Documentar: Fed Up

Încă un documentar despre cât de nesănătos mănâncă americanii și cum se întinde epidemia asta și pe la noi. Dincolo de bla bla-ul de rigoare, problema e simplă: e pur și simplu prea greu să gătești mereu. Prea multe vase murdare, prea multe ingrediente, prea multă bătaie de cap. De aici și comoditatea mâncării semipreparate sau fast food.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. Cand m-am nascut eu (in ’77) popendulatia era de 4,5 miliare, acum este peste 7 miliarde.
    Toate gurile astea trebuiesc hranite, one way or another.

    • irelevant, aruncăm tone de mâncare pe când alții fac foamea pe străzi.

      00
    • @matei: cam o treime din total

      00
    • matei, asta din cauza ca voi (sensibilii la inechitatea sociala si problemele globale ale umanitatii) aruncati mincarea la tomberon. Va deprima frigiderul jumatate gol, nu ratati nici o superoferta, reducere, 3 + 1 gratis, aveti 10 posturi TV culinare in grila, tot hipsterul e un Jamie nedescoperit, etc.
      Persoanele cu simt civic, ca mine, daca le prisoseste un sfert de chiftea o arunca pe strada, acolo unde se face foamea. Asta cind nu gasim nimic de mincare in cosurile voastre de gunoi.

      (Asta ca sa nu mai pomenesc de aia care se lafaiesc in X6, Q7, SLK, 911 Turbo, in timp ce altii se chinuie cu un Golf 2 de la rascoala din 907. Deci viata nu e dreapta.)

      00
    • @matei: te rog sa transporti tu resturile de mancare din Europa / USA in zonele defavorizate din Africa si sa mai fie comestibile. A? Cum, nu poti, se strica ?! E ca si cum problema ar fi lipsa de dezvoltare agroalimentara in regiune dar si raritatea terenurilor propice culturilor… Cum, e foarte greu si cu aprovizionarea cu apa ?!? De ce nu o pui si pe aia peste containerele tale magice care transporta surplusul de mancare cu costuri minime si fara sa se periseze ? E usor sa dai din gura si sa reproduci ce iti baga hipsterii in cap. E mai greu sa gasesti o solutie viabila si sustenabila.

      00
    • nu ma incadrez la categoria despre care vorbești tu dar inteleg unde bati. Gandeste-te cat se arunca in industrie / comert, față de cat aruncă o familie, de exemplu. Crezi ca mancarea din supermarket-uri se epuizează până la termenul de valabilitate? Ce crezi ca se-ntâmplă cu cea nevândută?

      00
    • @matei

      Azi am aruncat mancare la gunoi. Daca nu o mai aruncam, ala din Africa nu mai murea de foame?

      Nu de alta dar nu prea inteleg sensul.

      00
  2. Am fost acum 3-4 luni la KFC, am zis sa mananc un meniu de pofta, nu mai gustasem MC sau KFC de multa vreme.

    Tipa ma intreaba, sos eu NU, meniu mare (suc, cartofi mari) zic eu NU, desert zice ea, eu NU dar in schimb doresc apa plata in loc de cola daca se poate, imi zice aaaa doar la meniu mare se poate apa plata pt meniu mic ce ati comandatdvs doar cola fanta sau sprite…..

    00
  3. Am un minitocător electric puternic şi bun. Când mă grăbesc pot face în câteva minute (cu tot cu pregătirea ingredientelor) o supă-cremă de brocoli, conopidă, ciuperci sau altele. Unii numesc asta raw-vegan. Pentru mine este doar o mâncare rapidă, bună şi presupun că sănătoasă. N-am nici o jenă să adaug o felie de şuncă dacă simt nevoia. Merge mai repede şi decât încălzirea semipreparatelor. De fapt în timpul acesta nici nu cred că apuci să parcurgi lista ingredientelor de pe preparatele industriale. Ideea este că întotdeauna există alternative la ceea ce îţi oferă marea industrie.

    00
  4. Inseamna ca stau intr-un oras sau cartier sarac. La noi 200 de gr. de salam si paine franzela este tot „fed-up-ul” nostru.

    00
  5. Pai si asa ei nu mai au nimic sanatos, totul este procesat/stropit/injectat, este vina lor nu a alora care produc, nu-i pune nimeni sa cumpere.

    00
    • Du-te-n California sau Washington, sa vezi ce mananca oamenii pe acolo, sa vezi cat sport fac. Mancarea are gust iar oamenii arata foarte bine.

      00
  6. Stii ce am observat cu celebrul fast food? Ca atunci cand ai o problema de sanatate, poti sa mori de foame… o perioada n-am putut manca prajeli de nici un fel, si mancarea fiarta cu exceptii, fara tocatura, sosuri, usturoi, ceapa, varza…

    00
  7. Pff… eu credeam ca e tot filmul. :(
    Este si un Fed Up din 2002, despre GMO. Interesant si ala pentru ca organismele modificate genetic si chimizarea agriculturii stau la baza acestei abundente alimentare.

    00
    • GMO există de mii de ani. Îi zice „ameliorarea raselor”.

      Vezi să tragi după tine piatra la peșteră, să nu-ți fie frig peste noapte.

      00
    • aha! deci faptul ca o vaca de rasa da 2 litri de lapte in plus, inseamna ca e modificata genetic? ma uimesti! fii capitanul nostru!

      00
    • Dar cum crezi că a ajuns să dea 20 de lapte pe zi? I-a adus Sfântul Duh sau manipularea genetică prin încrucișări repetate?

      Mai informează-te, că te faci de râs.

      00
  8. pf eu citeam ca e pe dos. ca hipsterii astia noi nu mai mananca la mac
    sunt mai multe dar asta am gasit acu
    https://www.fastcompany.com/1679351/van-halen-plays-surprise-show-at-tiny-cafe-wha-in-nyc

    00
  9. Desi am peste suta de kile, „crescuta bine”, aproape vomit la mirosul de fast food. Fast food-ul meu cel mai „grav” sunt micii, facuti cu carne de la un libanez/turcalete din piata Crangasi. Ala nu pune zahar, pune piper si boia. :)
    „Zaharul” mi-l iau din fructe: cum poti compara cola cu pepene sau piersici, sau struguri?

    00
    • cum poti compara o cioara cu o balena?

      00
    • will, ce?
      Toate bauturile racoritoare au la origini sucul de fructe.
      Dar in 2014, cunoscand problemele, de ce ai bea Fanta cand poti manca portocale, de ce ai bea… „nu stiu nume” de grepfruit cand ai la indemana grepfruit?
      Nu e deloc „cioara cu balena”, daca la asta te referi.
      ––––
      In alta oridne de idei, as vrea sa-mi spuna unul pe bune ca a manacat un „meniu” de la fast food si l-a tinut cat un pranz de la mama lui de acasa.
      Am incercat de cateva ori fast food. Dupa ce mancam la Mac, mergeam acasa, sa mancam. Si nu numai eu, grasanul de 100 de kile, ci si prietena mea, care e slaba.
      Ramanand in idea micilor, nu cred ca 5 mici se pot compara cu aceeasi cantitate de hamburger de la fast food. Pur si simplu fast food nu(-mi) tine de foame. Si sunt convins ca acesta e cazul multor oameni.

      00
  10. repetati dupa mine: fast food nu-i tot aia cu junk food.
    omleta e fast food.
    burgerul de la mc e junk food.

    00
  11. hai sa mai pupam putin grasii in cur si sa ii batem incurajator cu palmele pe umar.nu e vina lor ca mananca mult, prost si nu fac miscare.asta cu siguranta o sa ii convinga sa faca ceva in privinta asta.

    00
    • Cauta pe youtube un miniserial numit „Two greedy Italians”; urmareste ultimul episod, s2e4. E despre mancarea din cantinele scolilor italiene.
      Nu americane, italiene.

      00
  12. E chiar așa de greu să bagi pe grătar 3 kg de piept de pui, să fierbi niște orez, un amestesc mexican sau niște mazăre și să ai mereu legume în frigider pentru o salată? Pe o persoană activă, te ține lejer 3 – 4 zile și nu îți ia mai mult de 2 ore să le faci. Și dacă vrei îți iei niște containere și le pui deja cântărite ca să știi exact câte calorii bagi.

    00
    • Nu e greu ce spui tu si sunt convins ca multi fac asa. In schimb pentru alti cetateni e greu sa se adapteze la monotonia si restrictiile pe care le presupune un regim alimentar sanatos. Evident, obiceiurile astea bune odata cultivate devin noul „normal’ si sunt usor de pastrat. In plus, fara miscare, un regim alimentar coerent si care sa nu ingrase e absolut crunt si oricum imposibil de mentinut pe termen lung – ne place sau nu, suntem genetic construiti sa ne miscam ceva mai mult decat de la birou pana la masina.

      00
  13. Oamenii care gatesc au ajuns o ciudatenie in cercul de prieteni. Azi mi s-a facut cunostinta cu doua persoane, si a fost pe principiul: „Ea e Cristina, si ii place sa gateasca.” WTF? Meeting AA?

    00
  14. Am avut o perioada cand mancam tare mult de fast food, de acolo si obiceiul de a manca la orice ora imi venea, acum in schimb, ma chinui sa dau jos totul prin diete aiurea, dar niciodata n-am inteles ca de fapt sa mananci sanatos e sa mananci putin, mancare gatita dar bine gatita nu condimentata cu tot felul de rahaturi si sa nu le combini ;)

    00
  15. Cred ca motivele pentru a nu gati difera de la om la om. Motivele pe care le-am intalnit pana acum sunt: „nu stiu, fac maxim omleta”, „da, dar de ce? pot sa comand de pe blablabla.ro”, „daaa, as putea dar meh!”… si uite asa.
    De obicei imi gatesc singur mancarea, iar in momentele in care nu fac asta motivele principale se impart intre „mi-e lene” si „nu stiu ce sa gatesc”.

    00
    • Toţi ăștia care muncim de dimineaţă până seara avem aceeași problemă în drum spre casă: „ce mâncăm în seara asta?” Și răspunsul e aproape invariabil același: „nu știu”.

      Când îi aud pe câte unii că stau zilnic cu orele în bucătărie nu pot să nu mă gândesc că ăia au timp liber, nu glumă!

      00
    • Ionut, e plin pe net de retete pe care le faci in maximum jumatate de ora. Jamie Oliver avea si un canal de youtube cu asa ceva, daca nu ma insel.
      Si nu retete sf, somon fumee, ci chestii „domestice”, ieftine si bune.

      00
    • Alo, vorbim de ore întregi petrecute în bucătărie, nu de făcut sandwichuri.

      00
  16. Datorita urbanizarii (a vietii rapide) ne e greu sa mai mancam sanatos adica cumparam din piete,supermaketuri produse din import mai ieftine dar si nesanatoase.

    Ca idee va recomand sa cititi Prevenirea Cancerului,cu un studiu economic comparat,aveti mai joc numarul isbn:
    ISBN: 978-973-595-719-3

    00
  17. Ca roman neaos si mandru de asta,nu mananc niciodata junk food sau fast food gen MacD sau KFC!!!!!!!!Alea sunt adevarate bombe cu otrava!!!!
    Eu nu mananc dacat o oala de sarmale cu carne de porc,dimineata slanina afumata cu ceapa,iar seara la doua zile cate 20 de mici cocosati cu mult mustar si castraveti murati.Mai bag si cate o tochitura cu oua ochiuri si cartofi prajiti in untura de porc si mamaliga cu branza de oaie,din aia originala de Sibiu,sarata rau.Mai merge din cand in cand si o musaca de cartofi cu multa multa carne de porc tocata!
    Sunt mandru ca mananc sanatos,slow food,nu cacaturi din alea imperialiste facute din rumegush!!!

    00
    • nu stiu cum ai putut sa uiti de ciorba de burta!!! cu multa smantana, iaurt si usturoi sa ai ce sa ragai inainte de culcare!

      p.s: bucataria romaneasca traditionala e una din cele mai nesanatoase bucatarii din lume! poate doar in Germania, Austria si Anglia sa se manance mai prost la modul „traditional”.

      00
  18. „problema e simplă: e pur și simplu prea greu să gătești mereu” – nu e chiar asa de greu, dar trebuie un pic de disciplina, un strop de vointa si putina practica.
    Daca imi permiti linkul –

    00
  19. Nimeni nu a inteles despre ce este vorba in documentarul asta.
    Practic toata mancarea procesata termic are un adaos mare de zahar.
    Zaharul este problema, pana si proteina de gluten din painea de azi este modificata…sa fie cat mai multa, deci continut mare de carbohidrati adica, zahar.
    In produsele 0% grasime exista ZAHAR.
    Toate produsele astea creaza dependenta pentru ca zaharul…este un drog.
    Cauza obezitatii este zaharul, nu grasimea.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube