De ce nu avem Hulu, Netflix et. co. în România?

dupa ce a fost scos din grila de NBC, Community si-a gasit loc pentru sezonul 6. la Yahoo. Da, ati citit corect. Pentru ca internetul e mai primitor pentru seriale de nisa decat TV-ul. Si incet-incet o sa se mute spre internet cam tot ce nu e pentru toata lumea. Si pe TV o sa ramana doar CSI: Făurei si reality show-uri. lumea buna pe hbo:go, netflix, hulu si toti baietii destepti care au inteles ca televiziunea incet-incet moare si ca treaba pe viitor o sa fie cu seriale de pe net. dai banu, vezi sezonu.

acuma daca piata s-ar misca si la noi in asa fel incat sa poti vedea seriale la un pret decent pentru romania si in acelasi timp cu restul lumii, chiar ar fi lux. din pacate asta nu tine de voyo, antena play si toti restul care stau la coada. tine de producatorii de continut care inca nu sunt dispusi sa vanda pachete spre noi la preturi viabile pietei. da’ inca vreo 2-3 ani si n-o sa mai fie nevoie sa dati jos game of thrones de pe torenti. o sa dati si voi un 10 lei si o sa va simtiti boieri in legalitate. (sursa)

Teoretic, piață există, Voyo și AntenaPlay au dovedit-o. Problema e însă alta. Și nu ține de producătorii de conținut sau de Mama Omida, ci de un calcul mult mai simplu.

Și calculul e următorul: 16% din cumpărăturile de pe eMag au fost făcute achitând cu cardul. Recitiți de 10 ori asta. Cel mai mare magazin online din România, de bunuri fizice, are doar 16% plăți cu cardul. Așadar, dacă doar 16% sunt dispuși să cumpere cu cardul bunuri, câți dintre ei ar fi dispuși să dea cu cardul pentru ceva ce știu că pot obține gratis? Mai puțin de 10% dintre cei 16%? Mai puțin de 1%?

Asta e tot.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

94 comentarii

  1. eMag si restul magazinelor online au rata mica la plata cu cardul din cauza lor. Nu stiu sa le explice oamenilor de ce e mai usor si mai sigur cu cardul, plus ca si ei au niste avantaje la plata cash.

    Va mai dura foarte mult pana cand romanul va plati cu cardul, chiar daca statisticile arata ca plata cu cardul creste de la an la an cu o gramada de %.

    00
    • te superi pe mine dacă te rog să te ocupi de chestii mai lumești și să lași chestiile astea complicate pentru mai târziu? gen asta.

    • Nu inteleg exact la ce te referi.

      00
    • nu îți merge mailul :)

    • In Romania este incurajata plata chash, deoarece evaziunea fiscala este inca in floare !

      00
    • Tudor, da o tura dimineata pe la ghiseele de banci. Stii ce-o sa vezi? (Spoilers) oameni stand la coada sa plateasca facturi. Avem internet banking, avem direct debit, avem plati online… dar oamenii stau la coada sa plateasca facturi.
      Pe site-ul ENEL este link direct de plata cu cardul. La casieria RDS unde m-am dus sa ridic un STB am auzit cu urechile mele casiera spunandu-i unui gigi sa plateasca online (ca omul era ofuscat din cauza cozii) si gigi a zis ca nu stie el d-astea. Vodafone se poate plati direct debit, dar e coada la magazinele Vodafone.

      Magazinele online nu pot face educatia asta, si nici nu sunt sigur ca trebuie. Pe mine m-ar durea la basca cum platesc oamenii atata timp cat mie imi vin banii.

      Fun fact: acum patru ani de zile majoritatea comenzilor emag nici nu veneau din site ci… de pe telefon (stiu de la cineva care lucra acolo).

      00
    • Poti sa imi trimiti din nou pe noua adresa? Nu am mai avut probleme pana acuma cu cea de domeniu. Trebuie sa verific.

      00
    • that ship sailed.

    • @Vali, ok. Am verificat webmailul si dintre toate emailurile primite doar al tau nu a fost redirectionat corect catre gmailul meu.

      00
    • așa să fie.

    • @jollyca, da ai dreptate, oamenii inca sunt fixati pe cash. Problema mare e ca nimeni nu se chinuie sa le explice de ce e mai bine sa platesti cu cardul, ce avantaje ai etc etc. Si unul dintre motive ar fi evaziunea fiscala; lucrand cu cash mai poti face unele trucuri, pe cand, avand totul prin banca, mai greu.

      00
    • Ia explica-ne Tudore cum vine asta cu avantajele magazinului daca accepta plati cu cardul… Ca eu nu ma pricep, desi am lucrat fix pentru compania care detine eMag si care procesa plati pt ei la un moment dat; stau si ma gandesc de juma de ora de ce as vrea eu ca afacere sa am banii in cont in 2 zile in loc de 10 minute, de ce sa am comenzi anulate pe motiv ca nu era ala acasa cand pot sa nu am si nu reusesc deloc.
      Prietene, gandeste bine inainte de a scrie ceva pe internet, ca te judeca lumea

      00
    • @Cristi, am zis „avantaje la plata cash” pentru magazine, poate s-a inteles gresit.

      Banii cash sunt mai usor de manipulat cand vrei sa eviti unele taxe sau sa faci retur etc. Problema e mult mai complexa si banuiesc ca si tu sti despre ce e vorba, asa ca nu are rost sa zicem unele lucruri doar de dragul de a parea superiori.

      00
    • Tudor, e posibil sa ai dreptate; eu unul nu am avut legaturi cu asemenea magazine. 99% din business-urile online pe care le cunosc eu au aparut ca sa faca bani. Una din metodele astea de a face bani e de a ii oferi clientului ce isi doreste. Tu nu poti sa te duci la nea Gheorghe de la Clinceni, care isi primeste pensia pe card, si sa ii explici ca e mai bine sa plateasca online cand el, daca are calculator, intra pe el doar ca sa se joace solitaire si sa dea drumul la un film.
      Problema ta se numeste „the curse of knowledge”: daca tu stii sa faci o comanda online(si ti se pare atat de simplu si firesc incat unul care nu stie sa faca asta e considerat de tine prostul satului) consideri ca toata lumea ar trebui sa poata face asta.
      Nu ai cum ca si magazin online (poate doar daca esti de dimensiunea eMagului, insa scopul lor e sa faca bani si abia apoi sa educe clientul) sa iti inveti clientul sa utilizeze calculatorul si sa il convingi ca plata cu cardul e mai buna. Scopul oricarui business care vinde servicii e sa se muleze pe clientul targetat; daca clientul e prost atunci inveti sa iti adaptezi mesajul astfel incat clientul sa nu intampine nici cea mai mica problema in a cumpara.

      Iar daca e sa pun in balanta avantajele si dezavantajele platii cu cardul pt magazine (chiar si alea de care zici tu), eu tot cred ca ar iesi pe plus.

      PS: si nu, nu incerc sa fiu superior ci doar sarcastic:D

      00
    • Ok.Si pe cand vor avea baietii de la curierat un POS! Poate ar mai creste rata plăților cu cardul.
      Nu de alta, dar eu inca am o reținere in a plati online pentru un gadget. Nu vreau sa am surpriza ca ajunge spart și să trebuiască sa dau 10 telefoane ca sa rezolv problema. E doar o metoda de protecție in plus.

      00
    • @tudor dacă asta ai înțeles tu din online… că emag nu știe ori nu vrea plată cu card… stai jos că ești pe lângă.

      00
    • „plus ca si ei au niste avantaje la plata cash” – raspuns simplu NU.

      Oamenii care platesc ramburs, curierul ia banii aia si ii livreaza direct in contul emag, nu merge sa ii duca acolo.

      00
  2. Compari mere cu pere: e mare diferenta cand cumperi ceva de sute/mii de euro de pe eMag, mai ales cand ai optiunea de plata cu ramburs fata de atunci cand dai 9 euro pe luna pe Netflix sau Spotify sau Deezer, neavand alta optiune.

    Cat despre platit ceva care se poate obtine gratis, aici e cheia, nu te contrazic, putini ar fi dispusi sa faca asta.

    00
    • probabil ca da, nu stiu, eu de obicei am platiti cu cardul. multi vor sa vada intai ca le ajunge produsul si se tem de tepe sau nu stiu sa foloseasca un card online sau se tem de ideea in sine, sa nu le fure bani din cont. dar cred ca majoritatea cumparaturilor de pe emag sunt intre 100 si 4000 de RON, deci cand vine curierul, e asteptat de cineva cu teancul de bancnote.

      00
    • Asa-i, cand cumperi ceva de sute/mii de euro platesti ramburs. :D Astepti curierul cu valiza.

      00
  3. Se poate plati prin sms, vezi voyo.

    00
    • ai de pendula mea. ce zic eu și ce zici tu? pe bune?

    • Esti prost zoso ca zice foarte bine.

      00
    • Sunt profund distrat de cum un idiot este apreciat pentru că îi dă dreptate unui alt idiot. Asta mă face să-mi mai fut una peste ochi și să-mi amintesc în ce țară trăiesc.

      Oameni, citiți!

      00
    • Doru nu e deloc idiot, el incerca sa spuna ca exista si alte modalitati de plata, diferite fata de plata cu cardul, modalitati de plata testate deja chiar si de vplay. Asa ca netflix si alte companii care vor sa ofere servicii de streaming n-ar trebui sa se cramponeze de numarul mic al cetatenilor care platesc cu cardul pentru cumparaturile online.

      00
  4. NOU
    #26

    1) Avem oameni care lucreaza fara contract de munca.

    2) Avem oameni care lucreaza cu carte de munca, dar primesc banii in mana.

    3) Avem oameni care lucreaza cu carte de munca, primesc banii pe card si ii scot pe toti de la bancomat in ziua de salariu.

    4) Avem oameni care lucreaza cu carte de munca, primesc banii pe card, fac cumparaturi la magazin cu cardul, insa cardul nu este activ pentru cumparaturi online.

    5) Avem oameni care lucreaza cu carte de munca, primesc banii pe card, fac cumparaturi la magazin cu cardul, cardul este activ pentru cumparaturi online, insa nu stiu parola setata automat de banca pentru Visa 3D Secure.

    Mai zi-mi despre cat de usor si comod este sa platesti online cu cardul. Sunt ochi si urechi.

    00
    • banca nu iti seteaza automat o parola pt 3DSecure; in rest ai dreptate

      00
    • cristi: ba da.

      La ING e formata din Cod Client + Ultimele 3 cifre din CNP.

    • @un_oarecare:

      Si hai sa-mi dau cu presupusul:

      1. No comment.

      2. Și eu am preferat să primesc banii în mână la ultimul loc de muncă. De ce? Pentru că vroiau să-mi fac „card de salariu” de la banca cu care colaborau ei. Nu am fost interesant. Sunt client fericit ING, de ce mi-aș mai fi deschis încă un cont la Alpha Bank sau BancPost?!

      3. No comment. Aici e problemă de mentalitate. Iar problema asta vine din neîncrederea în bănci în primul rând. În plus, pe majoritatea care îi vezi stând la coadă la bancomat, nu sunt exact „smart with their money”. Mulți plătesc datoriile de pe caiet, cumpără în principal de la „magazinul de la colț” (care nu accepta cardul, evident).

      4. Iarăși din cauza băncilor. Băncile trebuie să educe clientul că e mai comod să plătești cu cardul oriunde. Mulți nu au încredere, „că le fură banii”. Nu știu să recunoască magazinele/procesatorii de plăți în care poți avea încredere.

      5. Corect. Deși eu am primit pe mail parola de la ING (mă rog, instrucțiuni cum că e formată din codul de client + 3 cifre din cnp). Nu știu cum e la alte bănci.

  5. Cum ai zis si tu in Romania avem internet foarte bun si rapid si site-uri de torrente foarte bine organizate si mentinute . Poti sa iei un film in ce format vrei tu de la r6 la blu-ray cu subs deja puse in film .
    Totusi sa nu uitam ca o multime de lume a platit un cont premium la Vplay ( 3 euro ?) , Vplay care nu avea filme doar seriale si acestea nu erau nici HD , De ce ? Cand ai acces la un internet bun + site de torrent cu packuri deja facute cu subs + format hd !

    Cum ai zis si tu Vali , piata exista doar ca nu exista cineva care sa ia in serios treaba asta .

    00
  6. 1. in romania, plata prin card are un cost mai mare sau egal cu plata ramburs
    2. cine da cateva mii de lei pe un smart tv, isi permite sa cumpere si un show online

    Dupa ce reduci piata la cele doua variabile, cei care isi permit sa cumpere produse media si cei care isi permit sa suporte costurile pentru plata prin card.
    Ajungi la ceea ce avem azi … un mare fasssss

    00
  7. Explicația este mult mai simplă. Salariile sunt mici, deci proporția de bani disponibilă pe carduri și în conturi este MULT mai mică decât cea cash. Fără a avea acces la date, înclin să cred că 70-80% din plățile cu cardul sunt din București/Cluj/Timișoara, unde ai salarii ceva mai mari de la multinaționale. Pe la Alexandria/Zimnicea/Rușii de Vede, bani pe card mai răruț că-i mai drăguț. Așa, cheș, mai de la mătușa din Spania, mai de la tăticu din Italia, de la vițelul vândut de mamarea din Beiu un’ s-a dat premieru cu bărcuța, s-adună de un aifon sau samsung, de-un lectop sau de-o imprimantă.

    Mai sunt mulți care au datorii la bănci/Krug și alți recuperatori și atunci scot banii de pe card în secunda imediat următoare intrării salariului.

    00
  8. Usor usor intra si la noi. Mi se pare ca cel mai simplu pentru card-sceptici e sa plateasca prin operatorul de cablu. Digi are deja faza cu Voyo, sigur s-ar baga si altii daca intra in Romania.

    00
  9. Este un adevar aici, in argumentul tau. Pentru asa ceva iti trebuie volum. Iei putin de la multi. Problema e ca pentru multi romani nu e putin cat costa un episod si pentru ei nu suntem chiar multi cei care am plati cu cardul.

    00
  10. Eu nu cred ca plata online e problema. Sunt si alte modalitati prin care se poate plati un serviciu, asta daca vrei cu adevarat sa-l aduci in Romania (chioscurile alea electronice de plata sunt primele care-mi vin in cap pentru ca am unul chiar in Mega Image-ul din coltul strazii, iar pantelimonezii il folosesc; deci daca ei pot…).
    Eu dau vina pe cineva care are un monopol in distributia de filme si seriale in Ro. Nu sunt sigur daca exista, dar toate indiciile duc la asta.

    00
  11. NOU
    #37

    de ce cacat, va ambalati asa? credeti ca producatorii de content, gen game of thrones stiu unde ii Romania?

    00
  12. Romanii sunt inca foarte reticenti la plata online. Si din pacate nu ma refer aici doar la bunica-mea, ci la oameni tineri, care lucreaza in domenii conexe cu online-ul.

    00
    • romanii sunt si printre primii la fraudarea cardurilor si furtul din bancomate, o fi vreo legatura intre reticenta la online si astea.

      00
    • Perkele, nu are nici o legatura. Pur si simplu asta e cultura romaneasca: una a banului in mana, a cash-ului. Suntem o tara unde cardurile au aparut acum cat? 15 ani? E prea devreme sa vrem sa fim ca americanii, unde cardurile sunt pe piata inca din anii 60-70; e ca si cum am vrea sa futem femei bune dar inca ne uitam in jos si avem cuc

      00
  13. Dar de ce nu avem Netflix? Că eu am… și plătesc cei 8 dolari pe lună cu un card de RO. Singurul lucru de care-mi pare rău e că nu au seriale de la CBS, în rest, face toți cenții (deși se decontează în lei-tramvai).

    00
  14. Mi se aproba mesajul daca fac un apropo ca iar te-o platit nenea ala de avea firma de carduri si posta mesaje pe aici?

    Ca altfel nu cred ca problema e plata cu cardul, cine vrea banii utilizatorului va gasi metode diverse pentru ai obtine.

    As vrea sa pun ca motiv pentru care nu exista si la noi pretul de 9$ luna dar mi se pare o valoare prea mica chiar si pentru amatorii de torrent, si mai degraba problema e pe distributia de continut (nu te lasa concurenta) cat si faptul ca nu suntem inca o piata de desfacere de luat in calcul pentru hulu/netflix. Inca nu au ajuns in Germania si vrei sa vina in Romania?! Altfel cine stie engleza, cu 1-2$ in plus pe luna si un plugin de browser se poate uita la site-urile respective.

    00
  15. Nu merge deloc explicatia cu frica de plata cu cardul.
    Exista metode sa eviti foarte comod: sms, plata prin abonament cablu (cand site-ul sau aplicatia e a RDS/UPC).
    Motivele principale tin strict de viabilitate. Pur si simplu n-ar prinde la un public larg (inca). Sa luam HBO-ul, complet relevant la comparatie: are continut premium, filme cate sa nu-ti mai trebuiasca. Dar tot nu convingi decat un procent foarte mic sa opteze pt pachet (de 16 ani de cand s-a lansat in orice discutie eram singurul cu HBO). Mai sunt si alte variabile (nici alte tari din Europa nu au aplicatii asa complete ca cele de care amintesti), dar asta cu plata e foarte la coada.

    00
    • e simplu să spui „nu merge” și să contrezi cu o tâmpenie cruntă. ține-o tot așa.

    • N-am fost singurul de aici care a incercat sa-ti explice ca nu e singura varianta plata aia cu cardul de care esti tu frustrat de ani de zile ca sunt speriati romanii. Am incercat sa-ti dau alte motive mai plauzibile. Si am pierdut vremea (stim toti cat de incapatanat esti) doar fiindca si mie mi s-a parut ca ai spus o „tampenie crunta” cu motivatia cu cardul. Lasand-o ca fiind unicul motiv.

      Ia intra tu pe seenow.ro (cu campanie noua pe TV). Ei cum au gasit variante si colaborari pt plata? Crezi ca au sau vor avea vreodata clienti „cacalau”? Nu, si n-o sa fie vina cardurilor

      00
    • deci dacă eu spun că plățile cu cardul sunt mici sunt căpos și nu vreau să înțeleg, dar dacă tu spui că plata prin sms e mai bună ești realist?

      plm. ține-o tot așa.

  16. Care vrea Hulu, ia de aici : smartydns.com + cont de Hulu paid.. of course, inclusiv pe smart TV,

    00
  17. BONUS sambata la ora 4:30 in cora pantilimon, coada de 12-15 persoane la un ghiseu RDS. Lumea vizibil nemultumita de viteza cu care se misca tanti de la ghiseu.

    Am avut timp sa mananc un subway mare si ultimul pus la coada inca nu trecuse de jumatate.

    Asta e realitatea. Cash is king, plastic is toxic

    00
  18. Acum intrebare de n00b :) Daca vreau sa fac si eu cont pe netflix… cum platesc fratilor ? Ca, daca platesc cu card de romania zice pas. Card de US, evident nu am pentru ca altfel nu ajungeam sa pun intrebarea asta.
    Multumesc!

    00
    • Meet Entropay.

      00
    • Eu am plătit (și plătesc lunar) cu card de RO. Entropay e prea costisitor pentru ce beneficii aduce. Si cam complicat.

      00
    • Nu mai stiu exact cu ce si unde, dar pe Netflix, Hulu si Amazon am folosit numai carduri de debit si credit RO.

      Si statul Delaware, desigur :))

      00
    • am incercat si cu mastercard si cu visa, (debit card amandoua) si a zis pas, esti din tara aia bananiera, nu ai voie … o sa studiez si entropay. Daca mai sunt si alte optiuni, nu va sfiiti sa-mi spuneti.

      Multumesc!

      00
    • Eu plătesc Netflix cu Mastercard (de credit) in lei emis de RZBR. Nu e nevoie neaparat de Delaware, merge si cu Oregon (sales tax e mic rau aci). A mers sa fac cont din prima, fara nici un moft.

      Ce folosesti: VPN, proxy sau DNS?

      00
    • Iti tre’ o modalitate sa fentezi identificarea geografica dupa IP, orice card de credit merge la Netflix. La Hulu Plus n-am incercat (nema timp), la altele e ceva mai stricta verificarea. Fenta respectiva o poti face cu VPN, proxy sau SmartDNS. Primele doua au dezavantajul ca tot traficul tau trece prin VPN/proxy, deci degeaba ai 1 Gbps de la RDS daca aia iti dau la 10 Mbps. La SmartDNS, fenta e doar la autentificarea initiala, fluxul video curge apoi direct intre Netflix si tine. Evident, si ei stiu cum sta treaba, dar nu ii ajuta la nimic sa isi taie singuri din profituri.
      Un cont de smart dns (e.g. overplay.com) costa vreo 4 USD pe luna, Netflixu’ inca 8. Cam cat vreo trei beri in Bucuresti. Da’ „nu e bine, dom’le, ca e scump, ar trebui sa-si adapteze preturile la salariile romanesti.”

      00
  19. Da’ House of Cards cu plata ramburs n-aveti?

    00
  20. Poate nu are nici o valoard statistica, dar sunt un tip de 36 de ani caruia a inceput sa-i fie rusine sa ia de pe torrenti ceva ce costa puțin. Nu-mi permit sa cumpar ceva foarte scumo, dar cand vorbim de sume pe la 10 euro, a inceput sa mi se para ciudat sa nu platesc.

    00
  21. Nu o sa mai fie plăti cash atunci când o sa se perceapă comision pe plata cash. În Germania prin 2002 aveau automate de bilete și case de bilete. Evident ca toți își cumpărau biletul de la casa de bilete. Asa ca au introdus o taxa de service de 1 euro pentru bilet. Brusc Toți ce aveau călătorii de pana în 15 euro au trecut la automate. Scurt și eficient.

    CFR călători are o chestie asemănătoare. Reducere de 5‰ din preț ceea ce e suficient de mult. Chiar la lansare era 25%. Asa se educa lumea.

    00
  22. Ăștia care o dau în sus și-n jos cu plata prin SMS cred că nu s-au interesat niciodată de ce comisioane cer operatorii de plăți. Sunt imense pentru micro-payments.

    • taci bă, nu știi nimic!

    • znuff . lasa-ma sa iti spun ca te inseli putin
      exista plati cu sms si plati cu sms. Cu permisiunea lui Vali am sa iti dau ul link ), noi suntem poate mai scumpi decat altii (pentru ca preferam sa avem o solutie care sa plateasca la timp si mai ales sa functioneze)

      Cat despre imense. Depinde ce primesti de acei bani.
      Asa ca fapt divers , din 20 milioane de utilizatori de telefon 99% stiu sa trimita un sms versus 15% din 12 milioane utilizatori de card care stiu si vor sa plateasca on-line.
      Noi nu vedem aceste plati ca fiind complementare. Din contra. Credem ca fiecare serviciu poate beneficia de o anumita metoda de plata.
      One size fits all nu functioneaza.
      Sper ca te-am lamurit

      00
  23. Legat de 84%: Platesc mereu ramburs cand costul livrarii nu scade daca aleg plata online. De ce sa dau cu cardul cand tot platesc rambursul? Cel mai recent pentru ceva jucarii de la emag vindute/livrate de altii.

    00
    • nu inteleg care este legatura intre plata cu card si costul livrarii. sunt doua chestii absolut distincte. Probabil doreai sa spui ca tot platesti livrarea. Faptul ca aproape toti curierii inlcud in costul de transport si plata colectata (ramburs) este mai degraba un motiv de slabiciune.

      Cum la plata cu card NU ai comision de tranzactie nu vad care este diferenta in ceea ce spui tu. NU te costa in plus si nici in minus sa platesti cu cardul sau ramburs. Cat despre avantaje card vs ramburs cred ca le-am expus mai sus. Destul de clar.

      00
    • Domnule eram, v-as ruga sa-mi explicati de ce as plati cu cardul, asumandu-mi riscul ca-n timpul procesarii platii sa intervina niste erori, in urma carora suma sa-mi fie debitata din cont, fara ca ea sa ajunga in contul magazinului, astfel incat eu sa fiu pus in situatia de a nu primi nici produsul, si de a nu avea nici banii. Stiu, sunt cazuri izolate, se-ntampla foarte rar, si totusi e un risc. De ce as plati un produs, ca peste cateva ore sa fiu sunat si sa mi se spuna „aaaa, ne cerem scuze, produsul respectiv nu mai e pe stoc. cumparati altceva, sau va returnam banii in cateva zile?”. Cand pot foarte bine sa-i pun banii in mana curierului atunci cand e cu produsul in poarta?

      00
    • Domnule eram, v-as ruga sa-mi explicati de ce as plati cu cardul, asumandu-mi riscul ca-n timpul procesarii platii sa intervina niste erori, in urma carora suma sa-mi fie debitata din cont, fara ca ea sa ajunga in contul magazinului, astfel incat eu sa fiu pus in situatia de a nu primi nici produsul, si de a nu avea nici banii. Stiu, sunt cazuri izolate, se-ntampla foarte rar, si totusi e un risc.

      din același motiv pentru care știi că există cazuri in care oameni au murit după ce le-au căzut cărămizi in cap și totuși ieși afară din casă zilnc. de aia. din același motiv pentru care, deși știi că vei muri, totuși nu te sinucizi.

    • @antonio
      Poate nu u e vorba de costul livrarii.
      Am patit-o mai de mult: plata folosind cardul, pachetul s-a ratacit pe undeva si am stat cu banii luati o luna (plus nervi consumati cu telefoane la suport). De atunci… doar plata ramburs; in felul asta aia de la magazin vor fi interesati sa trimita mai repede si eu pot sa imi iau produsul din alta parte si sa dau cu flit curierului daca intarzie nepermis de mult.
      Asta s-a intamplat cu un magazin mare (nu dau nume, poate a fost o greseala)

      00
    • @Antonio – Corect! Pe mine nu ma costa nimic in plus sau in minus dar asa aleg eu sa taxez „japca”. Cost transport 19 RON din care probabil vreo 5 RON costa rambursul. Dau cu cardul deci magazinul are zero cost la ramburs ca nu exista si eu am platit 5 RON in plus pentru nimic. Stiu, platesc oricum cei 5 RON dar aleg sa mearga in alta parte! :)

      00
    • Ba da, costa mai mult ramburs, pentru ca curierul nu are bani si/sau simti tu nevoia sa ii spui „pastreaza restul”. Daca e totul platit, nu apar bani in ecuatie, iei pachetul si pleci.

      00
  24. salut
    nu vreau sa ofensez pe nimeni dar cu scuzele de rigoare multe din cele prezentate aici sunt la limita realitatii si la granita cu habarnamismul.

    1. sunt peste 12 milioane de carduri in piata din RO. In foarte mare proportie acestea sunt capabile sa faca tranzactii on-line. 3D Secure (dupa mine o mare cretinitate, dar aceasta este o alta discutie) sunt pre-inrolate toate, chiar daca nu activate. Chiar si asa functioneaza fara probleme.
    2. In RO cu cardul se fac in medie putin mai mult de 3 tranzactii cu cardul pe luna (poate a mai urcat putin). Aici intra plati off-line, on-line si binenteles scosul de le bancomat
    3. se fac campanii majore pentru a explica de ce plata cu card este mai rapida, mai sigura si mai ales mai eficienta. atat pentru magazine cat si pentru utilizatori (mai ales pentru ei) . de fapt toti sunt protejati pe intregul lant vs plata cu cash.
    4. cash is not king de fapt cash-ul are un cost destul de mare si aduce mai multe probleme decat rezolva.
    5. site-urile de continut sunt cele care vor da trend-ul. asa cum a fost pentru sms (micriplati din 200&) la valori mari (+20E) acestia au inceput sa implementeze card only.
    6. Costurile la card nu sunt mari considerand beneficiile :
      > comerciantul afla ca banii au fost capturati (adica tranzactie reusita) instant . Iar de primit ii primeste cand doreste (a doua zi, o data pe luna, etc)
      > cumparatorul este LA ORICE MOMENT + 30 de zile in control al tranzactiei. Nu iti place ce ai primit, nu este ce ai comandat, etc, poti cere banii inapoi. No QUESTIONS ASKED (daca nu ma credeti cititi contractul de card de la banca voastra) ( si nu, bancile NU pot sa faca ce vor ele, parti din acel contract sunt impuse de Visa/MasterCard)
      > Sistemele fiind automate se reduc costuri. Masiv (daca exista interes)
      > Platile sunt securizate si garantate . De ex la no (NETOPIA mobilPay) rata de frauda este de sub 0.01% . Practic garantam 100% din tranzactii
      > integrarea unei plati cu cardul in orice serviciu este o chestiune de ore, exista module predefinite usor de inteles
      > plati recurente (apropo de servicii lunare) atat cu valoare fixa cat si variabila (in anumite limite)
      > samd

    la ervicii de content inceputul e greu si adaoptia inceata. Nu insa din cauza cardului ci mai degraba a lipsei de content. Care content chiar daca ar fi disponibil, ma indoiesc ca ar multumi pe toti.

    A nu se uita ca site-urile pirat taxeaza si ele, intr-un fel sau altul pentru a sustine aceste servicii.
    Poate ca modelul de business nu este cel mai eficient (dar nici nu prea ai multe metode de a inova aici datorita restrictiilor de licentiere).

    Anyway daca aveti intrebari sau comentarii sunt mai mult decat happy sa raspund.

    sorry for the long post ( here is a potato

    p.s. Vali, oi fi eu nenea ala ?

    00
    • mă gândeam că s-ar putea să fii tu.
      plus, pare că nu te pricepi, din ce ai scris mai sus, și se vede că nu ești in domeniu. noroc cu alții mai in temă, care ne explică cum stă lumea.

      lăsând gluma la o parte, toți experții ăștia de buzunar nu vor cumpăra nimic, indiferent de metoda de plată. că nu vor ei.

  25. Zonga cum o duce? Voyo? HBO:GO? Cum plătește lumea la ei? Acolo merită analizat.

    00
    • zonga e pe investiții (citește pierderi). voyo și antenaplay nu se știe.

      ideea e că baza de clienți e foarte mică. „dacă oamenilor le e frică să plătească cu cardul, e clar ce popor sunt ăia, deci nu mergem acolo.”

  26. La Future of Media 2013 am avut exact aceeași senzație descrisă în postarea de pe Facebook citată de tine. https://emilindricau.ro/cum-a-fost-la-future-of-media-2013/
    „Da nu recunoaste nimeni nimic” :)

    00
  27. Banuiesc ca sunt si destui care stiu de plata online sau la fata locului cu cardul dar prefera cash din comoditate. Nu stiu cum sunt POS-urile la EMag dar am dat de niste vechituri de-a lungul timpului, de procesau foarte lent plata si stateai ca boul la casierie. Recent am avut surpriza placuta ca la Petromul de unde bag benzina, sa aiba POS-uri noi si in practic cateva secunde de la bagat PIN-ul, iti iese bonul. Iar referitor la Netflix and CO., pot face o analogie cu Steam. Personal de cand am Steam, n-am mai luat un joc de pe torrente avand in vedere ca au mereu reduceri si cu plata online, ai jocuri sub nas la orice ora.

    00
  28. Da eu am Netflix, nu stiu de ce va plangeti :)

    00
  29. Eu am 62 ani si-mi fac toate platile de utilitati pe net. Dar pina la eMag, de unde am cumparat toata aparatura electro(nica)-casnica (cu card si livrare gratis acasa), spuneti-mi voi, cei mai tineri si cu mintea deschisa, de ce nu pot plati on line impozitul si amenzile de circulatie…….boiii aia de la Rutiera nu por sa dea dracu’ pe PV un numar de cont de trezorerie unde sa pot face plata? de ce trebuie sa pierd tone de timp sa merg la CEC sau la Primarie si sa platesc acolo? Si dupa aia sa mai si apara dupa n ani ca nu am platiti nu stiu ce amenda?… cum e?

    00
    • Boii de la Rutiera sunt pe mana cu vacile de la Trezorerie.
      Daca boii ar da numarul de cont si platile ar fi facute online, vacile ar ramane fara obiectul muncii.

      Germania – amenda de circulatie primita acasa sub forma de scrisoare:
      – descrierea amanuntita a situatiei, impreuna cu o lista a probelor (nu se mai trimit fotografii acasa, ca poate erai in masina cu cine nu trebuie)
      – detalii tehnice privind aparatura folosita, inclusiv referinta la omologare
      – referinte extinse la textele de lege aplicabile
      – formular prin care posesorul masinii (ca ala primeste amenda) poate sa indice cine conducea de fapt si/sau daca doreste sa conteste sanctiunea
      – foaie de varsamant (asa cre’ ca ii zice in RO) – un formular de-ala bancar – precompletat cu contul si banca politiei, suma de plata si numarul procesului verbal; aceleasi date de plata pot fi folosite pentru plata din online banking, pentru plata cash la ghiseu sau pentru a initia un transfer la ghiseu din contul tau in contul lor. Nu e posibil sa platesti amenda cash la politie. :)

      00
    • Poti, Dar trebuie sa cauti singur contul.
      Apoi trimiti la politie o copie dupa OP.

      00
    • Asta imi aminteste de o intamplare simpatica din Austria.
      Ma opreste politistul pentru viteza. Stia engleza bine.
      -Ati mers repede.
      -Da
      -E o amenda de 15 EUR (pentru aceeasi viteza in RO primisem o amenda de 200 de lei cu 3 saptamani inainte).
      -Pai nu mai am nici un ban la mine, uite, mai sunt 10 km si ajung in Ungaria.
      -Pai… bine… mergeti… dar card nu aveti?
      -Pot plati amenda cu cardul?
      -Da, dar sa fie embosat…
      -Eu.. .ca prostul… dar entuziasmat ca pot plati cu cardul la Politist… am si embosat…

      00
  30. Eu inca nu inteleg cum mai exista oameni care downloadeaza jocuri de pe torenti. Pur si simplu nu vad unde ar fi avantajul fata de un Steam/Origin/Gog.com in perioadele de reduceri. Sigur, nu dai 2 euro pe un titlu aparut la inceputul anului…dar il iei spart, fara update-uri si multiplayer si fara suport tehnic, de pe torenti! In plus, mai downloadezi si vreo 20 de GB inainte de instalare. Epic Win!

    00
  31. am sa incerc sa raspund la toti (pe cat posibil)

    lacroix
    este intr-adevar posibil sa apara erori le procesare. se mai intampla, peste tot. in fond sunt destule vergi slabe pe parcurs. Insa sunt la fel de multe modalitati de antentionare. Ca de ex.
    Daca apare o eroare de procesare un mesaj este afisat in respectiva pagina (nu cred sa fie vreun procesator sa nu aiba asta). De obicei aceste mesaje sunt insotite de explicatii (atat cat se poate) dar si metode de actiune (ex. numar de tel la care sa sunati , sau/si email).
    Cat despre necorelarea magazinelor on-line cu stock-ul, aceasta este o problema delicata care tine exclusiv de comerciant. Si aici abordarea este extrem de simpla si eficienta. NU EXISTA in cateva zile banii inapoi. Sunt obligati si mai ales au la dispozitie metoda de a returnabanii instant (cel putin la noi in platforma se face cu un click dupa identificarea tranzactiei) .Procedura se cheama refund si nu costa nimic nici la comerciant si nici la cumparator. In cel mai nefericit caz ar trebui sa le spuneti acestor comercianti, la telefon sau pe mail, ca daca nu fac dovada retrunarii tranazactiei (refund) atunci veti suna la banca / sau la procesator (de preferat la banca emitenta a cardului) si veti cere CHARGEBACK. Diferenta intre REFUND si CHARGEBACK este ca la cea din urma comerciantii intra pe liste speciale de observatie (de la Visa si MasterCard) cu impact in desfasurarea viitoare a tranzactiilor ( nu vreau sa intru in amanunte tehnice) . Pe scurt CHARGEBACK la comerciant e naspa. Stiu si ei asta.
    Banii ar trebui sa se intoarca instant (teoretic, practic tine de banca emitenta) dar nu mai mult de 2 zile.
    In concluzie, riscul este mai mic decat marja de eroare.

    ionut
    am raspuns cred mai sus. Daca dureaza mai mult decat termenul dat de livrare = CARHGEBACK. Este o forma foarte eficienta de a pune presiune pe ei. Nu uitati. Cu cardul sunteti ALWAYS in control. Indiferent ce vor sa spuna comerciantii. Sunati la banca emitenta. Personal cred ca plata ramburs nu ii convinge sa trimta mai repede.

    ionb52
    Felicitari pentru faptul ca sunteti in avangarda comertului electronic. Imi doresc sincer cati mai multi ca dvs. :D
    Cat despre plata cu cardul la institutii, aceasta trebuia rezolvata prin Ghiseul.ro (https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/informatii/intrebari-frecvente) dar in bunul spirit RO, este doar o solutie de produs nervi (sper deocamdata).
    Problemele sunt date de proasta realizare a acestuia, o legislatie obscura si de ce nu functionari care au resusurse limitate. Pana cand acestea nu se vor rezolva, mai avem de stat la cozi (era sa spun la ghisee).
    Vestea buna este ca se fac eforturi sa se integreze mai multi, mai repede.

    Sper ca am fost destul de clar.

    Si inca ceva. In discutiile cu multi comercianti acestia au spus ca nu doresc sa renunte la plata ramburs pentru ca, citez, „asta isi doresc cumparatorii” si ca daca ar renunta la cash practic ar da faliment.
    De plata ramburs se plang si curierii, care sunt teoretic la limita legala cu transportul banilor (se pregateste o lege care practic va restrange colectarea de ramburs. va fi mai greu sa livrezi pachete cu masina blindata asa cum se va cere. dar sa vedem, guvernul e plin de surprize nu tocmai placute)

    aici comentariile voastre sunt binevenite. poate putem impreuna sa facem mai mult.

    Vali, sorry pentru long post.

    00
    • Pai sa scoata rambursul si sa introduca cec-ul, ca in USA…sau, cum sugera cineva mai sus, sa aiba curierii POS la ei…

      00
    • Antonio,
      Asta am vrut sa fac: sa renunt la comanda (si am renuntat dupa o saptamana de intarziere); problema e ca banii nu ii primesti inapoi inapoi decat atunci cand magazinul a recuperat coletul (asa ca am stat o luna cu banii luati).
      De asta prefer plata ramburs; platesc folosind cardul doar pentru chestii care se livreaza online (de ex carti kindle) pentru ca vin instant.

      00
  32. @krossfire
    E foarte simplu. Romanul si daca primeste gratis el cere si bani. Romanii din Romania ar trebui sa inceapa sa faca curatenie incepind cu ei, sa nu mai fure. Torrent = Furt. Ca furi un milion sau furi un creion este furt, si romanul e obisnuit sa fure nu conteza ce. De pe Internet, de la serviciu etc. Este in singele romaniilor, cine nu fura este considerat prost. Deci furtul in Romania este sport national. Stiu doar un lucru, cind incerc sa cumpar ceva din Romania cu VISA (credit card, nici nu ma gindesc sa folosesc debit card deoarece daca sun cu vreo problema nu raspunde nimeni – bineinteles ca sunt si companii mari care poti cumpara dar numarul este foarte mic si e preferabil prin paypal) automat sunt blocat de companiile cu care am cartile de credit, deoarece Romania este considerata High Risk. Probabil sunt blocat deoarece sunt doar oameni cinstiti in RO?

    Imi aduc aminte cind am vrut sa cumpar un tricou cu echipa nationala din Romania (pentru fiul meu) si n-am reusit, l-am cumparat din USA. Rusine sa le fie la romani, in afara de a fura nu stiu altceva.

    Daca toate tranzactiile ar fi facute legal, prin card etc., companiile nu ar mai putea fura cit fura azi, dar oricum vor fi mult mai multi bani de furat pentru politicieni.

    @vali petcu
    Nu esti capos. Dar romanii sunt asa: cheltuie $800 si produc $200 (doar un exemplu). Restul $600 e din furat (sau probabil de la serviciu :)) De aceea nu vreau sa foloseasca cardul. Cash only..

    00
  33. „câți dintre ei ar fi dispuși să dea cu cardul pentru ceva ce știu că pot obține gratis?” – am putea sa-i intrebam pe cei de la Netflix sa vedem cati clienti din Romania au deja.

    Nu vad relevanta intrebarii „cati ar plati” atata vreme cat continutul respectiv nu e disponibil in format digital. Si atata vreme cat persista situatia, pe masura ce gusturile se formeaza, oamenii vor continua pe linia pirateriei pentru ca nu au de ales, indiferent ce „ar face”. Si o data intrati pe linia respectiva, sigur ca nu multi vor reveni.

    Atata vreme cat nu exista oferta, cererea se va orienta spre ce e disponibil. Eu unul jumatate din seriale le piratez si cealalta jumatate le urmaresc pe Netflix, prin VPN. Degeaba vine voyo (care, apropo, are o oferta mizerabila la o calitate mizerabile – 720 x 404, nici macar 720p in conditiile in care de pe torrente iei full HD), pentru cele 2 seriale pe care le doresc din oferta lor nu voi plati 3 euro pe luna devreme ce le am deja pe Netflix la o calitate net superioara.

    Da, stiu ca pentru Netflix probabil ca nu renteaza sa lupte pentru licente in Romania atata vreme cat oricum e foarte probabil ca numarul de abonati de aici sa nu creasca cu peste 50% fata de cat au acum, mai ales ca deja iau banii unor romani.

    Cine castiga? intr-o mai mica masura castiga serviciile de VPN (si vad cu bucurie ca preturile continua sa scada).

    Daca vreau sa urmaresc Falling Skies azi, n-o sa dau bani la voyo doar pentru a dovedi ca este piata si sa ma abtin, in speranta ca poate peste 10 ani vom avea Netflix aici, avand in vedere ca oricum Netflix roteste serialele vechi si sunt toate sansele sa nu le mai aibe in oferta.

    00
    • gândește altfel. eu vreau să contruiesc un mall. dacă mă asigur că vin destui oameni incât să fiu mulțumit, il construiesc. daca văd că nu trece nici dracu pe acolo, țin banii in buzunar. cam așa e și cu netflix. inainte să vii și să pui servere de caching și să investești in avocați și alte manele tre să te asiguri că există oameni care să dea cu cardul.

  34. George: Am scris vreo doua articole pe tema aia si au sarit rapid „luminatii” sa-mi explice ca furtul unui serviciu si contrafacerea unui produs nu sunt o treaba ilegala.

    00
  35. Şi daca faci livrare la coduri de inregistrare prin fan courier ca serialepenet.ro ? :))

    00
  36. Și lista completa cu tari deservite

    00
  37. La ce bun sa am internet banking daca imi percepe comision (3 lei minim) pentru orice tranzactie? Mai bine scot banii di card si platesc manual facturile sau la robotel ca ma costa infinit mai putin!

    00
  38. Una e să plăteşti cu cardul la Netflix şi alta la Eneluri, UPC-uri, apă-canal sau ştiu eu ce alte filme. Eu a trebuit să mă scarpin în cap vreo săptămână pentru că mi s-a anulat un card pe care l-am folosit la diverse plăţi. De la un anumit magazinaj online, a zburat baza de date, iar cardul a ajuns să fie folosit de un anume nene de prin nişte insule izolate de civilizaţie.
    Din motivul ăsta, în România, am zis papa plăţii cu cardul, cât timp nu vorbim de nişte firme foarte serioase. Nu am nici un avantaj, doar riscul de a suferi neplăceri. Dacă vorbesc de un produs electronic, sau dacă n-am nevoie rapid de un produs fizic, plătesc prin internet banking. Şi aici problema e că se procesează după ce primesc ăia banii, nu îmi iau în vedere dovada plăţii dacă le-o trimit. Vreţi să meargă mai repede, trageţi de ăia de la Paypal să vă bage în seamă.
    Oameni care să dea cu cardul pentru Netflix sunt. Nu sunt care să dea pentru tot felul de magazine apărute peste noapte. Şi pe bună dreptate.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube