Ce faci când simţi că e pe ducă hardul?

intel-solid-state-driveÎl schimbi. Am oroare de computere bulite. Acum câţiva ani mi-a crăpat un hard pe care aveam doar 5 PSD.uri importante, la care lucrasem câteva săptămâni şi de atunci cum aud că hardul clickăie suspect mă şi grăbesc să îl schimb. Hardul de la staţia mea de lucru HP dădea semne de oboseală, după doi ani de folosire intensă, aşa că i-am înfipt un SSD în loc. Hardul vechi va ajunge la programul rabla pentru PC al PC Garage.

Nu uitaţi de backupuri pe un alt hard, că nu se ştie niciodată.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. In calitate de posesor de SSD, te anunt ca SSD-urile pica mai repede decat HDD-urile. Deci fi pe faza, si back-up des. Si eu am trecut pe SSD pentru viteza dar si pentru ca pana acuma in 5 ani mi s-au bulit 3 HDD-uri.

    00
  2. deci ti-ai inlocuit un hdd care clickaia suspect (cum ar venii inainte de a crapa) cu un ssd care nu va clickaii niciodata ci va crapa brusc

    parerea mea, datele importante stau pe hdd, de preferat raid, nu pe ssd.

    00
  3. Nu toata lumea are HDD-uri contemporane, dar daca auzi zgomot metalic (click-uri) e cam pe duca. Daca caraie poate insemna doar ca e foarte fragmentat si nu stie pe unde sa mai scrie ceva. Stiu asta pentru ca am HDD la calculator si am auzit tot felul de zgomote venind din partea HDD-urilor la viata mea

    00
  4. Ai grija cu SSD-urile eu sunt Stan patitul cu ele. Am avut un SSD intr-un laptop Dell si cand a crapat SSD-ul nu s-a mai putut recupera nimic de pe el. Daca aveam hdd clasic dadeam fuga la o firma de recuperat date, dar din SSD mai recuperezi .ula.

    00
  5. Nu iau partea nimanui, dar ce sa faca un magazin online cu produsele sh primite de la clienti? Normal ca le vor subevalua, e ca la buy back.. :)

    00
  6. NOU
    #6

    Ca tot se vorbeste de hdd-uri si backup-uri am si eu o intrebare mai weird, am folosit acronis true image home ca sa fac un backup la windows xp, acuma vreau sa stiu daca pot pune backup-ul pe alt hdd cu acelasi windows instalat, vreau sa nu mai instalez programe and chestii ci doar acronis-ul si acelasi windows. Sper ca nu deranjez cu intrebarea, thx.

    00
  7. Al meu a carait din ziua in care l-am luat, asa ca, daca vrea sa cedeze, d-zeu sa-l odihneasca :)),

    00
  8. Clar..cum incepe sa caraie backup si ne orientam spre cumpararea altui hard

    00
  9. NOU
    #9

    @Ryan Pivovar: da merge, asta e si ideea.

    00
  10. Eu stiam ca unele caraituri / clickaituri sunt normale, atunci cand se acceseaza informatia de pe disc si e pe duca cand te trezesti cu vreun bluescreen si probleme la bootarea windowsului.

    00
  11. Nu vreau sa fiu rautacios, insa am citit stirea asta de curand . Sper sa nu fie cazul la tine. Parerea mea personala despre SSD-uri este buna. Am un SSD din prima generatie, fara TRIM si merge excelent dupa doi ani pe desktop-ul meu.

    00
  12. Hhh, SSD Intel din seria 320. Urmatorul post o sa fie: Well, shit!

    00
  13. @Mr. Cabo: majoritatea hard-disk-urilor contemporane nu ar trebui să facă click-uri, cîrîituri audibile. Iar sunetele de care vorbește zoso sunt, din cîte înțeleg, ceva mai înalte – alea nu au cum să scape la utilizarea normală a hard-disk-ului.
    Există și ceva programe de testat integritatea disk-urilor – așa poți să afli dacă ai sectoare pe cale să se bușească, și chestii de genul ăsta foarte utile. Probabil cînd auzi cîrîiturile și click-urile, primul lucru pe care ar trebui să-l faci ar fi să rulezi un astfel de program

    00
  14. @Ryan Pivovar: Exact problema asta am avut-o de vreo doua saptamani. Hardul pe care aveam partitia cu windowsul dadea semne ca ar fi pe cale sa crape. Am pus altul pe care care am facut o partitie cat cea originala cu win si am incercat sa dau restore. Surpriza: n-am reusit pentru ca n-a vrut s-o recunoasca. Pana la urma am clonat hardul vechi pe cel nou tot cu acronis, am dat restore si a mers fara probleme.

    00
  15. aproape off topic: stie careva unde pot repara/recupera date de pe un hdd extern in bucuresti? la un pret decent… am impresia ca e ceva la partea electrica.

    00
  16. Backupul online este de baza. :)

    00
  17. Cam jenantă oferta celor de la PC Garaj. De ce? Păi mă gândesc la mine: am două sisteme perfect functionale, un AMD pe 64 de biti si un quad core pe 32 de biti. Ambele cu monitor, tastatura, hard diskuri de 500 de GB, placi video super etc. Nu le mai folosesc că mi-am luat un Lenovo All-In-One.
    Acum PC Garaj imi dă 300 de lei pe ambele, dar trebuie să cumpăr două produse de minim 1000 de lei. În plus, eu plătesc şi curierul.
    PC Garaj are o marjă minimă de 15%, adică practic eu le dau PC-urile, iar ei scad din marja lor.
    Frate, nu e fair. Dacă vrei cu adevărat să faci ceva, mai lasă şi de la tine. Gen: hai să evaluăm echipamentul, să vedem în ce stare se află, să vedem câţi bani putem da pe el etc. etc.

    00
  18. Sunt singurul care a mijit un semi-boner când a văzut poza? :-s

    00
  19. Ce faci cand simti ca ti se duce hardul? Pai simplu. Iti cumperi alt calculator :P :))

    00
  20. @Bazaconii Nu stiu de ce am impresia ca aceasta campanie nu e pentru sisteme cu quadcore. Eventual P1-P4, pe acolo.

    00
  21. Saptamana trecuta hardul meu s-a dus, noroc ca aveam toate documentele pe un hard extern. Referitor la poza din imagine (daca e facuta de tine si daca detii produsul) te felicit pentru SSD-urile de la Intel.

    00
  22. Pentru acasa un NAS este de baza https://www.pcgarage.ro/nas/synology/ds211j/
    Ai protectie RAID1 + o groaza de alte facilitati pe care le ofera NAS-ul.

    00
  23. @Bazaconii: pentru PC Garage proiectul „Rabla” nu este o afacere. Dar este alegerea ta sa pastrezi in casa 2 sisteme functionale pe care nu le mai folosesti decat sa le donezi unor copii care au nevoie de ele si, in plus, sa primesti si bani pe ele ;)

    00
  24. Si mie mi se pare jenibila oferta PC Garage mai ales ca sistemul trebuie sa fie FUNCTIONAL !

    Eu am acasa o placa de baza arsa cu un Athlon64, RAM, Placa video. Nu pot sa o donez ca placa de baza nu e functionala dar ei ar putea sa colecteze astfel de componente si sa faca sisteme din ele.

    Referitor la HDD, click-urile e bine cand le face, sau cand o da in bad-uri cu tine dar mie mi-au murit subit 2 Seagate-uri de 500Gb din seria ES. Nu am avut ce le face si nici nu m-au avertizat :(

    SSD-urile is faine ca hdd de sistem si atat. Ca sa faca resume repede sau precache barbar si sa plece programele instant. Ceea ce nu deranjeaza mult daca pica mai repede decat un HDD clasic.

    00
  25. Imi aduc cu nostalgie aminte de vremurile in care atunci cand mi s-a ars hardul, m-am dus si mi-am luat alt computer. Acum nu mi-as mai permite asta. :))

    00
  26. @Radu Luca: Unde ai mai văzut un P1 funcţional în ziua de astăzi?
    @Madalina: Sorry, dar prefer să fac eu o faptă bună şi să donez acele calculatoare unei case de copii şi nu PC Garage de unde probabil că nu voi mai afla niciodată ce şi cum, unde s-au dus, dacă s-au dus, dacă nu i-au pus un hard mai mic etc. etc.
    Îmi pare rău, dar trăim în România! Dacă nu faci ceva tu cu mâna ta, e posibil să iei ţeapă!
    No offense, though!

    00
  27. @zoso: n-am zis ca esti prost, stiu ca-ti place sa exagerezi :)
    Am zis doar ca nu am avut o experienta placuta cu ssdurile si prin prisma acestui fapt, nu le recomand.

    00
  28. Nu uitati sa va stergeti tot de pe hard cand il duceti la programul rabla (un low format, un ciocan).

    Nu de alta, sa nu va treziti ca vedeti poze sau filme cu voi, in ipostaze nu tocmai de aratat la altii, sau, deodata, nu mai puteti sa va logati pe gmail & other.

    https://www.youtube.com/watch?v=6pIFUOav2xE&feature=player_embedded

    00
  29. @Soacra, daca te orientezi catre un backup atunci cand incepe sa caraie, s-ar putea sa nu mai ai ce salva. Backup se face permanent, nu cand banuim noi ca e ceva in neregula.

    Al meu a facut o singura data „clank” si mort a fost. Nici macar aia de la qdr nu au putut sa mai recupereze ceva de pe el (si backup n-aveam, normal, ca doar sunt specialist).

    00
  30. legat de asta.. imi aduc aminte de o fraza citita pe un forum acu’ ceva ani in urma :

    „exista 2 tipuri de oameni: cei care isi fac backup si cei carora nu le-a murit HDD-ul niciodata” :)

    00
  31. Jeezas, ce faceti oameni buni de va crapa asa repede HDD-urile???Ca un veteran in ale calculatoarelor (cei care ati avut si prins era 386, 486, P1, etc… stiti ce zic), am avut si eu probleme cu HDD-uri stricate/sectoare defecte si acuma, dupa atata experienta, ma feresc enorm de asemenea dezastre… Am avut chiar cumparate HDD-uri Seagate (de 2x inca), care la 1 an de utilizare au inceput sa se urneasca catre lumea ailalta (aici trebuie sa fac reclama negativa celor de la IC Computers din BV) – Dar, ca regula de baza, pentru a prelungi durata de viata a unui HDD trebuie sa aveti in vedere 2 lucruri mari si late: 1. Unitatea centrala de preferat se va tine intr-un loc ferit de posibile contacte ori miscari ce pot afecta componentele sensibile – HDD-urile – adica pe jos/podea e locul ideal si nu pe masa asa cum fac unii… si mai ales, nu trebuie miscata unitatea centrala in timpul folosirii. 2. un sistem de ventilatie optim sau chiar mai bun in zona HDD-ului/-urilor este mai mult decat esential pentru prelungirea duratei de viata a acestor componente extrem de importante pentru noi.
    Am si eu la servici un sef care, atunci cand se enerveza izbeste unitatea cu mana, picior si apoi se mira de ce ii crapa asa repede HDD-ul si culmea, tot el e cel care se simte nedreptatit de viata…
    Ca mai exista si componente ce vin DOA, well, se mai intampla, insa sunt doar cazuri izolate, ca ma gandesc ca odata iesite din productie aceste componente sunt verificate/testate, in fine…
    *Ca nota, nu aveam idee (si din cauza ca nu am avut de a face pana acum) ca SSD-urile se strica, ba chiar mai mult, iar la cat de scumpe sunt, traiam mult cu impresia pana acuma ca SSD-urile sunt cu mult mai rezistente decat HDD-urile clasice, asa ca , destul de dezamagit…

    00
  32. HD Sentinel http://www.hdsentinel.com
    Il folosesc de cativa ani buni. Temperatura, weak sector, bad sector, erori de CRC.

    00
  33. Toata lumea care comenteaza la adresa PC Garage. Luati in considerare ca ei iau sistemele, le verifica, le fac functionale daca mai au scapari, si le doneaza unor centre de copii. Nu fac altceva cu ele. LE DONEAZA!!!

    00
  34. La cati experti sunt…ti-e si greu sa alegi o parere. Am avut si eu un SSD Corsair care a crapat… Am incercat sa recuperez datele de pe el, (se poate..cu preturi intre 150 si 600 de euro la bit data recovery – google it) dar fiind un defect fizic nu prea merita (pierdeam garantia) asa ca l-am dus la garantie si am primit altul nou. E instalat, merge brici..si n-am avut nici o problema cu el.
    Cat despre backup…saptamanal..ca sa nu fie nici o problema daca o sa crape.
    @zoso: si cum ti se misca mozilla? :)

    00
  35. @Bazaconii La matusa-mea pana acum 3-4 luni, cand a decis ca e momentul sa isi ia un laptop :)

    00
  36. @Bazaconii: in luna septembrie te invit sa citesti pe blogul magazinului ce s-a intamplat cu sistemele aduse, dar si cu donatiile clientilor, suma pe care PC Garage o va dubla la final. Toate bune!

    00
  37. @zoso: Man, toate rahaturile electronice pot crapa. Ca-s mizerii. Iar altele sunt si mai mizerii, proiectate cu curul. Nu-s hater, am doua SSD-uri in RAID0 acasa. Dar uite un link util pentru tine:

    00
    • @Radu: la naiba, eu credeam că sunt veşnice. e jenant că aţi sărit toţi cu linkuri, dar prea puţini din experienţa personală.

  38. Piesele electronice functioneaza cu fum, cand iese fumul din ele nu mai functioneaza :p

    00
  39. Am si eu doua HDD-uri de 1.5TB, ambele de doi ani jumate.
    Intr-o zi unul din ele a inceput sa dea semne de oboseala. Dupa ce am copiat toate datele pe fratiorul ramas inca bun, a decis si asta sa moara… probabil de rusine.
    Intr-un final am sfarsit copiind date de pe ambele harddisk-uri pe unul nou, de 2 TB. Shit happens.

    Acum astept sa-mi vine de la fabrica doua HDD-uri factory repaired, care probabil vor fi transformate in medii de backup, cazate semi-permanent in sifonier.

    PS… SSD-urile pica mai des si fara avertisment. Candi pierzi date de pe ele, le pierzi pe toate odata si de regula fara sansa sa mai recuperezi ceva.

    00
  40. @zoso: Folosesc SSD-uri de cand au aparut prima oara intr-un pachet accesibil (vezi primul eeePC 701 4 GB). Le recomand tuturor celor care isi permit asa ceva. Dar un pic de research inainte de a cumpara un produs al unei tehnologii noi e mai mult decat indicat. Si nu, nu numai Intel are probleme cu SSD-urile. Multi altii (SandForce, Marvell, JMicron, Indilinx/OCZ) au avut probleme similare. Noroc!

    00
  41. Un HardDisk normal, adica pe platane se poate verifica usor: Il scoateti din unitate/laptop, si-l rasuciti la ureche in sensul acelor de ceasornic, sau invers tot aia este, in timp ce se afla in pozitie verticala. Daca HDD-ul este ok, nu ar trebui sa se auda absolut nimic. In cazul in care se aude capul de citire a datelor cum atinge benzile HDD-ului (Platanele) atunci nu este bine, si viata multa nu mai are.

    In alta ordine de idei, SSD-urile sunt excelente, eu am unul mic de 32GB de la OCZ si-si face treaba excelent, Intr-adevar, un SSD marisor (64GB+, 128 sau chiar 256GB) costa o avere, insa are doua mari avantaje:
    – Este foarte rapid
    – Se pot repara (Se pot inlocui cipurile de stocare a informatiilor, nu foarte usor, dar se pot schimba la centre specializate).
    Cand HDD-ul pe platane a cedat, arunca-l.

    PS: Cand va cedeaza HDD-ul si nu mai booteaza, creati un CD cu UBUNTU 10, si Bootati de pe el fara sa-l instalati (Ii dati doar RUN nu Install). Veti putea sa vedeti partitiile (In cazul in care n-a picat irecuperabil) si puteti salva ce mai este pe el.

    00
  42. @ Mihai | HD Sentinel saracul vede cai verzi pe pereti prin 2 HDD-uri ale mele… (Seagate) mai exact intr-unul de 750 GB si altul de 1.5 TB, HD Sentinel vede ceva bad-uri prin ele, desi le-am scanat cu ScanDisk-ul din Win 7, cu un scandisk special din Active@ Hard Disk Monitor Pro – care il consider a fi cel mai bun utilitar de monitorizare a HDD-urilor fiind recomandat de ntfs.com… plus scanare cu utilitarul din TuneUp Utilities, iar toate acestea imi arata ca amandoua HDD-uri sunt perfecte. Mai mult, HDDlife, Active@ Hard Disk Monitor dar si DriveSitter imi zic caperformanta HDD-urilor e undeva la 50 – 60% asa cum e normal, dar in schimb vad ca la HD Sentinel, imi arata HDD-urile ca sunt la performanta 100% chiar daca el vede BAD-uri inchipuite de el… Partea proasta e ca HD Sentinel incepuse sa imi placa datorita unor functii inedite – insa daca se joaca cu nervii omului aiurea, atunci

    00
  43. clickăie suspect? fii destept: S.M.A.R.T.
    (m-a ajutat de multe ori sa schimb harduri care nu dateau niciun semn vizibil de oboseala dar au crapat in testele la care le-am supus dupa inlocuire)

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube