Încărcătorul de laptop

Am o problemă cu ultrabook-ul meu Samsung: de la o vreme, mufa încărcătorului parcă cuplează în gol. Intră până la capăt, încarcă, dar dacă o ating un pic, iese imediat. Ar fi nevoie de o metodă de a o ține acolo prinsă/agățată cât de cât.

Și acum să revenim la problema spinoasă a încărcătoarelor. Cele normale, de laptopuri, nu cele gen cărămidă, de la workstation-uri. N-am pretenții ca HP-ul meu de 17 să aibă un încărcător mic, că nu îl car nicăieri. E acolo să stea pe masă și atât. Dar am pretenții de la laptopuri care pot fi cărate din loc în loc, gen, nu știu, ultrabook-urile!

Și e cu atât mai uimitor cu cât există un exemplu pe care îl pot copia, la fel cum au făcut și cu altele: încărcătorul de MacBook. Care arată mișto, nu are cărămida aia la mijloc, nu are zeci de metri de fir aiurea (pe măsurate, încărcătoarele de laptopuri au cam 1 metru de fir în plus față de cel al Apple), este simplu și ușor. Dar nu. Pentru că toată lumea are nevoie de 3 metri de cablu, cu cărămida aia de la mijloc, care niciodată nu e utilă: dacă priza e jos, o să calce cineva pe ea, dacă priza e sus, nu ajunge până la pământ.

Și partea și mai de porc: fiecare are o altă intrare. Ideea de bază e aceeași, toate au cam același voltaj, dar nu, fiecare are alt tip de intrare.

 

samsung-chargermacbook-charger

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

19 comentarii

  1. eu mi-am luat ceva treaba de la belkin cu vreo 70 de euro. cu vreo 10 capuri pentru firme diferite de laptopuri. Un incarcator pentru toate. drept ca ii cam mare caramida de pe el, dar ii pentru laptopuri de 17.

    00
  2. Si legat de mufa de alimentare: la macbook are un magnet cu care se cupleaza singura cand o apropii de laptop, si nu conteaza daca e cu cablul in fata sau in spate, pinii mufei sunt dublati

    00
  3. De fapt si macbook-urile au caramida la mijloc. Folosesc cablul de extensie (cu care vine in pachet) pentru ca de multe ori cu stecherul scurt nu imi ajunge cablul

    00
  4. @xenonhost magsafe-ul este pt cascatii care nu se uita pe unde merg, se impiedica de cabluri si-ti trag laptopul de pe masa. poate fi frustrant sa vezi cum iti zboara 2000E :D

    00
  5. @poolamea sau cu 20 lei îţi luai un adaptor cu mufe pt mai multe tipuri de laptop-uri care se ataşează la vechiul încărcător. rămânea de-o zama nu de alta…

    00
  6. Poate va copia si imbunatati cineva design-ul Apple YoYo, cablul se infasura in incarcator

    http://lowendmac.com/ed/moore/08cwm/art0814/flysau1.jpg

    00
  7. Macbookul mi-l incarc si ma tine 5-6 ore timp in care pot sa-l scot de la incarcat si sa ma plimb cu el pe unde vreau. Laptopul mi se descarca dupa 2 ore, deci tre’ sa stea la incarcat aproape tot timpul. Daca vreau sa ma plimb prin camera cu el imi trebuie un cablu mai lung decat cel de Mac. Dar chestia aia de la mijloc chiar ca e enervanta.

    00
  8. @xenonhost: Apple are patent pe stilul ăla de mufă de alimentare cu magnet, și nu licențiază la nimeni. Bine, în prima fază nici nu era cineva interesat să licențieze, pentru că erau prost făcute mufele și mai luau foc din când în când.

    Încărcătoarele brick au de obicei mufă standard pe partea de AC, nu te împiedică nimeni să iei un cablu mai scurt.

    00
  9. Au alta intrare pentru ca in momentul in care ti se strica incarcatorul sa fii obligat sa iei unul de la ei cu adaos si profit nesimtit de porcesc.

    00
  10. ce tot lauzi atât macul și accesoriile ca ultimul fanboy?
    da, așa e, alimentatorul macbook’ului e mic și drăguuuț, are conector magnetic, nu contează sensul în care conectezi mufa, are 2 clape în jurul cărora poți înfășura cablul când e strâns și care clape stau pliate când nu sunt folosite, trecerea la alt standard de priză se face prin schimbarea unei mici piese care are un mod deștept de a se fixa la alimentator etc, dar știi cât costă unul nou câd ți se arde cel vechi? știi?

    00
  11. Tot nu inteleg de ce insisti cu ultrabook-urile. Iti iei un macbook air, pui windows pe el si gata cu bataia de cap. Scapi si de mouse.

    00
  12. şi dacă tot nu v–ajunge cablu un minitehnicus cu un cutter nişte bandă izolatoare şi 10 metri de cablu vă rezolva p-o bere. sau şi mai elegant dacă „caramida” are şuruburi se lipeşte direct în carcasa iar mufe se găsesc har Domnului

    00
  13. @AI_core
    Nu stie ca n-are MB deoarece nu ruleaza Win 95 si el e mai retro. Fan floppy gen. Costa mult prea putin pentru beneficiile oferite! De aia cumpăr cate 2 si pe unul il dau de pomana la saraci. :D

    00
  14. Daca mufa de la incarcator intra/iese foarte usor (nu se simte un mic click la scos/bagat) e semn ca mufa de alimentare din laptop e pe duca. Inauntru in mufa exista un contact (o tabla otzelita) pe lateral care are si rol de a bloca mufa, acea tabla s-a decalit din cauza temperaturii cauzata de un contact imperfect (mufa bagata partial sau miscata la un moment dat in procesul de incarcare, sau fortata in o anumita pozitie de vreun obiect de pe masa, etc) Deoarece trece curent relativ mare pe acolo, 5-6 amperi, ea se incalzeste si se decaleste sau plasticul din mufa se topeste iar in momentul terminarii incarcarii se raceste si ramane in pozitia „cu mufa bagata”. Scula poate functiona tot restul vietii asa sau poate sa mai mearga 2 incarcari. Daca asta e cazul garantia acopera problema, daca vreodata laptopul a fost mutat cu mufa in el si cumva din efort s-a crapat plasticul din interior (are fix aceeasi simptoma) garantia nu mai acopera problema. Treaba nu e de neglijat, mufa se va incalzi in continuare si in timp se va carboniza placa cu circuite imprimate in jurul ei, Va fi necesara o alta placa de baza sau modul de alimentare, dupa caz. O mufa de alimentare e vreo 20 de lei, una compatibila 4 lei, manopera e dupa mester, 50-150 lei. (asta daca nu mai exista garantie) Se intalneste des la toate tipurile de laptopuri de la toti producatorii, mai ales la utilizatorii care le folosesc in pat, cu alimentarea cuplata. :)

    00
  15. @Ciprian – magsafe-ul e si pentru cascati dar elimina si problemele de contact imperfect. Plus ca mufa are un led care iti arata cand incarca sau nu.

    00
  16. Apropo de laptopuri si baterii. O intrebare pentru cei care au un laptop mai mult de un an si au cunostinte din experienta proprie in legatura cu urmatoare problema.
    Cum e cel mai bine pentru viata bateriei;
    1. sa ti laptopul tot timpul in priza si pe baterie doar cand nu ai acces la o priza?
    2. mai pe priza, mai pe baterie. O utilizare (incarcare/descarcare) constanta a bateriei?
    @zoso, astept si parerea ta.
    P.S. Pe internet parerile sunt impartite.

    00
    • @darius: toate laptopurile workstation le țin constant in priză, zi de zi, bateria lor e doar pentru fluctuațiile de curent.

  17. @darius: cat timp ai priza, scoti bateria (dupa ce s-a incarcat) cand nu ai priza folosesti bateria. Daca bateria sta in dulap mai mult timp e indicat ca la 1 -2 luni sa fie bagata in laptop, descarcata pana la 25% apoi incarcata si stocata. Asa bateria o sa tina sa o lasi mostenire (probabil la un muzeu ceva). Alt sfat: ca sa nu ii scada capacitatea (adica sa se uzeze) nu trebuie sa se descarce niciodata sub 20%. Accumulatorii li-ion nu au memorie deoarece au microcontroler cu memorie incorporat. cu diverse programe se poate urmari uzura bateriei. In general cand a ajuns sa mai tina 5 minute contorul din ea arata cam 295 de cicluri incarcare-descarcare. (un ciclu nu inseamna incarcata 100% si apoi descarcata pana cere priza, e un calcul pe care il face procesorul din ea, procesor care limiteaza capacitatea bateriei in mod electronic, pentru siguranta, celulele fiind poate bune.) Si acumulatorul de laptop nu se lasa la frig si nici nu se baga in frigider.
    Cand laptopul lui zoso produce pe luna bani cat valoarea proprie, bateria nu mai conteaza :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube