producătorii de muzică se plâng

Pirateria şi posibilităţile de descărcare gratuită a majorităţii albumelor de pe internet. Acestea sunt principalele motive care distorsionează vânzările pe piaţa româneasca de muzică pe CD şi casete audio.
Cel mai mare succes pe piaţa de muzică din România nu l-a avut anul trecut nici Pavel Stratan sau stefan Hrusca şi nicio trupă în vogă de pop sau rock. L-au avut cutiile „muzicale” cu margarina Rama, care au reuşit să vândă, alături de conţinutul alimentar, peste două milioane de CD-uri anexate pe capac, cu muzica latino, grecească sau rusească. Prin comparaţie, cel mai bine vândut cântăreţ roman de anul trecut a fost Pavel Stratan, căruia iubitorii de muzica i-au cumpărat aproape 250.000 de albume.

full news

Îşi merită soarta.

Premisa 1
În România, peste 70% din muzică este îndreptată către tineri. În special, către tinerii şcolari. În studiile din România şi aievea, copiii sunt creditaţi cu cea mai mare putere de cumpărare din familie. Asta e adevărat, numai ca noi trăim în România. Unde au prioritatea mâncarea, alcoolul, fotbalul şi apoi şcoala. Bani pentru a cumpăra cduri nu prea există în buzunarele copiilor. Mai ales că un CD costă 15-20RON. O analogie, cu aceşti bani se pot cumpăra 10 dvduri blank.

Premisa 2
Prea multe concerte gratis. Îl admir foarte mult pe Stefan Bănică jr. că nu participa la astfel de evenimente, preferând un concert cu casa închisă la Polivalentă, unde fanii adevăraţi vor plăti ca să îşi vadă artistul, fără a fi nevoiţi să suporte mitocăniile suedejilor şi copiilor, bucuroşi că intră gratis la concert, se bat cu mâna pe burtă şi vărsă bere la festivalurile poplare aruncate de potentaţii zilei.

Premisa 3
Muzica din România. Am cumpărat anul trecut 3 cduri cu muzică româneasca. Muzică străină nu cumpăr, pentru că majoritatea artiştilor străini pe care îi ascult sunt fie morţi, fie nu scot albume (au fost excepţii de 1CD/an în 2001-2004, când am mai luat un Santana, un Cohen, un Joplin remasterizat). Din cele 3, 2 au fost dezamăgitoare. E o statistică amară. Nu am standarde înalte când e vorba de muzica românească, pur şi simplu muzica e atât de proastă încât nu merită să arunc banii pe ea. Dacă eu, ca fan vechi, nu sunt impresionat, înseamnă că nu sunt în target, trupa merge într-o nouă direcţie şi are noi fani. Fanii fără putere de cumpărare şi dornici de concerte gratis, pentru că 15RON e un preţ prea mare pentru un concert care se întâmplă o dată la 2 luni.

Premisa 4
Pirateria online. Am fi ipocriţi dacă am spune că nu e şi ăsta un factor şi că pirateria nu afectează vânzările, pentru că fanii vor cumpăra oricum albumul. Dar fanii sunt la fel de ipocriţi ca şi artiştii. Ei scot un album pe an, ăla prost, noi îl piratam că nu merită să dăm banii pe el. Cele mai recente cazuri au fost Iris şi Paraziţii, care au scos nişte petarde de albume, de le este şi lor jena să le facă promovare.

Închei cu un citat din Eric Clapton…
„Mi-au trebuit 30 de ani să îmi dau seama că eu, ca artist, am o responsabilitate faţă de public.”

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

6 comentarii

  1. hmm.. mie nu mi s-a parut chiar asa de rau maxima celor de la iris. e drept ca nu l-am ascultat cap-coada, ci doar vreo trei piese, la diverta… in fine, poate ma insel eu.

    00
  2. Traiasca torrents and dc++.
    Traiasca Romania.

    00
  3. Iriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiis Maxima e de rahat…pacat…am si dat bani pe album…bine ca ne-am educat cu Iris I si II si cu vocea lu’ Mincu :)
    Iriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiis

    Buna seara prieteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeni !
    Heil Mincu !

    00
  4. Daca lui Clapton i-a luat 30 de ani ma intreb cate vieti le-ar trebui „cantaretilor” de la noi. Si mai cer si bani cu sacul. [Vezi unul dintre ultimele mele posturi].

    Nu stiu daca sa plang fiindca majoritatea „formatiilor” din Romania sunt patetice sau fiindca lumea le asculta.

    00
  5. 1.cine mai cumpara casete? sa fim seriosi..am vazut zilele trecute o caseta la 160.000 lei vechi mari si lati. tampit sa fiu sa-mi dau alocatia pe o caseta sau un cd, cand pot foarte bine sa-mi fac un abonament de 9$ la rds si sa trag….
    2.am ascultat pe calculator albumele solo ale celor de la parazitii. mi-au placut. le-am cumparat.
    3. muzica romaneasca este de kkt in general..cine o cumpara daca e naspa?

    00
  6. in materie de muzica nu se poate discuta prea mult…totusi din punct de vedere al creatiei, originalitatii si al calitatii aceasta a decazut foarte mult la noi..pirateria are si ea vina ei..dar cea mai mare vina o poarta artistii/grupurile de artisti care din pasiunea de a crea ceva frumos care sa placa au facut un circ de nedescris, o bataie de joc plus ca preturile acestor batai de joc deoarece melodii nu se pot crea devin din ce in ce mai mari.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.