Cartele de telefon, doar cu buletinul

nu_atingeti_stalpiiDe ce va fi nevoie de un buletin la achiziţionarea unei cartele prepay? Pentru ca sunt prea mulţi oameni care abuzează de sistem. Prea multe cartele anonime sunt folosite la ţepe auto, la ţepe prin sms şi la alte chestii care încă n-au ajuns pe net, toţi folosindu-se de anonimitate conferită de aceste cartele.

Poliţia ridică din umeri, operatorii telecom la fel. Nu ştiu cine a cumpărat numărul, nu vor să ştie unde se află telefonul in acea secundă (se poate localiza foarte bine asta, cu o eroare de câţiva metri, SRI face asta când se plictiseşte)

Nu e normal. La fel cum nu e normal să procesezi plăti către un site care piratează  filme şi seriale sau să îl dai ca exemplu de succes în online, pentru că esti prea prost să ştii ce se întâmplă sau să faci o minimă documentare.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Trebuia de mult timp să se facă asta.

    00
  2. ne mai ramane internetul la dispozitie. s-o ardem in anonimat …

    00
  3. Nu doar SRI poate depista un telefon. Dacă ai acte pe un telefon care ţi-a fost furat, mergi frumos la poliţie, iar dacă cel care l-a furat îl foloseşte, îl găsesc extrem de uşor.

    00
  4. In UE asa e si nimeni nu protesteaza…

    00
  5. o da..
    si tzepuitorii se vor uda instant, se vor impotmoli intr-o simpla formalitate de a-si confectiona buletine false si se vor apuca de munca; iar comerciantii de la tarabele care vand cartele abia asteapta sa scaneze cu precizia Ochio vO.0 docomentu’

    cat de prost sa fii sa crezi vrajeala asta cu sunatul la 112

    00
  6. Eu unul sunt de acord cu cartele pe buletin. Ba mai mult ar trebui si telefoane noi tot cu buletin :-) Cui nu-i convine, sa nu mai vorbeasca la telefon. E un serviciu optional.

    00
  7. Eu sunt in Grecia si aici asa este.
    orice cartela nu se activeaza pana nu te duci sa o inregistrezi. Cu buletinul, se face copie, semnezi un act prin care iti iei angajamentul ca nu faci prostii cu ea. Kewl!

    Aaa, si pe un singur nume nu ai voie mai mult de 4 numere toata viata!!!!!!!

  8. flat, intotdeauna infractorul e cu un pas in fata dusmanului. numai ca, vezi tu, o asemenea decizie/lege le-ar da mai mult de lucru gainarilor. cunosc cel putin doi care s-ar lasa de acest job :D

    00
  9. Problema va fi ca numai cele noi se vor lua pe buletin, asa ca baietii cu tzepe o sa-si faca stocuri de pe acuma…

    00
  10. eu sunt in Turcia…asa e si aici…cand cumperi dai buletinu si iei cartela…nu dai id`ul…nu iei cartela…mi se pare foarte corect. nu toti cocalarii sa trimita mesaje anonime sau sa dea tzepe…..sa se invete minte

    00
  11. As pune pariu ca nu trece initiativa legislativa

    00
  12. Sa nu uitam si de glumele proaste despre bombe!

    00
  13. nu sunt de acord. vrei ca sa ti se stie datele, iti faci abonament. vrei sa beneficiezi de un anume anonimat (din diverse motive, va ganditi la lucruri ilegale), iti iei cartela.
    in curand o sa se controleze absolut totul…ce deprimant.

    00
  14. E obligatoriu să iți facă copie după buletin? Pentru că dacă nu, e de ajuns să înveți un cnp generat valid și tocmai când vreai să iți cumperi o cartela nouă ai avut ghinionul să uiți buletinul acasă…

    00
  15. „E un serviciu optional.”

    Pentru mine statul e un serviciu opţional, însă asta nu mă absolvă de nimic.

    00
  16. Anonimat ca sa ce ? Ai un nume ? Nu iti e rusine cu ce faci ? Atunci .. la dracu cu anonimatul .

    00
  17. eu am cartela orange in uk si nu mi-a cerut nimeni vreun act cand am cumparat-o deci fraza de mai sus ” asa e in ue” nu e valabila.

    00
  18. E o directiva UE, in cativa ani se va aplica peste tot. Eu anul trecut in Bulgaria am patit acelasi lucru pentru o cartela prepaid de internet 3G.

    00
  19. e foarte bine. da’ e si mai bine sa-ti puna si un cip sub piele cand iei un telefon, ca e mai sigur si nu se pierde. sau poate un tatuaj pe frunte, cu cod de bare si motive tribale? hai, ca e la moda

    00
  20. Mi se pare mie sau unii dintre voi sunteti ipocriti? Cand se vobeste de ce bine e afara, ce curat, ce civilizat, imediat sariti sa spuneti ca acolo vreti si voi sa traiti.
    Insa cum auziti de masuri civilizate, de care un om corect nu ar trebui sa isi faca griji, cum sariti ca nu sunteti de acord. Hotarati-va ipocritilor!

    P.S. Si, inca o data, pentru cei naivi: datele voastre oricum nu sunt protejate, nu va mai faceti iluzii!

    00
  21. Mie unul mis e pare foarte foarte ok aşa. Măcar nu ami ia orice fraier cartelă şi sună pe număr ascuns şi face farse sau alte chestii în genul..

    00
  22. Dupa cum spunea ul alt coleg de postare aici in Grecia este de anul trecut deja.

    Deci nu e inventie romanesca ci doar aplicarea unei Directive europene, legata mai mult de treaba cu terorismul decat de sunat la 112.

    00
  23. paulica, nu e ca si cum uk ar fi tot ue, nu? mai ales ca au regim cu totul special fata de restul membrilor. sau poate nu stiai si doar vorbeai si tu, asa…

  24. In italia e la fel si nu face nimeni gura! Dar romanache…

    00
  25. aş vrea să fie şi la noi. cunosc mulţi cu urechea rece, care pentru un aşa zis câştig la loto sau felurite concursuri au dat pe încărcări şi sute de euro. mai des sunt cei din puşcărie care ştiu cum s-o facă pe operatorul.

    00
  26. Fiti fara griji ca infractorii n-o sa aiba nici o problema in a-si procura telefoane de unica folosinta iar putzoii cu chef de farse pot sa se distreze si fara cartele. Noi restul, oameni de rand, mai renuntam la putina libertate. Oare pentru ce alte produse sau servicii o sa trebuiasca buletin peste vreo cativa ani?

    p.s. Cand o sa umple statul strazile de camere de supravegere si la noi? Relax, ca in Anglia s-a pus deja in practica deci sigur nu are cum sa fie ceva rau.

    p.s.2 Problema cu genul asta de intrebari este ca sunt puse doar de lunateci obsedati de conspiratii cu reptilieni sau de fantici speriati de profetii cu sfarsitul lumii si cipuri. Prin urmare orice incercare de discutie rationala despre implicarea statului in viata cetateanului este compromisa din start.

    00
  27. cica buletin fals ca sa cumperi un prepay. pai trebuie sa dea niste tepe cam mari ca sa merite efortul … si nici sa nu-i bage la bulau pentru falsuri. :))

    oricum, pare o idee buna. sunt judete unde ~ 86% dintre apelurile catre 112 sunt vrajeli, probabil foarte multe se dau de pe prepayuri.

    00
  28. @paul Si cand ai activat-o nu ti-a cerut nimeni datele?

    00
  29. @arhi

    UK are un numar foarte restrans de prevederi speciale, si nu prea au dreptul sa refuze prevederi Europene – numai sa le intarzie, sau sa cheme EU in justitie, ca orice alt membru.

    Paul are dreptate – se pot cumpara si activa cartele pre-pay fara nici un act de identitate, si fara carte de credit. Sau ma rog, se putea pana in Iunie 2010, cand ne-am cumparat noi ultimul pre-pay.

    @tester

    Din experienta mea, nu, nu ti se cer detalii la activare. Am trei cartele de 3 care n-au avut nevoie de asa ceva. Activarea se face in magazin, prin scanarea unui cod de pe pachetul pre-pay, si functioneaza fara interventie umana. Maxim-maximorum poti fi intrebat de nume si adresa, dar nu ti se cere nici un act de identitate – Ion Popescu, Strada Plopilor 31 merge perfect.

    Nu stiu despre Orange, dar 3 si O2 nu cer nimic. De asemenea nu stiu daca la reincarcare e la fel de simplu, pentru ca acolo ai de obicei nevoie sa ai o carte de credit (care e mai buna decat buletinul), fie ca reincarci la bancomat sau pe net. Desi se pot cumpara coduri de reincarcare in orice statie de metrou si in UK sunt o gramada de cartele pre-pay specializate pe diverse tari (Talk to Bangladesh for 1p a minute – type) la care chiar nu si se cere nimic.

    Aceeasi experienta in Olanda – mi-am cumparat un modem mobil Vodafone (cumparat si modemul, si cartela pre-pay incarcata cu 50 de euro). Am platit cash, salutare si bonjour.

    As a funny, am incercat sa folosesc jucarica in Romania acum doua saptamani, pentru ca mai aveam bani pe cartela si am vazut ca mama avea exact acelasi model de modem si – culmea! a mers, si la rate locale :) Yay, Vodafone!

    As another funny – nu stiu de ce se tot plange lumea ca trebuie sa prezinte un act de identitate. In afara de cazul in care toti cetatenii ‘liberi’ bantuie prin lume cu portofelul plin de mii de unitati monetare :P in cash, cum ai platit cu plastic, cum se stie tot despre tine, mai abitir decat daca ti-ar cere pasaportul. Si marea noastra majoritate plateste cu card-ul fara sa se gandeasca de doua ori.

    Asa ca, meh.

    00
  30. @arhi
    ce legatura are acest „regim special” cu ce am scris eu?am spus doar ca intr-o alta tara membra nu este asa deci argumentul „asa e in ue” nu tine, si din cate stiu eu si noi avem inca un „regim special”.
    @tester
    nu

    00
  31. Eu as plusa cu anularea posibilitatii de a suna cu numar ascuns.

    00
  32. nici in germania nu iti cere buletinul. am cumparat saptamana trecuta un nr la fonic si nu m-a intrebat nimeni nimic. recomandarea lor era sa il atasez la card sa il pot incarca mai usor :). dar nu e obligatoriu. eu pana acum l-am incarcat cu cartele din benzinarii. teoretic nu stie nici dracu cine are numarul ala. per total nu sunt impotriva ca nu dau telefon sa anunt bombe.

    insa ma distreaza maxim astia care stiu ei cum e in ue

    00
  33. nu inteleg cum au atatia platitori vplay-u si restu’,streaming de 2 bani,calitate video execrabila,ma mir ca exista atatia oameni care sa dea bani pt asa cva

    00
  34. Asta nu rezolva absolut nimic. Cei care vor dori sa faca toate acestea nu o sa aiba nici cea mai mica retinere sa foloseasca identitatea unora care nici macar apa nu le este accesibila, dar care au buletin…. cel mai bun argument este felul in care se voteaza la noi, democratic.

    00
  35. În Germania chestia asta există de prin 2003 (cel puţin eu atunci a trebuit să merg cu paşaportul ca să-mi iau cartelă, posibil să existe şi de mai înainte).

    00
  36. DA:))))) chiar că bine a zis Ted e apel de urgenţă.

    00
  37. Dupa ce o sa se aplice legea, o sa apara baietii „destepti” cu anunturi la mica publicitate: „vand cartela nedetectabila” :)))))

    00
  38. „asa e in germania”, „asa e in europa”…auziti, dar hai si cu „asa sunt soselele in europa”, „asa sunt salariile”… cand e vorba de calcat pe cap, venim cu „asa e in europa”. da’ poate nu vreau, frate, sa ma stie tot gigelul cand imi cumpar un numar. asta cu „cate tepe se dau” e la fel ca aia cu „da’ tu de unde ai banii aia”? din ce stiu, suntem considerati, din oficiu, nevinovati. si trebuie niste neni sa demonstreze ca am fi facut ceva. nu restrictionezi, imi ceri sa justific…de parca as fi vinovat din oficiu.

    00
  39. mai bine scot si chestia aia sa nu mai poti suna cu nr ascuns….asta ma streseaza cel mai mult, persoanele care suna cu nr ascuns X(

    00
  40. Zoso, nu tine chestia cu sunatul aiurea la 112. Se poate efectua apel de urgenta de pe orice mobil gsm din 90 incoace FARA cartela in el.

    00
  41. @Gigel Asa sunt amenzile in Europa e bine?
    Si spre surprinderea ta chiar trebuie sa raspunzi finantelor la intrebarea: de unde ai banii astia?

    00
  42. in Italia e la fel – iti trebuie cod fiscal (un fel de CNP) pe care il iei in doua minute de la agentia fiscala, cu pasaportul. si trebuie si pasaportul, evident. Fara astea nu cumperi cartela – nici daca esti suedez, neamt sau elvetian. si mi se pare normal, ca in Italia e teapa peste tot si mafiotu mult.

    00
  43. Fiecare dupa cum considera. Mie unu mi se pare ca e o porcarie. In stilul asta ajungem sa ne contorizere si iesirile la Wc. Pana la urma, daca vrea unu’ sa faca ceva ilegal, poate sa dea in cap cuiva si sa-i foloseasca telefonul fara nici o problema. Nu or sa se opreasca asa marile ilegalitati, poate micile magarii facute de cacanari care gandesc cat o musca.
    Parearea mea…

    00
  44. in Ungaria si Germania se aplica treaba asta de ceva vreme(probabil si in alte tari, din astea doua posed eu numere), si mi se pare corect, atata timp cat nu exista o baza de date cu informatiile clientilor pentru „public”.

    00
  45. @tester cum e cu articolul ala din constitutie…aa…articolul 44: „caracterul licit al averii se prezuma”. eu nu trebuie sa explic nimic. finantele sunt platite sa demonstreze ca eu i-am furat.

    00
  46. Problema cu numarul mare de apeluri la 112 nu va fi rezolvata prin inregistrarea datelor personale.

    Majoritatea persoanelor care suna aiurea la 112 sunt impartite in 3 categorii:

    1. Oameni cu probleme mintale (acum cateva saptamani a prezentat la Antena 3 unul care suna de vreo 600 de ori pe zi pt ca il doare spatele)

    2. Oameni care sunt singur si vor pur si simplu sa vorbeasca cu cineva

    3. Copii inconstienti care suna de pe telefoane publice in gluma

    Inregistrarea datelor personale nu va ajuta oricum pentru ca poti suna la 112 de pe orice telefon public sau de pe orice telefon mobil cat timp exista orice cartela bagata in mobil (uneori chiar si fara cartela). Ideea e ca poate fi o cartela furata si blocata de firma, poate fi o cartela straina…. poate fi chiar si un test card ce poti lua de pe dealextreme.com pt cativa dolari.

    Apoi… referitor la fraude online si alte chestii… orice persoana suficient de motivata poate odata la 2-4 ani sa faca turul sectiilor de votare si sa faca poze la afisele care contin numele, adresa si cnp-ul persoanelor care vor vota in acea sectie si au toate datele pt a face o carte de identitate falsa – un chiosc de pe strada sau chiar si un magazin nu vor fi foarte atenti la valabilitatea cardului.
    Dar nu e nevoie nici macar de atat… da unui homeless bani de o bere si merge in magazin sa cumpere una pt tine.

    Prin urmare, parerea mea e ca aceasta lege e pur si simplu un mod de a usura monitorizarea persoanelor si probabil o idee stupida prin care cred ca vor afla mai usor ce telefoane au anumite persoane cum ar fi Vantu carora le sunt ascultate telefoanele de ani buni pe motiv de siguranta nationala.

    Intr-o democratie adevarata, dreptul cetatenilor la privacy si la comunicare libera sunt mai importante decat blocarea micilor fraude si gainarii.

    00
  47. Ok, noi renunţăm la o fărâmă de „libertate”, dar primim ceva în schimb? M-aş mulţumi de exemplu dacă companiile telefonice ar permite blocarea definitivă a telefoanelor furate. Mi s-ar părea un schimb echitabil. Dar nouă numai ni se cere, nu ni se dă nimic în schimb. Şi nici nu ni se va da, cât timp noi nu ştim să cerem. Apropo, ar putea fi o strategie de marketing pentru o companie de telefonie mobilă ideea de a-şi face reclamă pe faptul că nu permit refolosirea în reţea a telefoanelor raportate ca fiind furate, descurajând astfel furturile de la clienţii lor. (Nu mi s-a furat niciodată un telefon, nici n-am pierdut vreunul, pur şi simplu văd în jurul meu un fenomen mult prea amplu pentru a fi ignorat.)

    00
  48. @Gilbert: şi care-i problema ta? Eu dacă fac kk de 2x/lună vreau să beneficiez de alt tratament din partea statului decât vecinu cu diaree care o face de 2x la fiecare jumate de oră. :D
    Oricum nu ai dreptate. Micile găinării sunt cele de care ne lovim de mai multe ori pe zi, deci dacă s-ar reuşi reducerea lor, ar avea impact pozitiv imediat asupra tuturor. Marile ilegalităţi presupun mult mai mult decât un telefon cu cartelă anonimă. Şi nu în ultimul rând, nimeni nu se naşte bos de crimă organizată. Găinăriile mărunte sunt rampa de lansare în profesie.

    00
  49. Doua-trei chestii:

    1. Ted v-a explicat cum e cu 112. Se poate apela fara cartela. Deci pica.

    2. Vad ca sunteti o grama de civilizati pe aici. E bine ca o sa fie ca in Germania, Franta, Italia etc. Sigur ca e bine. Dar cel mai bine o sa fie cand o sa trebuiasca sa lasam amprentele digitale pentru a cumpara un cutit de bucatarie. Voi va bucurati de civilizatie dar va place bine intr-o celula. Da, e normal sa stam intr-o celula, in toate tarile civilizate se sta in celula. Amin.

    3. Cumpararea cu buletin. Asa, si? Scrie undeva ca nu poti „pierde” cartela? Sau ca nu o poti vinde fara ca ala caruia i-o vinzi sa-ti dea copie dupa buletin? Sau sunt eu responsabil ca ala caruia i-am vandut-o e un infractor? Zau? Pai si daca vand masina unuia si ala face accident si omoara doi oameni, nu ma duc si eu la puscarie? Nu? Pai de ce nu ma duc? Eu vreau sa ma duc…

    4. Magareli si tepe: deci asta e rezolvarea pentru ele? Cu cat o sa scada dupa ce va fi valabila legea asta? 10%? 50%? Serios? Du-te, ma, cu pluta. Chiar asa, a scazut rau mica criminalitate in Germania, Italia dupa ce s-a implementat masura asta, nu?

    5. Voi nu intelegeti ca toate chestiile astea ne ingradesc noua libertatea de miscare, de gandire, de comunicare, de… pla mea.

    Sunt infractor? Care e treaba politiei? Sa ma prinda si sa ma futa. Pai s-o faca, manca-ti-as, nu sa astepte sa ma autodenunt. „Subsemnatul Xulescu Flutusexu, utilizator al cartelei nr. SJDM4329939S 94040 S0093, cod IMEI 320930 83993 002999345, declar ca in ziua de 9 martie 2011, ora 20;31:05, discutant la telefon cu reclamanta F…, posesoare a cartelei nr. MOHZ403994072022 778398, cod IMEI…..

    Scuze, sunt infractor.

    PS. Pana sa-i prinda politia pe infractori, ei o sa va sune cu numere necunoscute de pe iPhone-urile lor, prin Skype sau prin alte metode similare, de pe Wi-Fi-ul de la McDonald’s. In timp ce baietii cu chipie se vor plimba cu masina pe bulevard si vor comenta despre pipite. Ati vizualizat bine scena? K, bine, pa.

    00
  50. foarte bine ca se face asa ceva, de exemplu la nemti nu poti sa cumperi telefoane la liber fara sa lasi o copie de buletin, iar daca esti esti roman nu poti decat un telefon la 3 luni. :)

    00
  51. Pana si in Bulgaria se aplica trebusoara asta, te duci sa iti iei cartela noua dai si buletinul te inregistreaza in sistem si gata.

    00
  52. @zoso presupun ca ai un telefon cu Symbian, exista un program BlackList care tine idiotii departe.

    00
  53. @gigel Daca esti verificat de ANAF trebuie sa explici:

    „1. Solicitarea de informaţii, clarificări, explicaţii, documente şi alte asemenea mijloace de probă de la persoana fizică verificată şi/sau de la persoane cu care aceasta a avut sau are raporturi economice sau juridice; ”

    Dar suntem pe langa subiect.

    00
  54. Nu stiu cum este in alte parti, dar in Italia, sau cel putin in Milan scaneaza si actu de identitate si cartela si presupun ca le trimit „la sediu” pt verificare sau ceva, ca doar dupa vreo ora ti se si activeaza cartela. Si sincer mie imi convine. La noi cam cele mai grave chestii care se intampla e ca te suna idioti ca ai castigat nushce si ca sa incarci cu 10 eur ca sa nushce si mici gainarii dinastea. Dar in vest in orice directie te uiti e plin de arabi, sud-americani, negrii..si toate natiile de talhari si indoctrinati religios…si parca ma simt mai in siguranta sa stiu ca se incearca cat de cat monitorizarea lor din unele puncte de vedere.

    00
  55. E cea mai mare prostie treaba asta. Ingradeste putin cate putin drepturile omului. Doreste sa stie tot ce face omul. E aberatie sa ingradeasca asa ceva.
    Nu vad nici macar 1 motiv pentru care ar trebui sa faca asa ceva. Tot ce e scris desupra nu-s motive. Daca te bazaie cineva cu numar ascuns, il blochezi. Iar daca esti prost sa crezi ce zice altu la telefon, iei teapa, asta e. Prostia se plateste.
    Daca vor continua cu asta, voi suna doar de pe internet. Un serviciu precum skype costa exact la fel cat un telefon si e encriptat.

    00
  56. La cate apeluri private primesc de la o multime de pustani si pitipoance, e foarta buna initiativa. Am primit si solicitari de reincarcare a cartelei.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.