Învăţământul e gratuit? Da, la fel ca sănătatea

Retorica e aceeaşi ca la spitale: nu sunt bani destui pentru câte şcoli sunt. Ce facem? Păi, in loc să îi triem in clasele primare în aşa fel încât la liceu să nu mai fie atât de mulţi, ii trecem cu turma şi ii băgam la facultate, să aibă şanse mai multe în viaţă.

Practic, părinţii încep să cotizeze din clasa I. Nici nu iau bine contact cu şcoala, că părinţii sunt imediat puşi să dea bani. Drept urmare, au – nu au, majoritatea se conformează şi dau bani pentru binele copiilor, pentru că mulţi dintre ei se tem să refuze fondul şcolii sau alte taxe care li s-au năzărit directorilor de unităţi de învăţământ pentru a nu periclita situaţia şcolară a copilului lor.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. eu stiu ca si inainte de 89 parintii cotizau pentru copii, si la fondul scolii, si la fondul clasei. si pe timpul cat am fost elev la generala si liceu am cotizat, deci cam tot timpul s-au dat bani…si nu vad nimic rau in asta. :)

    00
  2. @manole: nu stiu, n-am intalnit. am fost profesor, am sora profa, am strans bani pt fondul scolii si pentru fondul clasei…n-ai cum sa furi, nu poti fura, e vorba de banii copiilor.

    00
  3. Din cate tin eu minte din copilarie, fondul clasei si fondul scolii exista si pe vremea cand eram eu in generala/liceu, adica prin anii ’90..
    As fi fericit sa dau bani daca stiu ca educatia primita acolo merita asta .. din pacate banii dati direct scolii nu schimba faptul ca profesorii sunt prost platiti si cei care vin de pe bancile facultatii sunt in majoritate oameni care nu sunt in stare de altceva si intra in invatamant.

    00
  4. @Radu aparent nu e nimic rau in asta! doar ca banii aia ajung in buzunarele unor profesori/directori mai smecheri!

    00
  5. razvan, stirea e malitioasa in capul tau. pentru ca in realitate, copiii ai caror parinti nu dau bani subt blamati in fata copiilor ceilalti, ostracizati si dati ca exemple negative. e frumos sa comentezi cand stii cum e in teren, ca asa teorie are si basescu

  6. Stai ca iti explica Sabotor. Probabil e si el parinte.

    00
  7. Eu nu inteleg cum adica sa ii triem din clasele primare. Sa nu mai fie invatamantul primar obligatoriu?
    Pe de alta parte, cel putin la scoala copilului meu, fondul clasei este administrat exclusiv de comitetul de parinti. E folosit pentru reparatii in clasa (copiii distrug mai multe decat va puteti imagina), consumabile (coli ministeriale pentru fise, sapun, detergenti pentru curatenie, materiale auxiliare etc.) Cadrele didactice nu ating banii, nu au voie, tocmai ca sa nu existe suspiciuni ca ar delapida aceste fonduri. Pentru toate cheltuielile se aduna acte (facturi, chitante) care sunt puse la dispozitia parintilor.
    Nu stiu cine plateste paza, nu s-a discutat asta la nicio sedinta si nici nu ni s-au cerut bani pentru asta.
    Din cate stiu, ministerul plateste salariile cadrelor didactice si ale cadrelor auxiliare. Primariile platesc utilitatile (apa, curent, incalzire) si teoretic ar trebui sa plateasca si reparatiile, practic mereu zic ca nu au bani. Cam la asta se limiteaza gratuitatea invatamantului. Restul trebuie suportat de catre parinti, daca vor conditii decente pentru copiii lor.

    00
    • @Andra D: acum, copiii trec clasa deşi nu toţi merită. ştiu un caz unde copiii nu ştiu să citească, dar totuşi au fost trecuţi intr-a treia.

  8. Conform legii, nu exista fondul clasei. Scolile nu au voie sa ceara obligatoriu parintilor bani. Diferenta fata de ce era inainte de 90 este aceea ca acel fond al clasei se numeste ,,sponsorizare” din partea parintilor:). Si, cel mai important aspect, nici un cadru didactic nu are acces la acei bani. Ei se tin de catre un parinte casier al clasei, desemnat de ceilalti parinti.
    Stirea este malitioasa pentru ca parintii nu sunt obligati sa dea bani. Astfel sunt scoli care au o politica de atragere, triere a parintilor cu bani inca de la clasa I. Acei parinti dau pentru ca au; acea suma se stabileste tot de catre parinti si cu scopuri clare, in general de dotare a clasei.
    Ideea este ca daca un parinte nu isi permite, nu da. Odata ajuns la scoala, copilul nu poate fi dat afara aiurea.

    00
  9. Exista si fondul grupei la gradinita. Si ca sa nu fie problerme legale pe langa gradinita s-a constituit un ONG numit Grupul parintilor copiilor din Gradinita.. care este nonprofit si care a primit inclusiv banii de 2% din impozit.
    In general prin acel ONG se primesc banii de la fondul grupei si cu acei bani se cumpara consumabile, chestii IT, jucatii, planse, caiete , carti, fise ….
    Tot acel ONG a donat banii catre gradinita si astfel s-a reusit ca plata per copil pe zi sa fie doar 11 lei ceea ce e putin fata de 15 cat e in general prin Bucuresti.
    Tot din acel fond s-a putut plati si un mecanic de intretinere cu 2h/zi pentru a rezolva problemele de intretinere la gradinita deoarece posturile sunt blocate si nu se poate angaja cineva cu norma intreaga.
    Si au fost parinti care nu au putut da si nu a fost nicio problema. Sau parintii cu doi copii in gradinita au dat chiar si mai putin.
    Fondul clasei a fost 350 lei de copil platibil in 3 transe dar prima transa in 7 zile si sa fie in valoare de 150 lei.

    00
  10. Zoso, a exmatricula elevii slabi la invatatura din invatamantul primar nu e deloc o solutie. Ei sunt esecul dascalilor, al parintilor si al sistemului invechit si neperformant de invatamant din Romania.
    Dar cum reforma se tot face de 20 de ani si invatamantul merge tot in jos, mai asta ne lipseste, sa crestem cu intentie numarul de analfabeti exmatriculandu-i. Asta in niciun caz nu va rezolva nimic, nu va creste nici calitatea invatamantului si nici nu vor fi mai multi bani in scoli.

    00
    • @Andra D: heh. ce te faci când ei aparţin şcolilor speciale? sau pur şi simplu n-au chef să inveţe? ce facem, ţinem 28 de copii in loc pentru ca 2 nu pot ţine pasul?

  11. Arhi, eu sunt lucrez in invatamant de aproape 10 ani. Nu am auzit niciodata asa ceva nici de la colegii mai in varsta, nici de la parinti si nici de la prietenii mei cu copii la scoala. Eu nu neg ca se intampla, cred doar ca sunt exceptii. Si vrobesc in cunostinta de cauza pentru ca predau in mediul rural si sunt destui copii de la tara care merg la licee cu pretentii. Am vorbit cu parintii lor despre acest aspect si mi-au zis ca au dat cat au putut si nimeni nu le-a reprosat nimic, nici lor nici copiilor.

    00
  12. @Radu
    Nu pe dracu, scuza-mi expresia, se furaaaaaaaa la greu. Cata nesimtire, manevre, bani pentru x, falsificat de acte (mai mult sau mai putin) cu bautura la scoala, azi nu se fac ore pentru ca au profesori masa festive…. UNI PROFESORI = TALHARI, se cred superiori si probabil gandesc ca ii prostesc pe parinti care nu-si pun intrebarea, de multe ori, chiar merg bani mei pe ce-mi zic copii mei ca ii dau ?
    Daca la o clasa ceri 50 lei de elev pentru perele cum poti sa zici ca nu FURAAA. Cu bani aia iei pentru jumatate scoala, etc.

    00
  13. Nu e vorba de fondul clasei!!! (ala cu creta, hartie, bureti…)

    Este vorba despre bagatul pe gatul copiilor de:
    – poze individuale si de grup
    – albume de sfarsit de clasa I, clasa a IIa, clasa a IIIa, etc…
    – excursii tematice la 10 km de oras
    – caiete, manuale, suplimente de curs
    toate astea prezentate ca fiind absolut si obligatoriu necesare si vandute la preturi suficient de nesimtite ca sa-i ramana o cota parte buna profesorului.

    Mai nesimtite sunt colectele de sfarsit de trimestru/an pentru „o atentie” pentru „doamna/doamnele” si tembelizarea copiilor in orele de curs dupa care vine propunerea mieros sugerata de a lua ceva meditatii…

    Mai se aduna si banii pentru mici reparatii: in scoala generala am dat bani pentru repararea bancilor de puteam sa cumpar trei randuri de banci noi. Bani pentru neoane am dat de ziceai ca vor sa faca solar in clasa. Iar pentru revopsitul tablei am platit de ziceai ca o schimba cu una electronica. Si nimic nu se schimba…

    Si sa nu credeti ca dadeau numai „aia cu bani”. Da toata lumea, deoarece pluteste in aer senzatia ca daca nu dai, copilul tau va fi ostracizat. Si nu vrei sa se intample asta…

    00
  14. Eu mi-am mutat copilul de la scoala gratuita a statului la una privata. Gratuitatea statului ma costa cu doar 200 de euro mai putin pe an fata de scoala de stat, asa ca alegerea a fost simpla.

    Banii dati la scoala publica au fost asa:
    – fondul clasei, fondul scolii si bani pentru o firma de paza. Administrati de o asociatie a parintilor fara acte legale (asociatia), desi exista in aceeasi forma si sub aceeasi conducere de mai multi ani. Am cerut si eu sa vad statutul, mi-au spus ca sint in curs de infiintare (lol). Asociatia condusa de un oarecare domn cu nume semicelebru (de Hillerin) care nu are vreun copil in scoala in cauza. N-am vazut niciodata vreo chitanta desi le-am cerut, iar firma de paza si-a luat oamenii dupa ce nu si-a primit banii vreo jumatate de an, desi asociatia i-a strins de la parinti. Acum au trecut doi ani de cind mi-am luat copilul de acolo si asociatia tot in curs de infiintare este.
    – bani pentru mobilierul clasei. de la dulapuri si cuier pina la scaune si banci si – atentie – tabla.
    – bani pentru invatatoare, inclusiv pentru pixuri. Nu avea pix, nu mai corecta lucrarile copiilor.
    – atentii pentru invatatoare, de la flori pina la geanta, telefon mobil si faianta in bucatarie. Fereasca sfintu’ sa nu contribui, ca ti se transmitea (citez) „copilul merge bine, parintii nu”.
    – invatatoare semianalfabeta (stiu, asta nu are legatura cu banii, dar)
    – obligativitatea de a trimite copilul la un after school la care lucra invatatoarea dupa programul de scoala. Asta a fost necesara ca sa fie copilul primit la scoala aia, altfel „ne pare rau, locurile sint ocupate”

    S-a terminat clasa I, am tras linie si am vazut ca la CSB un an de scoala costa mai mult cu doar 200 de euro, asta daca platim transportul, sa-l ia si sa-l aduca un microbuz. Fara transport iesi mai ieftin.

    00
  15. @ivanG: pluteste in aer senzatia sau chiar se intampla?
    La fi-miu la scoala chestia asta cu renovarea clasei a fost coordonata de comitetul de parinti si executata transparent. Am avut si parinti care au spus in sedinta ca nu-si permit, si nu le-a ostracizat nimeni copilul.
    Colectele de sfarsit de semestru tin de bunavointa ta, exclusiv, dar marketingul pentru poze si reviste recunosc ca e un pic iritant… NU ca m-ar fi obligat cineva sa iau…

    00
  16. Banii necinstiti pe care-i face un profesor sunt din meditatii, atunci cand preda intentionat in asa fel incat copiii sa nu prea poata tine pasul, si din atentiile primite individual de la parintii care vor note mai mari decat pot copiii lor. Preluarea din Romania Libera, e ca si cum ai prelua o stire de la Antena 3, sau 0TV :-)

    00
  17. Caz real , discutat ieri cu colega de birou .
    Are o fata in clasa a 3-a , se apropie sarbatorile , PARINTII au decis scorurile :
    10 lei de copil ca sa inchirieze 2-3 ore un mos craciun
    70 de lei de copil ca sa cumpere o jucarie sa aiba mosu ce sa le dea
    100 lei de copil – bani pentru cadoul invatatoarei!!! de fapt ii vor da banii in plic , in trecut a facut figuri la un set de aur si l-a returnat.
    clasa de 30 de elevi . you do the math .
    Alte taxe :
    bani de servetele
    bani de perdele
    bani de sapun lichid si alte fantezii

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.