Mi se încălzeşte foarte tare o zonă a laptopului

incalzire

De vreo 2 luni mi se încălzeşte foarte tare zona din stânga jos a laptopului. Chiar dacă nu fac nimic (browsing, că atunci când fac randare sau encodare video înţeleg) tot se încălzeşte. L-am pus pe un LapDesk cu ventilator dedesubt şi tot nu se schimbă nimic. Nu m-ar deranja dacă n-ar trebui să ţin podul palmei acolo când tastez. N-am schimbat nimic la configuraţie, l-am curăţat de praf periodic, nu am programe care să solicite intensiv maşina şi rulează în background.

Are cineva o soluţie pentru chestia asta?

update1: aşa arată temperatura de pe el.
update2: după ce am înlocuit placa video şi ventilatorul temperatura a scăzut.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

75 comentarii

  1. In b4 buy a MacBook

    00
  2. Acolo este HDD-ul. Standul ala de racire nu e gandit prea bine din moment ce nu vad nici o racire in zona respectiva. Ceva de genu e mai indicat, cu vent de 230mm, .

    00
  3. PCH`ul ajunge la temperatura mare, fa un drum pana la un nene care are service sa ti-l repare ca o sa faca freeze`uri si iti moare, iti ajunge cam la 70-80 grade, partea de jos stanga si partea de sus tot stanga.

    00
  4. Si mie mi se incalzeste doar ca eu tin mana non-stop. Apropo, il desfaci singur pentru curatare? Iar pastele de pe componente, mergi la un service sa ti le puna sau?

    00
  5. Downloadeaza aida64 si vezi ce iti arata la temperaturi, eu merg pe PCH ca doar ala se poate incalzi asa, daca era hdd-u pana acuma iti murea, poti sa stergi mesajul asta si pune un mic print la temps din aida.

    00
  6. eu am un dell si la mine se incalzeste acolo, cand il suprasolicit

    00
  7. porneste-l fara capac, tine-l juma’de ora si vezi ce se-ncalzeste. hdd, probabil daca e in partea aia. oricum temperaturile-s mari pe nuclee. t_min = 62. adca pornesti coretemp la startup, inseamna ca imediat ai 62 grade. nasol.

    00
  8. daca ai curatat radiatorul inseamna ca ventilatorul are buba, sau, daca ala e in parametrii, s-a dus pasta de pe proc.
    to do:
    1. unge ventilatorul (se dezlipeste sticker-ul de pe spate si se pune o picatura de ulei de mecanisme fine pe ax, se reaplica sticker-ul);
    2. curata bine placa radiatorului si procul si reaplica pasta.
    3. verifica sa nu ai procese care papa aiurea, se mai intampla sa iei cate o scama din asta… nu cred ca e cazul tau, da’ zic..

    00
  9. @Vali – In principiu, in acea zona ar trebui sa fie HDD-ul. Pentru a verifica mai exact, instaleaza Everest sau AIDA, si vezi la ce temperaturi sta HDD-ul (Normal ar fi intre 35 si 40).
    @Ryan – Pe HP NW9440, am avut temperaturi constante la HDD (WDB @7200) de 47-48 grade celsius. A rezistat mai bine de 2 ani si inca merge si acum, desi cam caraie.
    In plus, sunt HDD-uri externe (Ex. Prestigio), imbracate in piele care stau constant la 45, fara a fi „forjate” si nu au nici pe dracu.
    Oricum, temperatura este

    00
  10. @Octav: nu crezi ca e corect sa ai temperatura mai ridicata la start-up, cand pleaca toate aplicatiile si serviciile si procesorul nu prea are timp de sleep?

    00
  11. ventilatorul si radiatorul cand le cureti de praf ar fi indicat sa le sufli cu un can de aer comprimat (gasesti pe la magazinele de electronice).
    schimbata pasta termoconductoare (noctua sau arctic silver…vreo 30 de lei tubu) si ar trebuii sa dispara problemele.

    00
  12. @zoso – n-ai facut destul de bine. Si eu am avut mai multe incercari, in cele din urma temperatura a scazut asa cum imi doream. Trebuie curatat chiar bine…

    00
  13. Nu o fi de la HDD?

    00
  14. NOU
    #16

    Same thing la mine….nici eu nu am dat de cap problemei.
    Sony Vaio.

    00
  15. @alex, nu e corect, pentru ca in momentul pornirii coolerul cpu-ului e rece.
    as fi de parere la cei mai de sus, sa bagi un program care iti ia temperaturile de pe toti senzorii. daca toate temperaturile sunt mari, nu l-ai curatat bine, sau nu mai face fata ventilatorul (oarele) existent (e). ai bagat si niste ulei pe ax ? verificat sa nu aiba fire de par incalcite pe el ?

    00
  16. Am patit si eu asa ceva. La mine era de vina un ventilator din zona aia care se oprea uneori.

    00
  17. Ai SSD din câte îmi amintesc, așa că încălzirea HDD (prima chestie ce mi-a venit în minte, problemă ce o am și eu) nu cred că se aplică.

    00
  18. Dacalaptopul este mai vechi(1 an) trebuie sa ii schimbi pasta termica.
    In scurt timp o sa ti se restarteze des daca nu o faci, pana la crapare daca nu intra failsafe-ul.
    al meu facea la fel.

    00
  19. Poate fi o problema de „circulare” a aerului. Daca ai SSD(care nu se incalzeste atat de tare incat sa-l simti prin carcasa), atunci caldura vine de altundeva.Daca poti sa-l pornesti fara carcasa, lasa-l asa 10-20-30 minute cat dureaza de obicei sa se incalzeasca si vezi exact ce e: SSD, vine aer cald de altundeva? e ceva infundat si circuitul aerului nu scoate aerul de la proc afara?

    00
  20. Windows 7-le e problema. Backup, fresh install, voila.

    00
  21. @Zoso e posibil sa fie nevoie sa fie reaplicata pasta termoconductoare la coolerele de la procesor si placa video (if any).
    My 2 cents.

    00
  22. Da aerul conditionat mai tare :) exact cum face tipul din banner

    00
  23. E Sony Vaio, deci trebuie schimbat. Ia-ti, frate, Dell sau HP sau ASUS. Nimic altcva! Doh!

    00
  24. Cumpara un AC de la Emag si pune-l sa-ti raceasca laptop-ul. Barbosul ala pare satisfacut cu AC-ul respectiv.

    00
  25. Dupa 2 ani de folosire intensiva, mi-am dus elitebook 8730w-ul la curatat praf si schimbat pasta pe undeva prin Iasi. 50 RON si merge brici, CPU nu mai sta la 65 grade ci la 50.

    00
  26. Treaba asta m-a pus pe ganduri. Cred ca saptamana viitoare imi voi lua laptop-ul sub brat si la service cu el!
    Nu l-am curatat cam de un an!
    A inceput si al meu sa se incinga destul de rau si eu fara un laptop nu nuami ca sunt un om mort dar sunt si un om fara bani!

    00
  27. NOU
    #30

    Pai hdd-urile iti merg si la temperatura aia dar de la 50grade anumite programe te atentioneaza desi eu stiam ca de la 55-60 in sus tre’ sa-ti faci griji, temperaturile sunt maricele pentru Bv si cred ca este mai racoare cu mult acolo fata de Bucuresti, trebuie desfacut si curatat de praf radiatorul ala ca se face ca un smoc si adio aerisire, in afara de asta pune te rog si tu printuri din aida64 sa vedem de unde pleaca temperatura mare, pentru procesor iti recomand Artic Silver 5 ca pasta termo si dupa 200 de ore o sa vezi temperatura reala, asteptam printuri din aida de la sensors.

    00
  28. Placa video si ce tine de ea ?

    00
  29. @alxzen, are SSD nu HDD.
    @zoso, nu fa pe mesterul Manole pe scule scumpe. Dai 20roni pe o constatare in service si vezi cauza.

    00
  30. @timon – vezi in comentariul 4 cum se curata. Nu e chiar o filozofie.

    00
  31. La mine a fost placa video care a si crapat. Ulterior a inceput iar sa se incalzeasca, in special la suprasolicitarea video dogoreste tare. Deasemeni un ventilator cu probleme – i-am agatat si rupt o paletica intr-o mocheta nenorocita – poate sa fie de vina (la mine este). Vorbesc de un Dell XPS, dar problemele de acest tip sunt generale. Din pacate coolerele exterioare obisnuite nu sunt o solutie pe termen lung.

    00
  32. si eu am crezut la dellu meu ca e de la hdd dar de fapt componenta care mi se incalzeste cel mai tare si e pozitionat tot pe langa trackpad, este modulul Wifi/bluetooth, culmea!

    l-am desfacut de tot in spate si am pus mana pe fiecare bucatica din el sa vad care e cea mai fierbinte si am ramas si eu surprins de descoperire.

    al meu asa s-a incalzit de la inceput si singura solutie va fi schimbarea lui in curand :))

    00
  33. @user: in momentul pornirii programului de monitorizare, deja s-a trecut printr-o tona de operatiuni. Un CPU modern urca de la 40 la 80 in cateva secunde, cu tot cu cooling (care intra cu intarziere, pentru a nu obosi aiurea ventilatoarele). Orice de SSD ai avea, tot dureaza cele cateva secunde sa porneasca Windows-ul.

    Evident, nu stiu exact ce inseamna „t_min”, am asumat dupa spusele lui Octav ca ar insemna temperatura minima inregistrata de program. Daca este o valoare ce este stored in CPU si masoara temperatura minima de la power on, atunci este aproape imposibil sa ai 65 de grade pe core (exceptia fiind ca vii din sauna cu laptop-ul).

    00
  34. Fata de recomandarile de mai sus poti sa incerci sa faci update la BIOS si eventual la drivere.

    00
  35. Notepal U3 – 3 fans ,toate 3 puse unde e cazul ,regulator viteza,metalic .

    00
  36. Eu am un lenovo V560 si se incalzeste asa tare incat creeaza discomfort si daca tin palma, plus ca face freeze daca vad un film care sa il solicite mai tare. Mi-au spus ca e posibil sa fie placa video si/sau hardul (se aude cateodata si un tacanit sau zgariat inauntru).

    Astept cu interes verdictul:) . Nasol e ca trebuie sa mi-l tine 15 zile in service…wtf…

    00
  37. Pentru cooler de laptop recomand așa ceva : https://www.pcgarage.ro/standuri-coolere-notebook/recom/cooldesk-easy-black/
    sau un model similar DeepCool. Sunt metalice și cel puțin la ăla Recom am avantajul că pot să-i mut ventilatorul oriunde vreau eu pe suprafața aia cu găurele ca să-mi răcească zona respectivă. 3 ani cu așa ceva și vara nu prea am avut probleme. Evident, curățăt bine și în interior.
    Dacă e altceva, o să se fută și gata. Backup-urile lungi și dese cheia marilor succese.

    00
    • @Meekuu: da, mi-a zis băiatul dela service să imi iau ceva de genul ăla. că eu aveam un lapdesk 700 cu ventilator mic. dacă ştii ceva de 17 care să arate decent, let me know.

  38. Incalzirea globala e de vina… Mai baga-l in frigider.

    00
  39. Temperaturile sunt usor ridicate, dar nu alarmante. Iti recomand sa schimbi coolerul (nu sa-l cureti) de pe procesor si heat-sink-ul. Si eu am ssd si am intalnit si eu problema asta, dar undeva pe la maxim 41 de grade. Ah… Trage Speed Fan, e moca, si iti detecteaza toti senzorii astfel incat sa ai o imagine a tot ce se intampla cu temperatura.
    La 80 de grade, laptopul o sa se stinga. Nu te speria, asa e setat la procesoarele core 2 duo. Am patit-o eu…

    00
  40. un cooler f bun, pe care il am de vreo 3 ani e asta:

    e scumpicel, dar e din aluminiu, raceste foarte bine (are 2 coolere) si cred ca incape si un 17 pe el, eu am 15.6 si are loc destul in margini

    00
  41. Ca tot se vorbeste de temperatura si coolere pe laptop, cam care ar fi semnul ca trebuie sa desfaci laptopul si sa bagi pamatuful in el?

    00
  42. Intr adevar, temperatura de 60 de grade, nu i de dat pe spate. Mai rezista.
    Ventilatoarele de laptop prin definitie, sunt exhaustoare care scot aerul cald ce radiaza de pe heatsink (borna aia de cupru in cazul de fata). Daca ai surplus de temperatura in carcasa, ai tolele de la evacuare infundate si/sau ventilatorul nu mai face fata la volumul de aer cald din interior.
    Ca fapt divers, presupun ca i inutil sa intreb daca ventilatorul tau isi mareste turatia progresiv cu temperatura:) (cf. setarilor ) Logic, la 40 de grade ai undeva pe la 1500~ 1700 de ture/minut. La 60, undeva pe la 2000~2200.

    Verifica tolele de la iesire, pasta termoconductoare si daca piesa aia de cupru sta fixa pe procesor si chipset. In BIOS ar trebui sa ai raportul ventilatorului, vezi la cate turatii sta.

    E ceva de surubarit… dar nici pretul rezolvarii intr un service n are cum sa fie mare. Eventual schimbarea ventilatorului…dar nu cred ca i cazul.

    @nea’Mielu: in ventilatoarele astea, nu se pune ulei. Ii fizica simpla: perii colectoare, oleaca de curent, bobina…blah. Fizica de clasa a 6 a?

    00
  43. am momente cand laptopul se incalzeste foarte tare, alte momente cand e mai racoros decat mediul ambiant , nu stiu ce sa zic

    00
  44. ich habe zwei optionen, care din ele le ştiţi si vi se par ok?

  45. Si mie mi s-a intamplat la fel, caldura din zona aia este datorata hddului. Tot pe un model hp mi s-a intamplat ( hdd samsung temp. intre 40-44) si deja la 44 pot spune ca nu puteam sa tin mana pe el. Am incercat si cu un cooler pad si degeaba. L-am inlocuit cu un ssd care stiam ca este mai ”rece” fata de hddul respectiv si asa am rezolvat problema, acum nu se mai incalzeste.

    00
  46. Nici unu. Nu lua standuri cu ventilatoare mici, care au flux de aer mic si fac zgomot. Ia ceva de minim 20cm in diametru, cum am zis si in primul comentariu: . Ideea e de CFM/db, unde un vent de 65mm face mult mai mult zgomot ca sa atinga 20CFM decat un vent de 230mm ca sa atinga acelasi flux de aer. Asta ca sa nu aduc in discutia aria de racire.

    00
  47. Daca vrei totusi unul din cele 2, le iei degeaba, nici unul nu raceste in zona aia.

    00
  48. Daca procesorul e cald si carcasa e calda pai atunci logica mea imi spune ca pasta e suficient de buna si transferul termic se realizeaza in conditii optime.

    Daca nu e infundat vreun radiator cu praf, ala e semn de inceput de sfarsit la Vaio. Stiu vreo doua laptopuri care au crapat asa (de obicei oamenii ma suna cand laptopul nu mai merge) si tot ce pot sa spun despre garantia internationala de la Sony e ca-i valabila ea in multe tari, dar mai putin in Romania.

    00
  49. Părerea mea, desfă-l de TOT şi trage cu aspiratorul tot praful din el. Schimbă pasta termică de pe procesor şi ar trebui să se-mbunătăţească.

    00
  50. Uite full aluminiu ca ăla Recom : https://www.pcgarage.ro/standuri-coolere-notebook/cooler-master/notepal-u3/ sau la emag:
    sau pentru 17 inch :

    Și ăla Zalman recomandat mai sus e mișto. Eu Zalman am vânat inițial și între timp l-am găsit pe ăsta mult mai ieftin și cu același sistem.
    Nu te complica cu porcării de plastic, ți-o spune unu care-a dat bani pe 3 coolere de notebook până acum dintre care și un Thermaltake pe care-am dat o gălăgie de bani. Și până la urmă tot răhățelul ăsta pe care-am dat juma’ de preț față de celălalt își face treaba mai bine. Chestia cu mutatul ventilatorului unde vrei tu este foarte mișto.

    00
  51. pr0000000000000n de slaba calitate, deaia ;-)))

    00
  52. @Cristi – praful NU se aspira, praful se SUFLA!

    00
  53. Doar temperatura de la procesor? :D

    Cauta frumos HWinfo64 si cand il pornesti dai sensor only si te uiti la toate valorile ;)

    Acolo, este cel mai probabil chipestul Intel si ala se incinge, nu procul sau placa video. Sau nu, acolo ti-e hardul, scuze. verifica temperaturile de la hard, si sanatatea lui : Hard Disk Sentinel ;)

    00
  54. Acum am citit comentariile celor care spun ca daca e SSD, nu se incinge la fel de tare ca HDD. Sa ne gandim o tzar.

    Un HDD de laptop, are in jur de 1.5-2 watti consum. Cat consuma un SSD? Surpriza, la fel, sau mai mult :)

    https://techreport.com/r.x/ocz-vertex4/power-iometer.gif

    SSD-urile de ce au thermal pad-uri pe cipurile de memorie? :D Ca sa transfere caldura catre carcasa lui. Asa ca e normal sa aiba aceeasi temperatura ca si un HDD :) Problema care o realizez acuma: foarte multe SSD-uri nu au senzor de temperatura, asa ca HDD sentinel n-o sa vada nimic in neregula. Incearca SSD life pro daca afiseaza :(

    00
  55. @Florin „Daca nu e infundat vreun radiator cu praf, ala e semn de inceput de sfarsit la Vaio”; eu am Vaio fw11m de 4 ani si aproape non-stop on si il pot curata f bine fara sa umblu la procesor. pentru mine sony vaio sunt cele mai bune dar, inca odata depinde de generatia lor…astea mai ieftine scoase prin 2011 am inteles ca sunt cam nasoale.

    00
  56. Eu cred ca-ti vor schimba si heatpipes-urile si aia va fi solutia.

    00
  57. NOU
    #63

    Te duci cu laptopul la o vulcanizare si rogi un baiat de acolo sa sufle aer cu compresorul in radiatoare.
    Vei fi uimit sa vezi cat praf iese dintr-o carcasa asa ingusta.
    Succes !

    00
  58. Solutia este foarte simpla!!!Completeaza cu antigel,deoarece ai vreo fisura pe undeva!

    00
  59. am inlocuit placa video şi ventilatorul şi acum totul pare ok
    https://imgur.com/861c4.png

  60. @Cristi: Pasta termice NU trebuie schimbata niciodata. Nu e ca uleiul la masina sau ca antigelul sa se uzeze in timp :)
    E o idee foarte proasta sa te apuci sa faci asa ceva. In primul rand ca pasta termica din fabrica este de obicei cu mult mai buna decat prostiile care sa gasesc pe piata.
    In al doilea rand am vazut de nenumarate ori „specialisti in pasta termica” care au montat gresit ansamblul de racire sau au omis sa puna acele pastile termice, incat s-a ajuns la supraincalzirea componentelor si chiar la aparitia problemelor la chipset-ul video.

    Lasati pasta termica acolo unde e, e facuta sa tina mai mult decat rezista laptop-ul.
    E suficienta suflarea cu aer sub presiune.

    00
    • Nu zau? Pasta aia se sfarma la un moment dat din cauza căldurii în timp. Orice producător recomanda la curatarea componentelor si înlocuirea pastei termice. E un consumabil precum uleiul la masini. Ca altii sun neghiobi si nu stii sa aplice pasta,sau sa monteze inapoi componentele e alta poveste.

      00
  61. salut am si eu o intrebare la un macbook ce componente se pot schimba? in afara de ramy? ma refer daca pot pune un procesor m-ai mare placa video ?

    00
    • Macbook fiule,nici ramii nu poti schimba. Recomand sa il arunci sub rotile unui tir… Dc va luati gunoaie americane de unica folosință stiind ca nu sunt piese,doar accesorii care sa va mai ceara niste bani.

      00
    • alex ori esti prost informat ori hater! La macbook se pot schimba si memoriile ram si hdd si orice piesa vrei tu. Am un macbook si tocmai mi-am facut upgrade de ram, si am montat si un ssd in locul hdd ului cu care a venit. Asa ca nu mai vorbi aiurea, daca nu ai pus mana in viata ta pe un mac, eu zic sa iti vezi de treaba ta ca nu stii despre ce vorbesti, si te mai faci si de cacao

      00
  62. Mi am curatat laptopul de praf si tot mi se incalzeste procesorul si mi se stinge. Am si coler dar degeaba.. sfaturi??

    00
  63. rezolvat la mine inchiderea laptopului……cooler atasabil in partea unde se incalzeste ……degeaba il cureti…..chipset-ul d la placa video…..restu astia care commentati ca stiti de ce si cum sunteti ceva made in china…..daca nu stiti nu mai vb….ajutati omu

    00
  64. ai 2 variante…..unu il repari sau low cost un cooler mareeeeee dedesubt(un ventilator de ala de aerisire, il mai gasesti in bai,in geam)….al meu sta pe 4 cubulete…done

    00
  65. HP Compaq Presario CQ 57
    Am inlocuit pasta termoconductoare de 2 ori (crezand ca nu e buna pasta) si curatat ventilator.
    Se incalzeste in continuare si cooler-ul functioneaza continuu.
    Care ar putea fi problema?
    Inainte nu facea asa ceva.
    Multumesc

    00
  66. Revin tot eu cu raspunsul pt. postarea de mai inainte:
    programul Realtek HD Audio Manager suprasolicita procesorul la peste 50 % din capacitate, iar cand mai deschideam o pagina de internet (Google prin Mozilla Firefox de ex), procesorul ajungea in CPU la aproape 99% si supraincalzea, coolerul ramanea pornit tot timpul.
    Fara sa stiu si incurajat de service-urile de calculatoare, am schimbat de cateva ori pasta termoconducotare cu una mai proasta, am curatat ventilatorul desi nu era nevoie, ba acopeream procesorul total cu pasta (cea mai mare greseala) si pasta era aruncata afara prin presare, tot felul de greseli…
    Click dreapta pe Taskbar (bara de jos a ecranului Desktop), click stanga pe Task Manager, click stanga pe CPU ca sa afiseze consumatorii, click dreapta pe Realtek HD Audio Manager si in fereastra deschisa click pe End Task.
    Atentie ca la urmatoarea pornire a laptopului Realtek HD Audio Manager e pornit din nou si trebuie reoprit, aici poate raspunde cineva ce trebuie facut mai departe.
    In sfarsit, dupa cateva luni de lucru la laptop si documentare forte pe net, cooler-ul sta linistit intr-un calculator gol colut, fara poze, muzica, jocuri, filme etc., tocmai ca sa nu oboseasca.
    HP Compaq Presario CQ57 cu Windows 10.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube