Păstratul pozelor la dimensiuni mari

scris de 44

Urăsc oamenii care păstrează pozele la dimensiunile originale. Şi nu sunt fotografi sau alte animale de acest gen. Pentru că v-a plăcut ghidul cu pusul online al pozelor din aparatul foto, azi mai facem unul, pe tema din titlu.

Ţi-ai luat aparat foto mişto. 12 megapixeli, să zicem. Tragi zeci de poze cu el. Le descarci, le sortezi, le păstrezi. Nu ai cel mai fericit/puternic computer, pozele se încarcă ca naiba, pentru că sunt foarte foarte mari. Le păstrez. Te plângi că ai rămas fără spaţiu pe ditai hardul.

Ce faci? Le redimensionezi cu un utilitar simplu de folosit? Sau le ţii aşa?

Dacă ai ales să le păstrezi aşa, uite încă nişte motive să le redimensionezi.

Aceasta este o imagine scoasă din aparat şi nemodificată. Aveţi răbdare să se încarce, are 3Mb şi 4000x3000pixeli.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA sapuniera-mare-crop SAMSUNG DIGITAL CAMERA sapuniera-mic-crop

Aceasta este o zona a pozei, mărită. Observaţi ce mişto arată?

Aceasta este aceeaşi poză, redimensionată la 1600×1200. Acum ocupă doar 400KB, adică aproximativ 13% din dimensiunea iniţială. Se încarcă mai repede, se urcă mai repede online, se transmite mai repede pe ym.

 

Iată aceeaşi zonă mărită. Puţin mai OK, nu? Nu e mai clară sau mai roz, ci pur şi simplu imperfecţiunile, pixelii migratori şi lipsa de detaliu nu se mai observă atât de bine.

 

Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: de ce să ţin pozele la dimensiuni mari, dacă tot se văd prost? Exact, nu există un motiv destul de bun. Resize.

Eu fac resize inclusiv la pozele făcute cu DSLR, care sunt imcomparabil mai bune.

dslr-marit