Adunarea de date și algoritmii sunt inutili…

2015. Sunt în Brașov. Caut strada Victor Babeș din Brașov. Scriu “victor babe” și Google Maps îmi dă rezultatele de mai jos.

Pentru că asta e logica pe care funcționează: hai să nu îți arăt un rezultat cu numele ăla în jurul tău, hai să îți arăt 10 complet aiurea. Pentru că poate vrei să vezi cele mai căutate locații cu numele ăla din alte orașe, dacă tot ai scris numele unei locații de la tine din oraș.

 

gmaps

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. D-dar..Logo nou!

    00
  2. Căutările Google sunt centrate pe București, unde se găsește 75% din popendulația României. Și mai băga si câteva rezultate din alte orașe, așa, de umplutură …

    00
  3. lacație grammar nazi in 3…2…1

    00
  4. Daca nu te-ai adresat respectuos. Nu Victor Babes, ca n-ati facut armata impreuna, ci Doctor Victor Babes! :D

    00
  5. N-ai întreba și tu o vânzătoare de bilete, musai Google Maps!

    00
  6. NOU
    #13

    e clar, astrele sunt impotriva ta

    00
  7. E pă sistemul:
    – Băi Gugle, nu te supăra, caut strada Babeş din Braşov.
    – Nu mă supăr, fraiere. Caut-o!

    00
  8. cu toate acestea am avut o cautare similara azi tot pe GoogleMaps de iOS si mi-a dat rezultatele din Constanta (unde eram) nu de Bucuresti (unde sunt 90% din timp.

    00
  9. Waze, în plm, waze!

    00
  10. poate la ei in harta se regaseste cu alt nume.
    am patit personal cu google maps o situatie smilara si era eroare de harta, nu de algoritm

    00
  11. Avand in vedere ca telefonul nu poate citi ganduri, este o optiune valida sa le insire in functie de popularitate. Pe urma ti le va sugera pe cele care chiar le-ai folosit.

    00
    • Telefonul nu poate citi ganduri dar poate „citi” locatia curenta, cu atat mai mult ca omul are activat locationul. Poate nu s-a facut fixul pe locatia lui curenta dar logic e sa-ti aduca rezultate din jurul tau mai intai si abia apoi din restul tarii/lumii.

      00
    • Si daca nu s-a actualizat locatia ?

      00
  12. zic si eu: esti convins ca google „stie” in ce oras esti? Ma gandesc ca depunde si de modul cum aloca adreseel Ip providerul de net…

    00
  13. Nasol sa stai în provincie intr-un oraș ce nici nu e universitar :)

    Pentru consolare, în București când cauți anumite străzi și le arată pe alea din Brașov. Și eu am „apreciat” algoritmul.

    00
  14. Sunt strazi si strazi in diverse orase. In 90 % din cazuri le iese destul de ok, dar e clar ca mai au si ceva rateuri de genul.

    00
  15. esti sigur ca ai dat aprobare lu’ google sa-ti foloseasca locatia?

    00
  16. Textul ăsta cred că spune destule. Hai să nu bombănim chiar din orice.

    00
  17. mi se pare superb că 3 inși cred că poți folosi gmaps sau orice altă hartă fără location services.

    • Eu am fost recent în BV și nu am avut probleme. O singura faza mi-a făcut, am dat pe harta din mall coresi sa mă duca în parcul noua și m-a ocolit de m-a luat dracu pe drumul de Săcele

      00
    • Nu te-a ocolit, te-a dus pe centura, ca era mai liber.

      00
    • Păi pe centură erau 11 km iar prin oraș 4 :))

      Culmea și prin oraș era mai liber. Eu am înțeles logica de a mă direcționa pe centură că ar fi mai liber dar să mă ducă 11 km?

      00
    • Eu zic sa nu to sa mai para asa superb si sa incerci. S-ar putea sa fi surprins.

      00
    • pai, sincer vorbind, chiar poti folosi orice aplicatie de harta fara nici un fel de location services. evident nu o vei putea folosi pentru ghidare, dar o poti folosi pentru informare.

      iar „location services” nu este acelasi lucru cu a da aprobarea unui tert de a le folosi. exact ca la google. te intreaba cateodata daca ii permiti sa iti foloseasca pozitia determinata prin indiferent care metoda, ca sunt mai multe (gps, gsm, wifi). si daca nu ii dai voie, nu o foloseste, asa ca la cautarea unei strazi iti va afisa cele mai relevante rezultate. in cazul de fata spitalul victor babes din bucuresti este probabil mult mai cautat decat strada victor babes din brasov.

      00
  18. GPS-ul era activat?

    00
  19. Ce, ai net pe telefon, wow!

    00
  20. Datorita faptului ca bi sau trisaptamanal trebuie sa merg la 7-10 insi, de foarte multe ori pentru prima data in zone pe care nu le stiu, si deci ma bazez complet pe gps, am incercat tot ce se poate in materie de harti. Parca e un facut bai frate, sa ma iau doar de primele 3 aplicatii care imi vin in minte:

    – waze, dragut, e destept ca iti ramane ecranul aprins si fara sa fii in navigare propriu-zis (ceilalti sting ecranul), din pacate algoritmul traseelor sunt cam varza (gen am bulevardul mare, lat si gol la dispozitie, el ma baga prin stradute de 2 metri latime, stanga, dreapa, dreapta, stanga, stanga, sa scutesc 50 de metri) si mai are si alte bube enervante (gen nu poti dezactiva atentionarea ca urmeaza o gropa, desi au un meniu acest lucru.. serios? In romania? Imi pui semnul galben al exclamarii la fiecare groapa?)

    – nokia here, e offline ceea ce e foarte tare, are un design mult mai reusit decat google maps (inclusiv faptul ca vezi cu cati km/h mergi si limitele de viteza pe sectorul de drum respectiv… si e destept cu faptul ca atunci cand incepi sa scrii „ana ipa” de xmp, are dramul de minte incat sa iti caute INTAI intre locatiile salvate, pe care ti le arata cu galben sus de tot in lista.. idiotul de google face cum arata zoso, poti sa ai si salvata locatia cu numele victor babes in brasov, el tot aiurea iti da. In schimb nokia here are hartile neupdatate, foarte multe erori de genul strazi cu sens unic gresit, fundaturi care nu exista sau invers.. dupa ce de cateva ori am intrat pe contrasens, am dezinstalat programul, ca o data m-am trezit si cu motociclist de la rutiera.. i-am aratata ca semnul era mascat de copac, m-am luat orbeste dupa gps ca iti intra in reflex, m-a iertat din fericire ca o buleam.. mai are si alte bug-uri Here, gen iti arata o sageata clar la dreapta ca ai de facut in 100 metri, tu te incadrezi din timp, si de fapt e ori inainte, ori la stanga.. asta desi „vede” bine intersectia cand ajungi acolo, o deseneaza corect. Astfel de rahaturi cu sageti gresite nu vezi in Google Maps.

    – google maps, are de departe cele mai updatate harti (probabil isi trag date de la primarii de reflecta imediat schimbari de genul strada cutare e inchisa pt reparatii), dar e programul care merge cel mai greu dintre toate. In timpul navigatiei sa dai un amarat de zoom-out sa vezi traseeul mai largit e crima, ori te tot recentreaza cu zoom-in, ori merge in reluare, asta pe un smrtphone clasa medie quad-core a53 1.5 ghz. Here si Waze zboara si fac cercuri in jurul google. Care google are traseele cele mai ok, dar nu e la fel de usor ca in Here sa alegi pe unde o vei lua facand swipe-uri si vazand clar ce si cum. Si nu poti pune tu puncte intermediare. Nu gasesti DELOC USOR adrese salvate, cautarile sunt varza.. Here Collections este cu 10 clase peste Saved location din google si le gasesti imediat cand incepi sa scrii primele litere. Dar google nu te lasa la greu, nu te baga pe contrasens si te bazezi pe el ca te scoate de oriunde, cel mai bine.

    Maxim de frustrant, nu exista o aplicatie care sa le aiba pe toate, Vreau una care sa aiba acuratatea hartilor lui google si algoritmul lui de stabilit trasee, dar cu gestiunea locatiilor salvate si cu interfata gen nokia here si cu real-time update-uri de trafic, accidente, etc, din Waze. Si care la fel ca Waze sa nu stinga ecranul daca nu sunt in naviatie ci vreau doar sa vad pe unde merg.

    00
    • Agree cu mai tot ce ai scris in afara de performanta. Pe un iphone6 google maps zboara pur si simplu. La fel si pe un nexus 6. Cu 4g/wifi. Pe android as mai testa pe vreo 10-20 devices pana sa ajung la vreo idee.
      De asemenea, as mai testa si alte serii ale telefonului cu probleme (acelasi model, alt telefon). Din experienta avem motorola si nexus ca variante solide de And. Restul nu pot sa comentez ca lucrez pt ei.

      00
  21. It’s an UX thingy!!! Avand in vedere paletele de ping-pong din ziua de azi, e normal ca cel mai potrivit rezultat sa fie ultimul. Nu mai trebuie sa iti disloci degetele ca sa apesi in partea de sus a ecranului.

    /joke

    00
  22. Băi da’ tu sigur aveai telefonul deschis când ai căutat ?

    Lăsând glumele la o parte, răspunsul ți l-a dat cineva mai sus. Ai căutat „Victor Babeș” iar strada de pe lângă tine se cheamă „Doctor Victor Babeș”.
    Ori el întâi caută ce bagă utilizatorul și-apoi se uită la locație. Da, poate părea nasol în cazul ăsta dar în multe alte cazuri chiar ar fi mult mai nasol să caute după ceva ce sună ca în loc să caute exact stringul introdus de tine.
    E ok, momentul în care Google chiar va începe să-ți citească gândurile va fi unul înspăimântător.

    00
    • De ce o aplicatie de harti/orientare, adica aia de te ajuta sa gasesti locuri, ar cauta in ultimul rand „ceva ce sună ca în loc să caute exact stringul introdus de tine” ?

      00
    • Pentru ca nimeni nu foloseste serviciul asa. Cand a foat ultima oara cand ai scris tot stringul pe un motor de cautare? „Victor Babe”…

      00
  23. Cautam pe Waze „Ocna Sibiului”, am primit doar strada cu acelasi nume din Bucuresti, desi aveam setata deja ruta spre Sibiu…

    00
  24. Îți dă cele mai căutate locați, vai de capul tău, dacă vrei locația din apropiere setează asta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.