Specialişti de carton – modele de viaţă

Cred că pentru tineri e foarte greu să identifice oamenii de la care au ceva de învăţat. Pentru că azi toţi sunt experţi, toţi sunt project manageri, toţi sunt consultanţi, toţi sunt specialişti.

Îmi pare rău pentru oamenii care trebuie să aleagă şi vor fi confuzaţi de puşti cu caşul la gură sau de manageri cu ştaif, care se laudă cu succese care nu sunt ale lor sau cresc importanţa unor victorii mici la proporţii pantagruelice.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. Zoso, suntem cam de aceeasi varsta, si as vrea sa te intreb dupa ce m-am tot gandit in prealabil…. noi am avut parte de modele in viata, in afara poate de… parintii nostri? Iar in contextul zilei de astazi, nu ne mira ca majoritatea tinerilor au ca model oameni de succes, indiferent prin ce cai si ce tipologii.
    Sad but true!

    00
    • @baxter: părinţii până la o anumita vârstă sau in anumite circumstanţe. eu incerc să fur de la fiecare câte ceva. de la tata hotărârea, de la mama bunătatea, de la vecinul de la doi aplecarea spre un domeniu…

  2. Exact! Mai nou, toata lumea e experta in cate ceva. De la ala care matura strazile(nu-i o rusine, castiga niste bani cinstit) pana la soferul de taxi, care intotdeauna are cate o diploma in orice domeniu.

    00
  3. Vitaclub n-a inteles nimic

    00
  4. Modelele in viata ti le alegi in functie de educatie si de afinitatea culturala; crescand in anumite medii nu poti ajunge sa ai ca ideal in viata pe nu stiu ce manelist in schimb in alte medii nu cred ca poti ajunge la alta varianta. De asemenea modelele in viata se schimba permanent. Nu cred ca e periculos faptul ca modelele actuale sunt lipsite de continut – in fond in viata idealu’ e sa faci ce zice popa, nu ce face popa. Inabilitatea de a face „lucruri mari” e deja parte a unei alte discutii, mult mai profunde.

    00
  5. prostii. astea sunt vaicareli de genul „pe vremea mea era mai bine,se facea carte serioasa domle, oamenii era educati, astia tineri nu au respect…” in orice moment istoric gasesti si modele si antimodele. rockstar and antirockstar. de la maimuta incoace tot asa a fost. depinde ce vrei sa vezi si sa urmezi

    00
  6. „Cred că pentru tineri e foarte greu să identifice oamenii de la care au ceva de învăţat. Pentru că azi toţi sunt experţi, toţi sunt project manageri, toţi sunt consultanţi, toţi sunt specialişti.”
    Ma manca-v-as, voi invatati de la functii? Voi nu vedeti PESTE functii? OMUL?
    Ma cac in toate functiile, oamenii de la care am avut ceva de invatat in viata, acum sunt someri. Pentru ca e greu cu doctorat in fizica sa-ti faci meseria, si nu vrei sa speli vase, totusi.
    Cinste, onoare, omenie, „ce tie nu-ti place altuia nu face”, e greu de invatat de la functii, trebuie sa vezi si sa inveti DE LA OAMENI.

    Si, spre surprinderea tutror, exista oameni capabili sa modeleze tinerilor sistemul de valori.
    Numai ca tinerii „e cocalari” si se uita la cat castiga ala de le explica cum sta treaba cu viata.

    So, buba nu e la mosnegi, e la cocalari.

    00
    • @cristi: bre, e vorba de oamenii care se prezintă antreprenori când ei au două siteuri falite. sau de conferenţiarii care n-au nimic in buzunare.

  7. am pus mai multe virgule decat prevedea bugetul, sorry! :)

    00
  8. @cristi : sper ca de la somerii cu doctorat in fizica ai invatat ceva fizica doar.. nu si vreo lectie de viata..
    functiile sunt de mult ori un indicator (da, superficial uneori) despre valoarea unui om..asta fireste pana ajungi sa-l cunosti indeajuns cat sa-ti dai seama ca e o lepra care a profitat de vreo conjunctura / sau chiar un om de valoare.

    Ecce homo …pe cat punem pariu ca esti somer sau ai o functie de cacat ?

    p.s. anyways amuzant e ca in Ro (asa cum o vad eu de la 2500km distanta) s-a intrat intr-o spirala descendenta. Si in aceasta alunecare in masa.. cred ca e amuzant cum toti se uita in jos uitand ca maine vor fi fix acolo de unde le zambea hidos ultimul anti-model de care faceau misto.

    00
  9. Cum era teoria aia a formelor fara fond? Cred ca se aplica si in cazul de fata.
    In principiu sunt lucruri de invatat de la fiecare categorie de oameni, trebuie doar sa trecem de aparante.
    Pararea mea e ca ai mult mai mult de invatat nu de la manageri si de la specialisti, ci de la oameni simpli, care inca stiu ce e omenirea si cinstea si respectul. Cu cat sunt mai sus, cu atata sunt mai parveniti si mai falsi. De la ei se „fura” meseria, si atat.

    00
  10. Zoso tu de la cine ai invatat blogging? :)

    00
  11. @zoso, exact asta cred ca este solutia! Sa „furi” cate un pic de la fiecare si sa devii un model pt altii. Tu vad ca ai reusit, chiar daca poate iti va fi greu sa recunosti (deh…modestia :) )

    00
  12. toti E boss…

    00
  13. @Cosminos
    Ideea ar fi sa furi de la fiecare ce ti se pare mai interesant dupa care sa adaugi ceva de la tine…
    Altfel, nu cred ca merge… devii o mediocritate, specialist in mimetism…

    00
  14. Lipsește ‘instituția’ mentoratului – și nu doar adolescenții ci cam toți avem nevoie de mentori – fie doar și ca amintire/model. Ideea de mentor e mai departe de cea de model – pentru că modelul îl deprinzi prin ceea ce observi tu, iar mentorul te sprijină și te corectează unde vezi greșit. Cred că cei care vor să iasă cu capul sus din adolescență trebuie să-și găsească un mentor, dar, așa cum zici tu, sunt prea puțini capabili să joace acest rol.

    00
  15. @George, pai spune valoarea pariului si apoi iti spun daca sunt somer sau am o functie de cacat. :))

    Altfel, cunosc multi someri sau pensionari cu care am ce vorbi decat directori/sefi care ma plictisesc cu discutiile despre bani.
    Orice jeg de corporatist are cel putin 50% din discutii orientate inspre tea banilor, cat castigi, ce casa de vacanta ai, ai fost in Dubai, ca eu da; nu mai e la moda sa te duci la Roma ci in Mexic sau Copa Cabana, ca e mai scump.
    VOMIT numai cand ii aud.
    Si toti sunt niste loaze, dupa parerea mea, niste oportunisti de 3 lei, niste cururi care au terminat o facultate interesanta dar au prefera sa se reprofileze pe vanzari, ca se invart bani mai multi acolo.
    Sincer, daca esti „reprezentant comercial” vreo 5 ani, incepi sa ai cam aceleasi teme de discutie ca o vanzatoare de castraveti, diferenta e ca tu stai la birou si te duci sa vezi Mexicul pentru ca e scump, nu pentru ca ai avea ce vedea/intelege din excursia aia.

    Deci Gicule, ce valoare are pariul? Si apoi iti spun daca lucrez undeva, ce functie am si ce cont in banca am. :))

    00
  16. Am ajuns sa tai e pe lista de prieteni multi oameni care ma stresau, numai pentru ca m-am plictisit sa-i aud cum se caca pe ei ca si-au schimbat cauciucurile la masinile lor noi sau ca acum au achitat o excursie in Dubai. DE SASE ANI SE DUCE IN DUBAI!?? Cat de lipsit de imaginatie sa fii?
    Nu mai spun de fitzele ieftine: „ce naspa e ca nu am mai prins la 5 stele, la 4 stele ma strezeaza ca nu-mi schimba asternuturile zilnic”.
    Cacatii care acum 20 de ani stateau la coada la lapte la 5 dimineata, se inghesuiau la coada la carne si ma omorau pe mine (prin strivire) la coada la paine, acum nu mai pot suporta daca nu li se schimba asternuturile zilnic, in Dubai.
    MARS!

    00
  17. Eu consider ca tinerii astia trebuie intai educati sa… aiba modele. Sa stie la ce servesc si pentru ce. Sa stie de ce au nevoie de modele si cum sa le evite pe cele rele… Le trebuie o educatie elementara…

    00
  18. Fiecare isi preia informatiile – implicit, modelele pe care le urmeaza – din mediul in care traieste. Depinde de fiecare cat de capabil va fi sa selecteze graul de secara…

    00
  19. Pardon, am vrut sa zic neghina :))) Sa nu-i spuneti bunicului, ca ma urecheaza

    00
  20. pai nu vroiam noi visul american? uite ca ne apropiem de ei, singura diferenta e ca pe acolo, pe langa white si black trash mai gasesti si cate unul mai rasarit. totul e marketing ..

    00
  21. @cristi: probabil excursii platite cu credite de nevoi personale :)

    00
  22. @george (10): Si in trecut au trait si profesat fizicieni de la care nu ai fi avut de invatat nicio lectie de viata. insa fara ei astazi faceai acei 2500 de km despre care vorbesti in vreo 6 luni. Poftim lectie de viata!
    Si pe post de PS : nu toti cei ramasi pe-aici ne indeletnicim cu cititul mioritei, oftatul de dorul banilor si mancatul doar duminica atunci cand e pomana la biserica. Daca tu ai ales the easy way cu plecatul din tara, bravo! Dar nu mai macani cu aere de superioritate, ca plecarea din tara nu dovedeste decat ca nu ai reusit sa faci nimic aici. Nu e o chestie de mandrie oricum ai privi problema. In orice caz, e misto ca societatea aia in care oi trai tu acum nu te atinge deloc, tot ghiolban ai ramas: daca un om are o umbra de principii, de gandire filantropica sau sociala, ori de bun simt e implicit un frustrat cu functie de cacat ori somer. Bravos! A-seis! Incredibil!

    @ cristi +1
    Sintagma in sine de a „achita o excursie” mi se pare ca ii eticheteaza perfect pe cei despre care vorbesti aici.

    00
  23. Sa invatam de la primul om in stat, zic. Ce anume? Ca scoala e cam de kkt si nu prea ai nevoie de ea, ca daca ai tupeu ajungi departe, ca daca ii iei pe toti la misto si jignesti e de bine, ca nu trebuie sa dai socoteala pt nimic nimanui…pe scurt: ca daca ai sange de cocalar, Romania e tara ta.

    00
  24. guys, nu am vrut sa sune ca vorbesc de sus. in nici un caz. pe de alta parte imi mentin parerea ca daca e sa fie luate exemple atunci e bine sa fie luate ca surse de inspiratie in domeniul in care au facut performanta. un fizician genial si falit nu te poate invata decat fizica – nimic despre succesul in viata.
    din pacate printre notele cu care punctam succesul, unele se dau si pe succesul in cadrul de referinta economic-social. eu unul am 34 de ani si am ajun destul de ok fara a avea acces la mari surse de inspiratie. nici atunci si nici acum nu exista alta cale decat salvarea individuala. la mine a constat atunci in mult citit, folosit la maxim faptul ca pamantul a devenit plat si invatat de la toti cei ce ma puteau invata ceva. optiunile raman valabile si pentru cei de 20 de ani in 2011. apoi a constat in plecatul definitiv in lumea civilizata ..am reusit sa capat acces la o sursa de inspiratie mult mai complexa. e vorba de acel weltanschauung corect si pozitiv.
    in final, @cristi cunosc extrem de multi manageri de varf. oameni realizati nu corporatisti flamanzi, etc. nici unul nu apreciaza un fizician ratat decat din punct de vedere filozofic, la o sueta imbibata in absinth.. de aici increderea in sansele mele sa castig pariul indiferent de miza.
    ref @patraulea : exista riscul sa ramai socat(a) cate am reusit sa fac in tara. dar nu vreau sa te destabilizez psihic. plecatul din tara nu este the easy way nici the hard way..it’s just another way.oricum nu ai inteles nimic..

    00
  25. @nexam bai da tarziu va vin ordinele pe unitate!

    00
  26. @nexam (25): Tu esti cocalar ? Presupun ca nu. Dar dat fiind ca vorbesti bine limba, presupun ca asta e tara ta. Nu spun ca Romania nu e o drama in desfasurare, dar in niciun caz nu poti judeca o tara dupa politica sau politicieni. Uita-te la Franta, uita-te la America (Bush doua mandate si Palin nu e inchisa in vreun ospiciu), uita-te la Italia (oricat de rahat ar fi tara, nu e chiar pe masura lui Berlusconi), etc.

    Sau uita-te si pe partea celalata gardului din Romania: la Geoana, Nastase, Crin, Hrebenciuc, Vanghelie, Mitrea, Voiculescu ;) Nu te ingrijora, ca Basescu nu e singur, nu se plictiseste deloc in compania celorlalti.
    Cum dracului sunteti atat de narozi incat puteti sa mai credeti in culori politice sau platforme electorale ?
    Sa explic:
    Tu vorbeai de Basescu, dar eu cred ca te refereai al atii:
    „Ca scoala e cam de kkt si nu prea ai nevoie de ea” – Vaghelie, right?
    „daca ai tupeu ajungi departe” – Mitrea sau Ponta, right ?
    „daca ii iei pe toti la misto si jignesti e de bine” – Oprescu, right ?
    „nu trebuie sa dai socoteala pt nimic nimanui” – oule lui Nastase, right ?

    PS: Sa fie clar: nu-s mandru de Romania, nu-s mandru ca sunt roman, nu-s nationalist si nu-s patriot catusi de putin. Nu ma intereseaza toate fanfarele astea patriotice, mi se par irelevante. Daca maine ne invadeaza Burkina Faso, ok, mi se rupe. Dar nici nu mi se pare ca e ok sa judeci intraga poplatie dupa imbecilii din politica.

    00
  27. @ George (30): Mi se pare ca in acest al doilea comentariu te-ai exprimat cu totul altfel. Ma bucur sincer ca m-am inselat si ca esti altfel decat ai parut din primul tau post. Si imi pare rau ca ti-am dat cu buzuganul in cap, dar postul tau initial o cerea *trimitand prin DHL niste gheata sa pui pe vanataie* ;)

    00
  28. Ţin să te contrazic. Nu este chiar aşa. Într-adevăr există şi oameni din ăştia, dar proporţia lor este foarte mică în comparaţie cu cei adevăraţi. Iar ca să-i deosebeşti nu ai nevoie decât de fler. Singura problemă este că dacă ajungi să fi subordonat unei astfel de lichele, este posibil să trebuiască să apelezi la ipocrizie până scapi.

    00
  29. pai uitati dovada de ce avem modele slabe, pt ca oamenii ca George considera ca esti „realizat” in viata daca ai bani, ca singur criteriu ..

    00
  30. Modele de viata sunt parintii.Restul sunt oameni de care iti pasa si la care apreciezi anumite calitati pe care vrei sa le dobandesti.
    Important e sa te inconjori de oameni ”de calitate” de la care ai sa inveti pentru ca ei te transforma si te influenteaza fara sa iti dai seama.
    De exemplu,mama nu m-a lasat cand eram mica sa ies cu un fost coleg de liceu,gretos de urat si naiv dar care era olimpic la fizica.Am intrebat-o de ce m-a chinuit in halul ala si mi-a zis ca au fost 3 motive:1.Vroia sa invat si la fizica 2.Stia ca nu imi va place vreodata de el si nu ma va tulbura cu despartiri/impacari lacrimogene.3.Nu avea nevoie de un idiot care sa-i strice planurile cu mine :))
    Strategia ei a functionat.

    00
  31. Posturile cu nume pompos si sectiile de facultate cu nume tampite le-au luat mintile romanilor. De aceea tinerii nu mai au repere.
    Nu poti absolvi „inginerie-economica” sau „managementul mediului” si sa pretinzi ca stii inginerie sau economie.
    Ori esti ceva clar, ori esti aburitor.

    00
  32. @Cosminos: nu aia era întrebarea corectă, ci tu cu cine faci banking?

    00
  33. @George, am o functie destul de ok, lucrez intr-un mediu in care multi isi doresc sa lucreze (nestiind ca la TV se vorbeste numai rahat despre domeniul asta, nu e deloc roz = deci nu sunt politician :) )- si cred ca daca m-as duce in centrul vechi si as spune ca lucrez acolo vreo trei ratate ar fi dispuse sa mi-o suga. :)
    Cont in banca am, si depaseste cinci cifre, in euro.
    Ce inseamna asta? Ca-s bun de dat sfaturi despre viata?
    Eu inca ma consider un vierme, stiu foarte bine ca banii pe care-i am nu sunt vreo duda, nu sunt super-mega-inteligent ca i-am facut, si de multe ori ma mai duc pe la „mosnegi” sau „ratati” sa-mi explice cum vad ei viata.
    Poti fi un manager de companie care nu are nici o idee despre realitate -> cu studii platite de parinti, poate fosti securisti, si oricum, fiind sef atat de sus nu mai ai timp sa vezi cu adevarat viata.
    Subiectul e despre „modele de viaţă” – si eu nu vad un model de viata pe unul care sta 14 ore la munca si cu banii pleaca in Dubai la 5 stele, sa se cace in veceuri de aur (care nu sunt ale lui); sau sa-si ia casa de vacata la tara – la care nu se va duce prea des pentru ca nu are timp, sef fiind.
    Eu sunt mai „pamantean”, imi plac discutiile cu unul care vede viata…
    STOP.

    @George, @all, ce inseamna „succes in viata”?
    Ce inseamna pentru voi „succes in viata”?

    00
  34. @George.”plecatul din tara nu este the easy way nici the hard way..it’s just another way” Aceasi parere.
    Offtopic: Eu am plecat din tara destul de devreme, siingura si cu un minim de suport financiar. Si la intoarcere, cand m-am vazut cu prieteni de generatie, m-au facut tradatoare mai pe fata, mai pe la spate pe principiu ca ‘de ce nu raman sa lupt cu ei’. Plecatul din tara este probabil cel mai greu pas pe care il poate face cineva, mai ales daca pleci intr-o tara pe care nu o cunosti, si unde nu cunosti pe nimeni.
    @George
    Ontopic: De ce nu sunt mai multi ca tine??? Serios :D

    00
  35. Ce inseamna succes in viata? Pentru mine succesul in viata este sa nu ma gandesc cu pun pe masa maine si sa fiu pe toate planurile multumita. Nu vreau bani, ci mai degraba o satisfactie personala, ca fac ceea ce imi place in job si in viata, si am timp sa am si hobby-uri, nu doar work, work, work.
    In majoritatea timpului, bani nu aduc fericirea.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube