Ce nu înțeleg eu la comisioanele bancare

Înțeleg comisionul de administrare cont. Înțeleg comisionul de retragere de la altă bancă sau din străinătate. Nu înțeleg sub nici o formă comisionul de retragere de la bancomatul propriu sau de la ghișeu. Nu are nici o logică. Absolut nici una.

comisioane-ing

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. Simplu. Schimbă banca.

    00
  2. Eu nici comisionul de administrare cont nu il inteleg. Visiunea mea: platesc ca sa tin banii la voi.
    Bine, nici nu am foarte multa educatie financiara, noroc cu ING unde contul student e gratuit. Singura teapa pe care am luat-o a fost cand am scos niste Euro in alta tara, tot la ING. Am crezut ca ING Romania se considera aceeasi banca cu ING Olanda. Ntz. Am platit si un curs usor nesimtit si un comision de-a dreptul nesimtit.

    00
  3. Da de comisionu’ de depunere numerar ce zici?

    00
  4. si retragerea de la bancomat sau de la ghiseu e un serviciu …

    eu spre exemplu m-am mirat tare zilele trecute cand m-am dus sa-mi iau online banking si surpriza: daca mi-am luat online banking, mi-au introdus taxa unica de servicii online + administrare conturi de 20 de lei/luna si au anulat taxele lunare de administrare a conturilor de vreo 60 de lei/luna. Prima data am crezut ca e gluma :))) Deci m-am dus sa cumpar mai mult si am constatat ca cerand mai multe platesc de trei ori mai putin

    00
  5. Alege BRD, unde se taxează orice.
    „- Bună ziua, aş dori…”
    „- 1 leu, vă rog. Bună ziua. Comisionul de politeţe, ştiţi…”

    00
  6. Sa presupunem ca:
    in Romania sunt 5 milioane de salariati.
    Fiecare salariat lasa in contul bancilor un comision de 1,5 euro lunar(stiu, cifra e mult mai mare, dar s-o lasam asa).
    Atunci din anul 2000, care parca a fost ieri si pana azi ne da suma 1,5*5mil*12 luni*15ani= 1350 milioane euro = 1,35 miliarde.
    1,35 / 30 de banci in romania-> 45 de milioane de euro sau 3 milioane pe an din nimic fara absolut, zero, nema, risc.
    PS in realitate cifrele sunt muuult mai mari

    00
    • Ce calcule ai facut tu acolo? Ca fost angajat la banca pot sa iti zic ca 90% din salariatii romani au card si cum au luat salariul il scot TOT cu cardul de la bancomat cu 0% comision de la majoritatea bancilor, DA si de la BRD si BCR (cele mai scumpe banci din sistem pt PF.
      Ca mai folosesti si alte servicii e alta problema. Daca vrei sa platesti mai putine comisioane te duci frumos la 4 – 5 banci si intrebi cat costa serviciile de care ai tu nevoie.
      @vali singura banca de care am auzit ca nu ar percepe comisioane de retragere de la bancomatele din strainatate este Intesa SanPaolo.

      00
    • „Ce calcule ai facut tu acolo? Ca fost angajat la banca pot sa iti zic ca 90% din salariatii romani au card si cum au luat salariul il scot TOT cu cardul de la bancomat cu 0% comision de la majoritatea bancilor, DA si de la BRD si BCR (cele mai scumpe banci din sistem pt PF.”

      Esti tu asa sigur ca daca retragi salariul de la bancomatul bancii nu ai comision?!? Ia mai incearca o data! Acum chiar iti scrie pe ecranul ATM-ului cat e comisionul pentru suma retrasa :)

      00
    • Da. Sunt foarte sigur. Toate bancile au un pachet pt PF care are comision 0 la retragerea de la atm-urile proprii. Veniturile lunare precum salariatii sunt foarte importante pt banci din simplu motiv ca prezinta un risc mai mic decat depozitul la termen, deci cam au tot interesul sa te atraga cu salariul la ei. Acum ca unii nu stiu ce sa ceara, sau le este lene sa se duca inca 100m pana la urmatoarea banca sa vada ce ofera si vecinii, ce sa mai zic problema lor.
      PS. Pot sa iti confirm ca da poti sa ai comision si la retragerea de la atm proprii daca asta vrei sa auzi.
      PS2. Doar zic ca romanul e prea fudul sa mearga sa intrebe si prefera sa tipe in gura mare ca e furat de banca.

      00
  7. E un serviciu, care are un cost, deci trebuie plătit.

    00
  8. ai vrut cumva de fapt sa arati ca ai euro cu cel putin 3 de „0”…fiecare e putin manelist in sufletul lui..:)))

    00
  9. Din cate stiu eu, pe operatiunile cu valuta exista comisioane dintotdeauna, inclusiv pe home banking. Pe lei insa, n-ar trebui sa fie.

    00
  10. Nu inteleg de ce te miri ? Din ce tii 2343243 de sucursale si bancomate si angajati si chirii ? Comisionul e singura sursa sigura de venit ca tepe si-au luat si bancile din credite. Si sa nu uitam sediile centrale pompoase, salariile obscene ale directorilor si masinile in leasing. :D Bob cu bob se strange marea.

    00
  11. NOU
    #22

    Pentru ca BNR a stabilit un plafon de cash care se poate tine in tezaurul bancilor si orice manevra de a duce si aduce cash-ul necesar de la filialele BNR din tara are un cost.

    00
  12. Îți luai o saltea premium 240 de euro.

    00
  13. Se traieste cam bine din blogging. Ia sa ma apuc si eu… :D

    00
  14. NOU
    #26

    dar de comisionul de incasare bani prin ordin de plata? dupa ce ca plateste comision cel care trimite de il ustura fundul, ii mai ia comision si celui care primeste.
    de-asta au cei de la Transilvania, Raiffeisen si recent l-a introdus si CEC-ul.

    tocmai am primit acasa niste hartii de la CEC cum ca dragutii de ei doresc sa isi alinieze comisioanele cu piata bancara si au bagat o gramada de comisioane noi, printre care si aceasta de incasare bani prin ordin de plata.

    00
  15. LA BCR ai 5 lei comision pentru cererea de ridicare a limitei de retragere de la ATM

    00
  16. Eu toti banii mi-i tin la crasma.

    00
  17. Eu nu înțeleg ideea comsioanelor la modul general. Adică aici am așa: comision de administre: 0, comision de retragere: 0, comision de interogat soldul: 0, comision pentru OP-uri: 0 ș.a.m.d.

    În altă ordine de idei, 190 de euro comision?

    00
  18. Ce mai conteaza logica, atunci cand se aduna milioane de euro din comisioane? Si cand BNR permite asta, si cand bancile au format un cartel pe care nu-l sparge nimeni?

    00
  19. Traisca ceea ce numin conventii salariale. 0 pe linie (inclus in pret).
    Da, comisioanele sunt nesimtite. Sa vezi cand faci o retragere neprogramata mai mare de X lei. Comisionul standard +1%.
    Ce poti sa faci, este sa negociezi sau sau sa cauti cea mai buna oferta (avand costurile de rigoare). Riscul este un cost.

    00
  20. Bancomatele proprii nu-s chiar asa de proprii. Majoritatea sunt inchiriate = costuri. De alimentarea / mentenanta lor se ocupa firme care au contracte cu banca = costuri. Pentru cele amplasate in spatii care nu sunt ale bancii se plateste chirie = costuri.
    In banci ai oameni care se ocupa de procurarea de cash pentru alimentarea bancomatelor, Si asta costa. Ca sa alimentezi un bancomat, nu te duci sa iei din casieria sucursalei 500 k si gata alimentarea.
    Poate gresesc, dar sunt convins ca putine bancomate isi acopera costurile din comisioanele de retragere pe care le practica bancile.
    Stiu ca nu pare corect, dar banca nu iti face o favoare cand iti da banii prin bancomat. Iti face un serviciu contra cost.
    No gata, ca ma ia somnu’.

    00
  21. NOU
    #33

    Presupun ca le uzezi casiera si ATM-ul.

    00
  22. iti explica Steavan aci:

    http://stevenvangroningen.eu/money-for-nothing-and-cheques-for-free

    acu tu intreaba-l pe el, „bai, ceo, tu, daca vrei sa scapi de cash, de ce pana mea taxezi internet bankingul?”

    00
  23. are o logica foarte simpla: transfera banul din buzunarul tau in al lor.
    de ce? pentru ca pot si li se permite…

    00
  24. niste labari. Pai dupa ce ca tii banii la ei (unii au si cate 700 de lei pe luna) isi permit comisioane ptr a acoperi costurile operationale cu bancomate, chirii, paza, angajati, utilitati. Pai in plm, lasa banii in mijlocul intersectiei si ii iei cand ai nevoie tot e acolo, ca doar nu e nevoie de costurile de mai sus

    00
  25. BT ar fi cel mai aproape de ideal daca n-ar avea acel jeg de comision de incasare de 5 lei. In rest sunt gratis, bancomate multe, internet banking ieftin.

    00
  26. Simplu! Schimba tara.

    00
  27. NOU
    #41

    Incearca sa folosesti bitcoin. Surpriza! Nimeni nu te fura la comisioane!

    00
    • Sigur că da. Acolo te fură direct la bani. Variaţii de curs de mii de ori mai mari şi mai imprevizibile decât la orice altă monedă.

      00
  28. Daca ai avea cont de angajat si ai primii banii de salariu in cont nu ai avea acele comisioane. Operatiunile cu cash sunt foarte costisitoare pentru banca, iar cele cu cardul au cheltuieli mari pentru comerciant.
    Banii trebuie numarati, sortati, trasportati, cheltuieli cu ATM, apoi softul, connectiunea la internet.
    Prin america inainte de criza nu era comision de administare cont acum si-au dat seama ca pot face bani si e 10-15 $/luna, nu au comision de retragere cash, ai limita 300-400$/zi, poti de la ghiseu fara comision. Banii se muta intre conturi prin intermediul cecurilor, iti vine electricanul si ii dai un cec apoi el il semneaza pe spate si ii face poza pe ambele parti, are aplicatie pe telefon trimite pozele in aplicatie si a doua zi are banii in banca.

    00
  29. Fiindca … ‘Romania’. Scump si prost. A comision si ca iti tii banii la ei. Sa transferi valuta (chiar si Eur) e deja jaf, esti taxat procentual mai mult decat dobândă pe un an întreg. La cardul de credit, indiferent de sumele cheltuite si istoricul de credit nu ai beneficii ci doar costuri.
    Si asta fiindca nu e concurenta iar BNR doarme in papuci; sa comisionezi un transfer loco 2,51 Ron e jaf, pur si simplu

    00
  30. Astia sunt banii de pe cardul de sanatate? I-ai schimbat in euro? era mai bine in dolari…

    00
  31. Comisioanele sunt modalitati legale de a fura din banii deponentilor.

    00
  32. cont curent de la Intesa, lei si euro, comisioane 0, internet banking, la pachetul Exclusiv, doar administrare cont. Dupa ce s-a retras Citi am cautat o banca cu oferta asemenatoare.

    00
  33. ok so asta e o chestie de lege in tara respectiva. Eu am conturi bancare in UK, Germania si Israel.
    In UK am doua conturi curente, un ISA, un cont de savings si un cont business.
    Pe nici unul din astea nu platesc comision lunar, comision the retragere sau alte dume. Daca intru in overdraft, ceea ce nu s-a intamplat in 12 ani, platesc o dobanda mica de tot. Daca am bani in cont la sfarsitul lunii imi platesc ei dobanda.

    In Germania am un cont de business pentru care platesc ceva la modul 1.2 euro pe luna si un savings pe care imi platesc ei dobanda, fara comisin lunar etc.

    In Israel am un cont de pensie care face pui. Nici o dobanda nici un comision.

    Fiecare tara hotaraste si voteaza cati bani iti poate lua banca pentru servicii.
    Daca lucrurile sunt cum ziceti voi in Ro, e probabil pentru ca acu niste ani cineva a dat o spaga maaaaaare de tot la Isarescu etc, si voi o platiti ever since,

    00
  34. 190 coco comision? omfg! Nu era mai rentabil daca scoteai sume mai mici in mai multe transe?

    00
  35. Din todeauna au fost comisioane mari iar daca te duci la banca la ghiseu stai la coada pe putin 30 de minute. Iar partea proasta este atunci cand persoana de la care te astepti sa-ti raspunda nu are un raspuns.

    00
  36. Pana in urma cu cateva luni cei de la Reiffeisen nu opreau comision la extragerea din bancomatele proprii sau la transferul de bani intre conturi intrabancare, acum s-a schimbat politica, totul se plateste. Comisionul de administrare, cu tot cu internet banking, este insa convenabil, aproximativ 4 lei pe luna.

    00
  37. Asta e romania. Nu ne-am obisnuit cu ea inca. Un sclavagism moders

    00
  38. Daca ai card Visa Classic/Mastercard, atunci ai comisioane de retragere si de la banca la care ai cardul. Visa Electron nu are comisioane pentru acest tip de retragere.

    00
  39. E simplu. Daca faci OP banca nu are nevoie de bani cash.
    Daca tu vrei sa scoti cash, banca trebuie sa aiba bancnotele alea. Trimite o masina sa le aduca, mascatul care pazeste masina costa, banzina costa. Sa ai seif costa, etc…

    00
  40. Inca profit de cardul de student fara comisioane, e ultimul an si cred ca mai imi fac unul la alta banca.

    Ce bine ar fi daca ar exista si la noi un serviciu de banca online cum este Simple in US.

    00
  41. NOU
    #56

    Bogatanilor, asa va trebuie daca aveti bani sa-i tineti in banci. Mai bine-i sarac si cu vreo 2-300 printr-un ciorap gaurit. La „retragere” nu platesc nici un comision. :)

    00
  42. Daca ai o anumita suma de bani, poti sa ti-o scoti si sa ti-o bagi in banca lor pana o termini.

    00
  43. NOU
    #59

    ARB: 80% din bancomate nu sunt profitabile

    00
  44. La orice ATM ai costuri de alimentare, administrare, amortizare, asigurari, curent, chirie, etc. Pentru orice interventie de service se plătește la oră…si costă mai mult ca la orice service auto.Ca si concluzie. ..sunt foarte puține ATM.uri care aduc profit unei bănci.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube