Cum să te respecți de Revelion: șampanii

Una dintre cele mai mari porcării care există pe lumea asta este obiceiul nostru străvechi de a cumpăra pentru noi sau de a face cadou altora băuturi ieftine. Cea mai ieftină vodcă, cel mai poșircă vin, cel mai prost whiskey. Ce dacă ne-a durut capul și burta după ce l-am băut, așa trebuie, data viitoare cumpărăm tot din ăsta.

Și, dacă tot vine anul nou și trebuie să desfacem o șampanie, ce cumpărăm? Angelli, nu? Cea mai ieftină și cea mai mizerabilă dintre toate. Zarea e mai bună decât dulcitura aia de Angelli, serios. Ah, vrei să îl iei să stropești curvele închiriate cu ora? Atunci e bun.

Dar există și alternative dacă nu vreți să mergeți pe Zarea. Jacobs Creek, australiană, 42 lei. Da, știu, Angelli e 14 lei, dar chiar vrei să bei șampanie de 14 lei? Angelli, aifon 6 și seria 5?

Bun. Pentru săraci, există alternative: Moet & Chandon (188 lei)(200 lei) sau Veuve Clicquot (260 lei)(240 lei). Ambele sunt făcute de oameni cu experiență în zonă, ambele sunt produse de lux, ambele sunt deținute de LVMH. Puteți citi un pic de istorie despre firmele care produc șampaniile astea aici și aici.

Și da, Moet-ul merge cu mititei, nu vă faceți griji. Și îl puteți bea fără să vă lăudați din cinci în cinci minute, nu se va opri în gât.

sampanii

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

94 comentarii

  1. Dis gud romanische

    00
  2. Decat Jacobs Creek as prefera sa iau Spumant Brut de la Cricova. Se duc banii la moldoveni si mie mi se pare si cel mai bun in zona asta de pret.

    10
    • e la botul calului

      00
    • link, te rog.

    • Radem, glumim, dar moldovenii chiar au niste vinuri foarte bune!
      Tot ce am incercat de la ei, a fost… extrem de bun. Si nicio durere de cap a doua zi!
      Este adevarat, au preturi mai mari ca cele romanesti, dar eu zic ca merita.

      00
    • Nu e niciun adevarat. La vinuri de masa au preturi aproximativ duble fata de alea ale vinurilor romanesti pentru niste posirci cu zahar adaugat si duhoare de butoi de plastic.

      La vinuri high-end situatia e mult mai trista.

      00
    • Vinurile moldovenesti sunt proaste.

      00
    • Cricova Grand Vintage. Se gaseste in Kaufland/ Auchan. Preturile sunt duble fata de Rep.Moldova, da’ asta e. Tot de la Cricova, vin rosu Cabernet Sauvignon Prestige 2011. Nu, nu e adevarat ca te doare capul dupa vinurile moldovenesti, nu dupa alea de calitate. Oh, wine.md livreaza in Romania la preturi mai bune decat in supermarket, doar ca trebuie sa te duci sa iei marfa de la microbuz.

      00
    • @Mihai_D: wine.md? Poate sunt eu bătut în cap, dar mi se par ridicol de mari prețurile, față de hypermarket.

      00
    • pe wine.md

      Cricova Cabernet Sauvignon – 52 lei
      Cricova Cabernet Sauvignon Prestige – 94 lei

      in kaufland romania

      Cricova Cabernet Sauvignon – 28 lei
      Cricova Cabernet Sauvignon Prestige – 50 lei

      00
  3. Robi Babal !

    00
  4. Cricova este obtinut chiar din struguri………….vorba aceea : ” cateodata vinul se mai face si din struguri ! „

    00
  5. Jur ca te lauzi aici. Las-o-n pendula goala! Midlle upper class wannabe! Sau cum s-o scrie… :)

    00
  6. Subscriu pentru Cricova, atat pentru vin cat si pentru sampanie.
    sampanie:
    vin:
    In ultimii 2-3 ani, am tot cumparat de la ei mai ales ca se gasesc destul de usor si in supermarket-uri. Preturile nu sunt mari, ba chiar as zice ca sunt foarte accesibile, si sunt din alta liga fata de Angelli and company.
    Overall, foarte incantat and will continue to buy from them.

    00
  7. Daca esti ca mine la regim si nu ai voie alcool, merge si Angelli, ca bei cat un degetar.

    Altfel, Moet a devenit un fel de BMW alb al sampaniilor: adica beau toti taranii parveniti, ca asa au auzit ei ca fac smecherii.

    Ca si francofon merg pe Veuve Cliquot. Ca fapt divers am auzit de ea la Eddie Griffin desi nu stia sa-i pronunte corect numele. :D

    00
  8. G.H Mumm

    00
  9. un spumant din ala de Bucium ce are?

    00
  10. Vinurile din Australia sint cumplite. Astea si Chile. De groaza.

    00
    • Corect. Nu stiu ce fac ei pe acolo si ce fermenteaza, cu clima si solurile pe care le au ar trebui sa fie ok, dar sunt de nebaut. Nu am mers mai sus de 80 usd pret „pa net”, dar nu cred ca au cum sa fie mult mai bune alea de varf daca mediile sunt atat de proaste.

      00
  11. Noa, tocmai am văzut pe a3 ceva reclamă la Angelli, cu două țâțoase îmbrăcate-n roșu.
    Și mi-am adus aminte că acum doi ani, după câteva săptămâni în care a rulat spotul la Sephora, deja apăruseră la Starea Civilă fetițele botezate, ce chestie, nu doar Sephora ci și „Sefora”.

    00
  12. La mine sticla de vodca sau vizichi sta cu lunile, asa ca daca tot fac economie :) la capitolul asta, iau ceva bun (sau macar acceptabil, depinde de unde privesti).

    In schimb pe vinuri cu bulbuci n-am dat vreodata mai mult de 25 de lei. Nici n-am de gand sa dau mai mult, tinand cont ca de obicei jumatate de sticla ramane, se rasufla si ajunge la chiuveta. Acum am in balcon pregatita urmatoarea baterie: Angelli :D Tamaioasa, Zarea Crystal si un Dorato. Apropo, ai uitat de Dorato, care e si mai naspa decat Angelli daca e sa ne luam dupa pret. Mie pentru turnat in pahare, ciocnit si baut doua guri, mi-e suficient.

    Totusi, eu n-am nici aifon 6, nici seria 5. Asa ca am voie sa beau Angelli fara sa ma arate cu degetul posesorii de Subaru…

    00
  13. Hai sa formulam altfel: dacă e sub 10 euro/sticla, mai bine nu mai bei.

    00
  14. plm, cică până în 14 lei sticla de tri’sferturi nici măcar nu a văzut strugurele

    00
    • Vinurile de masa, fara pretentii, sunt cam 2 euro in toate tarile cu traditie in viticultura. Hai 3, daca vrei sa te spargi in figuri.

      Suntem unicat si nu suntem – producem cam putin vin, nu se bea, nu ai economies of scale => vinul e scump.

      Pentru o revelatie(in Romania, in Spania, Franta, Portugalia sau Cipru e absolut normal) la 11 lei sau cat mai e, te duci in MegaImage si cauti un merlot cu o rata pe eticheta.

      00
  15. La noi nu se bea sampanie.

    00
  16. Moet 25 eur in Auchan la Defense saptamana trecuta…

    00
  17. Un Veuve Clicquot la 12 noaptea si pe urma, pana la ziua, vin la damigeana.

    00
  18. Veuve Clicqout (750 ml) 46,5 euro zona libera Port Constanta…deci chiar merita macar acum in ultimul ceas!!!!

    00
  19. Alea de Cricova nu-s naturale. Vinul adevărat îl trimit spre vest iar mizeria rămâne aici

    00
  20. Va recomand sa va duceti la crama Halewood de la Azuga unde se face vinul spumant Rhein. E o experienta unica

    00
  21. Asa, ca de la o cunoscatoare ce ma consider, va recomand Krug Clos asa, ca sa pareti mai domni, iar ca sa pareti gentlemani in adevaratul sens si totodata niste fini connaisseuri, recomand Louis Roederer. Restul depinde de mult prea multe chestii.

    00
    • O tuica de Golesti tusesti? etete… numa’ Krug…

      00
    • Krug este marca mea preferată de sampanie . In special Cuve Imperial . Este in jur de 680 de lei noi sticla . Iar pt a avea o seara minunată , este de recomandat consumul moderat , respectarea tempaleraturii de servit pt sticlă si nu băut pe burta goală .
      D.P. , R.C. , V.C. , M.&C. …nu sunt genul meu de sampanie care sa imi spună ceva clar .

      00
  22. Bre, chiar si un noob ca mine stie ca Angeli si chestia aia australiana nu sunt sampanii. ;)

    00
  23. sunt altele mai mizere decat Angelli… Angelli e lux pe langa mizeriile care se beau la tona de revelion.

    00
  24. anul asta de revelion beau krug clos d’ambonnay. nu inteleg de ce moet e atat de laudat. mie mi se pare ieftin si in general il vezi la parlitii care se bucura la shaorma de la dristor.

    00
  25. Pommery sau Henkell Trocken (20 lei) ;)

    00
  26. Da’ de Dom Perignon ai uitat? Daca tot o dam in figuri, sa fie pana la capat :))

    00
  27. Zi ceva de Bollinger, Dom Perignon, Ace of Spades. Moet e deja ieftinache pentru patronii nostri.

    00
    • Bollinger Brut e destul de ieftinache, Veuve cre` ca e mai scumpa :))

      00
    • Ace of spades e de fapt Armand de brignac si nu e at at de” top self” precum se spune.E sampanie ca doar vine din regiunea Champagne insa e doar un produs de marketing.A aparut intr un clip al unui rapper (jay z cred) si de atunci i a bubuit pretul.Au 3 variante gold,silver si pink.Nimic special …Am „gustat” cateva sticle din fiecare dar pot sa spun ca moet chandon e de 1000 de ori mai buna.

      00
  28. Recomand Cricova, chiar aseara am baut o sampanie ca cea din linkul de mai sus . Persoana respectiva a cumparat vreo 20 de sticle direct de la ei cand a avut niste treaba in Moldova

    00
    • Nu prea inteleg valul de fani Cricova. Mica incercare la reclama? Am dat eu degeaba niste sute de lei pe mizeriile lor, nu mai trebuie sa dea si altii, lasati-i in pace.

      00
  29. Va recomand:

    00
  30. Sampanie de calitate, vinul spumant adica si ca si vinul; este SEC .

    00
  31. Veuve Clicquot,Louis Roederer sau Laurent Perrier sunt niste sampanii foarte bune. (raport calitate – pret) Am avut ocazia sa particip la niste de[z]gustari direct cu producatorii. Anu trecut am fost in Reims, la conacul LP unde ne-au aratat si explicat cum se face sampania si clar! ne-am imbatat de mama focului. Sunt o alegere buna pt Anu Nou. Logic, daca te tine buzunarul poti oricand sa alegi o sampanie vintage :D

    00
  32. „entru săraci, există alternative: Moet ”
    Tu crezi ca saracii isi permit o sticla de ”Muiet” ?

    00
  33. NOU
    #64

    sampanie este doar cea produsa in regiunea Champagne din Franta.in rest sant vinuri spumante

    00
  34. Am aşteptat să văd dacă e cineva aici care să spună sus şi tare sau să se laude că a băut până acum şampanie; pentru că (aproape) toţi (inclusiv eu) am băut doar vin spumant, şampania nu se produce decât în regiunea Champagne, după un procedeu extrem de complicat şi special. Altfel, La Mulţi Ani!

    00
    • Complicatul lui peste prajit.
      Sampania se produce prin fermentare direct in sticla. Pentru asta sticlele au un dop special care sa poata colecta drojdia la sfirsitul fermentarii. In timpul fermentarii sticlele stau cu capul in jos si sint rotite periodic pentru a preveni depunerea drojdiei pe peretii sticlei. Inainte de comercializare se scoate dopul de fermentare si se inlocuieste cu cel comercial.
      Diferenta intre spumos si sampanie este ca la spumos gazul a fost introdus prin presiune si nu prin fermentare. Ca o metoda de diferentiere, sampania face bulele mult mai mici decit vinul spumos.
      Sampanie se poate numi doar ce provine din respectiva zona. Btw. Strugurii de sampanie sint cu bob mic, si foarte dulci.
      Dar exista si vinuri spumoase facute dupa metoda sampanie.

      00
  35. Pe principiul etnobotanice merge si un Bain moussant 2014.

    00
  36. de unde inchiriem curve platite la ora? un cod de discount ca la emag/pcgarage primim si noi?

    00
  37. Angeli e sampanie sau vin spumant?

    00
  38. Angeli este o mizerie.

    Puteti sa incercati si cava (vin spaniol, fermentat in sticla la fel ca sampania), au la Lidl, Arestel Vintage 2011 – 20 ron.

    00
  39. @liviu paviliuc: Sa inteleg ca fraierii beau doar vin spumant?
    Definitie: “sampania este un vin special, efervescent, care contine in suprasaturatie CO2, de origine exclusiv endogena, obtinut prin fermentatie”
    …sau este k Carnea Kobe a lu’ ministru de’o luna?

    00
  40. Ma mir ca nu ai mentionat si Asti Martini. E un sparkling fain si foarte accesibil (undeva la 50 de lei).

    P.S.: E o alternativa buna in cazul in care vreti ceva demidulce. Moet e scumpa, e buna, dar e bruta si conteaza si aspectul asta foarte mult. Nu iei sa bei o sampanie doar ca e scumpa.

    00
  41. Cea mai buna sampanie este Heineken. Cu restul ciocnesc, sa nu zica lumea ca am ceva cu ea, ma fac ca iau o gura si apoi o arunc la chiuveta.
    Ne-am americanit si noi, o dam cu sampanie de revelion si cu vin la bidon de 3l in restul anului, din ala care a vazut strugurele doar in poza. Iar confratii nostri de la VS ciocnesc cu lichid de parbriz.

    00
  42. Eu am avut o sticla de Pol Roger Vintage Winston Churchill dar am dat-o pt ca nu pot aprecia asta ceva, si e pacat sa o stric. :-)

    00
  43. jacobs creek e o marca mediocra de supermarket. Poate e best buy la saraci dar in niciun caz ceva deosebit

    00
  44. Daca avea si alcool era buna de dat cadou

    Pentru consum propriu prefer Cinzano Gran Dolce.

    00
  45. Din pacate am citit blogul tau si am baut Moet de revelion.
    Proasta bautura – nu recomand nimanui

    00
    • Eu am primit o sticla de Moet si am dat-o mai departe cadou.
      Sa inteleg ca nu am motive ca sa-mi para rau, nu? :)

      00
    • Deloc. Sampania e acra as zice
      Oricum eu beau doar demisec sau demidulce.. dar sampania aia nu prea intra deloc…

      00
    • @Vlad, pot sa iti cumperi un Angelli daca iti pare rau dupa sticla de sampanie

      00
    • Vlad, eu am fost mai fraier
      am beut mouiet dupa cateva(hohohoo!) pahare de vin prost
      a fost ca in povestea cu orzul si gastele
      bine, a fost mult mai rau de atat dar nici macar sub protectia anonimatului nu pot povesti

      00
  46. Pana la urma pretul reflecta calitatea. Nu exista ”ieftin si bun”. Asa ca mai bine dai niste bani in plus, dar te simti bine. Cu alte cuvinte ”putin si bun”.

    00
  47. acum, dupa un an, s-au scumpit grav. doar da-i click pe link-uri sa vezi „surpriza”

    00
  48. NICIODATĂ şampanie de Rev !… Pentru că nu merge cu pălinca de dinainte şi cu vinul de după. Iar să bei toată noaptea şampanie nu se face.
    Cam aşa-i aici, în Ardeal…Si poate că suntem puţini, dar vajnici ;)…

    00
  49. Vreau sa stropesc curvele cu ora !

    00
  50. Johnny Walker Red Label are la ingrediente, printre altele, caramel. Trecut pe eticheta, fara ascunzisuri. Te mai miri…

    00
  51. NOU
    #91

    pentru nationalisti, unul dintre cele mai bune spumante de pe piata este de la Stirbey

    nu e cu nimic mai prejos decat franțuzeștile, de fapt povestea cu ”șampania” e doar legată de denumirea de origine controlata, cum este si cognac sau armagnac…

    00
  52. Pentru oameni normali si fara alte figuri, Zarea Diamond Collection este perfecta, restul pot bea dupa buget insa macar sa fie din struguri! Hai la multi ani!

    00
  53. Și eu sunt fan Cricova rose. Are în Carrefour și Auchan Brașov.
    Se laudă pe site-ul lor că folosesc metoda champenoise cu licență.
    E singura șampanie de la care nu sughiț câte o oră întreagă.

    00
  54. NOU
    #94

    Mateus FTW!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube