Team-building – un concept superb

(N.B. Picture taken from Acornministries.Com)

Mda, de ceva vreme a intrat si la noi aceasta idee. Si nu au intarziat sa apara si cei care sa ofere astfel de servicii. Cred ca mai bine de 80% din pensiunile de la noi, ofera si conditii de desfasurare a lor. Insa in tot acest tablou idilic exista si ceva care nu merge.

  • Ce? Nepasarea unora din organizatori, care transforma aceste stagii de pregatire in baute organizate. Ele au la baza ideea de socializare a tuturor angajatilor, de pe nivele decizionale diferite. Au rolul de a elimina niste bariere, intre "staff-ul firmei" si "angajatii de jos" si mai ales au rolul de a crea din respectivii indivizi o echipa unita.
  • Sigur nu spune nimeni sa ajungem sa facem din aceste manifestari cursuri de perfectionare, pentru ca acelea sunt altceva. Aici componenta pe care trebuie sa se pun accent este socializarea propriu zisa. Si mai mult de atat, crearea artificiala a unor intamplari, care sa ii faca sa lucreze strans uniti si sa le dea oamenilor oportunitatea de a se cunoste unii pe altii si din alte puncte de vedere decat cel profesional. Tocmai de aceea, in multe din team-building-uri se fac concursuri de alpinism, de orientare sau paint-ball.
  • Nu zic ca si socializarea asta nu are riscuri. Se poate intampla ca anumite animozitati existente intre mebrii echipei sa se accentueze in conditiile artificiale create aici si sa destrame mai repede echipa. E foarte posibil! Insa eu unul prefer sa se intample mai repede si intr-un timp mai scurt, decat sa aiba repercursiuni pe termen lung.

Cam atat despre team-building. Voua va place ideea? Credeti ca aplicarea conceptului in Romania a adus sau va aduce un plus de calitate pe piata nostra sau nu va avea vreun efect?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

12 comentarii

  1. „sa aibA”, „reperCUSIUNI”

    00
  2. Acolo unde exista cultul personalitatii sefii raman sefi. Cat depsre socializare … cand aduci la un loc oameni cu conceptii diferite singurul lucru la care se recurge este bauta. Betia e limbajul pe care il stie toata lumea.

    00
  3. NOU
    #3

    @Mariusica – mersi fain de ajutor. Le-am „reglat”!
    Petrvs – si totusi unele programe exiostente sunt super fain gandite incat reusesc sa ii faca pe oamenii astia atat de diferiti sa socializeze (Vorbesc din experienta)!
    ;)

  4. Romanii sunt sociabili. Pot sa mearga si singuri la baute.
    Depinde cat de multi sunt cei care merg.
    Daca sunt mai multi e utila si socializarea organizata de firma.

    00
  5. NOU
    #5

    Pai tocmai asta e. De multe ori astepta cu mult drag bauta organizata de firma!
    P.S. Si oricum bauta aia e un pic mai speciala!

  6. Sincer eu de timbildinguri nu am auzit decat ca baute organizate + ceva activitati de sport „extrem” gen paintball, suit prin pomi etc. Asta la alti :D…
    Am fost in trei teambuildings pana acum cu firma la care lucrez. Toate asortate cu activitati de grup, discutii intense despre colaborare a in echipa, activitati din alea de suit in pomi, a fost si cu bautura.. in fine.
    Din experienta personala pot sa zic ca aceste manifestari ne-au ajutat – primul tb ne-a ajutat sa ne cunoastem (de fapt ne-a dovedit ca nu ne cunosteam deloc), ne-a ajutat sa functionam mai bine ca echipa. Insa mare atentie, pe masura ce colectivul se mareste efectele unui tb sunt din ce in ce mai mici. E foarte greu sa lucrezi cu grupuri mari de oameni.
    Am si experienta contrara (a altora) care s-au dus in tb, au petrecut doua zile in aburi de alcool, s-au intors pe sapte carari acasa dar tot nu sunt in stare sa functioneze ca o echipa cu scop comun si proiectele tot le ies anapoda… Aici e nepriceperea sefului parere mea.
    Ce vreau sa zic este ca aci sunt doua aspecte:
    1. Angajatorul nu stie ce sa ceara de la un teambuilding; d-aia toti isi inchipuie ca e o bauta in gasca si hai frate sa bem in gasca; putini inteleg scopul unui team-building (ffs, e de-ajuns sa intelegi numele)
    2. Firmele de HR sunt (in marea majoritate) destul de incompetente in ceea ce priveste team-building-urile; daca angajatorul este cat de cat constient ca nu se pricepe (i.e. stie ca nu stie) apeleaza la o firma de HR care se ocupa de acest tb (a fost si cazul nostru). Acea firma trebuie sa-l consilieze pe angajator, sa-i arate avantajele unei manifestari d-astea si sa conceapa sedinte de „team-building” astfel incat sa-si atinga scopul – lucrul mai bun in echipa.

    00
  7. NOU
    #7

    @jolly – bine zici tu! Si mai ales bine ai punctat si ideea ca la noi firmele de HR nu au programe structurate pe asa ceva. Iar angajatorii daca au chef sa faca asa ceva sunt prea lenesi ca sa gandeasca o structura si niste rezultate asteptate! ;)

  8. Bai baieti, hai sa va explic putin si din alt punct de vedere, pe care vad ca nimeni nu l-a abordat. Organizarea unui team building este un business, iar ca sa mearga trebuie sa fii competitiv. Ca sa fii competitiv trebuie sa oferi ceva mai mult decat o simpla betie a grupului pe care il duc acolo. Ok, deci tu il faci pe naiba in patru sa oferi servicii complexe, iti iei psihologi in echipa, gandesti programe care vin in intampianrea nevoilor clientului si….. si cand vine HR-ul la tine iti cere „o iesire cu ceva activitati distractive si musai… musai o seara festiva” adica team fun + team drinking. :) Avand in vedere ca tu ai un business care functioneaza dupa principiul „clientul nostru stapanul nostru” ce faci? Oferi ceea ce ti-a cerut clientul sau ii bagi pe gat un program de team building performant pe care nu ti-l va accepta tanti de la HR?! In plus ca sa faci acel team building ideal de care vorbiti voi, echipa de traineri trebuie sa analizeze mai intai organizatia ca sa identifice problemele „rezolvabile” printr-o astfel de activitate dupa care sa propuna un program, sa il implementeze si sa monitorizeze efectele oferind un raport final. Dar spuneti-mi voi acum cam cati angajatori sunt dispusi sa plateasca un astfel de serviciu?

    Ar mai fi multe lucruri de discutat la acest subiect, dar va rog sa nu confundati „team buildingul” oferit de orice pensiune care va inchiriaza ATV-uri la supra pret si team buildingul oferit de profesionisti!

    00
  9. Deci iesirea din acest impas, de care ne vorbesti tu mai sus, e de fapt gasirea comprmisului perfect pentru ambele parti. Sau (spus cu alte cuvinte): TEAM-BUILDING-urile INTALNITE LA NOI, NU SUNT INCA NISTE CHESTII COMPLEXE SI BINE INGHEGATE, PENTRU CA PE PIATA INCA NU CERE ASA CEVA! Sau gresesc eu?

  10. Cerere este la greu, dar hai sa spunem doar ca HR-ul si top managementul nu prea este educat in acest sens. Multe organizatii au un buget pentru asa ceva, dar il cheltuie ca si cum acele cateva zle de team building sunt un plus la concediul clasic.

    Din punctul de vedere al profesionistilor si aici este o mica problema, multe firme specializate ne facand altceva decat sa ofere niste activitati de team building in cadrul unui program. Daca acest program nu este mulat pe nevoile organizatiei risca sa agraveze si mai rau problemele existente. De exemplu o stare conflictuala existenta intre doi angajati, in urma unui „joculet”de team building, se poate transforma intr-un scandal de proportii care sa dauneze foarte mult organizatiei. Din acest motiv spuneam in commentul de mai sus despre acea evaluare a organizatiei inaintea realizarii unui program. Este adevarat ca daca un HR are temele bine facute stie ce sa comunice echipei de traineri, dar foarte rar se gaseste asa ceva. De multe ori insa mebrii organizatiei cliente, poate din subiectivism, vad lucrurile exact pe dos.

    00
  11. Si deci, din cate inteleg eu de la tine solutia cea mai buna ar fi ca firma de HR si cu „clientul” sa conlucreze la greu si sa faca dintr-un team-building „un fel de masa „a impacarii si a cunosterii” pentru cresterea eficientei companiei respective!

  12. Din fericire multe din aceste lucruri s-au schimbat. Desi multi manageri inca nu inteleg obiectivele si mai ales beneficiile activitatilor de team-building, sunt deschisi si accepta (fiecare intr-o anumita masura) sfatul expertilor. Astfel, acum se organizeaza activitati in functie de nevoile companiei, se fac discutii cu managerii si angajatii pentru a identifica principalele probleme sau dorinte de imbunatatire. Bineinteles, acestea se imbina cu super distractii si aventuri mentionate de voi (rafting, scufundari, tiroliana, alpinism, etc).
    Cel mai greu pentru o firma de profil este urmarire progresului in timp. Toate solutiile si abilitatile descoperite si exersate in team building trebuie aplicate ulterior in activitatile de la birou.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.