alegerile pe care le facem în viaţă

Îsaleswomann facultate aveam un coleg care lucra la KFC. Debarasa mese la Romană. Meserie ca oricare alta, în ’98 omul făcea ceva să nu stea acasă. După ce a terminat facultatea, a rămas full time pe acel job.

Logica acţiunii îmi scapă. Mergem la facultate pentru că vrem sau pentru că putem să facem ceva mai mult decât să debarasăm mese. Nu?

Când mai trec prin piaţă sau prin Plaza mă uit la feţele oamenilor. Sunt atât de trişti şi atât de nefericiţi. Să fie oare din cauza jobului? Să fie pentru că stau în frig sau sunt servitorii unor oameni care vin să se distreze? Cum o fi să ai 30 de ani şi să vină nişte puştoaice de 17 la tine la gheretă să ceară 2 suce şi 3 cartoafe pai? Oare atunci simţi că ai fi putut face mai mult cu viaţa ta? Oare atunci te gândeşti că ai fi vrut să fii tu cel/care merge la Plaza să bea un suc cu prietenele, în blugii de 3 milioane şi afişând telefonul de 10?

Alegerile de acest gen le facem de mici. Că nu dăm atenţie şcolii, că îi luăm în balon pe profesori, că nu ne pasă, că avem impresia că totul ne va pica din cer.

Ministrerul Educaţiei vine în ajutorul acestor tineri. Vrei să fii toată viaţa vânzătoare sau şofer sau muncitor pe şantier? Nu ştii dacă această decizie e potrivită pentru tine? Foarte bine! Ministerul studiază o propunere prin care tinerii care sunt vinovaţi de acte de violenţă în şcoli (la adresa colegilor sau profesorilor) să fie exmatriculaţi fără drept de înscriere. Propunerea e blânda, elevii se vor putea reînscrie în unităţi particulare sau în alte echivalente.

Eu as marşa pe finalitate. Dacă eşti în liceu, înseamnă că ai avut parte de toată educaţia pe care ţi-o poate oferi statul. Dacă tu alegi să nu iei foarte în serios şansa unui învăţământ gratuit, înseamnă că eşti cu 2 trepte mai deştept decât colegii tăi, realizând din timp că nu mai ai ce învăţa.

E simplu. Nu putem fi toţi doctoranzi. Lumea are nevoie şi de săpători de şanţuri şi de subiecţi la "din dragoste", şi de gunoieri.

Vă daţi seama ce ar fi dacă toţi am învăţa? Cine ar mai vrea să fie gunoier? Sau vânzător? Am rămâne cu gunoiul în stradă! Şi fără ciungă la buticul din colt.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. NOU
    #1

    Bine zoso, si cine ne mai curata mesele?

    00
  2. Cred ca asta e cel mai bun articol al tau de pana acum de cand iti citesc blogul. Chiar foarte bine zis…

    00
  3. nu e. mai sunt in urma mult mai bune. :)

  4. Nici nu cred ca era nevoie de o analiza pe termen lung. Intreaba doar niste potentiali absolventi pe sistem Bologna (deci oameni care acum sunt in anul III) daca sunt multumiti de jobul lor si majoritatea vor spune ca da desi lucreaza in conditii mizerabile. Nu stiu daca e vorba numai de educatie in sine cat si de ambitie, de viziune.

    Sunt oameni care-si tocesc trecerea prin scoala, avizi dupa note, gratificatii efemere si simpatia profesorilor iar apoi se limiteaza la o viata absolut banala.

    00
  5. faza e ca … tu ce ai alege? sa rupi cartea pentru o bursa de 2-3 milioane sau sa debarasezi mese pentru 10 milioane (vara in mamaia se ia cu bascis cu tot aproape 30 milioane pe luna) …

    acum nu incep cu „statul sa dea burse mai mari” dar cam asta ar fi ideea.

    si dupa ce termini facultatea te angajezi la unu pe domeniul tau. si ala cat iti da? 8milioane pe hartie, 5 in mana. pai si zici … ia sa ma duc eu tot la kfc ca iau mai mult.

    si … cum ai zis si tu … la 30 ani iti dai seama ce penibil esti.

    00
  6. Depinde si cum te evaluezi. Eu n-am fost nicidoata prost platit pentru colaborari si totul pentru ca ma apreciez corect si uneori suprapreciez pe ideea ”Voi ajunge cu siguranta acolo”.

    00
  7. Mi-a placut mult articolul. Poate ca ar fi fost bine sa fie inramat si afisat in fiecare clasa. Stiu ca exagerez , dar sunt atat de multi tineri care habar n-au ce vor sa faca cu viata lor..

    00
  8. Zosolino, hai sa-ti povestesc si eu cum vad toata treaba asta.

    Spuneai ca in zona „muncii de jos” vezi oameni tristi si nefericiti. Doar atat ? Strict atat ? Eu, pe langa cei de care vorbesti tu (persoane care clar si-au luat destinul la penis), mai vad si altceva. Aceeasi meserie, practicata de capete cu mentalitati inalte. Oameni fericiti. Oameni cu zambetul pe buze. Oameni impacati cu ei si cu ceea ce fac. Oameni care nu castiga extraordinar de mult, ci doar atat cat au nevoie. Si nici c-ar vrea mai mult. Casa (eventual cocioaba) construita de mana lor, prazul din gradina si gaina ce proaspat a ouat, ii fac sa se simta de un milion de ori mai bine decat daca ar fi fost ei cei ce mergeam in Plaza, la un suc, in costum de 3 milioane si telefon de 10.

    Acum sa-ti pun intrebarea in felul meu : respecti mai mult un om sarac, care face „munca de jos” pentru multi, dar care este fericit si se simte implinit sau unul care are de 1.000.000 de ori mai multi bani, dar isi toceste creierii, nemaiavand timp sa se bucure de nici un sfert din ceea ce-i ofera viata ?

    Si apropo … o stii pe aia cu „fericit nu este cel ce are mai mult, ci cel ce are nevoie de mai putin”.

    Atat.

    00
  9. ucshiva, compari mere cu pere.

  10. eee a mai avut el articole de acest gen si de fiecare data le zice bine dar mai bine parca le-a zis dupa ce au inceput sa apara roadele muncii lui .

    00
  11. E ceva foarte ciudat la oamenii care trec prin scoala ca rata prin balta. O mare parte din ei sunt convinsi ca au descoperit apa rece si painea feliata, ei STIU ca scoala e inutila, vin la scoala pentru ca ii trimit parintii, isi doresc masini si vile cu munca putina, etc.
    Orice le-ai spune nu prea ai cum sa ii convingi ca nu au dreptate.
    Nu cred ca un elev care invata va iesi in prea multe cazuri castigator intr-o disputa verbala cu un smecheras/lenes in timpul liceului.
    Smecherasul si lenesul au argumente:
    – sunt unii romani fara scoala care sunt foarte bogati (se vad toti ciobani miliardari, fara sa se intrebe daca au cateva mii de oi la 18 ani)
    – tara e praf, sunt doctori care sunt vanzatori (nu am intalnit, dar sa acceptam argumentul)
    – ei is „traiesc viata”, studiosii pierd vremea
    – ei vor munci prin Spania, Italia si vor face bani
    Peste cativa ani, majoritatea dintre ei vor pierde orice disputa verbala pentru ca:
    – vor avea meserii de cacat, cu colegi de serviciu alcoolici si distrusi etc
    – studiosii vor fi bine platiti si respectati. E important sa te respecte oamenii, orice ar spune oricine.
    @dragosh poti lucra in facultate pe alte meserii cu „gulerul alb” pe mai mult de 10 milioane, ideea e sa cauti. Dar ei au ratat partea de scoala in care invatau cum sa scrie o scrisoare sau un CV sau in care invatau sa scrie un text mai mare de 100 de cuvinte.
    Le este mai simplu sa se prezinte la Mac si sa spuna ca vor sa munceasca, nu cred ca e nevoie sa alerge pe la 10 interviuri in cateva zile, cum fac cei care nu vor sa fie chelneri.
    Si salariul minim pentru licentiati este de 10 milioane, nu e vorba de 8. Iar daca vezi ca iti da 10 milioane si dupa perioada de proba cauti alt loc de munca. Daca nici in anii astia de mari framantari nu gasesti de munca in Romania inseamna ca meriti sa traiesti in saracie.

    00
  12. @ucshiva – taranii nostri traiesc in mizerie, unde e paradisul rural despre care vorbesti? Daca nu sunt mari fermieri si proprietari de terenuri si utilaje toti cei care sunt la sat regreta viata lor.
    Mai curand vad un freelancer de C++ mutat intr-o comuna langa Bucuresti drept cel mai fericit om. Cam are tot ce ii trebuie: lucreaza de acasa, locuieste la casa, berea e bere, civilizatia e aproape etc.

    00
  13. Mane, in sfarsit ai revenit cu picioarele pe pamant. gg.

    00
  14. Interesant post`ul … si ceea ce e rau e ca e chiar adevarata situatie din Romania de azi. Unii fac facultate ( facultati chiar ) pentru un trai mai bun si ajung sa pupe in c*run sef imbecil si traiesc o monotonie pe cand altii se apuca de furat ( de pe strada sau net ) si o duc chiar bine. Stiu cum e sa furi de pe net … traiesc in valcea si pentru cunoscatori „a trai in valcea” spune totul: e imposibil sa nu ai un prieten de gradul 3 ( un prieten care sa cunoasca pe unu` care il stie pe unu ) care face hack ( tehnic vorbind nu e hack, e „cum sa pacalim strainii pe bani adevarati” ). Uneori stau sa am gandesc ce sa fac … Oricum mi`a placut post`ul :) Astept sa vad ce cred si ceilalti :)

    00
  15. Acum, dupa ce-am citit in graba cateva comentarii, ma simt dator c-un raspuns. Sunt capsunari care au reusit sa-si indeplineasca visul : masina, vila/apartament etc. Asta in conditiile in care au muncit pe rupte. Si-n conditiile in care, multi intelectuali n-au reusit sa atinga bunastarea lor financiara. Asadar, daca vrei, daca te duce cat de cat capu, daca te implici, nu conteaza ca esti capsunar, sau inginer, cred ca-ti poti castiga un trai decent. E drept, e mult mai greu pentru capsunar, dar nu imposibil.

    Cat despre fericire… nu stiu ce sa zic. Fericirea e un lucru relativ, pe care fiecare-l percepe-n felul lui. Si nu cred ca tine seama neaparat de numaru banilor din cont.

    00
  16. eu am terminat limbi si literaturi straine…:):) ‘la stat’ o mare gluma, stiu..si aveam o colega care prin anul III facea cursuri de ospatar, in ideea ca ‘ce as putea sa fac eu dupa absolvirea ACESTEI facultati??!!”…(dupa ce ne-am dat cu totii cu capul de pereti ca nu am gasit summer jobs). e drept, orizonturile ti le inchizi si tu, dar nici cei care ar trebui sa te indrume nu se grabesc sa ti le deschida…
    acum..lucrez de ceva timp la o multinationala de renume in calitate de ‘executive assistant’, si cu toate astea, simt ca nu am un statut mult prea diferit de cel al unui angajat kfc (sincer, cred ca si ca salariu ma compar:)- a nu se interpreta ca lipsa de respect, dar fiind jobul luat in considerare mai sus, l-am folosit si eu in comparatie – . intr-adevar, este ceea ce SIMT eu, nu ce VAD ceilalti. pana la urma, la ce se reduce totul??

    00
  17. zetu, fa o favoare tuturor si nu te mai simti dator. asta ca sa nu ma adaug inca o linie in banlist.

  18. dragos ideea e alta. nu asta iti alegi, ci alegi dinainte, alegi de mic. asta spune si el. Este mult prea tarziu sa mai faci o alegere in momentul in care trebuie sa-ti alegi serviciul. Asa cum mergi 12 ani de scoala, asa vei merge si la faciltate respectiv finalitatea facultatii.

    00
  19. NOU
    #19

    Gresit.

    Dincolo de copii obraznici si nesimtiti sunt si profesori fara „har” pedagogic. Daca profesorul nu stie sa se impuna, nu ar trebui sa ne mire ca exista elevi care sa faca pe cocosii.

    Nu poti pedepsi un copil exmatriculandu-l la prima abatere, mai ales ca s-ar putea sa aiba sub 18 ani.

    Ce invatamant alternativ exista pentru cei exmatriculati din invatamantul de stat?

    Ideea generala, peste tot in lume de altfel, este sa se ridice numarul de persoane cu studii scolare, considerand ca munca de jos are cine sa o faca. Putin diferit de ceea ce vrea Zoso, anume ca suntem prea multi cu diplome si trebuie sa mai puna cineva si mana pe matura.

    00
  20. Daca povestea alora care fac o facultate in Romania ca sa ajunga menajere sau chelneri in Franta sau Germania e trista, cea cu colegul tau care debaraseaza mese la KFC.e de doua ori mai trista. Nu ca a ajunge servitor la francezi sau la nemti ar fi mai onorant, dar macar e pe un salariu mai bun…

    00
  21. @zoso
    ca tot ziceai de comparat merele cu perele, imi place comparatia unei persoane care la 30 de ani munceste (ce si cum nu are relevanta, adica are, in cacatul ala de tzara, ca in alta parte respectul e identic pentru un manager sau pentru un debarasator) cu pizdele de 17 ani care au blugi de 3 milioane si telefon de 10 (din nou, fapt relevant in mod deosebit in special in cacatul ala de tzara, aici nu intereseaza pe nimeni ce blugi sau ce aifone ai) cumparate in 99,99% din cazuri de parinti ….
    priceless

    00
  22. @dragosh – marea diferenta este in perspective.
    Ok, ma angajez debarasator de mese, cu un salariu mai mare, 3 luni pe an bag carpa pe mese la mare pe 30 de milioane, cum zici tu. Bun, peste 5 ani ce voi fi? Tot aia, in cel mai bun caz, daca nu cumva o sa ma dea afara pentru ca nu mai sunt atat de agil si mai stiu eu ce.
    Sau ma angajez pe salariu mai mic, dar intr-un domeniu in care sigur pot sa cresc.
    Concret, cand am terminat facultatea m-am angajat pe un salariu de ~300$ pe luna, si nici aia siguri, pentru ca uneori luam salariu la o luna si ceva. Am tras tare, am capatat experienta, am cautat ceva mai bun, pe salariu mai mare. Am stat acolo aproape 4 ani, timp in care am primit cam 2 mariri pe an, pentru ca imi faceam treaba bine. Apoi m-am dus la alta firma, pe un salariu si mai mare, si in momentul de fata am peste 2000 euro/luna.
    Asa ca aici e diferenta: alegi drumul usor pe moment, dar fara perspective, sau drumul mai complicat, dar cu perspective bune?
    Dar intr-adevar, drumul mai complicat nu iti garanteaza succesul… poti sa o iei pe drumul ala si peste 5-10 ani sa fii tot acolo…

    00
  23. @canadianu – „in alta parte respectul e identic pentru un manager sau pentru un debarasator” ?!?! Pe ce lume te afli?!?!
    Hai sa fim seriosi, m-a trimis firma in Franta si sunt aici de 2 luni… mi-a fost suficient sa vad cum sta treaba aici si sunt convins ca peste tot este la fel!
    Soferi de autobuz/taxi, muncitori pe santier, maturatori pe strazi, in marea lor majoritate sunt negri sau asiatici. Francezii get-beget au posturi mai bine plasate si mai bine platite. Si vrei sa imi zici mie ca sunt tratati la fel!? LOL.

    00
  24. Dacă toţi am avea posturi de conducere cine ar mai strânge gunoiul aruncat de noi pe stradă?! Sunt oameni care văd fericirea altffel decât o vezi tu.

    00
  25. Indiferent ca e munca de sus sau munca de jos fiecare persoana isi alege variantele de urmat. Dar daca asta e pasiunea lui si omu moare sa ia bacsis de la fetite de 17 ani, inseamna ca e fericit, si fericirea e un lucru mare. Decizia se ia incepand cu bancile scolii, de la 14 ani, inveti ca sa iti deschizi optiuni sa nu fi fortat sa iei ce se nimereste.Daca inveti mai mult nu inseamna ca se inchid variante in care nu ar fi necesar atata intelectualitate.Nu e trist in sine ca o persoana a facut studii mai multe decat ar cere calificarea, e trist doar daca in urma scolii facute nu a invatat destul ca sa poata schimba oricand jobul de la MD, KFC, etc. Si am dubii mari ca invatamantul romanesc indiferent de nivel te invata sa faci un cv corect.

    00
  26. Zoso, de aia e capitalism! Se ridica cine poate, si moare cine’i fraier! Pe mine au inceput sa ma amuze cei cu fete triste, pentru ca numa o privire trebuie sa le arunc si iti povestesc intreaga lor viata. Insa ei nu realizeaza cat timp sunt mici, ci realizeaza abia atunci cand fac un copil sau atunci cand isi dau seama de greutatile vietii, cand acele pustoaice de 17 ani vin la ghereta lor pentru „suce” si „barabule”, abia atunci isi spun „bah ce prost am fost! mi-am ratat viata…” – drept pentru care adopta acel zambet nefericit cu care vor si muri daca nu intervine loteria romana.

    Nu cred ca ar trebui sa ne fie mila de oamenii de genul asta. Chiar deloc. Cine stie, poate ei erau aceia care ii luau la misto pe parintii nostri. Poate ei sunt oamenii care s-au bagat la coada ca nesimtitii in fata noastra, desi ajunsesem mai devreme.

    De vina nu e invatamantul romanesc. Daca romanii au ajuns sa lucreze pentru NASA, Google, Microsoft, etc, atunci ei de ce n’ar putea? Intradevar, la NASA, Google etc nu ajunge orice prost, insa invatamantul romanesc (dus pana la capat as in a termina o facultate) iti da toate cele necesare sa ai un job care sa’ti permita sa duci o viata decenta sau poate chiar si mai mult, si daca esti si smecher in adevaratul sens al cuvantului, te poti face foarte frumos parlamentar, ministru, etc si uite asa mai furi niste bani, mai pleci prin Hawaii, i-o mai tragi vreunei fotomdeline etc etc.

    00
  27. @ABS

    „Francezii get-beget” sunt niste rasisti. Si aroganti. Nu i-as da pe ei ca exemplu.

    Si revenind la ce a zis Zoso, nu e nici o rusine in a munci, chiar daca asta inseamna sa cureti balegar in grajduri sau sa fii paznic la o intreprindere. Ce e trist e ca vrand-nevrand am transformat viata intr-o competitie, in care trebuie sa demonstram rudelor, colegilor de liceu sau prietenilor ca „ne-am ajuns”.
    Interesant e ca pe la inceputuri scoala nu avea ca scop sa te invete sa muncesti si sa castigi mai multi bani, ci te invata lucruri despre lume, despre viata, te facea sa-ti pui intrebari, chestii care te faceau sa te cunosti mai bine si sa incerci sa intelegi de ce existi.

    00
  28. mihai, nu. intentia mea nu era asta. sunt oameni care se simt bine asa cum sunt, fiind un simplu barman sau mai stiu eu ce. si sunt oameni care isi deplang situatia, pentru ca „ei meritau mai mult de la viata”, nu sa fie vanzatori sau barmani. eu cu astia am o problema.

  29. ipo, stii care e ideea cu angajatul in perioada facultatii? iti faci o idee despre valoarea si posibilitatile pe care le ai in domeniu.
    pentru ca e mai bine sa fii dezamagit in anul 2 de facultate si sa renunti la ea si sa incepi alta, decat sa fii absolvent cu diploma, cu pretentii si cu experienta zero.

  30. Am zis si o mai zic. Nu mi se pare OK sa te angajezi in perioada facultatii. Nu se poate face o facultate cum trebuie daca mai si lucrezi. Cum trebuie inseamna cu studiu adevarat, cu preocupari extra curiculare din domeniul in care studiezi, cu mers la bibloteca, fara sa lipsesti la cursuri etc. Invata bine pentru bursa, asa amarata cum e ea, te mai sustin parintii, mai strange cureaua. Nu vei muri de foame!
    Nu spun ca nu e bine sa ai o mica experienta in munca atunci cand termini scoala. Dar exista voluntariat, practica si altele, cera pot fi facute chiar in domeniul pentru care te pregatesti. Tentatia unui banut castigat cand esti student de multe ori duce facultatea de rapa. Asa ajungi sa o termini doar de dragul de a avea o diploma, ca la noi nici nu-i greu, dar constati ca ai trecut ca gasca prin apa. Si nici nu vei putea vreodata lucra in respectivul domeniu, pentru ca de fapt nu esti pregatit. Si uite asa se duc dracului planurile printr-o alegere marunta daca te raportezi la viata ta.

    00
  31. In sfarsit am inteles si eu de ce te tin oamenii aia multi in blogroll. te rog sa nu mai dezamagesti lumea pe viitor cu articole de nivelul celor anterioare si sa te mentii cel putin la nivelul astuia.
    In rest, toate bune. Ma bucur sa vad ca blogosfera scoate la iveala multe capete mai luminate decat cei care ar lucra la KFC, si aici ma refel la commenturi in special. Tot asa!

    00
  32. si colateral o ideea de evaluare a invatamantului – din 100 de oameni, cati sunt 100% multumiti de ceea ce au invatat si utilizat cu rezultate multumitoare in realitate, multumirea traducandu-se fericit, casa, masina, fotomedelu in curtea din spate, etc. Sa zicem 5% care nu si-ar schimba acum jobu, viata, nu ar fi vrut sa fi ales altceva(in astia ii bagam si pa aia cati mama lor or fi la gugle si microsft . No cam asta e nota pt invatamant. 0,05 ! estimarea mai exacta se poate face de fiecare poate media o sa ajunga pe la nota 0.7:) In rest ailalti oriunde si fac ce pot, unii au noroc, talent, etc dar independent de studii.NU e vb de denigrare aici ci doar de stabilire a prioritatilor, pana la urma fiecare are google, si dupa clasa a 8 poate sa invete singur ce vrea, in timpul studiilor, liceu, facultate, doar sa nu piarda prea mult timp cu programa oficiala/foaia de hartie nu zice cat si ce ai invatat ci mai mult ca ai avut ocazia si disponibilitatea sa inveti ceva.si mai departe restul e filosofie /

    00
  33. @ABS
    hello, reality check, i live in CANADA, not in France, that’s why my nickname is canadianu’
    si da, aici exista RESPECT (daca stii ce inseamna aia, nu inteleg de ce ai respecta mai putin un debarasator decat un manager; eu unul asa as mai „respecta” niste tipe care lucreaza la starbucks’u din mall, vai vai :D ) pentru orice om care munceste. de-ai sti tu cat se chinuie unii sa prinda un post de sofer la ratb’u local … (job sindicalizat, beneficii medicale, vacanta platita 6 saptamani pe an, etc etc etc)
    asa ca inainte sa-ti dai cu parerea mai viziteaza si alte tari din lumea asta mare, nu numai europa arhaica si nationalista (cu mici exceptii)
    @zoso
    how ‘bout this ?

    00
  34. Chiar mai conteaza parerea lui X despre Y atata timp cat Y este multumit de ceea ce face (indiferent ce job este acesta)? Eu zic ca nu. Lasati conceptia tipic comunista :Uite-l ba pe ala la 30 de ani spala mese si eu ce bazat is ma plimb in blugi de 3 milioane si telefon de 10. Te crezi reusit in viata daca dai 3 milioane pe niste blugi? La fomisti totul trece prin perspectiva banului. Nu intelege nimeni ca viata nu inseamna numai bani. Prefer oricand un salar de 1500 ron si fara fire albe de par in cap in dauna unui salar de 3500 ron care sa-mi toace nervii si viata personala. Cine isi pune fericirea si realizarea in bani e un idiot.

    00
  35. excelent articol, imi place ca din cand in cand mai motivezi lumea sa-si gaseasca un job mai bun

    00
  36. Ai dreptate Zoso, dar sunt unii oameni care muncesc de le sar capacele si abia reusesc sa duca o viata decenta(cu alte cuvinte mor de foame), pe cand alti ne fura la greu si ne trateaza ca pe niste sluge…eu zic ca inca exista sclavi si nobili, numai ca acuma au alta denumire :D

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube