Artiştii lu’ peşte prăjit…

Împreună cu Piticul de Realitatea ar fi trebuit să băgăm cărbuni de la Bestfest. Prietenii noştri de la Romtelecom ar fi trebuit să ne asigure intrarea cu tot ce ne trebuie să relatăm live ce se întâmplă acolo. Anul trecut cel puţin aşa s-a întâmplat. Am băgat un laptop şi un 400D în geantă şi am scos nişte articolaşe decente. Anul asta nu se mai poate. Ca să facem asta trebuie să avem acreditare de presă. Nu e prima oară când văd o acreditare de presa şi nici prima oara când le zic un sincer “muie mă” tuturor artiştilor şi pretenţiilor aberant de stupide. Pentru cei care nu sunt familiari cu sistemul, iată mai jos cum face un fotograf poze la un concert cu artişti străini:

 • forograful/camermanul intră prin poarta X la concert, îşi va lăsa camera la garderoba de presă, se va duce la biroul de presă, îşi va lua acreditarea şi va sta cu ea de gât într-un perimetru amenajat. va primi nutreţ proaspăt.

 • la momentul specific (de obicei primele 3 piese) un membru al echipei organizatorice va mâna cireada într-un perimetru amenajat în faţa scenei, unde vor fi lăsaţi să facă fotografii. Dar numai după ce vor fi şcoliţi un pic despre ce au voie sa pozeze şi ce nu. De pildă, anul trecut, nu aveai voie să pozezi fundul enorm al lui Alanis Morisette. Că nu vrea ea să vadă lumea poze cu ea şi fundul ei mare. E ok să îl aibă şi să îl prezinte publicului, dar nu e ok să existe poze cu el.

 • după ce se termină cele 3 piese, cireada va fi scoasa din perimetru, îşi va lăsa aparatura la garderobă şi va putea auzi concertul de undeva din lateral sau din spatele scenei, din zona presei.

Când naiba s-a ajuns la mizeria asta de sistem? Trei piese? Nu îmi fotografiaţi giganticul fund? Ce urmează? Vă rugăm frumos, pozele la control! Publicaţi doar ce vrem noi, pentru că artiştii sunt niste sensibiloşi şi nu vor să fie răniţi la sentiment de o poză nepotrivită! I-ar deprima…

Cu tot respectul pentru echipele Romtelecom şi BBDO, care ştiu că au făcut eforturi supraomeneşti pentru a contracara cumva mizeria asta, eu nu semnez o asemenea acreditare de presă. Nu îmi place să fiu tratat ca un animal, de dragul unor poze bune. Voi sta în spate, cu un Canon S3 compact şi voi face poze la ce vreau eu, pentru că accesul în spaţiul de concert este permis cu aparate foto compacte (“profesional” este definit ca aparatul foto cu obiectiv detaşabil).

Aşadar, ne vedem la Orbital, Santana, Trooper şi Manowar.

Articolele lui peteecoo din prima zi sunt aici şi aici.

27 comentarii

 1. Aia cu 3 piese pt acreditarile foto e veche. E grav daca se dau astfel de indicatii.

  N-o sa faci la nici un concert poze in afara celor 3 melodii (de obicei primele) cu exceptia cazului in care ai contract sau esti colaborator al artistului sau al impresarului. Asa stiam.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 2. nishte muishti. nu manowar,etc… ăilalți cu acreditările.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 3. eu am reusit sa intru cu 400d prin toate filtrele lu peste. Am stat relativ in fata la killers si am prins cateva cadre bune.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Se intampla si pe la case mai mari… :)

  Thumb up 0 Thumb down 0
 5. Din nefericire si afara e cam tot asa, la festivaluri cel putin. Nu intri cu camera profesionala decat daca ai photo pass si si daca il ai, poze faci in fata scenei doar in primele 15 minute (la Sziget trebuie sa te inscrii pe o lista pentru fiecare artist separat la scena mare, sau cel putin asa era acum 2 ani).

  Thumb up 0 Thumb down 0
 6. @vpa: Pai daca tot ai zisesi de poze, dadui si io click pe numele lu’ matale… ultimele sunt din 18 mai !!!! Altfel dragute pozele de pe-acolo, ai ratat un abonat RSS :)

  Thumb up 0 Thumb down 0
 7. Cei de la securitate au facut control la genti si chiar corporal, nu cumva sa intri cu camere neautorizate. Asta pina a inceput ploaia rau de tot, moment in care ai fi putut intra cu tot ce vrei, nu s-am mai facut niciun control…

  Thumb up 0 Thumb down 0
 8. ‘ai ma zoso…unui fotograf profi ii ajung 3 piese pentru niste fotografii reprezentative.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 9. Bun venit in lumea fotografiei de presa oficiale!

  Thumb up 0 Thumb down 0
 10. Pai ma duc la un eveniment ca sa fac poze la ce vor ei? Mai bine nu mai ma duc sau stau ca restul lumii in public si fac poza la tot ce vrea inimioara mea.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 11. my dear, poze de-astea este scumpe :-D

  Thumb up 0 Thumb down 0
 12. sincer, zoso, doar pentru astfel de articole te citesc

  succes :)

  Thumb up 0 Thumb down 0
 13. ăştia nu s-au gândit că fotografii sunt şi ei nişte artişti…

  Thumb up 0 Thumb down 0
 14. Ahaaa deci așa funcționează, habar n-aveam. Acum înțeleg de ce vor să mă dea afară de la toate concertele. Stau în față, am aparat “profesional” sau “cu obiectiv mare” cum mi s-a spus dar n-am acreditare. Cu aparate compacte sau cu telefonul te lasă. La concert la Roisin Murphy era să-mi iau bătaie. Cu riscul de a se întâmpla din nou, îmi voi lua 70-300le la Santana :D

  Thumb up 0 Thumb down 0
 15. da’ pe asta ai vazut-o?

  de ce nu se gandesc ca unele aparate compact sunt mult mai tari decat slr-urile care, apropos, nu’s toate profesionale… mai exista si semi-profesionale…

  @vpa cum ai reusit? ma gandeam si eu sa’l bag intr-un pulover ceva dar mai bine iau sapuniera lu’ sor-mea si face poze iola.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 16. Eu zic ca daca-si pune mintea un badigard iti arata ca se detaseaza obiectivul de la S3-ul ala :)

  Si eu mi-am scos sapuniera de la naftalina, poate prind un cadru cu roacheri la Motorhead.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 17. Nasoala ploaia, baltoci…. Iti taia tot cheful. Eu cred ca e suficient un aparat normal. Acum aveti toti super obiective si nu mai aveti acces pe la evenimente :) Sa fie frumos la Santana si la Manowar!

  Thumb up 0 Thumb down 0
 18. Asta inseamna ca daca am bilet pentru maine exista posibilitatea sa se lege lumea de mine cand fac poze?

  Thumb up 0 Thumb down 0
 19. Hai ca nu e chiar asa imens. Dar regulile bestfest sunt din ce in ce mai riguroase.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 20. Ceva ma face sa cred ca nu artistii au pretentiile astea…

  Thumb up 0 Thumb down 0
 21. Aici in Thailanda nu m-au lasat cu nici un fel de aparat de fotografiat la concertul cu Red Hot Chili Peppers.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 22. Acum multi ani, pe vremea cand se purtau aparatele cu film, la un concert dintr-un club nu mi s-a permis sa fac poza afara, in fata clubului, deja nu mai eram in perimetrul lor, si bodyguarzii mi-au smuls aparatul din mana si mi-au facut franjuri filmul, pe care aveam si poze personale foarte importante. Insa asta nu a contat pentru ei, ci faptul ca eu pozam masina canteritolr, nicidecum pe ei, si nici macar nu pozam numarul de inmatriculare. Conditiile romanesti de “poze de vedete”.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 23. Mi se pare o stupizenie ce se intampla in Romania la astfel de concerte. Anul trecut nu am avut voie sa intru cu apa mea la Greamfields si am fost obligat sa-mi arunc si parfumul din geanta. Niste imbecili. De parca eu foloseama parfumul pe post de arma.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 24. in loc sa te bucuri ca nu a trebuit sa platesti ca sa poti face poze

  Thumb up 0 Thumb down 0
 25. i lov cannon s3

  Thumb up 0 Thumb down 0
 26. canon*:)

  Thumb up 0 Thumb down 0
 27. pan’ la urmă din public n-a părut prea strict regulamentul pentru fotografi. da, veneau în turmă şi plecau tot aşa după trei piese, ceea ce mi se pare de bun simţ. ar fi nasol pentru ăia din faţă să stea tot concertul cu 20 şi ceva de fotografi şi operatori în faţa lor.
  iar după cele trei piese oamenii ieşeau bine-mersi cu aparatele şi mai făceau poze şi din public. numai eu am văzut trei ieri.

  Thumb up 0 Thumb down 0