Cine ar fi trebuit să fie prim ministru

Fidel zicalei “dacă îl lași pe om să vorbească destul de mult, se face singur de râs”, posibilul premier al României, Klaus Ionescu, vine cu soluția miraculoasă:

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, este de parere ca diminuarea salariilor nu reprezinta o solutie pentru economia Romaniei. El a explicat, joi, ca scaderea cu 25% a salariilor bugetarilor va atrage dupa sine si scaderea impozitelor platite de acestea la bugetul de stat, in conditiile in care "toti bugetarii platesc impozite la stat si sunt o sursa sigura". (sursa)

Ați înțeles? Să nu scădem salariile, că din ele ne vin impozite. Ăsta urma să fie premier? La categoria Gâgă? Sau Emil Bobu? Nici Andrei Gheorghe, dacă îl scoli din somn la 3 dimineața, iî dai să tragă ceva și după aia îl întrebi, tot n-ar fi în stare de o asemenea gogomănie.

Bine tu, neamțule, ne-ai lămurit de ce erai bun prieten cu Geoană și Crin. Că sunteți la fel de proști!

Mai ţineţi minte episodul din Familia Bundy în care Peggy devenise distribuitor de cosmetice? Şi pentru că nu le cumpăra nimeni, le comanda ea de dragul comisionului? Cam atât de prost e Ionescu al Sibiului, cât Peggy Bundy.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

75 comentarii

  1. sorry bro…aici nu iti dau dreptate. ii dau dreptate lui Johannis

    00
  2. Voi chiar credeti ca exista un politician in tara asta? E vreunul care pune interesul majoritatii, sa nu zic tarii ca ar insemna patriotism si nu e la moda. Toti sunt niste combinatori, ca altfel nu le pot spune, care s-au imbogatit pe spinarea tuturor iar lumea se uita la tv in timp ce ei ne fura din buzunare. Ma bucur sincer pt cei care s-au dus la vot in loc sa iasa in strada…

    00
  3. Tocmai voiam sa comentez ca sunt unii pe HotNews care comenteaza ca are dreptate Proiectu’, ca nu ar trebui sa fie reduse salariile bugetarilor, ca e rau pentru buget. E adevarat, comentariile in care lumea se mira cat de idiot poate fi domnul primar sunt cel putin de 10 ori mai multe (si mai sunt si comentarii satirice, in care lumea e de acord cu Johannis la misto).

    Dar vad ca si pe blogul tau sunt comentarii care ii dau dreptate. Chiar „First Post”-uri…

    Intrebarea interesanta este: waveboy2u e ironic, sau nu? Mie mi se pare ca nu, dar poate nu ma prind eu.

    00
  4. pentru statul roman salariul unui bugetar reprezinta o cheltuiala iar impozitul este o diminuare a cheltuielii respective. veniturile din impozitarea veniturilor bugetarilor nu sunt bani in plus pentru stat. in acest caz statul ia bani dintr-un buzunar si ii baga frumos in altul.

    numai un om fara cunostinte economice ar spune o ineptie asa cum a zis Klaus Johanis sau un om cu interes ascuns. ori e foarte destept ori e foarte prost!

    00
  5. @waveboy2u Poaqte te mai gandesti inainte sa-i dai dreptate. Uite, iti explic babeste: statul ii da unui bugetar 100de lei si ii ia inapoi 16, sub forma de impozit (16%). Deci cheltuieste efectiv cu bugetarul respectiv 84 de lei. Dupa reducerea cu 25%, ii da 75 de lei, dar ii ia inapoi 12 (16%). Cheltuieli totale pentru stat in cazul 2: 63 de lei. Cum 63<84, Johannis este intr-adevar pe aratura.

    00
  6. Antonescu de ce e prost?

    00
  7. Bine mah Zoso ca esti tu desptept. Sper sa-ti fie si tie impozitate veniturile din blogul asta, incat sa-ti iasa pe nas. Poate asa o sa incepi si tu sa muncesti. Desi ma indoiesc ca ai fi capabil sa faci altceva decat sa-i injuri pe altii si sa-l votezi pe Basescu.

    00
  8. Impozitele pe salarii sunt considerate venituri la buget, indiferent de unde vin (bugetari, privat). Johannis spune doar un truism, nu o aberaţie.

    00
  9. NOU
    #10

    hai crin!

    00
  10. NOU
    #11

    Asta probabil a spus-o doar asa, sa mai atraga si el cateva priviri. Intrebarea care se naste nu este „Asta urma sa fie premier?”, ci „Dar pe el cine l-a intrebat?”.

    00
  11. NOU
    #12

    Priministru as vrea sa fie Bianca lui Bote :X

    00
  12. NOU
    #13

    hai ma baieti, v-a orbit intratat de mult politica ca sa nu mai stiti a face o regula de trei simple? e clar de d-nul johannis o da in barci cu o declaratie populista ca majoritatea opozitiei. N-am auzit pana acum nici o solutie viabila din partea lor. O tara de gigi contra.

    00
  13. Eram sigur ca un neamt o sa descopere perpetuum mobile pana la urma.

    00
  14. Zoso, mi-ai placut aici….

    @Paul
    Trebuie sa fii cel putin naiv sa nu pricepi de ce e Antonescu prost.

    @waveboy2u @Someone
    Era un episod in familia Bundy, in care proasta de nevasta-sa de facuse distribuitoare de cosmetice platita la comision. Si intr-o zi se bucura ca faucse un comision de nu stiu cate sute de dolari. Al Bandy se minuna; dar o intreaba cui a vandut produsele? Si ea ii raspunde ca ea le-a cumparat…Deci cumparase de cateva mii de euro.
    Dupa logica voastra si a lui Ionescu de HermanStadt, Peggy trebuia sa cumpere cat mai mult ca sa-i bage mai multi bani in casa lu’ Bundy….

    Ma intreb: De ce nu doare prostia?

    00
  15. spuneai aici: „Blogary.ro strânge sub umbrela sa câţiva oameni cu simpatii declarate (_cutare_ şi io, printre altii),” …

    bine macar ca recunosti :))

    Peace !

    00
  16. Uite cine ne salva din criza! Shoot me ca n-am votat „Proiectul”!

    Este o mare aberatie: daca ar fi sa mergem pe logica lui, ar insemna sa angajam si mai multi bugetari pt. a creste veniturile la stat. Ah, wait, asta a facut PNL-ul cat a fost la guvernare! Cumva ideile astea i-au fost soptite de Crinut? :D

    00
  17. Johannis E P O C A L!!!!!!!!

    PS: salut shase9!

    00
  18. E clar, te plateste astia…

    00
  19. @cristip, asta nu e perpetuum mobile, ca se obtine si profit, bugetarii iau si o parte de bani acasa

    00
  20. Păi no, poate n-a aflat că privații produc banii și că ei susțin tooată țara. Asta cu taxele e veche și elementară. Ei nu plătesc taxe, la propriu, ci sunt scutiți să vină cu bani de acasă și să-i pompeze, în mod real, în sănătate și restul sistemelor. =)) Oricum, asta e clasică, deja.

    Propun ca, pe viiotr, să se calculeze altfel: bă, din câți bani ne vin din sectorul privat, cum îi împărțim să ne ajungă? Că altfel iarăși se fac confuzii grave, cum e asta care, fundamental, se reduce în a muta niște bani fictivi (din buzunarele reale ale funcționarilor publici) în buzunarele și mai reale ale ministerelor.

    00
  21. Da ma… ce sa va povestesc… bine ca e capabil basescu sa ne scoata din criza…

    Neamtu’ poate c-a zis o prostie… dar totusi, ce-a zis este rezonabil in comparatie cu analfabetul de basescu si trupa lui de trogloditi. Bine ca are tarfa aia de udrea miliarde la buget… si amaratilor cu 10 milioane salariu le iau 20 %.

    Si da, impozitul retinut scade daca scade salariul… asta inseamna mai putini bani din impozite la bugetul de stat… corect ?

    00
  22. Eu sint de acord cu logica „domnului premier”! In consecinta cred ca toti romanii ar trebui sa lucreze la stat ca sa crestem exponential veniturile la buget si astfel sa iesim din criza. Ba chiar eu zic ca ar fi bine sa mai aducem si niste chinezi (cateva milioane) sa-i angajam tot la stat in Romania si sa vezi ce-o sa ne creasca in ritm accelerat PIB-ul.

    00
  23. NOU
    #28

    Sunt de acord ca Ionescu bate campii.
    Dar: scaderea salariului / numarului bugetarilor o sa aiba un alt efect si anume scaderea consumului. Mai putini bani de salariu = cumparaturi mai putine = scad vanzarile firmelor private. In anumite cazuri, asta poate duce la faliment.

    00
    • @Gheorghita Teodoru: şefu, daca citeai articolul anterior, te lămureai ce şi cum. consumul? care consum? ala de roşii italia? sau de plasme china?

  24. in tara asta e vreo persoana desteapta in afara de tine si de prietenii tai?

    00
  25. Tu ai ramas blocat bre pe astia care conteaza fix zero in momentul asta. Si, evident, Base e un monument de inteligenta nu conteaza ca se contrazice la fiecare 5 minute. Ma bucur totusi ca esti solidar bre, macar tu.

    00
  26. @Zoso: pt tine privat inseamna producator privat?

    00
  27. Exista totusi o logica in ce spune el, asta daca te gandesti la tot procesul executiei bugetare. Bugetarii sunt contribuabili, la fel ca si privatii, la 2 bugete importante, al asigurarilor sociale si al asigurarilor de sanatate, care nu-s totuna cu bugetul de stat. Scaderea acestor contributii, prin diminuarea salariilor, inseamna o scadere a acestor 2 bugete, care oricum sunt in cea mai mare gaura. Contributiile bugetarilor sunt venituri sigure la cele 2 bugete, pentru ca sectorul privat plateste cu dificultate. Si pentru ca masura de scadere a salariilor este corelata cu scaderea pensiilor,(intra mai putin, platesti mai putin) efectul ar trebui intr-adevar sa fie o economie pentru bugetul de stat. Este o chestiune de echilibru.

    00
  28. NOU
    #34

    In Romania avem electorat pe masura politicienilor. Poate ca noi, cei care sustinem masuri de dreapta, suntem sadomasochisti, cruzi si insensibili la trairile altora. Insa alegatorii lui Crin si Johannis sunt in mod clar repetenti de la ora de logica.

    Nu voi insista pe problema declaratiei lui Klaus, ca e o aberatie cat casa de mare si oricine o sustine da dovada de strabism intelectual. Banii bugetarilor vin 100% de la buget, deci e clar ca veniturile statului vor creste in momentul reducerii cu 25% a salariilor (ca doar salariile vin exact din locul in care ajung impozitele). Dar ma amuza chestia cu scaderea consumului. Economia privata a Romaniei e in tandari si din cauza obsesiilor de stanga ale clasei politice romanesti, preocupata mai mult sa imparta pomeni decat sa sustina cota unica, impozite mai putine, debirocratizare, investitii in productie etc… 20 de ani am fost mai interesati sa sustinem bugetarii decat pe privati. Si acum, cand pisica e rupta in doua, apar bugetarii care se plang ca nu vor mai fi lasati sa sustina, prin consumul propriu, pe privati. Pai bai, cine naiba isi face concedii in strainatate, consuma rosii din Turcia, conduce masini straine si isi cumpara numai haine din import? Privatii au voie, ca e vorba de banii lor munciti 12 ore pe zi, 6 zile pe saptamana; insa birocratii sunt platiti de stat sa stea degeaba: ar fi logic sa se simta si sa sustina Romania care plateste impozite la buget. Ah, isi amintesc de asta doar cand le ajunge cutitul la os si asteapta sa-i salveze altii…

    00
  29. Tu nu iti dai seama ca PEGGY avea dreptate? Ea nu lucra, banii ii castiga AL. Deci implicit ii platea AL, pe cand comisionul ii ramanea ei direct. Banii platiti erau si nu erau ai ei, comisionul era sigur doar al ei.

    00
  30. @stefan:Lumineaza-ma tu…..de ce este atat de prost Antonescu?

    00
  31. NOU
    #38

    Hai zoso stiu ca poti!! Inca 2 articole din astea si ajungem la concluzia ca Boc e cel mai bun si Base e zeu.

    Aaaa si da Johannis a spus o imbecilitate.

    00
  32. Intr-o tara de manelisti cine trebuia sa fie prim-ministru?

    00
  33. Ba mai mult PEGGY ramanea atat cu banii din comision cat si cu cosmeticele. :))

    00
  34. O tot dati in bugete si echilibre hai sa punem pe hartie
    Azi sal = 2000 ron
    1 iunie sal = 1500 ron
    Economie 2000-1500 = 500 ron
    Ce incaseaza bugetul de stat
    =============================actual==redus==dif
    Salariul brut====================2000===1500
    Reţineri angajat CAS individual 10.5 %=210====158====52
    Şomaj 0.5 %====================10=====8======2
    Asigurări de sănătate 5.5 %=========110====83=====27
    Deducere personală funcţie de bază==130====190
    Impozit pe salariu================246====170====76
    Salariul net=====================1424===1081
    Reţineri angajator CASS 5.2 %=======104====78=====26
    Şomaj 0.5 %====================10=====8======2
    CAS 20.8 %=====================416====312====104
    FNUASS 0.85 %==================17=====13=====4
    Fond de risc si accidente 0.4 %=======8======6=====2
    Comision cărţi muncă 0.75 %========15=====11=====4
    Fond creanţe salariale 0.25 %=======5=======4=====1

    Adunam diferentele in ideea ca statul le va acoperii din economia facuta = 300 ron
    500 – 300 = 200 ron – economie REALA . adica 10 %
    Si uite asa nici incasarile la celelate fonduri nu sunt afectate si chiar se face econimie.
    Neamtul a exagerat cu berea zilele astea si acum vorbeste halba din el .

    00
  35. bai. neamtu tot neamt

    00
  36. Comenta cineva la articol: „Iohanis crede ca a inventat perpetuum mobile financiar” :))

    00
  37. @Paul

    Nu meriti iluminarea….

    00
  38. NOU
    #45

    @zoso: consum in sensul scaderea vanzarilor – din vanzarea de rosii italia sau de plasme china exista firme private care traiesc, platesc taxe si dau salarii.

    Taierea salariului bugetarilor nu vor face rosiile romanesti sa devina mai atractive. Pentru bugetari va fi chiar invers (si la cat de multi sunt, impactul nu e chiar neglijabil).

    Alternativa la plasmele din china nu prea exista (un exemplu care imi vine in minte e eBoda, dar si acolo piesele vin din import)

    Am citit articolul lui Giurgea si IMHO rateaza la finalizare. Dar e offtopic.

    00
    • @Gheorghita Teodoru: agreed, dar ideea finala, pe care ma vad nevoit sa o explic si eu daca n-ai inteles-o de la giurgea, e ca ar intra mai multi bani in buzunarele romanilor daca produsele pe care le-am consuma ar fi ok.

  39. EstNordEst – comentariu tipic

    „Da ma… ce sa va povestesc… bine ca e capabil basescu sa ne scoata din criza…”

    Nu inteleg , daca unu’ zice o prostie, te iei de alalalt, din ciuda?!

    „Neamtu’ poate c-a zis o prostie… dar totusi, ce-a zis este rezonabil in comparatie cu analfabetul de basescu si trupa lui de trogloditi.”

    Nu e analfabet. Ba chiar manuieste bine retorica.

    Nu sunt torgloditi! Cel mult hoti.

    „Bine ca are tarfa aia de udrea miliarde la buget… si amaratilor cu 10 milioane salariu le iau 20 %.”

    De unde stii sigur ca e tarfa? sau toate femeile sunt tarfe, in afara de mama si sora ?!

    Unu’ cu 10 milioane e amarat? Ca ce chestie atragi mila publica? Poate atat poate el.

    „Si da, impozitul retinut scade daca scade salariul… asta inseamna mai putini bani din impozite la bugetul de stat… corect ?”

    Pai si daca o frantura de rationament e corect, asta inseamna ca tot rationamentul e?

    Mai sunteti multi maaaa?! Ma exasperati. Ce dracu’ de logica aveti in cap? inversa?

    00
  40. Daca sa scazi salariile e rau pentru buget, sa le cresti e bine nu? Pai… sa fie mariri pentru toata lumea atunci.

    00
  41. Bietul Ionescu, greu cu matematica de clasa a doua :D

    00
  42. opinie- Ce simplu zici, iei de aici si pui dincolo. Un minus la BAS si BASS nu se acopera din BS decat prin rectificari bugetare si pana sa vezi cum aia 300 ron diferente se duc inapoi, o sa vezi cum creste CASS si CAS pentru toata lumea, adica si la privati, ca motivatia va fi clara, bugetele asigurarilor au scazut si trebuie crescute. Aia 500 ron economie se duc unde i-or duce capu’ pe astia si asta tare astept sa vad…

    00
  43. nici nu stiu daca sa rad sau sa plang…

    00
  44. cand te gandesti ca multi chiar se bazau pe nenea asta si mai mult ziceau „daca era iohannis premier, nu se ajungea aici”
    da frate! asta asteptam. solutii!!!

    00
  45. Simona – perfect de acord economia se va duce tot in investitii (a se citii catre firmele clienti politici).
    Nu am tinut sa demonstrez cum se intocmeste si cum se rectifica un buget – e clar ca si masurile propuse se vor implementa si vor atrage dupa sine o rectificare bugetara.
    Nu am vrut decat sa arat ca neamtul bate campii.
    In rest fii sigura ca masurile propuse nu vor avea rezultatul pe care ni-l flutura astia pe la nas.

    00
  46. E misto cum un om este judecat dupa o declaratie nefericita.

    Romania e tara in care oamenii te judeca dupa ceea ce spui. Faptele palesc in detrimentul vorbelor. Basescu e cel ce vorbeste atat de frumos.. I-a luat 6 ani ca sa constate ca fiecare partid are clientela politica aferenta, ca pensiile de invaliditate au atins cote alarmante, si ca asa nu se mai poate. Ma-ntreb ce mari descoperiri va mai gasi peste inca 2-3 ani.

    Pe de alta parte, primarul Sibiului e primarul unui oras cu adevarat european. Felul in care arata Sibiul sta marturie ca omul e competent. C-a dat-o de data asta in gard, da, corect, dar ceea ce conteaza mai mult, cel putin pentru mine, FAPTELE, il recomandau ca un bun premier.

    Dar pana una alta, va trebui sa ne multumim cu unul care vorbeste frumos, dar nu face nimic.

    00
  47. opinie- eu am vrut doar sa spun ca daca tai de acolo, intr-un succesiune previzibila de pe acum (ca urmatoarea masura va fi cresterea CAS, CASS), tai pana la urma si din salariul/venitul tau de non-bugetar. Sunt multe locuri de unde se poate taia, dar e mai usor asa pentru ei, ca e o scadere a cheltuielilor in lant, pentru ca or sa puna toti umarul (siliti), degeaba. Cat despre cine bate campii este multa concurenta…

    00
  48. NOU
    #56

    Zetu, de aia rad oamenii pe Blogary ca voi, Klaus vorbeste pe limba voastra.

    00
  49. eu sunt de acord cu zetu. faptele sunt cele care vorbesc. crin a iesit cel mai chiulangiu parlamentar. geoana a iesit cel mai prost. fapte.

  50. Slava domnului ca nu ei au fost presedinti ai Romaniei in ultimii 6 ani, si ca Romania o duce atat de bine acum. Fapte.

    00
  51. propun sa se dubleze sau chiar tripleze numarul bugetarilor sa iesim mai repede din criza.

    00
  52. Slava domnului ca il avem Basescu. Cel care ne spune ca e nasoala clientela politica desi in ultimii 20 de ani a facut parte din ea. Cel care spune ca isi asuma planul”anti-criza”, dar ca guvernul Boc este principalul vinovat in cazul in care nu functioneaza, desi El Prezidente il anunta cu surle si trambite. Cel care considera ca pensionarii invalizi sunt de vina pentru criza si nu achizitiile publice cu miliarde de euro.
    la cat de decis este Domnul Basescu sa ne scoata din criza, zic ca ar mai merge inca un imprumut de 30 de miliarde de la FMI. oricum guvernantii nu stiu pe ce lume traiesc.

    00
  53. A scos o duda. Bun. Dar oricand e de preferat in fata lu Boc. Fara discutii.

    00
  54. NOU
    #63

    genial baiatu’, cum s-a gandit el in gandu’ lui cu mintea lui ca mai bine cresteau salariile ca sa creasca si veniturile la buget…

    00
  55. @zoso: nah. bush e mai degraba corespondentul lu base: dupa ce a facut un rahat in primul mandat… l-a primit si pe al doilea. ca sa il faca prastie.

    00
  56. @.pm & @zoso Pe Bush, ca si pe Base, l-au ales a doua oara pentru ca contracandidatul era prastie.

    00
  57. faking shit, ce de nimereli! e clar acum. urmatorul nostru presedinte o sa fie rrom. :)

    00
  58. @razvan…mda..ai dreptte..nu facusem calculul… scuze
    p de alta parte tin sa cred si il sustin pe Klaus Johannis pentru premier (nu ca sa fie), dar pot zice ca e mult mai bun decat pitiBoc sau oricare premier care va fi ales de „magnificul” pdl

    00
  59. Daca era Johannis premier, poate se combina cu Angela Merkel si ieseam din criza „pe pile”….

    00
  60. Haoles-baoles, dar chiar nimeni nu vede ca asta nu-i clasa politica, nu este chiar nimeni apt din …hastia sa conduca RO. spre un liman. Nici unul macar, de la cel cu barba sura ,pina la cea cu tata-n extensie.Ponkt si de la kapat!

    00
  61. NOU
    #71

    exact ca in Bundy, ai pus punctul pe Y

    00
  62. BA-SE-CU! BA-SE-CU! BA-SE-CU!

    00
  63. Comunisti in perioada interbelica au distrus incet dar sistematic increderea in regimul burghezo-mosieresc, fara sa atinga major coloana de baza,economia, industria si agricultura. De aceia a fost posibila reconstructia ROMANIEI dupa conflagratia mondiala, bineinteles si cu ajutorul FRATELUI mare de la RASARIT…. In contrast, dupa 89,a fost distrus sistematic si aproape in intregime intreaga economie proasta/buna, cum a fost. SI acum vine ,ajutorul de la frateii , APUS .(pina nu-i prea tarziu, PUNCT si de la CAP at!

    00
  64. Si uite ca s-a ajuns la scaderea de 25% a salariilor si chiar disponibilizarea unor mii de oameni. Ce s-a intamplat? Lumea nu-si mai achita ratele la banci, scade consumul, Romania nu are nici un plan de redresare economica. Impozitele o fi ele platite, dar asta nu inseamna redresare economica. Scade consumul, se inchid si alte firme, tot mai multi romani in somaj. Si uite asa – „ia de la Basescu!”

    00
  65. Hai sa vedem daca Johannis nu are cumva dreptate.
    Zice ca scad veniturile la bugetul de stat. Afirmatie adevarata. Sigur, per total, dupa scaderea salariilor, bugetul de stat e totusi mai mare. Ar trebui ca Johannis sa fie atat de prost incat nu ar fi putut ajunge primar nici macar in Bucuresti daca nu si-ar da seama de asta.
    DAR pe Johannis nu il fute grija de bugetul de stat. Nici n-are de ce, nu are el treaba cum se face si se desface bugetul de stat.
    Insa din impozitul pe venit se alimenteaza partial si bugetele locale. Care or sa fie mai mici, la net, pentru ca pe langa bugetarii din primarie, aici alimenteaza cu impozite si ceilalti bugetari din oras, care sunt multa mai multi decat bugetarii din primarie.
    Si pe Johannis il fute grija de bugetul local, pentru ca isi vede diminuate veniturile la oras. Credeti ca statul o sa acopere diferentele la bugetele locale? Sa nu fim atat de naivi.
    Si sa nu ne mai dam nici atat de destepti.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.