Crâmpeie de globalizare la români

Ştiti cum se distrează un român în Germania? Scoate buletinul când i se cere să se legitimeze! Garantat şoc! Se belesc nemţii la el ca la avioane! Moaa, câtă informaţie Numele părinţilor? Locul naşterii? Secţia unde s-a eliberat? Data eliberării? Mâncaţi-aş câta cârnatul de act!

Acum, cu permisul, am fost plăcut surprins să văd că l-au făcut pentru oameni. Adică doar nume, prenume, data şi locul naşterii, data expirării, numărul permisului şi semnătura. Şi pe spate categoriile. Pe vechiul permis era trecut şi numărul de la sutien al asistentei de la Giuleşti care m-a adus pe lume.

Globalizarea lu’ peşte va aduce mai puţină birocraţie. Mai puţine acte. Mai multă logică. Am CNPul, ce pana mea îmi trebuie mai mult? Adresa? Mi se rupe, nu contează unde stau. Pe baza CNPului poţi afla unde muncesc, ce taxe am plătit, ce contracte de prestări servicii am şi unde (curentul, lumina, internetul), şi asta e tot. E la mintea cocoşului. Nu trebuie să ţin minte numărul secţiei care mi-a emis actul şi data la care s-a întâmplat asta, că nu e important!

CNPul se notează când iei un credit sau când ai un cont deschis. Deci e uşor să îţi închida conturile de la alte bănci dacă nu plăteşti. Sau să afle unde stai. Se vrea aşa ceva? Se vrea simplificarea interacţiunii cu instituţiile statului? Pe naiba. Ce farmec ar mai avea viaţa dacă n-ai sta cu orele la coadă la luat chitanţe, adeverinţe si caziere?

La fel ca legea justificarii banilor, uşor de dat, uşor de implementat.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

27 comentarii

  1. Pai spune-i asta si colegului de la capslock bobby, ca el este impotriva furnizarii cnp-ului la site-urile de comert electronic . Legea e clara, vanzarea catre persoane fizice se face pe baza de bon fiscal (daca se face direct) sau pe baza de factura (daca se face prin intermediari), iar factura trebuie sa contina cnp-ul cumparatorului.
    Toata aceasta campanie a celor care se declara impotriva furnizarii cnp-ului pe site-urile de comert electronic (si-l avem aici chiar pe Ciocan de la fungift care la un seminar epayment a declarat ca mai bine este amendat de garda decat sa ceara cnp-ul) face mult rau comertului online din .ro, clientii neinformati devenind suspiciosi atunci le ceri cnp-ul pentru facturare.
    Asa cum bine ai remarcat in acest articol, cnp-ul trebuie sa devina un personal ID, care sa te scuteasca de alte batai de cap la completarea unor formulare si nu un secret. Oricum daca cunosti data si locul nasterii unei persoane poti sa generezi 80% din cnp https://ro.wikipedia.org/wiki/Cod_numeric_personal .
    Cnp-urile noastre sunt disponibile pe bonurile de masa cu care platim la Gima sau in formularele completate la banci si care sunt procesate de pitzi platite cu 10-15 mil pe luna.

    00
  2. In olanda când luam feribotul către anglia tipa de la ghişeu ne-a cerut paşapoartele, am întrebat dacă se paote cu buletinul şi a zis că da. Unul din grup i-a dat buletinul, şi tipa a întrebat cât se poate de serios:

    „Is this real?”.

    Oricum, pentru chestia asta, să fi identificat numai pe baza CNP-ului e nevoie de un sistem informational FOARTE bine pus la punct, crezi că e posibil în viitorul apropiat la noi?

    P.S.: încă o chestie tare, pozele pentru toate actele trebuie să le faci la poliţie în România. Poze care niciodată nu ies bine, În Germania îi pune să vină cu poză de acasă, să te asiguri că ai şi tu o poză decentă pe buletin.

    00
  3. perfect de acord cu tine. pe mine ma omoara faza cu formularele de la banca cu trece codul numeric personal si mai jos numarul si seria buletinului. pai care-i faza? ca buletinul il schimb la 10 ani. la ce trebuie numarul si seria aia de cacat?

    00
  4. Comunisti pana in gat; si ca sa platesc niste taxe imi trebe 15 hartii si acte si contracte si etc.
    Mi-e scarba!

    00
  5. Mai asteptam vreo 50 de ani si poate, poate…

    00
  6. @rashid: eu am poza de dihor turbat in buletin. in pasaport arat a infractor. in permis arat a copil.

    se poate. daca se poate la americani si nemti, se poate si la noi…

  7. Mi s-a întâmplat să fiu în Ungaria şi să imi uit buletinul înc amera de hotel. Plătesc cu cardul la C&A, nu cere PIN şi îmi cere un act de identitate. M+am speriat, că nu am găsit buletinul, dar s-a rezolvat cu eprmisul. Tipa s-a uitat la nume, la numele de pe card, la poza de pe permis (o, the horror!) şi a fost mulţumită. Pe când şi la noi cu permisul oare?

    00
  8. Mici pasi in acest sens se fac. CNAS a introdus SIUI unde cnp-ul e de baza, nu mai conteaza nume, prenume, cnp si atat. Super.
    Unele primarii au sisteme care tin cont numai de cnp.
    Am vazut ca politia o sa dea acces la notari pentru verificarea buletinelor si pentru a vedea poza titularului.

    Probleme sunt cu legile, astea trebuie schimbate. Si la banci unde trebuie introduse cnp, data si locul nasterii, nume prenume. Explicatia pe care am intalnit-o cel mai des este ca asa le cere Banca Nationala. Deci si aici mai sunt probleme.

    00
  9. NOU
    #9

    theStick, care logica în ceea ce ai comentat?
    Ce legătură are biometria pașaportului cu un CNP collision și cu o eventuală apocalipsă?

    00
  10. aia ma gandeam si eu, CNP`ul e unic pe cand in bucuresti pot locui 15 Gheorghe Pop, de exemplu. si mi se pare incredibil de tampit sa completez sectia de politie sau cine mi`a eliberat buletinul si data cand expira.

    00
  11. exista cel putin 2 oameni in romania care au acelasi cnp, stiu asta de la un amic care lucreaza cu baze de date la romtelecom. si de aici pana la pasapoarte biometrice, si astia cu apocalipsa, nu mai e decat un pas.

    00
  12. @Adrian O.: nu se accepta la noi permisul. in america merge, la noi nu.

  13. Nu se vor schimba prea repede metehnele in tara…
    Luna trecuta s-a dus nevasta-mea sa plateasca rata la BCR…vede aia de la ghiseu ca in februarie expira buletinul si nu-i primeste banii.
    Am zis ca mor…frate, macar la luat bani fiti operativi!

    00
  14. Ştiu, asta spuneam. Să ştii că şi americanii au un fel de Identity Card (nu e obligatoriu însă să îl ai), dar la ei prea puţini îl folosesc. Ceea ce m-a surprins plăcut a fost că în Ungaria mi-au acceptat permisul ca dovadă a identităţii

    00
  15. Cei mai tâmpiți mi se pare că sunt ăia care-ți cer pe același formular data nașterii ȘI CNPul. Informația este redundantă, pt că data nașterii, județul de baștină și sexul se regăsesc în CNP. Da’ ei le cer, „că așa trebuie!”

    00
  16. Merita sa ne gandim de ce au fost implementate si apoi sa propunem sa fie scoase. Am gasit o singura solutie si anume ca romanul e fixist si nu reuseste sa vada mai departe de opinia sa pe care nimeni nu i-o poate schimba. Astfel, daca a fost nevoie de permis de conducere cum sa-i trimita omului amenda acasa cand „alearga” pe „autostrada” cu 70 la ora? Cum altfel decat citind adresa din permis. Pentru o mai buna verificare se cere si buletinul si eventual, cartea de alegator precum si certificatul masinii sau chitanta conform careia asigurarea este platita. In Romania diferitele autoritati nu stiu sa colaboreze fiecare fiind de cont propriu in misiunea lor eterna de a castiga cat mai mult de pe urma poporului. Pana se va ajunge la ce ai spus tu vor trebui sa se schimbe multe mentalitati in tara asta. Pana atunci, daca nu aveti bani sa va umpleti portofelul, umpleti-l de acte.

    00
  17. @Daniel: pai normal. de ce umblu cu 12 abtipilduri pe parbrizul masinii? ca sa imi ceara vaca de politist dovada ca am asifurare.

  18. mie mi se pare foarte simplu. centralizarea datelor din sistemul de inregistrare a poplatiei.
    La fel cum sustin si ca toate documentele astea pe care trebuie sa mergem sa le luam noi de la o institutie ca sa le ducem la alta (cum ar fi cazierul, chitante etc. ) ar trebui transferate de ei de la institutie la institutie…

    00
  19. Daca o vanzatoare iti cere un act pentru a dovedi ca ai 18 ani , tu ii areti permisul de conducere ca ala e la vedere din portofel , si ea iti zice sa ii areti si buletinul , te mai intrebi de ce sunt atatea documente? Pentru a se holba lumea la ele. Si un lucru care nu imi place la noul permis e culoarea roz deschis , de parca as fi gay , sau poate au vrut sa le faca poponarilor o bucurie.

    00
  20. Zoso, da’ cati functionari publici ar ramane pe drumuri daca s-ar informatiza/centraliza/facilita accesul al informatiile statului? Care premier crezi ca semneaza asa ceva, ca pentru asta iti trebuie co*ie nu gluma:)

    00
  21. @TheBride: pe sistemul asta am putea renunta la robotizare, la utilizarea computerului si programelor pe care le folosim… in principiu ne-am intoarce la radacini :)) frumos, nu?

    00
  22. romanii sunt paranoici, nimeni nu vrea sa isi dea CNP-ul (ca au vazut ei la stiri ca nu stiu cine a luat credit de la banca in numele nu stiu cui care habar nu avea – sa fim seriosi, nici cel mai bun fals nu se poate folosi pt credit daca nu e complice si un angajat al bancii)

    dar uita in cate sute (fara exagerare) de acte care trec prin mii de maini le apare CNP-ul

    educatia…mare problema in romania

    succes :)

    00
  23. @vanda: ti se pare ca institutiile statului folosesc astfel de instrumente?:)

    00
  24. Ştiţi că la TV se spune că nu poţi intra sau ieşi din UK direct cu buletinul. No, un prieten şi-a pierdut paşaportul. Toţi arătăm paşapoartele la check in şi la îmbarcare. Şi omul nostru n-a avut nicio problemă. S-a uitat aia în buletinul românesc, s-a uitat la nume, era pe listă, s-a uitat la poză, el era şi a plecta omul liniştit. Sper să afle şi cei de la ambasada din Londra faptul că nu sunt necesare 10,000 de acte….

    00
  25. @TheBride: pai nu folosesc. d-asta ma si razvratesc asa :))

    00
  26. Ok, sa fie totul simplu. Si astia o sa moara de foame:

    00
  27. Ohoho…. sa vezi la posta romana unde nu poti ridica un colet care este venit pe numele tau, daca nu este trimis catre aceeasi adresa pe care o ai tu in buletin…
    Ca de…. daca ai acelasi nume, ai avizul care a venit la adresa scrisa pe colet…tot este posibil sa fii alta pesoana care are acelasi nume….

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.