Cum trăieşti cu 700 lei pe lună?

scris de 109

bancnote de o suta de miiĂsta e un laitmotiv la modă în ultimii, mai ales de când bugetarii au aflat că e criză şi pentru ei. Aceeaşi placă o repetă toţi. Pune-te în pielea săracilor bugetari! Cum pot ei trăi cu 600 lei pe lună? Pot? Tu poţi? Tu, ăla din spatele monitorului, care îi judeci pe toţi, tu poţi trăi cu banii ăştia?

Poţi trăi cu 700 lei?

Nu. În 2005, când am început blogul, aveam 550 lei salariu şi lucram normă dublă pentru a lua dublu bani, pentru că nu puteam trăi doar cu 550 lei şi nu voiam să cer bani de la părinţi. Vreo 2 ani am scris pe aici fără să câştig un ban. Câteva ore pe zi pierdute degeaba, fără a şti dacă va exista vreodată o răsplată pentru munca depusă.

Nu mi-a plăcut să fiu sărac, aşa ca am ales să muncesc mai mult pentru a avea destui bani. Dar ce ar trebui să facă oamenii care nu au încotro?

Există soluţii?

Deasupra mea locuia un ţigan, cam la 40 de ani, fără serviciu. Omul pleca dimineața şi se întorcea seara frânt. Într-o săptămână avea vopsea pe haine, în alta noroi, în alta var. Muncea pe unde putea pentru a supravieţui.

Aşadar, există soluţii pentru toată lumea:

  • traiul la comun. când sunt mai multe persoane în casa, cheltuielile se împart. mutatul cu părinţii, cu bunica, cu fratele e întotdeauna o soluţie. ah, nu ne înţelegem unii cu alţii? atunci murim de foame cu nasul pe sus. ştiu că e greu să te întorci acasă cu coada între picioare şi să faci loc în şifonierul paradit tricourilor tale de firmă, dar suntem oameni mari şi obstacolele fac viaţa mai interesantă. ştiam pe unii care stăteau 6 persoane în doua camere: părinţii în sufragerie şi copiii cu nevestele în dormitor, în paturi suprapuse. sunt convins că fiecare îşi dorea un apartament de cel puţin 100m², dar uneori viaţa te poartă pe cărări nebănuite.

  • scapă de mortăciuni. şi aici mă refer la toate produsele pentru care încă mai plăteşti rate şi nu ai neapărat nevoie de ele. telefoane, televizoare, perdele, maşini, tot tot tot. nope, nu trebuie neapărat să ai produsul x sau y, dacă l-ai luat pe credit înseamnă că nu ţi-l permiţi cu adevărat şi e cazul să accepţi asta şi să îl returnezi.

  • muta-te. eşti pensionar? nu ai neapărată nevoie să stai în centru? mişcă! sun-o pe colega de banca dinainte de primul război şi vezi dacă într-un orăşel mai mic viaţa e mai ieftină.

Românii sunt la limita sărăciei, dar asta nu înseamnă că trebuie sa schimbe ceva.

republica-socialista-romania
sursa foto