Unde sunt creditele neperformante?

Aseară, în taxi, un baiat mi-a explicat o metodă frumoasă de a da ţeapă băncii. Faci un împrumut de nevoi personale, îţi iei un logan şi îl pui pe numele soacrei sau altei persoane. Plăteşti 2-3 rate şi apoi îţi vezi de ale tale. Dacă nu ai proprietăţi personale, banca nu prea are ce îţi face. 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. si nu o sa ai proprietati personale toata viata?

    00
  2. Daca nu ai proprietati, daca nu esti casatorit ( sa aiba sotia bunuri), daca nu ai alte bunuri ( masini, frigidere, etc ).
    Banca va vinde creditul neperformant unei agenti de recuperare, te vor stresa cateva luni initial prin posta, apoi telefonic, intr un final e posibil sa te caute prin bloc, sa vorbeasca cu vecinii etc. Daca descopera oarece bunuri pe numele tau pot sa mearga la executor, daca nu.. asta a fost tot. Eventual te vor ruga sau ameninta sa platesti macar un milion in contul datoriei ca sa dovedesti ca esti de buna credinta – zic ei, de fapt, ptr a anula termenul de prescriere.
    Cine a fost destept a facut credite de nevoie personale la fiecare banca existenta, dupa care s a carat din tara cu 2-300.000 euro.

    Nu am aflat in cat timp se prescrie datoria catre banca, in ideea in care ai grija sa nu mai platesti nici un leu sau sa semnezi de primire sau acceptare vre un fel de comunicare.

    00
  3. sergiu: cum ziceam, la un moment dat se va prescrie datoria, poate ne zice cineva avizat.

    00
  4. Nu stiu daca inca mai merge, dar oricum nu iti dau mai mult de 300 de milioane mi se pare, si pentru banii astia nu face deranjul..

    Probabil ca unii la inceput si-au scos sume frumoase astfel.. intr-o vreme se dadea credit doar cu buletinul :P

    00
  5. @Cristian: atata vreme cat ei fac acte de executare, termenul de prescriptie se intrerupe, respectiv incepe sa curga un nou termen de 3 ani. O simpla notificare prin executor ajunge pentru asta.

    00
  6. Gresesti. Ca sa ajunga la executor, trebuie sa aiba CE SA execute. Executorul nu ti trimite hartie „vezi ca vin”, ci va emite hartoage cand are ce sa ia de la client: bunuri, sau un eventual 30% din salariul pe care il incasezi sau il vei incasa la un moment dat.

    00
  7. NOU
    #7

    nu va face nimeni nimic daca ati ascuns bunurile. din 2011 intra noul cod de pro civila si dispar si executorii bancari din peisaj…aia normali au atite dosare ca nu vor sa auda de inca 3mil de dosare noi::))te streseaza niste unii, te amenininta, etc…::)))vrajala. oricum sunt provizionate, bnr obliga bancile sa aduca banii sa majoreze cs sa nu scada solvabilitatea sub 13%, etc. si oricum din start banca calcula o pierdere pe total credite intre 10-15%, asa ca daca o fii 40%, nu e bai. trimite austriacu, francezu si grecu(asta mai greu) banu sa acopere vrajala. da tineti minte: in viata asta nu ne vom mai intilnii cu banii atit de ieftini niciodata. eu am luat cite 5000 cu buletinu de la 9 bancii, i-am bagat in actiunii, am realizat si o pierdere pe portofoliu si aia sunt atit de cretinii ca nici nu stiu unde sa caute:::)))hai creditare(cred ca tot iei ne vor sterge din biroul de credite ca suntem 6mil si nu da bine):::)))

    00
  8. NOU
    #8

    Singura mea obiecție la tot ce ai scris mai sus este că banca cam are ce să îți facă.
    Chiar dacă nu ai proprietăți, îți pune poprire pe salariu. 30% măcar. :)
    Dacă ești PFA atunci nu mai ești apărat de codul muncii și procentul devine 100%. Contul tău bancar devine al lor.

    00
  9. Sunt limitati de lege la orice recuperare din veniturile periodice ale unei persoane. Deci nici la PFA nu pot sa iti execute tot venitul.

    Eu sunt curios cum exact pui Loganul pe numele soacrei. :)

    00
  10. 00
  11. @ Cristian – a zis cam tot ce se putea…daca ai plecat din tara cu banutii si nu ai proprietati prin Romania, poti sa stai linistit….astfel o sa te caute astia pe acasa…si de rusine platesti 1 milion , 2 pe luna :) executarea silita nu se refera doar la proprietati ci si la conturile bancare si poate iti gasesti naibii un loc de munca si o sa iti vina la serviciu proprire pe salariu si iar te faci de kkt :)) deci luati banii si fugiti din tara, dar acum e prea tarziu :)) bafta

    00
  12. NOU
    #12

    Te cauta dupa CNP, ca sa iti reuseasca asa ceva, ar trebui sa si telefonul mobil si tot pe numele altora. Cum ai platit cablu la RCS ar trebui sa iti sara in cap, de unde ai avut bani?

    00
  13. Zoso, asta-i o „combinatie” cel mult pentru taximetristi. Nu vreau sa ii jignesc si sa bag intreaga breasla la acelasi capitol. Dar pe ei ii cam conduce pumnul si nu capul. Banuiesc ca „baiatul” din taxi e soferul, nu? Daca unuia din ca el o astfel de miscare i se pare inteligenta, eu unul n-as face asa ceva niciodata. Cineva mai sus spunea de limita maxima a unui credit de nevoi personale. Cam la orice banca e de 10k EUR. Indiferent de salariu. Hai… max 15k.
    Pentru 15k sa fii vanat de recuperatori, chiar daca or fi ei mai „eleganti” si nu sunt precum camatarii… Chiar nu merita. Si nu prea poti sa o faci de prea multe ori. Datele circula repede in sistem. Poate doar daca iti faci creditele in aceeasi zi… dar nici asa nu cred ca e posibil.
    Asta ca sa vorbesc doar tehnic. Sa nu mai zic de moralitate… si de cat de mult urasc oamenii de genul asta care „se descurca”. Asta o sa ne defineasca in final ca natie???
    Si eu aud multe in taxi. Dar crede-ma, daca n-as fi prea ostentativ, as sta tot drumul cu castile de la player in urechi.

    00
  14. Iti vezi de alte tale, adica cum ar fi pleci in Spania sau Italia la cules de capshuni si te dai barosan ca ai numere romanesti. Iar cu amenzile de radar de la camerele video te stergi la fund.

    Sunt stupefiat de inclinatia romanului si bogatia de idei la cum sa devii infractor. Cand altii isi storc creierii cum sa munceasca mai mult si mai bine.
    Chiar ca suntem o natie blestemata.

    00
  15. @Cristian: nu, nu gresesc :) prescriptia se intrerupe prin manifestarea de vointa a creditorului, fara a fi legata de situatia financiara a debitorului. Executorul face orice act ii ceri, altfel e pasibil de sanctiune disciplinara, asa ca daca ii ceri sa il someze (si platesti onorariul), il va soma si va intrerupe termenul.

    00
  16. Creditul se prescrie la 3 ani de la data ultimei plati facuta de debitor sau a unei actiuni facuta de executor. In principiu executorul trimite scrisori la toate bancile, primarii, oficiu de cadastru, ITM etc. prin care el solicita informatii despre persoana respectiva. Pana si tu fara vrei poti sa intrerupi prescriptia prin recunoasterea datoriei fata de creditor. (verbal sau scris). Sunt firme de recuperare care au acoperire internationala si daca executorul are informatii ca debitorul sta in orasul x din tara y poate sa trimita dosarul acolo si sa te execute. Sunt mai rare aceste tipuri de cazuri dar se poate daca dati peste unu mai ambitios :) Cheltuielile de executare sunt cam 10-15 % din valoarea datoriei. Bafta

    00
  17. @programare sociala daca vrei iti spun eu cum sa ocolesti oprirea pe cont daca esti persoana fizica autorizata. Metoda e testata de mine! si e foarte simpla.

    00
  18. A Vaida: sunt cazuri particulare. 90% din creditele ce au ajuns in aceasta situatie sunt a celor care au luat bani in momente „de glorie” sa si ia LCD, sa renoveze casa, etc. Acum iau putini bani sau deloc, bancile sunt absolut inflexibile pentru ca sunt acoperite de asigurari si ii paseaza la recuperatori care sunt de tip hiena.

    Dragos: din cate stiam trebuie sa dovedeasca ca eu am luat la cunostinta de situatia respectiva. Nu este valabila intreruperea prescriptiei ca mi au expediat o scrisoare la x adresa.

    00
  19. Are dreptate @Cristian trebuie luat la cunostinta pentru intreruperea prescriptiei, ceva in genul, Confirmare de Primire

    00
  20. Prescrierea este de 3 ani insa se contorizeaza pentru fiecare rata neplatita. Deci scapi – daca scapi – la 3 ani dupa data la care trebuia sa achiti tot creditul. Daca faci un ipotecar pe 25 de ani… hmmm ;)

    00
  21. bravos natziune

    lectii de furt pe fatza, felicitari si „la multe succesuri”

    prin cartile lui Dickens se vorbea de inchisoarea datornicilor si parea ceva sumbru, acum imi dau seama ca ar merita reinfiintata, macar de frica

    00
  22. Cred că te-ai întâlnit cu probabil acelaşi taximetrist cu care m-am întâlnit şi care mi-a explicat cum are el datorie de 30000 lei la bancă şi nu le dă niciun leuţ :)

    00
  23. Dan: stai jos ca vorbesti prostii

    00
  24. Credite la ifn, alea-s simple si scapi usor de ei, se dau repede si tot atat de repede poti fugi cu ele..nu au drept de executare ci doar poprire numai cu acceptul firmei la care lucrezi ( dc lucrezi) . in rest se vor milogii agentii din call centere sa iti platesti macar 50% macar 10..da hai macar 3 lei sa stiim ca existi..

    00
  25. crezi tu? la noi de exemplu, se scotoceşte până le dă de urmă. nu se lasă aşa prea uşor.

    00
  26. @Cristian: esti chiar prost, iti zic 5 oameni cum stau lucrurile si tu o tii pe-a ta :) Deschide si tu un gugal si intreaba-l cum e cu intreruperea prescriptiei, asta daca intelegi cuvinte mai lungi de 3 silabe.

    00
  27. NOU
    #27

    Va multumesc ca imi dati si mie o paine. Fara atatia tepari nu stiu ce as face. Va multumesc si poate o sa ne vedem mai tarziu:)

    00
  28. Recent am avut de a face cu o firma de recuperatori de creanta.Acum vreo 5 ani,am renuntat la un abonament de telefon.Am platit taxa de reziliere,mi-am achitat ultima factura si..pa pa.Acum vreo 3 luni,ma trezesc in cutia postala cu un plic,cu o hartiuta,sa sun la nu nr urgent.WTF?Eu sa ii sun pe ei?Da bine.Dupa vreo 2 saptamani,ma suna pe telefonul fix (posibil sa fi facut ceva sapaturi dupa el,mai ales ca nu e pe numele meu).Bla bla bla,stiti,sunteti datori cu 1700 de lei reprezentand ultima factura si penalitatile din ultimii ani.Da,bine,si am inchis (urat din partea mea sa inchid telefonul unei domnisoare).Intre timp,vorbesc cu prietena mea si ma documentez,a ei mama e judecator.A doua zi,aceeasi duduie la telefon,destul de suparata pentru ziua precedenta.”Stiti,macar o mica parte daca puteti achita,in semn de buna credinta,altfel veti fi executat silit”.Nu zau? „Cucoana,ce pregatire ai?”-jurista..”Care e ultima data la care mi s-a adus la cunostinta datoria?” -acum 5 ani.”Cunoasteti decretul 167 din 10/04/58″-da(cu un sfert de gura).”inseamna ca stiti ca dreptul de a cere executarea silita in temeiul oricarui titlu executor se prescrie prin implinirea unui termen de 3 ani, iar in raporturile dintre organizatiile socialiste, de un an.”-a bombanit ea ceva pe acolo,i-am urat o zi frumoasa si am inchis.A fost ultima oara cand m-a sunat.
    Ulterior,in urma unor „cercetari personale”,am aflat ca de fapt,stimatii angajati ai furnizorului de telefonie la care renuntasem incasasera banii dar nu oprisera serviciul.Inca stau si ma gandesc daca sa inaintez in judecata firma.

    00
  29. Daca cineva e interesat:DECRET NUMAR: 167 din 10/04/58
    ART. 6
    Dreptul de a cere executarea silita in temeiul oricarui titlu executor se prescrie prin implinirea unui termen de 3 ani, iar in raporturile dintre organizatiile socialiste, de un an.
    ART. 7
    Prescriptia incepe sa curga de la data cind se naste dreptul de actiune
    sau dreptul de a cere executarea silita. In obligatiile care urmeaza sa se execute la cererea creditorului precum si in acelea al caror termen de executare nu este stabilit, prescriptia incepe sa curga de la data nasterii raportului de drept. Daca dreptul este sub conditie suspensiva sau cu termen suspensiv, prescriptia incepe sa curga de la data cind s-a implinit conditia sau a expirat
    termenul.
    ART. 8
    Prescriptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin
    fapta ilicita, incepe sa curga de la data cind pagubitul a cunoscut sau tre-
    buia sa cunoasca, atit paguba cit si pe cel care raspunde de ea.
    Dispozitiile alineatului precedent se aplica prin asemanare si in cazul
    imbogatirii fara just temei.
    ART. 16
    Prescriptia se intrerupe:
    a) prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel
    in folosul caruia curge prescriptia.
    b) prin introducerea unei cereri de chemare in judecata ori de arbitrare,
    chiar daca cererea a fost introdusa la o instanta judecatoreasca, ori la un
    organ de arbitraj, necompetent;
    c) printr-un act incepator de executare. Prescriptia nu este intrerupta, daca s-a pronuntat incetarea procesului,daca cererea de chemare in judecata sau executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat, ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea.

    00
  30. banca recupereaza paguba de la aia care inca mai au de lucru si platesc ratele majorate (nu conteaza motivul pentru care au luat bani, au preferat sa nu dea tepe)

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube