7 scurtaturi vechi si 7 noi in Windows 7

sursa foto

Rândul trecut am vorbit despre motivele pentru care Windows 7 e mai bun decât orice alt predecesor de-al lui. Am stârnit și o mică dezbatere pe marginea argumentelor. De data asta vreau să vă povestesc de niște tips and tricks și cum poți să fii mai bun cu ajutorul combinațiilor de taste. Nu e nimic mai frumos decât să nu îți miști mâna deloc de pe taste, în momentul în care ai nevoie să lucrezi repede și bine. Plus că arată profesionist așa. Îi faci pe toți din tastatură.

Înainte să discut despre lucrurile complicate, trecem puțin în revistă și scurtăturile cele mai simple, în caz că nu le-ați folosit niciodată, și pe cele mai puțin folosite în mod obișnuit. Scurtăturile astea micșorează mult timpul de mișcare al mouse-ului, mai ales după ce îți intră în reflex să le folosești:

*info – Win Key este acea tastă cu steagul de la Microsoft Windows pe ea

7 Combinații de taste mai vechi

Win Key + Tab – Vrei să vezi ce aplicații mai rulează în fundal și să treci de la una la alta, cu preview de conținut? Cheia asta activează circulatorul de aplicații și la fiecare apăsare succesivă treci la următoarea aplicație.

Win Key+ E – Cred că e cea mai folosită de mine – dechide Windows Explorer, de câte ori e nevoie. De ce să pierd vremea dând clickuri pe taskbar sau dubluclick pe desktop?

Win Key + D – Am chestii aruncate pe desktop și vreau să ajung la ele repede. Am 20 de ferestre deschise. Îmi ia o grămadă să dau minimize la toate. Combinația asta de taste culcă toate ferestrele în taskbar și îmi arată desktop-ul.

Win Key + F – Cauți ceva? Search-ul îți apare imediat – oriunde ești. Bună de folosit, mai ales în explorer.

Win Key + M – Minimizezi fereastra activă.

Win Key + R – Run – bun pentru cei care folosesc Command Line mult.

Win Key + T – E un truc foarte fain, ca alternativă la Alt+Tab/Win Key + Tab – îți arată direct din taskbar programele active.

În Windows 7 apar niște scurtături noi, care fac viața pe desktop muuult mai ușoară și mai interesantp, tot cu butonul de Win Key :)

7 Combinații de taste noi

Win Key + Sus – Întinde fereastra pe tot ecranul

Win Key + Jos – Readuce în modul standard o fereastră întinsă, minimizează o fereastră liberă, desprinde de margine o fereastră lipită

Win Key + Stânga – Lipește și aliniază cu marginea din stânga fereastra selectată. Dacă adaugi SHIFT în combinație, fereastra trece în ecranul extins(proiector, alt ecran)

Win Key + Dreapta – Lipește și aliniază cu marginea din stânga fereastra selectată. Idem mai sus, dacă adaugi SHIFT.

Win Key + P – Faciliatatea asta e mană cerească pentru cei care au de folosit ecrane multiple sau proiectoare, pentru că te lasă să alegi de pe ecran direct cum vrei să afișeze imaginea – pe laptop, split, clonat, doar pe celălalt ecran.

Win Key + 1/2/3/4/5/6/7/8/9 – (1)Lansează prima aplicație din taskbar – la mine Mozilla Firefox, (2) Lansează a 2-a aplicație – la mine Windows Explorer și tot așa

Win Key + +/- – Zoom in pe ceea ce ai nevoie să vezi mai aproape sau Zoom out, ca să te întorci la starea inițială.

Am găsit și un clip ilustrativ, în caz că nu vă prindeți ce face fiecare scurtătură. Știu că nu sunteți obișnuiți pe maibun.ro cu așa ceva, dar sper să vă fie util:

Mie unul îmi place din ce în ce mai mult noul Windows, pentru că mi-a făcut munca mai ușoară(în comparație cu Vista).

Vouă vă place?

Dacă da, ce? Povestește-ne despre cea mai tare chestie de la Windows 7.

15 comentarii

 1. Foarte until. Merci de articol!

  Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Win+P chiar nu o stiam. Super faza

  Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Am mai învățat și eu în timp ce am scris articolul ăsta – foarte tare sistemul de scurtături al Windows 7

  Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Observ ca Win Key + numar nu merge cu cifrele din blocu numeric. Pacat.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 5. Windows 7 face diferenta dintre un SO pentru prosti si un SO orientat pe utilizator. Cea mai intuitiva interfata grafica pe care am vazut-o la un sistem. Si am vazut destule.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 6. filmul demonstrativ mi se pare mie sau are sidebar?

  Thumb up 0 Thumb down 0
 7. Are și un fel sidebar, doar că nu e activă prin definiție – trebuie să adaugi tu Gadgets pe Desktop, cu click – dreapta. Tragi apoi pe desktop câte Gadgets vrei.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Win+y deschide yahoo messenger

  Thumb up 0 Thumb down 0
 9. Da, foarte utilă scurtătura asta. Acum nu mai trebuie să dau click de fiecare dată când caut messenger-ul în taskbar :)

  Thumb up 0 Thumb down 0
 10. Mi-ati atras atentia cu infos despre win7.M-am uitat mai in urma,dar n-am gasit,si-as vrea sa va intreb urmatorul lucru.Cum ar rula win7 pe un amd athlon 64,1800+,ram 1,5 gb,video 256mb/128pixeli,hdd 80 gb.
  Si inca una : aveti versiune originala de win7?

  Thumb up 0 Thumb down 0
 11. Eu unul mă joc doar FIFA.Mă interesează ca o eventuală schimbare de windows să nu-mi afecteze calitatea detaliilor la care pot juca jocul,fiindcă este singura delectare pe care o am la pc.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 12. Imi explica si mie cineva de ce exista hyperlink pe fiecare rand? si mai ales, de ce are link la acelasi articol dar in loc de refresh m-arunca in “404 – Not found” ?

  Thumb up 0 Thumb down 0
 13. Cea mai tare chestie… L-am instalat deja pe vreo 5 sisteme diferite si la nici unul nu am fost nevoit sa instalez un driver. M-a socat pur si simplu la prima instalare cand la sfarsit m-a intrebat la ce retea wireless sa se conecteze.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 14. Utile, dar unele pot fi inlocuite cu gesturi. Si arata si mai bine. De exemplu Win + D. Ati observat vreodata ca exista un buton in coltul dreapta jos, langa ceas :))?

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.

Alte articole