Despre autorizațiile de construcție

Bartolomeu, zona unde locuiesc, este o zonă de case vechi, săsești. Case frumoase, vechi, unele cu o arhitectură mișto și ciudata pentru Europa de Est. Printre casele astea au înflorit și pensiuni și magazine și alte clădiri. Majoritatea P+1 sau P+2. Ocazional, urc în pod ca să pozez apusul sau răsăritul și mă lovesc de o serie de clădiri P+3 sau P+5 care n-au ce căuta într-o zonă de case. Teoretic. Teoretic, nimeni n-ar trebui să dea aprobare pentru așa ceva, nu pentru că strică feng-shui-ul zonei, ci pentru că strică viața vecinilor, care nu vor mai avea nici un fel de intimitate în casă și în curte din cauza noii pensiuni sau a noii clădiri de birouri de lângă ei. Singura soluție, și a aplicat-o un amic care avea o casă în zona Gara de Nord-Cotroceni, a fost să se ducă foarte calm cu mucurile de țigări care îi tot cădeau pe copertina cu care acoperise curtea și să le pună pe biroul secretarei, explicându-i că s-ar putea să le ia clădirea foc de la ele.

Și i-aș lua la scărmănat pe ăia care dau aprobări din astea. Că nu e logic să le dea, n-au motive să le dea, n-au de ce să le dea, bunul simț spune că nu e ok să le dea. Și totuși ei le dau.

In-a-Lonely-Place-2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. si cum ai face asta? ca la teorie toti ne pricepem…

    00
  2. Pai tu stii cat e spaga pentru o aprobare din asta? Cum sa nu le dea functionarii, daca cifrele din suma spagii cresc proportional cu numarul de etaje peste norma zonei?

    00
  3. chiar crezi ca intereseaza pe cineva ca nu e ok sa dai o aprobare dinasta?… e tara lui papura voda, nu intereseaza pe nimeni nimic in afara de bani, bani sa iasa ca o fi cumva chiar daca e ilegal si ne la locul lui. Ma miram acum 5-6 ani cum e posibil ca in Cluj Napoca sa se construiasca haotic un mini cartier rezidential, blocuri, vile fara nici o logica de amplasament fara nici o reglementare, practic erau vreo 2 blocuri de puteai sa te dai jos in copacii din padure de pe geam. Sunt bine mersi acum, fara nici un stres.

    Ca o paralela, in Anglia n-ai voie sa construiesti viloace de prost gust, doar daca mentii arhitectura zonei, fara nici o sansa, chiar daca esti in mijlocul pustiului, daca n-ai casa in stilul care predomina aceea regiune a tarii esti bun de plata. In locuri in care totul e scapat de sub control, civilizatia se poate obtine doar cu forta, pacat ca la noi politia e degeaba… asa ca ioc civilizatie, cei civilizati se pierd in marea de prostie si mahalaaa…

    00
  4. Democratia asta romaneasca e problema. Planurile astea urbanistice se compun de cineva, se semneaza de altcineva (unsi corespunzator, sa nu scartaie), dupa care se aproba in sedinta de Consiliu Local, de catre niste neni care fie au niste interese directe, fie dorm si nu citesc documentele. Prinde orbu’, scoate-i ochii, ce-o sa le faci, o sa ii intrebi pe consilieri cum au votat?

    Varianta: la nemti, nu exista devieri de la planul urbanistic zonal (PUZ). In ala iti scrie cat de inalt poti sa construiesti (deci nema P+5 in cartier de case), ce tip de cladiri (nu trantesti vile moderniste in cartier de case traditionale), ce culoare si inclinatie poate sa aiba acoperisul, din ce materiale se poate construi si asa mai departe. Ala e PUZ si, o data aprobat (lucru care se face inainte sa se construiasca un cartier nou), nu se mai atinge nimeni de el. Vrei sa-ti construiesti casa intr-un cartier existent? Nicio problema, cat timp proiectul tau respecta PUZ existent. Nu-ti convine, esti liber sa construiesti in alta parte.

    00
  5. o intrebare: ce masina crezi ca conduce un domn de-asta care da autorizati. Nu ma intereseaza marca si modelul. In ce buget ar intra? sub 10k? intre 10 si 20? peste 20? Si oricare ar fi raspunsul crezi ca verifica cineva averea unui astfel de om de-a lungul timpului? Ma gandesc in 5 ani de job la stat pe un salariu mediocru nu-ti poti permite prea multe. Teoretic macar.Practica ne demonstreaza altceva. E pacat cand se intampla asa deoarece pentru un pumn de banuti reuseste sa puna o pata urata pe arhitectura orasului. Pata care nu se va mai sterge prea curand. Parerea mea e ca la noi in tara daca ai bani de dat poti construi si o hala industriala sau un bloc turn intr-un cartier de case. Poate suna amuzant, poate suna bine pt cel ce da banu’ deoarece omu se descurca dar e trist. Ce ma intriga pe mine e ce face omul care trebuie sa-l verifice pe cel ce da autorizatiile. Pentru ca o casa p+5 intr-o zona cu p+1 se vede usor si se vede de departe. Nu trebuie aparatura speciala si nici vreun studiu elaborat. O constructie de-asta tipa tare a spaga. O stiu eu o stii si tu o stie cel care a construit-o si cel care a dat autorizatia. Dar seful celui care a dat autorizatia oare o stii? Oare il cheama la el in birou si-l trage de urechi? Ma tem ca nu. Deoarece exista un lant al spagii care e foarte bine uns. Si in sistemul de stat nimeni nu da socoteala nimanui pt oalele sparte. Sau se da socoteala cand se schimba sistemul si cel in functie nu mai e pe placul noului regim. Sau cand nu mai cotizeaza.Si atunci chemam televiziunile sa aratam ca facem treaba si-i prindem pe corupti. Dar cladirilea astea urate raman si dainuie semete peste timp ca o buba urata peste chipul frumos al orasului. Al orasului meu…al orasului tau…

    00
  6. Nu prea ai cum sa nu le dai. E misto in cartierele tataresti, lipovenesti…daca nu le place de viata ta, te fac ei pleci.

    00
  7. Sa nu vorbim de cazurile cand nu exista nicio autorizatie de constructie. Din 2012 nu se mai pot acorda retroactiv astfel de autorizatii si cladirile se darama. Poate mai scapi de P+5uri :)

    00
  8. te-ai mutat in Bartolomeu? Parca stateai in Schei

    00
  9. Iti faci proiectul cu firma cuiva care lucreaza la primarie, sau chiar a arhitectului sef al primariei, si se ocupa ea de tot ce e necesar, construiesti zgarie-nori intre case cu un etaj fara nicio problema.

    Din pacate.

    00
  10. hai sa iti zic una interesanta despre autorizatiile astea de constructie. In Pitesti, daca ai teren si vrei sa iti faci casa, esti obligat sa o faci P+1, NU AI VOIE SA ITI FACI CASA PE UN SINGUR NIVEL :) how stupid is that ?

    00
  11. Daca esti tare si chiar te intereseaza fenomenul de ce nu ceri o audienta la Scripcaru si faci un interviu pe tema asta ? Spui ca ai facut si cu Basescu :)

    00
  12. Pe Vasile Lascar, langa sediul PRM, s-a dat aprobare (acum 5 ani) sa se construiasca un bloc pe un teren liber (intre doua blocuri). Probabil s-a varsat ceva spaga avand in vedere ca noul bloc e LIPIT de celelalte 2.

    Practic toti cei care aveau balcon pe lateral au acum in fata geamului, la 10cm, un zid de beton. Nimeni de pe acea parte nu mai are lumina sau aer iar blocul nou nici macar nu a mai fost finalizat.

    00
  13. În zona unde stai tu PUZ-ul permite P+8. Nu e chiar Bartolomeu, dar nici Centru Vechi. Pe măsură ce te aproprii de centru scade până la P+2, P+3. Clădirile alea sunt legal construite.

  14. Zoso, cand mai treci prin Bucuresti, fa o vizita prin zona Kogalniceanu, sa te crucesti. Cum mergi din Piata Kogalniceanu spre Facultatea de Drept, pe dreapta, o sa vezi niste coloane care dau intr-o curte interioara a unui bloc, iar in curtea interioara a respectivului a rasarit – ce sa vezi! – un alt bloc.

    00
  15. shpaga e mai puternica decat teoria. :-(

    00
  16. esti haios cu exemplele tale. e pacat ca aduci asta in discutie cand s6 a fost complet mutilat de poteras si neamurile lui cu blocuri p+6 in zona de pe+1 sau p+2. balcoane direct in curtile vecinilor, blocuri in zona EXCLUSIV de case, lipsa crunta a locurilor de parcare (e si normal sa nu ai locuri cand tu ai facut un bloc de 40 de apartamente si ai latimea la strada de 25m. cate masini din alea minim 40 sa bagi in 25 de m?
    blocuri facute pe toata suprafata curtii desi gradul de ocupare este de maxim 40%, dubla mansardare desi ambele mansarde sunt mai mari decat nivelul pe care se sprijina (!?!) desi legea spune ca o mansarda poate ocupa maxim 60% din suprafata pe care se sprijina si ca ai nevoie de retragere…
    etaj tehnic aprobat in proiect si in acel „etaj tehnic” s-au facut apartamente… demisol aprobat in proiect desi „demisolul” pleaca de la nivelul parterului…
    zeci de sesizari la ISC si ghici ce? acolo era sefa udrea, sefa pe linie de partid a lui poteras….
    zeci de sesizari la primarie si ghici ce? poteras il verifica pe poteras…

    00
  17. Mai este si situatia imobilelor pentru care s-a eliberat autorizatie pentru un numar de etaje, dar s-a construit unul in plus. Nimic nu ti-ai mai putea dori…

    00
  18. nu am zis ca i-ai luat apararea, doar ca ai venit cu un cutit la o lupta cu pistoale :)

    00
  19. In sectorul 1 din Bucuresti, in NV, este la fel. Clanul Onoriu, mana-n mana cu Chiliman, a construit SUTE de blocuri P+3 – P+7 in cartier exclusiv de case. Pe loturi destinate caselor, cu ocupare 100% a terenului. Cu apartamente „de lucs”. Construite fara sa respecte nicio norma de siguranta. Si au clienti, pentru ca, se pare, mama prostilor e mereu gravida.

    Am ajuns la concluzia ca visul romanului este sa stea la bloc. Altfel nu-mi pot explica frenezia cu care dispar casele din cartiere unde nici Ceausescu nu incercase sa darame.

    00
  20. Nu e important, dar autorizatia despre care vorbim se numeste Autorizatie de Construire, in nici un caz de Constructie. Irelevant.. :)

    00
  21. @Vali
    in Bartolomeu sunt multe subzone functionale, reglementate prin PUG.
    In functie de zona in care te afli, poti avea vecini cu imobile de P+6e, sau doar p+2E maxim.

    Daca tu ai o casa doar parter, din 1960, alti 10% din vecini la fel, 50% au case P+1E, iar restul de 40% si-au facut ca tot romanul nesatul P+2E, asta nu inseamna ca vecinul tau cu casa mica, de 4m inaltime, daca o darama nu poate construi P+2E.

    Locuinta e si parter, si parter cu etaj si mansarda. depinde cat de prost e romanul care nu intelege cat plateste.

    intr-o zona urbana nu poti limita inaltimea maxima doar parter. o marja unanim acceptata e de max. P+2E sau max. p+E+M, eventual insotita de o alta reglementare, de genul „inaltimea max. la streasina X metri, inaltimea max. la coama Y metri”.

    Exista zone cu regim de inaltime mai mare, de 6 etaje. Exista chiar si zone cu p+14-15 E, dar alea sunt la drumul principal spre Codlea.

    In Bartolomeu exista subzona M3A – subzona mixta, situata in afara zonei protejate, cu cladiri si inaltimi maxime de p+6e – functiunea dominanta locuire.

    Asta inseamna ca s-au determinat anumite zone care se preteaza, datorita fondului construit deja, la inaltimi mai mari. daca tu ai casa parter, din 1960, in asemenea zona, teoretic nu poti decat sa te bucuri: ti-a crescut pretul terenului, avand in vedere ca exista dezvoltatori care vor sa ridice P+6 si cauta teren.

    De fapt, sunt foarte multe lucruri de vorbit despre constructii, si putin timp. Ceea ce am zis eu poate si va fi usor demontat, nu neaparat in cunostinta de cauza, de catre unii. De fapt, discutia e lunga si trebuie dialog, altfel tu iti pui o intrebare, eu raspund ceva, si coerenta tot nu e.

    iar cat despre ceea ce zicea un cititor mai sus, ca se fac proiecte si se aproba dupa cum vrea unul si altul, nu e chiar asa. nu poti face ce vrei tu, fara sa iti pese deloc de lege, deoarece tu, ca investitor sau proiectant poti propune ce aberatie vrei, dar daca nu respecta reglementarile, nu isi asuma nimeni raspunderea sa parafeze, sa aprobe asa ceva, deoarece, la orice mic proces, totul va cadea.

    ca se mai fac „mici salturi” ale legii, asta asa e. dar nu le fac toti, le fac doar investitorii care isi permit. si asta nu inseamna neaparat ca cineva le aproba orice tampenie.

    asadar, in purul spirit romanesc: noi ne pricepem la fotbal, femei si CONSTRUCTII.
    cred ca unul sau 2 comentarii din cele de mai sus aveau ceva adevar in ele, nimerit, sau cunoscut. restul , pur speculatii romanesti din ciclul „am auzit de la varul unui prieten de-al cumnatului”

    astia suntem, si asa ne dam cu parerea, fara sa gandim.
    ura…si la gara

    00
  22. cititi / citeste aici:

    si mai ales aici:

    00
  23. Salut,
    oarecum adiacent, eu nu inteleg cum oamenii astia au obtinut autorizatii:

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.