Ce probleme întâmpină “producătorii” români de tablete și smartphone-uri Allview și Evolio?

Au fost câțiva ani buni pentru producătorii români de tablete chinezești. Pe o piață care nu poate fi măsurată, cu cifre comunicate după ureche, importatorii români au crescut mai ceva ca Făt Frumos. Dar, odată ce anul se încheie, micile probleme încep să apare, ocazie pentru liderii domeniului “ieftin, bun și românesc” să se facă un pic de râs, aici și aici.

Două citate:

Telefonul fi disponibil în magazine din 15 noiembrie, la un preţ de 1599 lei.Nu va intra însă şi în pachetele operatorilor telecom astfel încât nu poate fi achiziţionat la preţuri subvenţionate.

din punctul nostru de vedere ciclul de viaţă al unui produs este de maxim 6 luni.

Ok, acum niște concluzii:

Piața de tablete ieftine e aproape de saturație. Toți cei care voiau mizerii de 300 de lei și-au luat, s-au jucat 6 luni pe ele și le-au lăsat baltă după ce au terminat toate jocurile preinstalate și au realizat că au nevoie de internet și cont la Google Play ca să instaleze altele Sau au realizat că nu știu cum să instaleze altele. Am doi nepoți diferiți care au procedat fixa așa. Pentru alții, bateria care ține câteva ore a devenit o povară și le-au abandonat și ei.

În cazul telefoanelor, e amuzant cum, văzând că piața de smartphone-uri ieftine e gata, încep să urce un pic pe scară, în speranța că se vor bate cu brandurile clasice. Pentru că românii sunt cunoscuți pentru cum aleg telefoanele (și orice altceva) după ce știu să facă, nu după marcă. Glumesc, e o tâmpenie să scoți un smartphone de 1.500 lei și să nu fie de la o firmă consacrată. De aia nici operatorii nu îl vor.  

 

 

tableta-chinezeasca

“tableta chinezească” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Aceste asa zise brand-uri romanesti, prezinta o suita de domni inteligenti ce mizeaza pe prostirea romanului de rand, exact cum lumea este prostita cu autostrazi, mariri nejustificate tot pentru binele nostru. Sau cum sa iei un amarat de telefon no-name chinezesc, produs in garaje cu componente de calitate indoielnica, si sa iti adaugi in unele cazuri o sigla pe el, sa rescrii un pic softul sa apara allview sau alte nebunii de marci. Si dupa sa o vinzi ca un produs pur romanesc ce are defapt linie de asamblare, fabrica, experti in software! Hilar si tipic romanesc!

    00
  2. „Marja noastră de profit la tablete este sub 10% ” si „vom avea discounturi spectaculoase, de până la 40% pe tablete” se cam bat cap in cap. #doarzic

    00
  3. Allview, E-boda, Evolio, Utok si care brand-uri romanesti or mai fi vor disparea, din pacate, in 2-3 ani, in momentul cand producatorii OEM chinezi or sa intre pe piata europeana cu importator direct. Se intampla deja: Jiayu, Oppo, Xiaomi, Micromax (astia-s indieni la origine…) fac pasi destul de rapizi spre piata europeana.

    Sansa „producatorilor” romani ar sta intr-un suport software pe care chinezii nu au cum sa-l ofere momentan: android localizat perfect, update-uri la 2-3 versiuni de OS, parteneriate exclusive cu distribuitori de continut (seenow, elefant etc.). Pe de alta parte, pe consumatorul roman targetat de smartphone-uri/tablete chinezesti il cam doare-n pix de softul de pe ele, si nu l-ai convinge sub nici o forma sa faca un in-app purchase sau sa cumpere ceva de pe playstore.

    00
  4. Sunt doua probleme cu operatorii telecom – prima ca ei nu incurajeaza zona de dual-SIM (cu exceptia Cosmote) si a doua ca operatorii au ales sa faca chinezariile sub brand propriu, pentru ca testele facute cu Allview, E-Boda si altele au avut o rata prea mare de retur la service. Ar mai fi si o a treia problema ca orice cumparator vrea subsidie la terminale de top, nu subsidie la un telefon ieftin :-)

    00
  5. Mișto partea cu „Telefonul s-a lansat pe 31 noiembrie”. Amintiri despre viitor.

    00
  6. Danutz: Oppo nu e producator chinez ci american, faceau bluray-uri de inalta calitate in trecut.

    Eu as alege oricand un oppo n1, find 5, jiayu g4 etc in detrimentul samsung sau iphone. Specificatii de top la preturi decente :)

    00
  7. Subsidie?!?!

    00
  8. Danutz: Ia citeste toate informatiile si apoi te rog sa revii sa discutam ce procesoare foloseste oppo si unde a fost fondat.

    Pentru configuratie: https://www.gsmarena.com/oppo_n1-5724.php

    Oppo a fost fondat in California si are mai multe divizii. Ai dreptate, nu mai poti spune ca e o companie americana din moment ce s-au mutat in GuangDong (apropo, guangdong e unul dintre cele mai mari orase/provincii din China, aici si in Shenzen se intampla tot in materie de tehnologie).

    Si procesoarele de la mediatek sunt destul de bune( astia sunt aia de produc ARM) plus ca au facut procesor pt mobile octa-core)

    Eu am telefon care are un MTK6577 dual core( care ruleaza un android 4.1.1) si pana acum sunt multumit de el. Mediatek e folosit mai mult de producatorii care fac replici(Tianji, Bluebo, iOcean si altii) pentru ca e mai ieftin dar isi face treaba. Daca pui Qualcomm deja creste pretul telefonului.

    00
  9. @mircea: eu am chinezul de un an si a fost scapat de foarte multe ori pe asfalt, merge ca-n prima zi. Daca isi da duhul maine eu sunt multumit de durata de viata raportata la pret( oricum a aparut un quad-core cu 2g ram, ecran mai bun si baterie mai buna la aproximativ aceeasi bani pe care i-am dat acum un an). am dat pe el doar 155$

    00
  10. Partea misto e când ai articole despre un produs de al lor si vezi conversație in comentarii de pe aceeasi clasa de IP, lăudând produsul. Un Whois si o comparație cu un email mai vechi de la ei si vezi ce frumos si senin e cerul in Brașov.

    00
  11. Puţin off-topic: tocmai am aflat aici cine sunt „promotorii internetului în România”. Hîc!

    00
  12. Nu pot sa nu remarc in interviul din romanialibera.ro:
    -Rep: În momentul în care a început să se vândă Iphone 5 în România apăruse o ştire privind costul de producţie al telefonului. Nu trecea de 200 dolari în condiţiile în care se vinde cam cu 1.000. Dvs ce marjă de profit aveţi de pildă pentru tabletele Evolio?
    – [continuat cu gandurile profunde ale respectivului, care nu a avut nici o obiectie la intrebare. Adevarul e ca la ce produse au, nu ma astept sa stie de cercetare, decat cel mult reverse engineering]

    Hah. Alta poveste de succes.
    @Zoso: nu facem si noi ma o linie de tablete de-asta problogging sau „recomandat de A-lister”? Am eu o persoana de legatura in Taiwan pt asta :D

    00
    • @avionaru: facem boss, sigur. eu il știu pe apostolescu de la emag și pe pătrașcu de la evomag, deci s-ar vinde ca pâinea caldă.

  13. @Alexandru: https://en.wikipedia.org/wiki/Oppo_Electronics

    Nu as cumpara nici un telefon bazat pe un chipset mediatek, cata vreme Mediatek a ales sa nu ofere suport pentru AOSP si sa puna driverele la liber. Din punctul asta de vedere, Qualcomm ftw.

    00
  14. Ma gandesc ca prin “durata maximă de viaţă a unui gadget este de 6 luni”, Nistoran o fi vrut sa faca referire la uzura morala si nu cea fizica. Nefericita exprimare, daca nu cumva (si mai rau) exprima realitatea dpdv al funcţionării efective a sculei).

    00
  15. toata lumea o freaca cu pretul mic si cu faptul ca ieftinelile astea depasesc deseori configuratia modelelor de marca.
    dar nimeni nu discuta de calitate.
    si asta pentru ca romanul se multumeste cu putin…
    auzi frate! the ipad killer.

    00
  16. @Danutz: Uau, ce avantaj e ala, sa ai update de la Android 4.2.37864 la Android 4.3.5443214.
    Pe bune, s-a dezvoltat o rasa care nu poate sa supravietuiasca fara ultima versiune de Android si fara sa aiba cei mai multi GHz.
    Nu ma intelege gresit, nu am cumparat si nu recomand cumpararea tabletelor pur chinezesti, au fost altii mai necunoscatori decat mine care le-au cumparat si acum regreta. Dar faptul ca n-ai ultima versiune de Android e vax albina, paguba-n ciuperci.

    00
  17. @Alexandru: da, mediatek e folosit de toti producatorii chinezi, datorita pretului decent. Oppo N1 & Find 5 au snapdragon, R819 MTK. Eu prefer produsele pe platforma Qualcomm pentru ca sunt sanse mult mai mari sa primeasca versiuni noi de Android. Rulez acum un xperia L, lansat in aprilie cu 4.1.2, updatat saptamana trecuta la 4.2.2, iar in februarie-martie va primi 4.3. Si daca nu primeste 4.3, CyanogenMod scrie pe el :)

    Oricum, discut degeaba, eu nu intru-n categoria de utilizatori de telefoane de conceptie chinezeasca, si asta nu pentru ca sunt chinezesti per se, ci pentru ca suportul software e practic inexistent. Intr-un an de zile de cand ai telefonul, ai primit vreun update software de sistem?

    Ah, si Oppo Digital (cu sediul in California) este subsidiara americana a Oppo Electronics (din China). Lipsit de importanta, whatever.

    Revin, problema telefoanelor manufacturate in China de catre producatorii locali sau la specificatiile companiilor est-europene in cazul articolului de fata, este lipsa de suport software pe termen mediu. Pratic, telefoanele astea raman cu versiunea de android cu care au venit. De ex. Allview P5 quad, desi quadcore cu 1 Gb ram, este blocat pe Android 4.1 si asa moare…

    00
  18. Danutz: Oppo e primul producator care pune in vanzare telefoane cu cyanogenmod din fabrica, pentru oppo va exista suport etc. si tocmai ai spus ca oppo are snapdragon(800/600) care e facut de qualcomm

    @prime: chinezul meu cu baterie de 1800mah duce aprox 15 ore cu full 3g si browsing la greu(unde mai pui ca e si dual sim). A venit la pachet cu o a doua baterie pe care o tin in portofel pentru urgente.

    Se vede clar ca eu sunt pro chinezi :))

    00
  19. @Danutz: Oamenii pe care ii cunosc eu ca-si permit un smartphone de top cumparat de nou au cateva cerinte de baza: sa se vada bine display-ul la soare, sa se miste fluent, sa se auda bine in convorbiri, sa faca poze ok, sa aiba bateria buna. Sunt constienti ca achizitionand unul dintre cele mai scumpe terminale puncteaza bine la toate criteriile de mai sus.
    Am avut vreo 10 ROM-uri pe S3, care mai de care mai dichisite. Dupa care am ajuns la concluzia astora de care am pomenit mai sus: sunt in viata lucruri mai importante decat softul / hardwareul de pe telefon sau tableta.

    00
  20. Astia n-au inteles, la fel ca si HTC, ca fara minim 3500mAh acumulator, androidul e mort in cateva ore…..

    00
  21. Sa-ti raspund la obiect, altele sunt problemele tabletelor chinezesti:
    – Sunt grele si iti amortesc mainile.
    – Sunt construite cu materiale de doi bani. Sunt fragile. Se zgarie nasol.
    – Se incalzesc in exces, iti transpira mainile si iti aluneca din mana.
    – Au procesoare „castrate” si nu-ti functioneaza aplicatii de baza, precum Skype.
    – Nu gasesti huse
    – Nu gasesti folii pentru display
    – Nu gasesti suport pentru auto
    – Nu gasesti piese de carcasa sau carcase complete (am Nokia 6630 de 8 ani, sunt la a 4-a carcasa)
    – Nu gasesti incarcator (uita-te la tabletele Sony care au mufa speciala si costa un rahat de incarcator 200 de lei)
    – In service nu exista documentatii pentru reparatie, cand a „crapat” poti sa iei alta.
    – Alte 99 de motive pentru care produsele chinezesti de duzina nu merita cumparate.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    La gadget-uri cine nu aplica dictonul „sunt prea saraca sa-mi cumpar lucruri ieftine” va cheltui o gramada de bani si va avea mereu niste cajbecuri obosite. Mai bine o tableta cu traditie second hand decat o chinezarie noua.

    00
  22. @Florin: de ce nu?… Eu cumpar un ansamblu de firmware si hardware, nu doar un simplu telefon. Vorbim aici de un device cu un sistem de operare complex, si prefer sa am, pe cat posibil, ultima versiune, cu optimizarile specifice, etc.

    00
  23. “Chinezul” meu de asemenea merge brici si sunt multumit de el, dupa toate intemperiile prin care a trecut.
    N-avem toti salarii de director ca sa ne permitem aifoane si famsunguri.

    00
  24. era unu mai sus multumit de chinezarie. Uite asa trece vremea, te zgarcesti la bani si te alegi in viata doar cu iefinaturi. iti vei face un model de urmat. nu vei stii cum sunt originalele si vei fi mereu bantuit de proverbul cu vulpea si strugurii. traiasca marcile adevarate!!! :)

    00
    • Viață e lipsita de sens pana nu dai minim 2000 lei pe un telefon,nu tanc ? Nu stiu cum ai nimerit sa tastezi cu degetele pline de shaorma si sa ne luminezi in legătură cu sensul vieții.Daca nu te zgârcești la telefoane pe banii părinților la 15 ani e de inteles.La 30 e pur si simplu trist.Mărci adevarate :))))).Ca in milionari de week-end : Apucati-va ma de munca,ca începeți sa inventați idei.

      00
  25. Mediatek sunt unii care fac chipuri pentru CD-ROM si DVD-ROM care s-au trezit sa faca si procesoare pentru telefoane mobile si tablete. Dar ARM nu a fost inventat de ei, doar preluat si atat.

    Qualcomm sterge pe jos cu Mediatek la capitolul performanta. Xperia SP al meu, telefon de 1200 de lei bate lejer in teste, performanta si calitate a constructiei chinezariile ieftine de 1500 de lei. Scoruri in Quadrand de 8.000 de puncte, Antutu de 22.000 sunt mult peste cele 4.000 si respectiv 12.000 pe care le scoate un MTK6589T.

    Evident ca are si lipsurile sale, unele chiar din design: vopseaua de pe rama de aluminiu s-a ciobit (dar o gasesc ca piesa de schimb) si ecranul Gorilla Glass are o zgarietura mai fina decat un fir de par (care nu am idee de unde si cum a aparut), dar scaparea cea mai mare facuta de SONY in constructia telefonului este bara de notificare care la primul cazut pe jos s-a fisurat.

    Cu SP-ul pot sa ma duc sa fac scandal la SONY, la Vodafone, la OPC daca e cazul de garantie. Cu o chinezarie, mai greu sa duc pana in Shenzen sau Dongguan. Avantajul lor este pretul, dar trebuie sa accepti performanta redusa.

    00
  26. Așa cum a existat un timp pentru Adibas și Puna, așa a fost un timp și pentru Sansung și Notorola. Mă scuzi, Evolio, Allview. Și normal că vor să urce acum, dar și-au dat seama că și-au bătut joc de brandul lor și au dat drumul la produse ieftine și de proastă calitate. Mai ales cînd îți intră în România firme ca Huawei, care vinde chestii ieftine dar bune… ai o mare problemă.

    Pentru ei există o singură scăpare – afaceri cu statul. Nu m-ar mira, dacă au oameni de marketing deștepți cît să prindă niște contracte cu Ministerul educației, de exemplu. Problema e însă că fiecare din firmele astea are cîte un băiat care se mai pricepe la Android, băiat pe care îl plătesc cu vreo 1000 de euro, și dacă ăla le pleacă e pa toată ‘producția’ lor. Bine, pot oricînd să importe alte ieftinături chinezești: televizoare, de exemplu. Nu au început să apară televizoare Allview și Evolio?

    00
  27. NOU
    #29

    As dori sa ofer cateva clarificari in ceea ce priveste Evolio.
    Discutia privind ciclul de viata de 6 luni al unui produs a fost mai ampla in cadrul interviului, acest termen fiind explicat chiar in cadrul aceluiasi raspuns, ca facand referire la ‘intervalul de la lansarea comenzii până la întreruperea ciclului importurilor’. Acest interval nu se refera in niciun caz la durata de viata a produselor, compania oferind garatie pentru acestea pentru perioade de cel putin doi ani. Cele 6 luni la care se face referire reflecta ritmul accelerat de dezvoltare a unor noi tehnologii si aplicatii si strategia comerciala a companiei.
    In ceea ce priveste pretul produselor comercializate, acesta include, asa cum se mentioneaza si in interviu, costuri privind controlul calitatii, transportul si alte servicii logistice, marja reţelelor de retail, TVA-ul, costuri generate de activitatile de marketing, service si customer care si diverse alte taxe si impozite. Deciziile privind reducerile de preturi tin, de asemenea, de strategia comerciala a companiei si a retelelor de retail partenere.
    Multumesc.

    00
  28. Eu am un Allview. Mă ține bateria 3-4 zile, am și husă, pot descărca orice aplicație, se aude bine, e ușor, e ieftin și mă doare în pălărie că e chinezesc sau albanez. Important e să funcționeze ca lumea. Nu dau doi lei pe marcă sau pe ce zice amicul cu Iphone.

    00
  29. #Reprezentant Evolio deci costuri de bisnita. pai atunci unde mai e aia cu ‘produs romanesc’ daca discutam doar de distributie.
    ‘intervalul de la lansarea comenzii până la întreruperea ciclului importurilor’ adica ai conform contractului de a cumpara la kil la o perioada data ca altfel pierzi licenta.

    00
  30. Era unu mai sus care spunea: „Uite asa trece vremea, te zgarcesti la bani si te alegi in viata doar cu iefinaturi.”

    Sa inteleg ca asa faci tu: strangi bani,ti-ai luat iphone 5s/samsung s4 si trece vremea.Lucrurile importante nu le mai faci ca doar ai platit brandul si ai ramas fara bani.

    Lasa man,mai bine imi iau ceva no-name si sa am bani de distractie decat un telefon care platesc brandul si raman fara bani in buzunar.Asa trece vremea la voi,stati in casa ca v-ati luat s4 :)) !!

    Sunt pro chinez,am avut si eu telefoane de top dar mi-au lasat un gust amar – dupa cateva luni baterii umflate,etc.

    00
  31. Cele mai proaste produse existente pe piata. Au preturile foarte scazute pentru a cumpara popendulatia, da’ nu-si merita nici jumatate din bani.
    Ce zici, „hai sa dau 5 milioane si iau o tableta, ca nu-i mult”, da’ nu merita nici acei bani. Cum ai da 5 milioane pe un bibelou, sau cum ai vrea sa cumperi ceva cu un prieten, el sa tina acel lucru mai mult decat tine, dar tu sa-l platesti integral; Spun asta deoarece produsele Allview stau mai mult in service decat la detinator.

    00
  32. Partea dura la UTOK 400D , telefonul costa 550LEI , acum s-a ieftinit la 350LEI… si un display costa 250LEI ! Inca un baston si iti iei altul nou daca tot se pune problema asa..

    00
  33. Allview strikes back… sau Vali is right. Again ;-)
    Egzperienta mea allview aici

    00
  34. NOU
    #36

    Așa cum a existat un timp pentru Adibas și Puna, așa a fost un timp și pentru Sansung și Notorola. Danutz: Oppo e primul producator care pune in vanzare telefoane cu cyanogenmod din fabrica, pentru oppo va exista suport etc. si tocmai ai spus ca oppo are snapdragon(800/600) care e facut de qualcomm

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube