Nu toţi avem norocul lui Irinel

Genul de investitor care ar prefera mai degrabă să-ţi spună cum a cheltuit primul milion, decât cum l-a făcut.

Chiar Irinel Columbeanu a povestit-o pentru EVZ, într-un interviu acordat în mai 2006. “Am vândut telefoane, pe la începutul lui februarie 1990. Dintr-o pură întâmplare am ajuns să mă asociez cu Alcatel. M-am întâlnit în faţă la Intercontinental cu doi francezi veniţi să semneze un contract cu Electromagnetica. Era 23 decembrie 1989, ei nu ştiau cum să plece mai repede din ţară. Recunosc, a fost noroc chior! Au venit la mine şi m-au întrebat dacă vreau să lucrez pentru ei”, s-a confesat în urmă cu doi ani afaceristul. Aşa a descris el începutul.

Faptul că ta-su era securist în zona telecomunicaţiilor nu a avut nimic de-a face cu asta! A fost noroc chior! De adormit copiii. In EVZ. Sau pe bloguri:

Cheia averii lui Columbeanu este Alcatel Romania. Dar nu Irinel a construit afacerea, ci tatal sau. Nu este un personaj foarte cunoscut in randul publicului. Cei care au trecut pe la Palatul Victoria il stiu ca pe Dumnezeu. Ion Columbeanu, tatal lui Irinel, care are acum 70 de ani, a fost mai tare decat toti demnitarii, chiar si decat Ceausescu. A prins un post in guvern de pe vremea lui Gheorghe GheorghiuDej si a ramas in Executiv pana prin 2002. Nu avea o functie clara.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. Nu cumva vroiau francezii sa scape mai repede de niste milioane si l-au intrebat: „Nu vrei sa fii milionar?”

    00
  2. Stii, pe bloguri/net poate oricine sa scrie orice. Nu inseamna ca e adevarat (dar nici nu inseamna ca e automat fals). In general, putin scepticism, putina gandire critica nu strica. De exemplu, in linkul dat de tine nu stim cine e autorul (poate are 14 ani si o imagine hiperactiva, sau poate e un istoric al perioadei comuniste. Nu stim), si nu are citata nici o sursa. Deci informatiile sale nu sunt tocmai de incredere.
    G.

    00
  3. Nu ca mi-ar placea Obama, dar cred t3mb3, ca prezinti problema simplist: ta-su lui Obama a facut harvard-ul si s-a intors in Kenya ca economist in Guvern, iar maica-sa s-a recasatorit cu un manager intr-o companie petroliera. Asta cred ca raspunde intrebarii tale!

    00
  4. Unii din oi, altii din telefoane :))

    00
  5. Sorry Zoso dar asta cu taica-su care a stat in guvern de pe vremea lu Gheorghiu Dej pana in 2002 e cam vrajeala. Daca el are acum 70 de ani, inseamna ca s-a nascut in 1938. Dej a murit in 1965, si presupunand ca tatal lui Irinel ar fi prins chiar in acel an un post in guvern tot ar fi avut maxim 27 de ani. Ceea ce totusi e putin credibil. A posibil sa fi fost un individ influent, nimic de zis, dar nu chiar asa de influent….

    00
  6. din acelase registru: Voiculescu, Copos si Catarama. Toti au muncit pe branci sa isi castige painea, nu conteaza ca primul a „palmat” banii lui Ceausescu, al doilea a fost sef peste UCT-isti iar al treilea a fost sef peste comertul exterior pe vremea decedatului. Doar Becali nu stiu cum a ajuns miliardar, ca inainte de `89 vindea bilete in fata la cinematograful PAtria

    00
  7. deci in spatele lu irinel e ta`so……chiar ma gandeam cine/ce (mafie) e in spatele lui obama ..ca trebuie sa ai niste studii ca sa ajungi sa candidezi ptr presedentie..iar daca parintii lui erau asa oameni simpli cum l-au sustinut? iar noroc chior?

    00
  8. @Robintel – securist cu privilegii e una si membru al guvernului e alta. E posibil sa fi fost securist, turnator, activist de partid, simplu membru de partid, primar de comuna, etc…. Membru de guvern e altceva. Plus ca „Nu avea o functie clara” suna al naibii de ciudat. Adica un fel de cappo di tutti cappi. Ceea ce iarasi e aiurea.

    00
  9. sa te invarti prin guvern atatia ani si sa „nu ai o functie clara” e prea dubios chiar si pentru Romania probabil are o limba fina tare…altfel nu imi explic longevitatea.

    00
  10. @garm: Nu văd de ce nu ar fi fost posibil. treaba asta se întâmplă şi acum. Pe vremea aia era şi mai simplu: dădeai în gât pe cine trebuie şi voila, erai securist bine plătit şi cu privilegii. Să nu uităm că pe vremea aia încă era activă rezistenţa anti-comunistă, deci nevoie de activitate infiormativă, aka dat în gât, era multă. Poate, din contră, era un profesionist în telecomunicaţii. Noi n-avem de unde să ştim.

    Aberez şi eu, în lipsa unor documente concrete, care vor fi declasificate este vreo 50 de ani…

    00
  11. @garm: EvZ probabil că a exagerat, dar fii sigur că cel puțin mai încolo a fost destul de influent.

    00
  12. smth ~ „niste comunisti batrani si tristi / ati facut istorie printre activisti”
    :D

    Geo : negi si securitatea ?

    00
  13. @garm: Conform libertatea „Ion Columbeanu, era in 1957, anul nasterii lui Irinel, inginer-sef la Rafinaria nr. 7 Brazi”. Cum Dej a murit in 1965, eu zic ca ar fi fost posibil ca in 8 ani sa ajunga de la inginer sef la angajat al guvernului.

    00
  14. daca ar fi de maine o dictatura faceti pariu ca s-ar incepe constructia de cartiere numai cu COLUMBEANIT?

    :D

    00
  15. Ce aveti cu Iri, telefoane, oi, avioane sau bilete cinema, sau ia dat tasu, nu conteaza, a facut avere, si-a tras o tinerica, a facut si un copil, ce mai, familist in toata regula. Invidia va roade, va cred:)))
    Jiji, pac-pac, cu oi sau fara, a ajuns el o mare vedeta, a ajuns.
    S-au imbogatit pentru ca dupa ’89 fiecare a facut ce a vrut, bancile s-au dus, firmele socialiste si ele au fost vandute, petrolul si gazul au plecat in alte zari, asa ca ce va mai mirati cum s-au imbogatit Iri, Jiji sau altii.

    00
  16. @G: „Deci informatiile sale nu sunt tocmai de incredere.”
    Cand e vb. de multele povesti despre securisti cred ca toate sunt, daca nu adevarate, macar plauzibile :-)

    00
  17. Functie? La secretariatul Consiliului de Ministri (Guvernul de pe vremea aceea).

    Just bloody google it, mates. Nu doare. Si merge repede.

    :p

    Exista multe voci care spun ca in spatele afacerilor lui Irinel Columbeanu s-ar afla tatal acestuia, Ion Columbeanu. Acesta este un fost functionar guvernamental cu o longevitate greu de egalat. Ion Columbeanu a indeplinit functia de director in cadrul Secretariatului General al Guvernului intre 1953 si 1998, adica din timpul lui Gheorghe Gheorghiu Dej pina in mandatul lui Victor Ciorbea. Influenta pe care o are batrinul Columbeanu in Guvern este foarte mare chiar si astazi. Surse din Palatul Victoria ne-au spus ca fostul functionar poate fi vazut foarte des prin Guvern, chiar daca este la o virsta venerabila.

    00
  18. Irinel nu stie decat sa cheltuie banii pe care taica-su i-a facut. Afacerea pe care Columbeanu junior a pus-o pe roate (cea cu materialele de constructie ce vor revolutiona piata constructiilor) mai are putin si da faliment atat de bine se pricepe domnul. Nevasta-sa se linge prin cluburi cu altele, Irinel isi ineaca amarul in bautura. Asata noroc? Mai bine ma lipsesc.

    00
  19. @garm: Pentru mine, gândind dintr-o perspectivă istorică, aceste chestiuni sunt sinonime şi înseamnă: privilegiaţii sistemului. În rest sunt de acord cu tine: ce înseamnă că nu avea o funcţie clară? Lua bani pe degeaba? Ce era trecut pe fişa postului? Te pomeneşti că era un „ambasador cultural” sau pe „relaţii de presă” din partea poporului vecin şi prieten din Rusia… :)):))

    Nu ştiu, dar este dubios, oricum! Morala pe care o trag eu: tot din munca poporului şi-a făcut şi Colu avere…

    00
  20. @Zoso

    Offtopic: în ultima vreme doar o parte din mailurile cu noile comentarii mai ajung la mine. La subiectul acesta, de exemplu, nu am primit niciun mail care sa conţină o notificare de răspuns sau ceva…

    00
  21. @gogo: banii aia din p**a au venit pe p**a se duc =))

    00
  22. Bai, ce pana mea cautau aia de la Alcatel pe 23 Decembrie ’89 in Romania? Isi pierdusera Piticotul? Misto!

    Daca mai are cineva acces la Academia Catavencu intre 1994-1998 o sa gasiti acolo o serie de articole despre Columbeni, firmele lor off-shore si afacerile care se invirteau avindu-l pe Irinel ca fatada.
    Intr-adevar, tat-su era in spatele tuturor matrapazlicurilor, si intr-adevar a fost functionar cu pozitie destul de inalta prin diferite ministere de pe vremea lui Ceausescu, si apoi ceva mare scula pe la Palatul Victoria dupa ’89. Nu stiu daca a fost securist sau nu, dar dupa ’89 a avut acces la „mecanismele de decizie”, si prost sa fi fost sa nu-i fi dat lui Piticot ceva contracte grase de la Guvern. (Numai daca e sa te gindesti ca prin mid ’90s, cind s-a modernizat reteaua de telecomunicatii, majoritatea centralelor interurbane de la Romtelecom au fost dotate cu tehnologie Alcatel, nu-ti mai ramine decit sa unesti punctele…)

    Mai stiu o istorie care circula despre „nenea Columbeanu”, de pe vremuri, cind Piticot era june. Cica „nenea” isi plingea focul pe umarul cucoanelor de la nu’s ce minister, ca are si el un baiat, care n-are noroc sa-si gaseasca o fata, sa se aseze si el la casa lui, etc, etc…
    :-)
    Sper ca tataie Columbeanu si-a gasit linistea.

    00
  23. @aurache:
    nu puteai sa fii mult timp pe acolo decat daca erai securist.si tot parcursul lui post 89 o arata clar. oricine s-ar imbogati cu asemenea maniere. nu e asa greu.

    00
  24. evz sunt niste labe triste. de exemplu, stirea cu sangele verde e de prin iunie 2007 . jurnalism de performanta, ce mai …. oare au absolventi de la FJSC printre redactori ? jenibil

    00
  25. @ktx: word!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.