tinere speranţe

N-o sa va vorbesc despre intalnirea de aseara (au facut-o Cristian si Iulian), pentru ca eu m-am dus acolo sa agit spiritele si eventual sa ma injur cert cu niste oameni. Daca nu vreti sa cititi cele doua insemnari, va spun eu pe scurt: nimic nou, nimic util.

Distractia a inceput dupa ce plictiseala de pe scena s-a terminat. Em am avut norocul sa fiu inghesuit de 4 studente la jurnalism si sa am placerea de a le explica de ce jurnalistii sunt niste jigodii. Am recunoscut in ele inocenta si candoarea care m-au facut si pe mine acum 10 ani sa vreau sa fiu jurnalist. Intre timp, mi-am revenit.

Jurnalismul e frumos. Sa stai pana pe la 25 de ani sa alergi la evenimente, sa fii miezu’, sa scrii lucruri care conteaza…Dar dupa, parca lasi deoparte romantismul si mai vrei si altceva. Unii se prind mai devreme, altii mai tarziu.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. misto intilnire, nu?
    ma refer la cele 4 fete…

    00
  2. Generalizarile ma enerveaza mai mult decat orice. Stimabile domn Zoso, de unde stiti dumneavoastra ca toti jurnalistii sunt jigodii? I-ati cunoscut dumneavoastra pe toti ? Ii includeti aici si pe cei din presa internationala sau doar jurnalistii romani sunt jogodii? Si daca sunt jigodii, cam care ar fi calitatile pe care le posedati vis-a vis de acest subiect care v-au indicat candva ca ati fi putea fi jurnalist?

    00
  3. mariana, am explicat pe acolo ce si cum.
    daca te simtim, nasol.

  4. NOU
    #4

    intrucatva, zoso a recunoscut si aseara k are tendinta sa generalizeze. discutia a fost mai lunga si a adus in prim-plan si exceptii, kre n-au vizat doar jurnalistii, ci si alte subiecte impotriva carora scrie foarte vehement (un alt exemplu l-ar constitui membrii ascmedia). s pare k nu prea vrea sa vorbeasca despre ele, poate pentru k ar trada ceva din „romantismul” (k sa folosesc termenul lui) c nu l-a parasit cu desavarsire. si, precum i-am zis si aseara, parerea mea e k intalnirea ascmedia „bloggeri vs. jurnalisti” a fost un bun prilej sa pornim d la „nimic nou, nimic util” si sa ajungem sa nu regretam k am fost acolo.
    ma bucur k ne-am cunoscut, Zoso, Piticu, Ioana Avadani, Voce, precum si cu toti ceilalti invitati!
    pe saptamana viitoare!

    00
  5. @mariana
    Nu toti romanii sunt suedeji, si totusi pentru cei din afara tarii suntem niste suedeji. Asa si cu jurnalistii.

    00
  6. Acu’ e prin manualele de la jurnalism scrisu cu „k” sau le-au băgat direct din generală ?

    00
  7. Nu m-am simtit, draga Zoso. Ma deprima doar tonul generalist si blazat al oamenilor care la varsta lor, ar trebui sa mai creada inca in puterea de a muta muntii din loc. Atat.

    E adevarat ca sunt multi „jurnalisti”. Ii poti chema cum vrei, atata vreme cat vii si cu argumente. In rest, nu amesteca in aceeasi ciorba oameni care isi fac treaba fara a se amesteca in scandaluri pentru a-si face un titlu de glorie in aceasta breasla. Adevaratii jurnalisti nu se bat cu pumnul in piept pentru a arata ca au dreptate. Ei demonstreaza prin argumente si cauta mai departe si alte probleme.

    00
  8. Da poate nu toti jurnalistii sunt niste jigodii, dar in marea lor majoritatea sunt niste jigodii.

    00
  9. NOU
    #9

    Ce spune Zoso e foarte clar. Jurnalismul din Romania nu este nici ceea ce pare si nici ceea ce priveste, spera sau meseria dupa care tanjeste un tanar student la jurnalism. Probabil ca in presa asta mai sunt si jurnalisti ce nu se incadreaza in aceasta catalogare. Dar cum majoritatea decide… sustin afirmatia.

    00
  10. @mariana; aia inocenta si candida:

    woman, know your limits!!

    00
  11. andrei, know your english. e plural, deci women.

    00
  12. in pla mea de viitoare ziarizde mircu e mirc fah!!!!!!!!!!!!!!!!
    mi e groaza de viitorii doctori/avocati/ingineri

    00
  13. marius,

    JIGÔDI//E ~i f. 1) Boală infecţioasă a câinilor tineri, de cele mai multe ori letală, manifestată prin atrofia muşchilor şi tulburări generale. 2) pop. fam. Câine jigărit, care trezeşte milă şi repulsie; javră; jigăraie; potaie; cotarlă. 3) fam. Animal sălbatic (fioros); dihanie; jivină; jiganie; lighioană. [G.-D. jigodiei; Sil. -di-e] /cf. ung. zsigora

    milă ? nu. repulsie ? mai curand…

    00
  14. Zoso: si cum le-ai explicat tinerelor sperante de ce sunt ziaristii niste jigodii? Recunosc ca nu am citit tot ce ai scris despre boala ta pe gazetari, dar chiar sunt curios de ce crezi asta. Generalizarea este oricum o greseala. Se invata in primul an la drept :) , loc unde gasesti studente dragute ca si tinerele tale sperante cu care te-ai intretinut ieri seara.

    00
  15. Am trecut si eu pe acolo pentru ca i-am zis lui Zoso c-o sa trec. Altfel nu m-as fi deranjat… Sa ma duc sa-l aud pe Ciutacu cum se infoaie in fata a 40 de oameni…

    In rest, au dat-o in diverse. Acu’ 5 minute erau jurnalisti la un ziar si acolo stau intr-o pozitie, acum erau bloggeri si pe blog stau in alta pozitie. Ciutacu l-a dat exemplu pe Tuca Show care e prieten cu Basescu dar asta nu-l impiedica pe el, Ciutacul, sa scrie de rau de presedinte, chiar in ziarul pe care-l pastoreste Tuca Show. Pai, normal, de cate ori a scris Tuca Show in Jurnalul National (sau aiurea) de bine de Basescu? Niciodata. Pentru ca politica ziarului e alta. Pentru ca-l mananca Voiculescu cu fulgi cu tot. La fel ca pe Ciutacu sau pe oricine altcineva din trust.

    Concluzia: cand un patron iti da 5.000 EUR/luna, cred ca singura ta grija e cum sa dai limbi mai frumoase (decat altii cu salarii mai mici care vor sa ajunga si ei la 5000), in nici un caz sa-ti exprimi PROPRIILE pareri. Indiferent unde, acasa, pe strada sau pe blog. Bineinteles ca la un moment dat nici nu mai stii care sunt PROPRIILE pareri, deja esti convins ca ale sefului tau sunt si ale tale…

    00
  16. Scuze ca va intrerup…jurnalistii pot fi cel mult javre, nicidecum jigodii. Jigodia este o boala de piele, ce-i drept specifica cainilor, la care cred ca facea aluzie Zoso.

    00
  17. Zoso, eu ti-am spus si aseara ca mi se pare trist ca la 27 (atatia parca erau) de ani, sa pui etichete pe mii de oameni pe care nu ii cunosti. Ma bucur, insa, ca am ajuns la un mic acord, si anume ca mai exista si institutii de presa acceptabile si „cazuri fericite” de jurnalisti corecti, care sunt platiti dupa merit. Cat despre tinerete, facultatea de jurnalism si conflicte… trec, sau cel putin pot lua o alta forma. Seara trecuta a avut scopul ei. Macar pentru ca ai scris niste randuri relaxate, fara injuraturi in exces. Ma bucur ca ne-am cunoscut cu totii si sper ca vor urma discutii interesante… cu naivitatea la pachet.

    00
  18. Diferentza dintre ideal, dintre imaginea initziala, la fel de stereotipizata, cu care intri in aceasta meserie, si des-vrajirea ulterioara.
    Nu mananc rahat de pe margine – stiu mediul din interior, de catziva ani sunt in / langa . Cu cat am mai mult de-a face cu jurnalishtii, cu atat ma amarashte accentul pus pe senzatzional, agresivitatea si bagatul in sufletul omului, scurmatul dupa rau shi nashpa shi rahat. Lucirea rea din ochi. Cinismul. Nu mai spun de superbie, arogantza shi sictir – sa zicem ca astea le mai gaseshti si prin alte ocopatzii care aduna prestigiu pe la coltzuri.
    Shtiu, e boala profesionala, au trecut shi altzii in alte vremuri prin aceashi acnee juvenila. Insa e obositor, fratzilor, shi dezamagitor.
    Il intzeleg pe zoso. Dar, coane, shi tu le comitzi cateodata… :P

    00
  19. mie imi place de imbecilul care zice ca e „jurnalist” si scrie cu „k”, pot sa-l iau acasa?

    00
  20. S-acolo te-ai tinut tot de caterinca zoso? :-| Pacat.. sau nu.. inseamna ca n-aveai ce spune..

    00
  21. lucian, nu prea stii sa citesti, nu?

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.