Bloggeri vechi şi bloggeri noi

scris de 93

Bobby a fost primul care s-a apucat să trateze prostia asta cu “bloggerii noi se plâng că bloggerii vechi nu îi bagă în seamă“, mă bag şi eu în vorbă, ce, eu sunt mai prost?

Această însemnare are 2 părţi. Prima parte este urâtă şi plină de prostii, scrisă de un blogger vechi şi rau. A doua e plină de învăţăminte.

Să începem…

“Tu ce ai făcut să meriţi atenţia mea?”

E cea mai simplă întrebare din ecuaţia asta. De ce te-aş băga în seamă? Ai o părere? Spui ceva interesant? Vii cu ceva nou sau diferit?

Citeam acum câteva minute că noi, ăştia vechi, îi privim de sus pe cei noi. Păi da. Noi am pornit virale, am dat materiale la presa scrisă, am închis siteuri, am luptat să fim băgaţi în seamă, am scris de zi de zi. Aţi văzut lista asta? Normal că am un ton superior, pentru că nu a muncit nimeni în locul meu pentru a ajunge unul dintre cei mai citiţi. Nu e muncă uşoară, dar nici cu milogeală nu se poate. Câţi aţi văzut “ţăran în Spania” şi pe câte bloguri sau la câte televiziuni? Sau câţi ştiţi de spargerea siteului guvernului? Hai că a fost la tv şi in ziare. Credeţi că asemenea chestii se întâmplă aşa, brusc? Credeţi că Gramo a dat lovitura acum, aşa, din nimereală? Coincidenţele te ajută o dată.

Ce poţi face tu?

Atât de multe lucruri şi atât de simple…

Comentează la mine pe blog. Am dat click pe toate blogurile celor care comentează la mine. Pe unii îi citesc. Pe alţii nu. Nu am de unde să ştiu de tine, iar un email cu “salut zoso, mi-am deschis şi eu blog, mă bagi în blogroll?” ajunge direct la gunoi. Comentează pe blogurile celor care îţi plac şi care sunt lideri pe nişa ta.

Nu mai e de ajuns să apari. Un îndemn de anul trecut spunea că e de ajuns să apari şi lumea te va remarca. Asta era anul trecut. Acum, blogosfera geme de oameni noi.

Fii bun. Mi-ai atras atenţia, am intrat la tine pe blog. Ce văd? Nimic nou, nimic interesant. Articole decente sau argumentate nu, clipuri de pe youtube nu (mersi, le văd şi eu, şi dacă ai de gând să porneşti un blog unde să pui numai clipuri vechi, nu te aştepta la trafic mare), ce pot vedea? Dacă tot faci ceva, măcar fii primul! Dacă nu, adu ceva in plus. Un alt punct de vedere. Mai multe informaţii.

Scrie. Bun, mi-ai atras atenţia, m-ai câştigat de cititor, te-am băgat în feedreader, dar nu ai mai scris nimic de 2 săptămâni. De ce? Trebuie să existe motive. Scrii analize lungi, care necesită şlefuire, gândire şi documentare? Ok, e bine. Skippy n-a mai scris nimic de 3 luni, dar şi cand scrie, stai 3 ore să analizezi ce a zis omul ăla acolo. Spinei la fel. Mănac la fel. Dacă nu scrii, nu revin.

Anunţă-mă. Cel mai simplu mod de a atrage atentie este “gigel a zis că” şi pui un link către o însemnare a mea şi gata, ai asiguraţi 10-20 de cititori. Dacă am intrat şi găsesc ceva de citit, bingo! Work the trackbacks!

Branding. Alegeţi-vă un nume cât mai uşor de reţinut! Nimeni nu reţine ctilgigel545.cocomobuco.ro. Ştiu că e aberant, dar veti vedea diferenţa.

Citeşte-i pe cei mari. E un clişeu, dar atunci când scrii o chestie pe care au scris-o alţii acum 3 zile, nu mergi în direcţia bună.

Evită greşelile de aici: partea 1, partea 2, partea 3. Ele sunt scrise după 2 ani de experienţă.

Evita greşelile sinistre. Evită să fii tare în gură fără a avea o bază. Evită să porneşti un blog unde să îţi canalizezi frustrarile împotriva unui blogger citit. De-a lungul anilor, au fost probabil 20 de oameni care au făcut asta împotriva mea. Majoritatea s-au plictisit sau şi-au dat seama că demersul lor e stupid. Evită să enervezi o comunitate (şi să iei ban în acea comunitate) şi apoi să deschizi un blog unde să înjuri acea comunitate. Acestea sunt greşeli sinistre, pornite de la o ură de moment. Peste 3 luni, tu vei avea în continuare 3 cititori, în timp ce bloggerul/comunitatea pe care îi urăşti deja a uitat de tine.

Socializează. Răspunde la taguri, mergi la beri, la evenimente, la tot ce organizează bloggerii sau sunt printre participanţi.

Încheiere.

Cel mai uşor lucru din lume e să mă înjuri pe mine. Sunt urât, scriu scurt, scriu prost, nu am conţinut, fac typos, îmi fac trafic prin boţi/spam, mă înjur cu Mircea Badea, care îmi aduce trafic, stau toata ziua pe net, nu ies din casă, am coşuri, n-am viaţă, n-am prietenă, m-am vândut la Orlando, Neogen, SNS, Manafu, Dacia, PcGarage, Vodanet…

E uşor sa îl înjuri pe Visurat. E moldovean, e negru, e pitic, are un stil enervant de a vorbi, are un blog de rahat…

E uşor să îl înjuri pe Piticu. E slab, e prost, e urât, e piteştean, are o prietenă idioată, scrie scurt, are impresia că e inteligent…

E uşor să îl înjuri pe Bobby. E chel, e enervant, trăieşte pe banii părinţilor, are 6 maşini, e prieten cu nihasa…

Şi aşa mai departe. Nu e aşa usor să ajungi unde am ajuns noi.