erori comune în blogosfera românească

scris de 49

nu există pagină despre autor. nu ştiu cine eşti. vreau să ştiu. scrie 3 rânduri despre tine, vârsta, hobby, loc de muncă, unde ai făcut şcoala generală. ar trebui să fie un început în a oferi cititorilor un pic din cine eşti tu…

nu există o metodă de contact. ok, am citit ceva scris de tine şi vreau să îţi zic ceva în particular. cum facem? nu ai lăsat o adresă de mail ceva, să te pot înjura dacă nu îmi place de tine. asta apropos că tot încercam să dau de Vlad Popa azi.

nu merge rss feedul. verifică daca rssul tău merge. e primul pas. abonează-te tu la el şi încearcă. tu poţi scrie, dar dacă mie nu îmi vin ştirile, scrii degeaba.

necitarea sursei. să zicem că pui o imagine care există şi pe alt blog. dacă ai un vizitator care a văzut-o pe celălalt blog înainte, o să te ia de furăcios. un link către sursă te scapă de belea.

tema este neinspirată. conţinutul este de preţ, dar şi forma lui contează. atunci când ai cea mai urâtă temă găsită, pe 3 coloane, cu 5 chestii care clipesc în acelaşi timp, prefer să nu citesc.

mutări neexplicate. ok, te-ai mutat. anunţă pe site. cele mai dese mutări se fac fără a anunţa. sau oameni care îşi schimbă feedul pe feedburner. şi nu anunţă asta prin feedul vechi. si eu rămân în pom. la categoria asta intră şi copy/pasteul de pe blogul nou pe blogul vechi, după ce te-ai mutat. nu. nu voi şti unde să comentez şi voi renunţa. decide-te!

nu există linkuri către alte bloguri. cea mai bună metodă de a te face cunoscut fără a cerşi linkuri. linkează 2-3 bloggeri cunoscuţi sau care îţi plac. aceştia vor vedea şi, dacă ai scris ceva interesant, eşti pe jumătate salvat. cel mai bun exemplu: subiectiv. degeaba scrie el din 2003, dacă nu îl linkuia lumea, azi nu mai era A-lister.

nu permite trackbackuri si pinguri. mare greşeală. motive sunt varii. trackbackurile permit comunicarea între bloguri şi îţi aduc vizitatori dacă îi pinguieşti pe alţii. dacă ei nu o vor putea face, există şansa să nu îţi mai dea nici ei voie s-o faci pe blogul lor. nu puneţi verificări cu imagini antispam, că e moarte sigură.

nu permite comentarii decât utilizatorilor înregistraţi. asta taie cam 95% din comentarii. oamenii nu au timp, nu au chef să îşi mai facă un cont pe un blog. îl vor face numai dacă ţin neapărat. ori să te înjure, ori să te laude.

blog pe blogger. mare greşeală. reduce numărul comentariilor, nu permite pinguri, are nuştiuce erori, are teme nasoale…

prezentarea ca noi a ştirilor de acum 3 zile. văd asta des pe blogurile kondiland. ăia de acolo ori au netu’ mai molcom, ori sunt rupţi de realitate. există 2 metode de a bloga ştirile. ori le dai imediat ca ştiri, ori peste 12 ore ca şi comentarii/analize.

reciclarea conţinutului vechi. asta o văd des pe blogurile de fun. imagini de acum 2 luni sau videoclipuri de pe youtube care şi-au depăşit de mult termenul de valabilitate. vizitatorii se plictisesc repede.

nici o direcţie evidenta. asta e şi problema mea, că nu mă hotărăsc dacă mă axez pe comentarii sau pe chestii amuzante.