dumnezeul ţepelor imobiliare

Prima Casă, Prima Ţeapă.

Cu tot respectul, toleranţa şi înţelegerea din lume, cum pana mea să iei 57.000€ credit când tu ai salariu 150€ pe lună? Cum pana mea să dai 57.000€ uneia care are 150€ salariu? Cât era rata? 50 ţechini şi două raţe pe lună? Ofiţerul care a acordat creditul mai lucrează la BCR? Cum arată? Are familie? Cât a luat comision la creditul ăsta şi ce a făcut cu el? E întreg la cap? Şefii lui ce măsuri au luat în cazul asta? Statul face ceva?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. Cum sa dai 57.000 la 150 de euro?
    din cate mi-au spus mie la bcr trebuie sa ai net undeva pe la minim 700 de euro ca sa iei 57.000

    00
  2. Slabut. Intrebi „aproasta” ce a facut si ce merita sa pateasca angajatul BCR. Dar ce era in mintea „boului” ce si-a luat credit nu intrebi? Esti aparatorul oamenilor cu 2 neuroni care nu citesc nimic? Esti adeptul „e amarat maica, de unde sa stie el?”

    00
  3. e chiar prima intrebare.

  4. Si mai e si cu iz penal din moment ce-au evaluat o casa intr-un sat uitat de lume la 60 mii euro… Si evaluatorul ar trebui tras la raspundere.

    00
  5. Viral de la BCR ????

    00
  6. fondul prima teapa da rezultate. ce, vrei sa nu mai mearga economia? /sarcasm

    00
  7. pai rata pe 30 de ani la 57000 e intre 1100-1200 ron, si ea avea salariu650 lei, nice!

    00
  8. Daca citim articolul din Adevarul, incepe sa se contureze impresia ca toata afacerea a fost gandita de la inceput ca o teapa, iar femeia aia e doar scoasa la inaintare de catre tepuitori.

    00
  9. O fi luat cu ajutorul unei „a doua ipoteci” si cu giranti platitori. Aiurea! E frauda pe fata!

    00
  10. Stiu ca m-am invartit si eu putin pe langa prima casa cand a aparut, pana sa mi se para ciudat si sa renunt. Dar stiu ca as fi putut sa iau credit, in conditiile in care eram angajat part time – Singura conditie era sa imi fie specificat salariul in contract.

    00
  11. La cat am fost phutut de banca pentru un credit imobiliar de ~35% din valoarea de evaluare a apartamentului cu o rata lunara de ~20% din venitul familiei tind sa cred ca a fost vorba de o tzeapa bazata pe multe acte false si ca o persoana apropiata de „dezvoltator” sta acum si numara banii undeva la caldurica.

    00
  12. Ultima intrebare: „Statul face ceva?” nu isi are rostul, in conditiile in care BCR nu mai este banca de stat. Deci si la privat se poate …

    00
  13. Sunt Liviu de la BCR… :)

    00
  14. @Marian: pai esti bine ma. daca ai reusit sa ti iei apartament/casa in 2 ani cu banii jos, fara sa mai platesti la jegosii de mafioti din sistemul nostru bancar e clar o victorie ;) Felicitari :)

    00
  15. Prima casa este pe langa altele unul din ultimile moduri de a privatiza profiturile si de a nationaliza pierderile.
    Tanti salatoreasa si-a vandut locul din camp lu nenea dezvoltatorul care urmea sa-i dea banii dupa ce vinde casele. Nenea dezvoltatoru nu a putut sa vanda casele ca e venit criza :( , asa ca a combinato pe tanti spalatoreasa sa cumpere o casa prin prima casa. Nenea dezvoltatoru impreuna cu nene evaluatoru si impreuna cu tanti spalatoreasa si-au luat fiecare partea cuventita respectiv, pentru loc, pentru idee si constructie, pentru „evaluare”. Tanti spalatoreasa normal ca nu a platit nici o rata ca ea oricum nu sta la 100km de locul unde lucra la spalatoria, probabil, a unui prieten al lu nenea dezvoltatoru. Toti sunt fericiti. Noi platim.

    00
  16. Intrebarea corecta e „cine o sa se bata cu caramida in piept la urmatoarea campanie electorala ca a dat case la oameni?” Puletii care au aprobat acum programul prima casa, ca doar statul garanteaza, ca are de unde (in special la vreme de criza).

    00
  17. Eu am luat 39000 de euro cu 900 de lei salar, am plecat in strainatate si am dat teapa la banca:)

    00
  18. Afla cine a vandut si afla cine o sa cumpere la licitatie casa cu 30.000 si o sa incepi sa ai raspunsuri la intrebari.

    00
  19. Chestia asta e clar penala. Prima Casa impune conditii bancilor atunci cand dau un credit, legate de avansul pe care trebuie sa-l dea clientul, de gradul de indatorare etc.
    In mod normal, ar trebui sa intre pe fir un procuror, care sa scoata frumos un mandat cu care sa verifice documentatia de acordare a creditului. Si dupa verificare sa stabileasca cine la ce articol din Codul Penal se incadreaza.

    00
  20. default, eu nu cred ca a fost numai intre dezvoltator, spalatoreasa si evaluator. Banca a avut o mare parte de vina, si ar trebui sa o ia pe carca, iar statul sa refuze sa vireze garantia, iar functionarul care a aprobat creditul sa fie tras la raspundere. Sa explic si de ce.
    Si eu am luat credit prin prima casa cand a aparaut, dar m-a luat banca la puricat, dar si pe firma la care lucrez, au verificat la registrul comertului firma, au cerut obligatoriu copie dupa carte de munca, au sunat la firma, au verificat conturile firmei, au verificat conturile mele sa vada ca chiar intra banii, au verificat fisa fiscala de pe anul precedent, si chiar stiu cazuri la BCR care nu au primit creditul deoarece au avur mariri de salariu mai mari de 25%. Deci pe bune banca chiar verifica, si acolo nu s-a verificat, deci functionarii trebuie trasi la raspundere.
    Acum sa vedem de ce e banca vinovata. Normele BNR impun o valoare maxima a indatorarii de maxim 35%. Spalatoreasa avea 650 de lei salariu, iar rata de 1200 de lei (atat era minim la 57.000). Deci rezulta o valoare a indatorarii de aproape 200%. In aceasta situatie BCR-ul se afla in culpa, iar statul ar trebui sa refuze sa vireze garantia deoarece in acest caz banca nu si-a indeplinit obligatiile stiplate in conventia de garantare, plus ca ar trebui sa primeasca si niste amenzi zdravene si sa fie eliminata din programul prima casa 2.
    Oricum cazul are iz penal (inselaciune, fals in acte etc.)

    00
  21. Acum 5 ani am vrut sa iau credit pentru apartament. Am fost la 3-4 banci, toate au avut de comentat ca sunt angajat la propria firma si ca vreau sa sa tina cont si de dividende (am platit impozite pe dividende vreo 2 ani- 100 mil )
    „la noi in banca exista o lege nescrisa.. nu acordam credite la persoane angajate la propria firma”

    „daca aveati sotia bugetara era mult mai simplu.. se considera ca are un job stabil” .
    adica eu platesc impozite la bugetari si ei au job stabil… eu nu.

    prin urmare am muncit 2 ani ca un sclav si am luat apartamentul cu cash. nu regret deloc si sincer ma bucur nespus de mult sa vad disperarea cacatilor din sistemul bancar romanesc.

    00
    • @Marian: o sa iti placa urmatorul articol la care lucrez. e dedicat fraierilor care muncesc sa aiba firmele lor, ca prostii, in loc sa se angajeze si sa ii doara in fund.

      altfel, nu esti primul si nici ultimul care n-a putut lua un credit.

  22. Un amic cu salar de 3.000 lei nu a reusit sa ia un credit de ~40K prin programul Prima Casa pentru ca firma unde lucreaza a avut pierderi cu un an in urma. Programul asta nu e pentru oricine :D

    00
  23. @zoso: Offf, m-ai prins…….nu se mai poate face nici macar un denunt onest in tara asta:)

    00
  24. ala de la bcr de foame nu a mai gandit, probabil. Nu mai aprobase nici un credit de ceva timp si cum sefii ii suflau in ceafa si ii aratau target-urile s-o fi emotionat si a pus stampila :))…

    @zizicu. Nu trebuie neaparat procuror.. se ia dosarul din dulap si se vede ce acte sunt acolo etc.. Daca sunt falsuri atunci e nevoie de procuror…

    Si eu vroiam sa fac un credit pt casa dar dupa multe calcule am ajuns la concluzia ca nu merita sa fi sclav pe plantatie pentru un apartament cu 2 camere in cazul cel mai fericit. (Si vroiam sa il fac pe 15 ani…dar tot nu merita). Nu o sa mai ai libertate deloc, o sa stai cu stres atunci cand se uita sefu’ ciudat/urat la tine, ca ai rate de platit, ca ce faci tu pe urma etc. (nu-i sufar p-astia care dupa ce se baga in datorii d’ampulea se plang ca niste fetite) . Atunci cand au semnat erau bucurosi ca o sa ia casa sau masina fara sa se gandeasca vreun pic la consecinte si urmari…

    00
  25. Miorlauuuuuu:*

    00
  26. si cu asta, Alina a pus punctul pe i .. =))

    00
  27. @Alexandru: Nu cred ca numai bancile aveau target de vanzari pe prima casa, ci si onor guvernul, care trebuia sa-si trambiteze programele tembele intr-o perioada electorala (cum a fost anul 2009). Asa ca in ceafa bcr-istului statea (pe langa sefii lui directi) si ditamai guvernul, care-i susura: da-i! da-i! da-i!
    Nu mai tineti minte ce tam-tam s-a facut cand s-a dat primul credit? Oare ce-or mai face tinerii care s-au bucurat de el?

    00
  28. E pe sistemul „coplatitor”. Adica mai aduci maxim 3, minim cat ai nevoie – 1 sau 2 oameni care vin si isi pun saalriul la bataie fara obligatii sa iti iei tu creditul. Si ei trebuie sa insumeze cu al tau vreo 30 de milioane ca sa iei tu credit de 57000 euro.
    Zic fara obligatii pt ca tu, beneficiarul creditului te angajezi „sa strangi de la coplatitoti, lunar, rata si sa o duci la banca”.
    Acuma, daca astia-s „fictivi” si au venit sa te ajute doar sa iti iei creditul e problema ta la data scadentei. Teoretic, tu iei 300 de euro de la 3 salarii, sau 2 daca nu iti ajunge al tau. Si de aia SE POATE sa iei 57000 de euro credit daca tu esti incadrat cu 6.5 mil.
    Pt ca ai coplatitori… Si astia nu raspund legal daca tu nu platesti. Ci doar tu:D

    „E Romaniiiaaaa, e tara meaaaaa… „

    00
  29. Laura, raspund si aia stai linistita. Ia sa vezi ca e plin netul de povesti cu diversi indivizi care s-au angajat sa fie coplatitori pt. varu/cumnatu/pretenu. Si beneficiarul si-a bagat picioarele, a plecat din tara, si acum coplatitorul trebuie sa plateasca banii. Nu e banca proasta sa piarda.

    00
  30. Ictin, coplatitori. Nu coproprietari si nu giranti. La Prima Casa e cu „coplatitori”. Si e cam cum am zis mai sus. Beneficiarul creditului se angajeaza sa plateasca. Aia nu semneaza nimic oficial. Absolut nimic care sa-i oblige la ceva. Deci nu prea pot fi trasi la raspundere.
    Sincer nu stiu de ce cazuri ai auzit tu, sau ce e pe net, dar e interesant ce spui. O sa investighez!

    00
  31. ofiterul repectiv merita si o prima!
    turcul (statul) plateste!

    00
  32. Te intrebi cum de a fost acordat creditul ? Iti spun eu: lacomia bancilor nu cunoaste limite .. si stii ce? Banca isi va primi bine mersi cei 57000 de euro de la stat, statul va vinde casa cu 30.000 de euro si iese in paguba cu 27.000 de euro… da` nu-i bai ca e doar o alta teapa pusa la cale de ilustra guvernare.

    00
  33. Nu era o lege care interzice publicarea in media a imaginilor copiilor minori?

    00
  34. sal si eu am 1100 salar brut si sotia mea are 800 si nu nstiu ce conditii se pot impume daca vrem sa ne luam un ap cu 2 camere la 20 mii eur in provinciesi nici nu stim daca ne da de ex la BCR nici nau vrut sa stea de vb cu noi cu toate ca lucrez in aceasi firma de 7 ani consecutiv si etc prime si fidelizari daca stie cineva ceva conditii mai bune de creditare si la ce banca rog anuntatima

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.