Ce se întâmplă în Republica Moldova? Maidanul de la Chișinău

scris de George Damian

Se împlinește o săptămână de când a început Maidanul din Chișinău. În piața din centrul orașului, vis-avis de clădirea Guvernului se găsesc permanent între 500 și 1000 de cetățeni care și-au instalat corturi în care dorm. Revendicările lor: demisia întregii conduceri a statului, dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate. S-au instalat în piață după ce duminica trecută a avut loc un protest la care au participat circa 20-30.000 de persoane (organizatorii insistă pe cifra 100.000).

Maidan?

Când aud de ”Maidan” protestatarii se supără – ei înțeleg prin acest termen exclusiv evenimentele sângeroase de anul trecut din Ucraina. ”Maidan” înseamnă ”piață publică” și a fost denumirea dată manifestărilor permanentizate din Kiev. Și noi am avut un ”maidan”, îl știm sub numele de ”fenomenul Piața Universității”. Este vorba de permanentizarea unui protest prin diverse tehnici de creștere a loialității în cadrul unui grup de nemulțumiți. La Chișinău este copiat foarte mult modelul de la Kiev: orășel de corturi, trupe de menținere a ordinii proprii alcătuite din foști combatanți din Afganistan și Transnistria, colecte publice pentru susținerea protestatarilor, convocarea unor vedete care să sprijine protestul etc.

Cine?

Organizatorii Maidanului din Chișinău sunt reuniți într-o structură denumită ”Platforma Demnitate și Adevăr” (PDA) creată pe 24 februarie 2015. PDA reunește foști politicieni PPCD (un partid dispărut acum, despre care se poate scrie enorm, pe scurt: PPCD a fost pro-român vreme de 20 de ani după care a intrat în guvernarea comunistă a lui Voronin, ceea ce i-a provocat dispariția), oameni din ONG-uri finanțate de Soros, foști funcționari de rangul al doilea din guvernarea lui Voronin și câțiva oameni de extracții diferite.

PDA a fost promovată intens de televiziunea Jurnal TV din Chișinău deținută de verișorii Victor și Viorel Țopa (condamnați la închisoare cu executare pentru implicare în devalizarea unor bănci, au fugit în Germania, susțin că au fost condamnați pe nedrept în urma unui conflict cu Vlad Plahotniuc care ar fi manevrat justiția astfel încât să se ajungă la o condamnare). Andrei Năstase, unul din liderii PDA, este avocatul verișorilor Țopa.

Cum?

PDA s-a pus într-o poziție radicală cerând demisia întregii conduceri a Republicii Moldova și organizarea de alegeri anticipate. Ultimele alegeri din toamna lui 2014 au fost foarte tensionate și a rezultat un Parlament extrem de împărțit: 25 deputați socialiști (pro-ruși, anti-UE), 21 deputați comuniști (relație ambiguă cu Rusia și UE, în cădere de credibilitate), 19 deputați PLDM (pro-UE), 17 deputați PDM (pro-UE), 8 deputați liberali (pro-UE, pro-români), 2 deputați neafiliați.

Aritmetica parlamentară la Chișinău este simplă și nu prea: pentru instalarea unui guvern este nevoie de 51 de voturi, pentru alegerea președintelui este nevoie de 61 de voturi. Partidele pot avea anumite orientări generale, însă au fracțiuni interne cu orientări și interese diferite. De exemplu, la începutul lui 2015 a fost votat un guvern PLDM-PD cu sprijinul comuniștilor (liberalii au fost lăsați pe dinafară) – guvernul a căzut după 6 luni când s-a încercat mușamalizarea devalizării băncilor (vezi detalii aici despre situația generală https://zoso.ro/intampla-republica-moldova/). Noul Guvern de la Chișinău nu are două luni de la instalare, trebuie să negocieze un acord cu FMI fără de care Republica Moldova riscă să intre în colaps și și-a asumat o serie de reforme pro-europene. Extinderea protestelor îi anulează orice capacitate de negociere și reformare.

Presupunem că protestul are succes și se ajunge la alegeri anticipate: asta înseamnă o nouă campanie electorală tensionată (a treia într-un an – după generalele din toamna 2014 și localele din vara 2015) și nu este clar ce fel de Parlament va rezulta. În plus sunt foarte multe dileme constituționale referitoare la aceste alegeri, legate de termenele de organizare – renunțarea la regulile în vigoare nu va face decât să mărească degringolada existentă.

De ce?

Clasa politică aflată la conducere în Republica Moldova într-adevăr este extrem de coruptă și nu există nici un mecanism vizibil care să fie capabil să schimbe ceva. Salariul mediu este de 800 de lei românești, comparativ cu 2.400 în România – în vreme ce prețurile au crescut constant în ultimii 3-4 ani ajungându-le din urmă pe cele de la noi (nu, Republica Moldova nu este o țară ieftină, sunt mai ieftine țigările și combustibilii, dar și acestea se scumpesc).

Noul val de scumpiri din această toamnă (pâine și energie, urmează și altele – au fost anulate deocamdată pentru a potoli protestul) a scos din sărite pe toată lumea: oamenilor chiar le-a ajuns cuțitul la os. Faptul că nimeni nu se grăbește să facă ceva pentru a-i lega pe cei responsabili de ”furtul miliardului” enervează și mai mult popendulația. Protestele sunt perfect îndreptățite. În același timp instabilitatea politică la Chișinău face imposibilă rezolvarea problemelor.

Deocamdată protestul acumulează energie, este încă în faza de mobilizare. Pentru duminică este așteptată o manifestație care să reunească alte zeci de mii de oameni – și este posibilă mărirea numărului celor radicalizați din piață. Prima acțiune directă a fost înregistrată vineri seară: 100 de protestatari s-au dus la sediul televiziunii de stat să manifeste împotriva unei emisiuni politice la care trebuiau să participe liderii coaliției de guvernare – emisiunea a fost anulată.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

16 comentarii

  1. De 26 de ani suntem mai ciorditi decât moldovenii, iar ei Ne-au luat-o totuși înainte cu ce ar trebui să facem. Să mai zică careva vreo glumă cu „moldovean”..

    00
    • Pe cei ce te dezabrobă îi întreb așa:
      Ce putere are de fapt cetățeanul (român) dacă regulamentul de organizare și validare a unui referendum poate fi modificat și altcumva decît prin referendum??
      Sigur, poporul este suveran și își manifestă voința prin aleșii săi trimiși în Parlament. Dar referendumul, fiind o cale extra-ordinară (folosesc cratima pentru a sublinia diferența de la algoritmul normal), declasează hotărîrile Parlamentului. Ei bine, cît timp Parlamentul (ba încă și Guvernul!) are posibilitatea de a modifica legea referendumului (sau legea electorală), puterea deja nu mai e a poporului, ci a Parlamentului (Guvernului)!

      00
    • # Hash
      ca sa nu mori prost: suntem republica constitutionala.
      si nu te mai minuna.. intradevar legile sunt realizate de parlament.

      00
  2. Omul asta uita in mod foarte convenient faptul ca maidanul de la Kiev era puternic sponsorizat de USA.

    00
  3. si daca dizolva parlamentul si fac din nou alegeri, nu iese aceeasi branza, eventual socialisti si comunistii prind alea 61 de mandate ca sa fie treaba mai clara?

    00
  4. Prost moment si-au ales cand intreaga Europa se uita la migranti, la VW si la Capatos.

    00
  5. Si uite-asa vor avea motiv omuletii verzi ai lui Putin sa vada Chisinaul…

    00
  6. Mulți anti-europeni și anti-români din Moldova au cetățenia română.

    Până nu le-o retragem, conform legii, nu vom rezolva această problemă a onestității publice: ziua ne înjură, seara intră în spațiul Schengen să se petreacă prin Austria, cu pașaport românesc.

    00
  7. Si dupa or sa isi dea demisia toti raii si or sa fie anticipate, pe cine or sa voteze? Hic … sa stiu io cu cine votez adica… hic.

    00
  8. Putin e ocupat cu Siria sa defileze in aparatorul crestinismului si al Europei, nu cred ca are chef de Moldova..

    00
  9. NOU
    #14

    Cui ii pasa ce se intampla in R. Moldova?

    00
  10. ” Salariul mediu este de 800 de lei românești, comparativ cu 2.400 în România”-
    ?! Ce-o fi vrut sa zica.. Dar stai. E neimportant, era doar o premiza pe care se baza jumatate din expunere?

    00
  11. Probleme cu DNSul, am fost redirectat catre zoso.md ..

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.