sa merite schimbarea/experimentarea?

    00
  15. @pigbrother
    nu. vreau sa bage nimic pe gat. nu inteleg de ce e asa de greu de priceput ca asta e ceva normal. nici vista, nici xp, nici linux nici freedos. e ceea ce se numeste "libertatea de a alege",principiu care ii nelinisteste tare pe prietenii tai de la microsoft.
    faptul ca ms considera ca toata lumea ar trebui sa foloseasca vista de acum inainte e un abuz cu care, intamplator, si tu esti de acord.

    00
  16. Woody, da-i in judecata.

    Petrvs, bati campii, orice aplicatie merge pe Vista. Nu e vina nimanui ca tu vrei sa rulezi aplicatii din 1998.
    Dar vorbesti si tu dupa ureche, cum vorbesc 99% dintre "expertii online".

    00
  17. Nu stiu ce au unii cu Vista (in afara faptului ca iti trebuie un computer decent ca sa mearga bine). Eu il folosesc deja de mai bine de un an si nu am avut nici cea mai mica problema cu el.

    Din punctul meu de vedere MS iti ofera un produs. Daca nu iti place nu te forteaza nimeni sa il cumperi/folosesti. Sunt Mac-uri, Linux, etc.

    00
  18. PigBrother, cu datul in judecata deja s-a ocupat comisia europeana de ei, si o sa le mai care la amenzi pana se potolesc odata sau se retrag de pe piata europeana (ceea ce ar fi fooooarte bine!).
    In al doilea rand sunt destul de multe chestii care NU merg pe Vista. Un exemplu este tehnologia CUDA de la nvidia , care a aparut dupa VIsta, dar nu are suport de Vista, dar in schimb de XP, Linux si MacOSX. Si sunt multe astfel de exemple de diverse softuri care nu au suport de Vista de la producator si ca atare nu merg pe Vista. Iar compatibilitatea inapoi ar trebui sa fie carcteristica oricarui sistem de operare (da stiu si Linuxul e varza la asta, dar macar e gratis nu dau banu pe el si apoi vad ca nu imi merge una sau alta si pot sa il arunc la gunoi).
    Apoi Linuxul nu iti este bagat pe gat din moment ce e gratis, adica nu dai un ban pe el.

    00
  19. @pigbrother
    daca am trai intr-o societate in care justitia si-ar face treaba eficient si echitabil, i-as fi dat. dar sunt optimist, cand vad amenzile pe care MS si le tot incaseaza prin UE.
    si oricum, au deja probleme suficiente cu justitia. sper ca nefericitii aia care au fost fortati sa foloseasca vista pe laptopuri cu 512 MB RAM si placi grafice intel sa castige. explica-le lor cum xp e obosit ffs si cum tie iti zbarnaie vista pe 2 GB de RAM.
    chiar e greu sa avem si o discutie pe principii, dincolo de vista rulz/suckz?
    Ma bucur ca iti place vista. Dar gandeste-te ce s-ar intampla daca windows 7 va fi o gorila de 3 ori mai rea decat vista, atat de rea incat nici tu nu vei vrea sa o folosesti, vista satisfacandu-ti toate nevoile.
    si atunci le vei spune tuturor sa foloseasca ce decide MS sa foloseasca si nu ce considera fiecare ca e mai bine?
    @Lucian S
    Din punctul tau de vedere, gresesti. Pt tine e ok vista, dar pt altii nu e. si nu au de ales. Microsoft "te forteaza sa il cumperi/folosesti".

    00
  20. de ce sa mai dai banii pe xp acum? oricum o sa-si piarda suportul in curand, ce te faci atunci? cumperi vista?!

    00
  21. ictin, si a cui vina este ca, la un an si jumatate de la lansarea Vista, NVIDIA nu a fost capabila sa lanseze o versiune compatibila cu OS-ul asta?
    Chiar daca MS s-ar fi rahatit pe toti dezvoltatorii din lume inainte de lansare, si NVIDIA tot ar fi avut timp pana astazi sa actualizeze dracu aplicatia aia. Dar, heh, NVIDIA a avut nevoie de un an si ceva sa repare un nenorocit de TV-Out din drivere, ce dracu sa le mai ceri.

    Woody, dupa cum bine stii si vezi, un blog pe care apar tractoristii IT nu este un loc prea bun de filozofat. Ma doare in cur ce OS foloseste Gigel, poate sa-si puna si Windows 3.1.
    Dar sa te plangi ca un produs si-a incheiat ciclul de viata, si trebuie retras, sau sa aberezi ca vrea DeepBlue sa ruleze, cand nu este deloc asa, este deja un simptom al trecerii granitei retardarii.

    00
  22. A cui e vina? a microsoftului bineinteles ca au facut sa fie o adevarata bataie de cap dezvoltarea aplicatiilor de Vista daca nu folosesti tehnologia lor de 2 bani .NET. Si chiar si asa sunt probleme. Eu stiu foarte bine cate probleme are .NET-ul asta si din cauza ca am incercat sa inlocuiesc la o aplicatie display-ul grafic de la nenorocirea de DirectX (care la fel a fost bagata pe gat utilizatorilor) la OpenGL. Asa ca de ce sa isi bata NVIDIA capul cu Vista pe care oricum o folosesc putini, si aia obligati? Sa pateasca ca ATI care au facut panoul de drivere in .NET si foarte multi au fugit apoi de ATI din cauza asta? Utilizatorii de Vista pot foarte bine sa fie ignorati, si multi producatori de software chiar asta fac, nu isi bat capul cu suportul de Vista!

    00
  23. Oh, deci programatorii NV sunt prea ocupati ca sa le pese de aia care folosesc Vista. Dar tot MS este de vina. I loled.

    00
  24. Am rulat Vista Ultimate pe Athlon64 @ 3200+ cu 1GB ram si 6600 thd extreme (leadtek) fara probleme (am pc-ul de la sfarsitul lui 2005). nu asta e problema ci mentalitatea romaneasca :

    „gigel a spus ca nu e bun, ca nu ii place.. mie de ce sa imi placa.. ia sa ii caut eu bubele in loc sa vad ce are mai bun decat alte so” .. auzind astea ion face si el la fel si asa se raspandeste ideea ca ‘vista sucks’.

    are dreptate fratele porc la faza „vorbesti si tu dupa ureche, cum vorbesc 99% dintre ‘expertii online'”.

    00
  25. Evident ca tot MS e de vina din moment ce au preferat sa incurajeze doar soft-ul pe .NET, ca e produsul lor, iar la restul le-au cam dat-o la bot. Dupa nesimtirea care au facut-o cand si-au impus directX-ul NIMENI nu mai are incredere in microsoft si nu se apuca sa bage bani in dezvoltarea pt. Vista si apoi sa se vada cu aplicatiile „banate” de microsoft ca nu folosesc tehnologia lor.

    00
  26. ictin, nu inteleg ce bati calul cu .Net, de parca DOAR aplicatiile scrise in C# ar merge pe Vista. Cine vrea sa faca ceva, o face.
    Evident, nu este cazul NV.

    00
  27. Deoarece MS intotdeauna a incurajat uneltele si produsele sale pe Windows. Cine indraznea sa nu respecte ce vroiau ei se trezeau eliminati, exact cum s-a intamplat cu DirectX la inceput, cand au anuntat suport de OpenGL pe Windows, iar apoi au pus numai pe NT, iar producatorii de placi video care indrazneau sa faca drivere de OpenGL pt. ’98 nu mai pupau specificatii de DirectX, si asa multe firme de jocuri au dat faliment in vremea aia din cauza ca si-au dezvoltat jocurile pe OpenGL care a fost apoi „banat| pt. un timp pe Windows. Asa ca de ce sa te complici cu Vista, cand MS te blocheaza? Foarte bine ca mari producatori de hardware nu au dat drivere pt. Vista repede. Foarte bine ca nu se complica sa faca suport de Vista la diverse soft-uri. Sa stati si voi astia cu Vista sa va uitati lung cum ne uitam noi la Linux acum cativa ani cand MS nu lasau producatori de hardware sa fac drivere de Linux ca nu le mai dau ei specificatiile pt. Windows. Poate pentru versiunea urmatoare de windows nu or sa mai faca deloc drivere producatorii de hardware, nu or sa mai stea dezvoltatorii de software sa mai faca aplicatii native. Si atunci chiar va fi o zi fericita pt. toata lumea.

    00
  28. @pig lasa-l frate porc, a auzit si el o chestie si o tine doar p-aia, altceva nu mai stie.
    Am vista de niste luni, sunt foarte multumit de el, nu e nimic atat de revolutionar dpdv al interfetei incat sa am nevoie de 1 an sa-l „invat”, cum se plange Turambar :)

    00
  29. Uite, eu mi-am cumparat acum cateva luni un Inspiron 1501 cu Vista preinstalat si a trebuit sa-l rad si sa pun XP pentru ca mi se parea ca se misca prea incet. De atunci l-am testat si pe un hp nou cu 2 giga de memorie si merge (evident) mult mai bine. Mi se are un sistem de operare decent dar mananca prea multa memorie (si eu aveam varianta de baza, fara aero theme si alte prostii).

    00
  30. „Deoarece MS intotdeauna a incurajat uneltele si produsele sale pe Windows.”
    da, ce tampiti microsoft astia…

    00
  31. ceea ce unii dintre voi refuza sa inteleaga, invocand progresul si necesitatea de a fi tot timpul in pas cu ultimele produse de pe piata, e ca cei pe care voi ii catalogati drep inferiori nu sustin ca Vista ar fi cel mai mare gunoi de pe piata ci faptul ca un client nu ar trebui sa fie fortat sa cumpere Vista fie ca vrea sau nu. Eu sunt stabilit in sua de cativa ani si ceea ce m-a deranjat e ca in ziua in care Vista a fost lansat pe piata, toti retailerii au fost fortati sa retraga toate unitatile cu Windows XP de pe rafturi si ca singura varianta de a instala XP e sa cumperi o licenta OEM sau o copie pirat.
    Problema nu e daca Vista e bun sau rau(asta e subiectiv si depinde de felul in care folosesti calculatorul/de aplicatiile pe care le-ai instalat), problema e ca nu poti alege, ca esti fortat sa cumperi un PC cu Vista instalat, sa-l formatezi si sa pui XP, ca trebuie sa te familiarizezi cu un nou OS candva cand poate ai altceva pe cap, ca ti-a crapat PC-ul in timp ce lucrai la un proiect si acu, in loc sa lucrezi la proiect sa respecti deadline-ul, tu iti bati capul cu un OS nou, mai imbarligat si care s-ar putea sa nu fie compatibil cu toate aplicatiile pe care tu le folosesti.
    Ia in calcul faptul ca nu toata lumea e PC-savvy si ca pentru unii dureaza sa se familiarizeze cu un nou OS.

    00
  32. xp a fost un hit, vista nu prea

    00
  33. @ ABS: Sa invetzi tu din mers Excel 2007, cu o cu totul alta interfatza grafica, in contextul in care mie imi arde buza de cata treaba am si nu vreau, repet, nu vreau sa ma reapuc sa-mi fac deprinderi automate pe alte combinatii de taste / de locatii de botoane, cand le am pe unele cat se poate de bine infipte in minte si in degete, numai bune sa fac bani cu ele aici si acum.

    Nu-mi futetzi automatismele de Excel, ca rashchetez tot si instalez ce shtiu ca merge brici. Aici si acum :(

    00
  34. ady, cine i-a fortat pe retailerii aia sa retraga XP si sa vanda Vista? In caz ca nu te-ai prins inca, i-a fortat contractul pe care l-au semnat cu mana lor.

    00
  35. @ pigbrother:

    Spre dezamagirea ta nu vorbesc din auzite ci din experienta personala. Da, recunosc, erau versiuni ale programelor alea din noiembrie 2007 (nu din 1998 – stiu, a fost o ironie din partea ta!) ce ar fi trebuit sa mearga avand in vedere ca Vista era deja lansat din ianuarie 2007. Ma rog, cu ultimele versiuni a fost ok! Dar IrfanView tot nu am reusit sa il instalez, iar Picasa se inchide din senin.

    @ Programare Sociala:

    Nu ti-a dat nici o eroare la instalarea IrfanView? Eu primeam o eroare cand incercam sa-l instalez si nu puteam merge mai departe.

    00
  36. I loled

    00
  37. Si … te-ai prapadit? :)

    Citisem si chestia asta in comentariile de mai sus, dar nu lucrez in IT si nici nu sunt vreun guru ca sa fiu la zi asa ca tine, ma limitez la rasnita mea si fac asocierile ca un simplu user.

    00
  38. pIGbRothel e o parte din sistemul asta corupt, pentru el lumea asta defecta ii vine ca o manusa.
    el nu vrea sa inteleaga ca lumea trebuie sa fie libera..si sa ai de unde alege, daca ar fi dupa el… ne-ar da sa mancam doar ce VREA el.
    oamenii astia nu au ce cauta pe lume.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.