Nu vă grăbiţi să raportaţi la google spamul

Matt Cutts, şeful biroului antispam de la Google, vrea să raportăm spamul, şi vrea să îl raportăm inclusiv în româneşte. Nobil. Din păcate inutil, pentru că de doi ani de când facem asta, nu s-a întâmplat aproape nimic. Spammerii îşi văd liniştiţi de treburi, unii dintre ei au cumpărat protecţie suplimentară, devenind parteneri google, deci imuni la toate raportarile de spam, pentru că nimeni nu e prost să îşi taie o sursă de venit de dragul antispamului.

dmf2010_61_amelia_cretu_googleAltfel, am cunoscut-o pe Amelia Creţu, de la Google, care mi-a trimis şi mie, ca şi vouă, email cu linkurile necesare pentru a putea face aceste raportari eficiente. Nu le-aţi primit? Poate s-au dus în spam. Asta face şi Cutts acum. PR. Da, sigur, trimiteţi raportări, nouă ne pasă de spam, facem, mişcăm, ia uite, avem şi limba voastră. Şi totuşi, nu se întâmplă nimic de doi ani. Nu am văzut underclick, clubafaceri, price, shopmania sau 4women tăvălindu-se în chinuri că au fost scoşi din google.

Aşa că da, raportaţi şi tineţi pumnii strânşi, în mod sigur se va întâmpla ceva!

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. Poate din cauză că definiția lor pentru spam e diferită fată de a ta. Dâng..

    00
  2. Poti sa explici mai in detaliu? Am intrat pe underclick.ro si nu mi-am dat seama care e problema.

    00
  3. hm, si nu vor iesi pe baza de performanta si viteza pentru ca e prea simplu siteul si serveste prea repede in extern :(

    00
  4. Piticule, de când ai aflat că viteza e unul din mai mulți factori implicați în ranking ai o obsesie și ai influențat mulți idioți. La naiba, doar eu am reparat trei bloage pe care niște „inteligenți” s-au apucat să instaleze pluginuri de cache, deși nu aveau nevoie, și le-au configurat extrem de prost reușind să strice o grămadă de chestii. Vezi aici https://youtube.com/watch?v=UbaU-p2UnkA poziția oficială și mai termină odată, ești deja enervant.
    În rest, de acord că-i o acțiune de PR, vor pica probabil alea trei bloage ale lui byrev pe care oricum o să le aibă online sub alte domenii în scurt timp.

    00
  5. Mai actualizeaza lista aia, nu toate site-urile alea fac spam acum.

    00
  6. tot domnisoara de la Google se chinuie sa-mi fac si mie un cont de adsense? ca astept de vreo 2 luni

    00
  7. Clubafaceri e de groaza.

    00
  8. subscriu …

    00
  9. Da, dar cu timpul spamerii vor disparea, cel putin asa sper :)

    00
  10. eugen, 3 din alea 100?

    butcher, serios?

  11. Serios…si ce spam face price.ro ? ca vad ca ai pomenit de el.
    Dar tag cloud-ul tau unde s-a evaporat ? :)

    00
  12. @zoso
    Naiba știe câte mai are?! Acum, serios vorbind, omul se pricepe la ceea ce face, nu-l invidiez sau altceva, dar e cu mult peste un blogatu sau alți copii proști.

    00
  13. NOU
    #14

    Sunt si ei ocupati , ce vrei e Google.

    00
  14. @zoso: u’re right…urat din partea lor.

    00
  15. da-l dracului de spam. Amelia Cretu e hot, pentru cei care sunt in „bibliotecara perversa” mode :)
     

    00
  16. Sincer, te miri ca nu-l aproba? Cati crezi ca scriu tampenii in comentarii la Matt Cutts? Iar comentariul tau sincer e o tampenie pentru ca practic nu zici nimic in el…

    00
    • @Cristi: ar fi o tampenie daca s-ar face ceva. dar, in conditiile in care s-au facut zeci de raportari pentru clubafaceri si compania si nu s-a intamplat nimic, comentariul ala e prea bland.

  17. si eu am raportat de m-au durut degetele. si pe ei i-a durut. in cur.
     
    acu sa se descurce, eu mi-am format un filtru cand fac cautari pe .ro si ignor majoritatea spamului.

    00
  18. Ei banuiesc ca scot linkurile in urma unui algoritm. Unele chestii sunt usor de depistat de catre soft, altele nu si probabil este scos din index doar cand primeste un numar considerabil de report-uri (probabil si intr-un timp scurt).
    In plus ma gandesc ca lucreaza si ei dupa urmatorul principiu: cu cat e site-ul mai mare, cu atat e posibil sa aiba mai multi „hateri”. De aia e greu sa scoti din index doar cu reporturi simple un site cu zeci sau sute de mii de pagini indexate. Pentru site-urile astea mari e nevoie de rapoarte mai detaliate trimise la cineva din interior (gen Amelie Cretu sau Cosmin de mai sus care spunea ca te-ar putea ajuta) si e logic sa fie asa. Altfel ar putea un grup mic de oameni sa scoata un ditamai site-ul din index.
    Formularul ala o functiona intr-un timp scurt pentru site-urile mai mici (tu, google ii trimiti 100 de useri pe zi si din aia 5 ii fac report… e clar ca acolo poate fi necurat, dar cand tu google ii trimiti 10.000 pe zi si 5 din ei fac report… poate sa fie un scuipat in ocean).
    Eu am reusit sa scot pe cate unii din index pentru chestii gen kw stuffing sau hidden text, in timp ce la altii nu s-a intamplat nimic.
    Eu zic insa ca daca s-a anuntat treaba asta, e mai mult decat o masura de PR. De ce n-ar indrepta-o totusi spre alte tari mai… importante? Tarile alese mi se par unele dintre acelea in care spam-ul aduce succes maricel :P

    00
  19. Daca imi explici unu sau doua cazuri clar cu detalii, pot sa il raportez intern si sa vad mai mult care e treaba cu el (lucrez la google).

    00
  20. auzi la mine… masura de PR :) Vroiam sa zic „chestie de PR” sau ceva pe acolo :P

    00
  21. Hai ca-ti pune Cosmin o pila la google, ii dai o bere si se rezolva, pfff…
    Acum serios, n-o fi asta calcaiul lui Ahile, modul in care google ar putea fi doborat de un concurent mai atent la spam?

    00
  22. cristi, faci niste confuzii mari.

    nu conteaza ca „un site are multi hateri”, ci ca „un site face spam”. e relativ simplu, chiar si pentru voi, seoiştii. nu conteaza cati il raporteaza, un report ar trebui sa fie de ajuns. asta daca le-ar pasa.

  23. care parte din „am facut raportari de m-am saturat” n-ai inteles?

  24. @zoso crezi ca Matt are tot contextul tau? Da-i mai multe detalii. Daca a zis ca se ocupa nu vorbeste omul ca sa se afle in treaba, ci chiar lunile astea se orienteaza mai mult pe probleme de genu asta. Ai atentia unui om important din Google search quality care acum se uita mai atent decat de obicei pe limba romana, profita de asta.

    00
    • @Cosmin: trenul ala a plecat din statie. matt a mai primit mailuri de la mine, a raspuns la unul, ca se uita, si dupa aia mormânt. deci da, miscare de piar.

  25. Ai idee cate raporturi false se fac? Totusi vorbim de un serviciu la care au aces milioane si milioane de oameni. Nu prea ai timp fizic sa rezolvi o astfel de problema. Tie iti ia 5 min sa faci raportul, iar lor poate le-ar lua ore sa faca analiza.
    La toti ne-ar place sa functioneze treaba asa, dar e deja utopie…
    Si sa zici ca nu le pasa… nu stiu, mi se pare putin deplasat. Pentru ca e pana la urma bussines-ul. Daca lor nu le pasa, cui sa le pese? mie si tie?

    00
    • @Cristi: ok, si atunci ce rost are sa mai raportez iar, daca ei n-au timp sa le verifice? lasa-ma sa ghicesc, din 2008 pana acum nu au ajuns la raportarile cu kaboo, bizoo, underclick? come on…

  26. Atunci fa scandal in continuare si mira-te ca nu se schimba nimic pe Google.

    00
  27. Şi mie mi s-a acrit să tot raportez bizoo.ro. L-am raportat din nou. Să vedem dacă acum se întâmplă ceva.
    Am observat că acum Google confirmă raportările (şi) prin mesaje în contul „Instrumente pentru webmasteri”. Ăsta-i un lucru bun. E mai uşor să urmăreşti ce-ai raportat.

    00
  28. @Eugen:
    Nu te mai lua de piticu21.
    Dai în el… dai în Innocente…
    Dai în ea…
    Apăi… DAI ÎN MINE!
    Cum se știe… eu nu ameninț cu bătaie, muie… chestii d-astea… eu ameninț cu pisălogeala!
    Cât despre byrev… fix cum zici tu și zoso.
    Mai mult cum zici tu… ca evaluare… și mai mult cum zice Vali… ca număr total.
    :)

    00
  29. @eugen gogule, tu ai face bine sa-ti scrii in continuare idiotenile pe blog, care le crezi deosebit de inteligente :D … probabil ptr un nivel de clasa a 3-a , si daca nu ti-a spuns nimeni ‘ti spun eu, ca in nici un caz nu te ridici la nivel profi, mai de mancat 3 patule de tarate.
    Si ca incheiere cand mai ai timp sa-mi citesti blogurile, io-ti sugerez si „unamica” , te va scapa sigur de stresul blogurilor mele. HOUGH.

    00
  30. @byrev:
    Chiar nu te poți abține să nu înjuri (vorba vine…) ?
    Care-i sensul?
    Lumea nu spune că ești prost, tâmpit, redus mintal… dimpotrivă.
    :(
     

    00
  31. Prefer ca lumea sa-si spuna opiniile cu argumente si de altfel eu spun adevarul, nu dau cu parul, e doar o replica, poate mai acida insa potrivita in contextul de fata.

    Cat despre „cele 3 bloguri” eu chiar as fu curios care cele 3 … adica sa dea un exemplu cu argumente plauzibile nu cu idiotenii.

    Daca luam spre exemplu utilizarea tag-urilor, multi sustin ca este SPAM, si eu va intreb pe voi este sau nu ? Argumentati.

    Sa va dau un exemplu inainte sa-mi raspundeti:

    Dupa ce analizati numarul de pagini indexate pe taguri o sa va dati seama ca nu exista un argument de SPAM impotriva tag-urilor decat atunci cand sunt noncontextuale, adica sa zicem generate aleator, dupa search-ul din motoarele de cautare, din alte surse, etc.

    O alta optiune care o folosesc in f multe site-uri este in google webmaster: subscrierea un sitemap. Ceea ce se indexeaza in afara linkurilor din sitemap este la alegerea unui crawler, daca el decide dupa proprii algoritmi ca o pagina de taguri sau categorii are un continut indexabil de ce ar trebui ca eu sa’l opresc ? E alegera motorului de cautare daca indexeza si alte pagini decat pe articole.

    Indexarea lor este destul de benefica, mai ales in cazul in care articolele din paginile cu taguri sunt destul de contextuale. Bine, o pagina de tag cu un singur articol este in general ineficienta, de evitat sa fie indexata. Insa asta incarca oleac siteul pentru ca trebuie sa verifici in permanenta cate articole sunt pe un tag, daca e unul singur se specifica in header ca pagina sa nu fie indexata sau chiar tagul respectiv sa fie filtrat si sa nu apara ca link in nicio pagina din site.

    O alta optiune pe care multi nu o folosesc este tagul „canonical” atunci cand ai mau multe reprezentari ale aceluiasi link sau chiar siteuri/domenii intregi. O folosesc peste tot acolo unde cred eu de masura ca este necesara. Am chiar un domeniu cu cateva subdomeni unde folosesc „canonical” in toate paginile, ptr ca am cumparat doua domenii care aveau o relevanta foarte mare, ambele targeteaza acelasi subiect. Asta a fost in perioada in care a aparut „canonical” si am vrut sa vad care este adevarul din spatele acestul tag. Pana acum nu’s inca lamurit 100%, adica ma asteptam ca google sa nu indexeze linkurile respective, dar se pare ca nu este asa.

    etc… probabil ca am deviat de la subiect, insa in general eu sunt obisnuit sa scriu mai mult decat sa arat cu degetul. Un lucru bun zic eu.

    00
  32. byrev… nu pricep de ce te enervezi.
    Toată lumea spune că ești isteț, că ai destulă minte să folosești sistemul… (care este el) … deci, de la mine din coteț… se vede ca și cum tu ești un expert.
    Ceva de rușine în asta?
    Nu mi se pare…
    Aaa… că nu contribui la avansarea societății, cultural/intelectual vorbind?
    Păi… aia e altă chestie… și sper că n-ai pretenții să te alegem la Academia Română.
    Ce-i al tău… e al tău… o să fiu primul să te apăr… pe meritele tale tehnice/personale.
    Deci… nu te enerva, zic.
    :)

    00
  33. of mai @Blegoo , cine a zis ca ma supar, partea prosta la astfel de conversatii este ca se arunca cu discutii fara substanta constructiva.
    Zoso vine cu un titlu si cateva opinii, fie ele vechi fie ele noi si lasa mai departa in coada de peste ca discutia sa devieze in „oua si mustar”. Mie’mi place ca atunci cand scriu sa fiu mai „autoritar” in am sustine o idee/opinie pentru ca stiu sa o argumentez si sa fie evetual ceva constructiv, cine citeste fie el „dusman” fie el prieten sa ramana cu ceva, dar la noi nu,  nu se poate vere asa ceva.
    Studii recente au demonstrat ca nu conteaza cat esti de bogat, poti sa ai 5 masini mici, 5 de teren, 5 vile cu piscina, 5 femei, etc. daca vecinul tau are un AH-64 Apache, un F16 Falcon, si un OZN pe terenul de fotbal, esti gelos pe el: ai vrea sa ai si tu macar 2 OZN-uri !
    Extrapoland ideea de mai sus, in domeniul online, tragem concluzia ca nu conteaza ca x,y,z au mii de unici pe zi, zeci/sute de comentarii pe zi, etc, atata timp cat eu am trafic pe siteuri mai mare decat ei, sunt vazut ca „dusmanul” lor, chiar daca in viata mea nu le’am facut un rau, nu am vorbit niciodata, nu ne-am vazut niciodata.
    Asa ca idee, intrebati voi pe oricine din online care mi-a cerut ajutorul in ceva, orice, mai ales scripting si eu am refuzat, am cerut, bani, sau am ignorat cererea lui ? De multe ori am stat ore intregi sa ajut un om care m’a „agatat” pe twitter sau pe email cu o problema, si asta fara sa cer vreodata ceva, nici macar 1 link.
    Cati dintre voi sunteti va oferiti voluntar pentru astfel de cauze nonprofit ?
    Da, am ajuns putin offtopic , pornind de la idea de spam si am ajuns la „a fi om” , insa nici teoria relativitatii nu s-a facut numai din pix, Einstein mai face si cate’o serenada :)
    Numai bine la toti si in special lui @Eugen , poate ca am fost oleac mai sarcastic decat era nevoie, ca idee. Daca esti in dubii despre ceva in domeniul wp poti sa intrebi, mai stii , poate ca un om care administreaza de ani de zile zeci de bloguri pe wp, o cunoaste ceva ce tie-ti scapa.

    00
  34. @zoso cred ca toate raportarile tale au ajuns in „spam” la ei, sau mai bine zis au filtru direct to spam la ce vine din romania.
    nu cred ca in urmatoarea perioada se va intampla ceva care sa ii afecteze pe cei care fac seo spam. cam tot ce face Cutts in ultima vreme e 99% piar deci slabe sanse.
    cat despre chestia cu price nu stiu daca e chiar intentionata, poate oamenii au avut produse la un moment pe tag-ul respectiv. acum ce vroiai sa faca sa excluda link-ul din google?

    00
  35. NOU
    #41

    Le-a spus cineva celor de la google că sidebar-ul din stânga (rezultatelor căutării) arată ca un cur ?

    00

  36. @ByREV SPAM pe tag-uri:

    – utilizarea improprie – cuvinte cheie irelevante;


    – returnarea pe mai multe tag-uri ale acelorasi rezultate;


    – folosirea sinonimelor, astfel incat obtii pagini similare pentru cuvinte similare;


    Sa va mai dau un exemplu de posibila penalizare -utilizarea cuvintelor neadecvata d.p.d.v. alaudientei. Blogul lui Zoso e pt audenta generala. Utilizarea unor expresii in comentarii ca cea de mai sus c**r, sau legate de alte organe duce la un alt tip de penalizare. Ghici care :D

    00
  37. @Kos sa reformulam:
    – utilizarea improprie, cuvinte cheie irelevante; Am zis si mai zis, Vreau Exemplu (stiu ca nu ai, nu exista nimic irelevant in tagurile puse de mine, oriunde, in orice blog, sunt sigur 100% de asta)
    – returnarea pe mai multe tag-uri ale acelorasi rezultate; Se numeste „Double Content” si in nici un caz SPAM. Si da, in google webmaster apar atentionari privind astfel de pagini insa nu e treaba ta ca eu le tolerez. Cmm am mai zis: exista liberul arbitru al unui motor de cautare privind indexarea unor pagini in afara celor din sitemap. Daca exista un mecanism prin care specific o lista de 5000 de linkuri indexabile insa motorul de cautare indexeaza 15 mii, ma las pe increderea lui, stie el ce face.
    – folosirea sinonimelor, astfel incat obtii pagini similare pentru cuvinte similare  … si ce e rau a folosi sinonimce ? O fi dat BOC cumva o ordonanta pentru interzicerea lor ? Daca intoarc aceleasi rezultate care e problema ta ? E acelasi fenomen ca si mai sus „Double Content”
    Un blog cu 30 de articole are sanse mari sa aiba aceleasi rezultate pe anumite taguri, ptr ca sunt putine articole, insa daca in timp se aduna 30 de mii de articole, tagurile se distribuie si in felul acesta vor apare alte rezultate.
    Si ca incheiere:
    Daca wordpress.com are peste 5 milioane de tag-uri indexate, intrebarea este cate sunt sinonime ?

    00
  38. mane, dar cu copierea pasajelor de pe wikipedia si compilarea de articole din ele cum e? sau asta nu se mai pune, ca domeniul ala l-ai schimbat tu, de bunavoie?

    macar ai bunul simt sa iti tii gura cand e vorba de spam.

  39. @zoso „copierea pasajelor de pe wikipedia si compilarea de articole din ele” … eu cred ca ma confunzi cu altcineva, sa nu ne intoarcem la ce am mai vb noi doi, nu stiu cine va avea de castigat :)

    00
  40. @ByREV:
    Bre… nu mă cunoști personal, nu te cunosc personal… n-am băut împreună… pot să zic că-s imparțial.
    Ce-am auzit despre tine: că manipulezi sistemul, că faci spam, chestii d-astea.
    Acuma:
    Termenul de „spam” e folosit in proporție de 80-90% INCORECT în România… ca definiție – asta e un fapt, o realitate.
    Personal… tind să fiu sceptic la acuzări d-astea.
    Că „manipulezi” sistemul… dacă tu ai avut curiozitatea și pasiunea să petreci timp experimentând… eu zic bravo ție!
    N-am auzit pe nimeni care să zică „ByREV” e o javră…
    Unii (zoso ori eugen, de exemplu) consideră că unele din metodele pe care le folosești „pă interneț” nu-s corecte, coșer, cinstite.
    Dreptul lor să creadă ce vor.
    Ce-a zis Eugen:
     
    „…serios vorbind, omul se pricepe la ceea ce face, nu-l invidiez sau altceva, dar e cu mult peste…”
     
    Deci, asta a scris Eugen despre tine.
     
    Remarca mea era strict legata de comentariul tău… tonul folosit. Eu n-am citit ce-a scris Eugen ori ce-a răspuns zoso ca fiind atac la persoană… mai degrabă o miștocăreală prietenească.
     
    Pot să înțeleg că tu ai perceput aseta ca afirmații nejustificate care te-au enervat… dar crede-mă că nu e cazul să te explici, ori să te justifici… fiindcă nu mai terminăm niciodată discuția.
    In plus… chiar derapăm de la subiect.
     
    Atunci când zoso o să bage un articol dedicat ție… atunci DA, merită să amplifici discuția.
     
    Deocamdată… tu aduci argumente… alde kos aduce alte argumente… tu ceri dovezi… lumea aduce alte argumente… și tot așa.
     
    Până una-alta… n-a zis nimeni: „l-am raportat pe ByREV ca spamagiu”, nu?
     
    Este imposibil să convingi oamenii care au altă viziune a situației decât a ta… indiferent de numărul de argumente.
     
    Părerea mea, din cotețul meu.

    00
  41. O mana de ajutor mai ajuta din cand in cand, ma refer la durerile de mana scriind rapoarte de SPAM. Numai ca se poate intampla sa fie descalificata pagina pe care o raportezi, si sa apara alta, care eventual nici macar nu include cuvintele cautate ;-)
     

    00
  42. NOU
    #49

    Am voie sa tin toti 4 pumnii strinsi? :D :)) (adica cei de la miini si cei de la picioar). Poate ca, totusi, se va intimpla ceva… :D

    00
  43. Văzând că după o săptămână şi ceva nu se întâmplase nimic cu spamul raportat, m-am gândit să-l întreb pe Matt cum anume se ocupă de spam şi cât durează procesul. Din păcate, se pare că întrebarea mea ) nu i s-a părut suficient de interesantă ca să o ia în seamă.

    00
  44. Deci, cum ar veni, nu fiţi răi, că suntem noi şi pentru voi. :D

    00
  45. Zoso, să vezi ce fain e să iţi vezi paginile care ieri erau în index cum a doua zi nu mai sunt. E un fel de auto-spam-cleaning feature de la Google. Ăsta e un exemplu de pagină pe care Google a considerat-o neconformă cu ghidul Google pentru Webmasteri. Trăiască cenzura!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube