Cât de greu e să fii om…

Să presupunem că aţi avea de-a face la un moment dat cu o persoană într-o poziţie înaltă. Nimic deosebit, doar un pic de exerciţiu jurnalistic inocent. Să presupunem că răspunsul ar fi mai mult decât arogant, şi totuşi gratuit. Peste câteva luni, persoana respectivă are o altă poziţie, de data asta coborând câteva trepte de pe piedesal. Şi, culmea, ar avea nevoie de un pic de ajutor. I-aţi răspunde la mailuri?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. Da … i-as trimite si patru fire de flori galbene (ca la decedat)

    00
  2. Un jurnalist nu pierde niciodata o ocazie de un viitor articol bun. Un om disperat are intotdeauna gura sloboda. Si la urma urmei oricine merita a doua sansa. Trebuie doar sa stii cui sa i-o acorzi, cand si de ce :)

    00
  3. Da, i-as raspunde, amintindu-i subtil de episodul anterior. As astepta raspunsul ca sa vad daca are totusi o urma bun simt si macar se preface ca regreta, si daca da, probabil ca i-as oferi ajutorul. Ca-s mai om decat el.

    Daca insa nu da nici un semn de bun simt, drum bun si cale batuta.

    00
  4. Da:
    I’m out of office untill 31th of February. I shall reply as soon as possible.
    Regards,

    00
  5. Insa fara gluma, i-as raspunde. Bineinteles, gratuit. Doar ca „ajutorul” ar fi ceva mai scump.
    Pe de alta parte, sa iti ceara ajutorul de undeva de mai jos decat inainte, cred ca e deja o pedeapsa suficienta.

    00
  6. depinde de circumstanțele precise și de toanele mele de moment. probabil că nu, fiind orgolios din fire.

    00
  7. @zoso – daca se preface ca nu se prinde inseamna ca e un nesimtit total si nu mi-as mai pierde timpul cu el. Cel mai tare ma enerveaza oamenii care dau cu buretele si se prefac ca nu s-a intamplat nimic, sperand ca o sa-ti fie si tie jena de jena lor si n-o sa le amintesti.

    00
  8. Da, cu siguranţă.
    Şi i-aş spune că sunt ocupată: mă uit la un film, iar după aceea trebuie să cercetez efectul purecilor de grădină asupra încălzirii globale, deci să mă scuze că nu am timp liber pentru domnia sa.

    00
  9. Viata te urca si te coboara, apoi te urca iar. Poate peste cateva luni o sa fiu eu mai jos cu cateva trepte . Da, i-as raspunde la mailuri dar cu o anumita rezerva.

    00
  10. Judecand dupa mentalitatea noastra de romani , cred ca nu s-ar mai deranja nimeni! Personal as vrea ca fosta mea sefa sa cada cateva trepte de pe piedestal !

    00
  11. depinde de om… cu toate ca pentru mine, astia cu fite de „superiori” nu prea sunt oameni. sunt gunoaie slabe care se ascund sub umbrela: si tu ai face la fel in pozitia mea. poate suna arogant, dar eu ma cred perfect :). eu n-as fi corupt daca as fi presedinte!

    serios, nu glumesc :D

    00
  12. …desigur…nu numai ca i-as raspunde…dar i-as acorda toata atentia si i-as promite tot sprijinul de care are nevoie…iar la momentul potrivit, una dupa ceafa…”abonatul solicitat nu poate fi apelat”…evident, dupa aia politicos e sa-l suni si sa-l intrebi cum a mers, daca (mai) are nevoie de ceva…
    …am facut-o, a mers si culmea, tipu’ chiar nu mi-a purtat pica (nici eu n-am fost prea magar), semn ca unii chiar au nevoie sa li se aminteasca ca lumea nu incepe si nu se sfarseste cu ei…

    00
  13. Noroc c-am citit comentariile. Ce a sris ddgddg este si parerea mea…
    moxx, bine zice fracezul!

    00
  14. Da , necondiţionat. În felul acesta îl doare mai tare dacă e simţit , dacă e nesimţit oricum nu am pierdut nimic. Cât despre :„răspunsul ar fi mai mult decât arogant, şi totuşi gratuit” orice reproş m-ar consuma nervos pe mine nu pe el.(m-aş simţii un minimontecristo patetic)

    00
  15. unii se simt prost cand nu le raspunzi cu aceiasi moneda. altii te iau de fraier. depinde de om.

    00
  16. daca este pe bani, normal ca da :)

    00
  17. Da, i-as raspunde. Am nevoie de el si asta e ocazia sa obtin ce vreau. Cu multa diplomatie imi expun din nou cererile, daca as putea sa restabilesc ierarhia ar fi foarte bine.

    00
  18. la plus noble vengeance c’est de pardonner

    00
  19. Da, i-as raspunde. Doar ca in final, daca acea persoana nu zice nimic, nu isi cere scuze de ce a fost inainte, i-as zice-o de la obraz „as fi putut sa nu va ajut, dupa modul in care v-ati comportat atunci, dar nu toti suntem la fel!”

    00
  20. Daca ai nevoie sau ai putea avea nevoie de el, da. Altfel, nu.

    00
  21. l-as face de cacat fara doar si poate

    00
  22. Iertarea, fiule, iertarea este link-ul care te duce in cer.
    :D

    Ajuta-l si ajuta-i pe toti, cand poti.

    00
  23. I-as raspunde. La fel de arogant, si totusi gratuit. Va simti pe pielea lui ce mi-a facut in episodul trecut si, probabil, se va lecui de astfel de comportament

    00
  24. NOU
    #25

    Cred ca e i-as trimite fabula cu greierele si furnica, si atat. Daca ii ajuti, nu se vor invata minte, ca actiunile lor au consecinte si ca trebuie sa isi asume responsabilitatea alegerilor facute.

    00
  25. Unde ajungem daca am „juca” contra?
    Raspuns: Da.
    O lectie la capitolul „intre noi este o diferenta mare”.

    00
  26. Evident.NU te poti cobori la nivelul persoanei….cu toate ca aceasta are mult tupeu.
    „cel ce se inalta pe sine se va smeri…cel ce smereste pe sine se va inalta”.

    00
  27. Jurnalistic vorbind, daca informatiile ar fi importante, i-as raspunde la mailuri. Persoanele decazute din functie au tendinta sa „dea din casa”, lucru extrem de benefic unui ziarist. (Metoda testata!) Pe de alta parte, daca ar fi vorba de un amic, probabil ca nu i-as mai raspunde. Nu tolerez rautatile gratuite.

    00
  28. da, probabil i`as raspunde. daca ala e tampit, nu inseamna ca si eu trebuie sa fiu la fel.

    00
  29. Pentru că sînt un iubitor de „Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte” este imperios necesar să-i răspund la apel. Dar pornirile necontrolate trebuiesc ţinute în frîu, nu ştii ce oportunităţi se ascund în spatele lui. În plus, de cîte ori îi vei aduce aminte de espisodul anterior (discret şi cu tact, binenţeles), se va simţi dator faţă de tine. Sîntem un popor cu sînge „fierbător” şi cred că puţintică răbdare nu ne-ar strica. Mai dulce este o replică bazată pe argumente şi gîndită îndelung decît una fulgerătoare şi fără o bază solidă. Decît o palmă peste obrazul gros mai bine un şut în cur să-şi scoată chiloţii cu patentul!

    00
  30. Cred ca ai facut deja aluzia subtila cu acest post. Poate mai mult decat subtila, ca doar stie cine esti, stie ce faci si daca are nevoie de ajutor si crede ca il poti da cu siguranta citeste blogul asta cand si cand.

    00
  31. Normal ca i-as raspunde, „ba p’a matii!” … oameni suntem…

    00
  32. Merg pe premisa „ma ajuti = te ajut”. In rest nu prea intereseaza.

    Ba nu, o sa il ajut cu un sfat ” ai grija data viitoare cand mai urci pe scari sa nu te impiedici”. Daca il voi ajuta nu se va invata minte plus ca nu prea ma va interesa ce fel de probleme are atata timp cat nici pe el nu la interesat.

    Da stiu, orgoliul e de vina (…)

    00
  33. dacă i-aş răspunde, probabil n-aş face-o din considerente utilitariste :P fiindcă sunt un gigi becali altruist =))fiindcă sunt cam prost :( şi iert repede.

    00
  34. Eu i-as raspunde si mi-as incepe replica cu:
    „Asa cum si tu m-ai ajutat cand ai putut….”

    00
  35. deci pe principul „nici o fapta buna nu va ramane nepedepsita” (un principiu ras-verificat de vreo 100 ori pana acum), as raspunde si eventual as incerca sa ajut.

    00
  36. Sunt uimit cat de inradacinat in mentalul colectiv este raul.

    Si cum ramane cu „si ne iarta noua greselile noastre precum si noi iertam gresitilor nostri?”

    Sa o luam altfel:

    Perspectiva „matematica”:
    Daca Zoso iarta si nu aduce aminte nimic, sunt sanse ca omul respectiv sa se schimbe in bine. Deci doi oameni mai buni. Daca respectivul nu se schimba, doar Zoso va fi mai bun. Oricum, nu este in indatoririle noastre sa ii schimbam pe ceilalti in bine. Daca asta se intampla prin actiunile noastre, cu atat mai bine, dar nu ne-a uns nimeni GURU.

    Perspectiva psihologica:
    daca ierti esti mai linistit, te simti mai bine, esti mai sanatos, catarsisurile se produc mai usor, esti mai relaxat. Ai mai putini dusmani, iti cresc sansele de a reusi. Nimeni nu te va dusmani pentru ca l-ai iertat, cel mult poate sa nu bage de seama.

    Perspectiva crestina:
    Iertarea este un medicament, atat pentru tine cat si pentru ceilalti. Extrem de rar se va schimba cineva in bine daca ii spargi fata cand greseste. Cel mult vei obtine o schimbare la nivel strict comportamental, dar in stafunduri raul va creste.

    00
  37. @zoso- Pai, ce sa zic? Daca intr-adevar nu merita deranjul, dupa cum spui, nu m-as mai obosi. Depinde si de modul in care iti cere ajutorul. In cazul in care continua sa fie arogant, e clar ca nu mai putem purta nicio discutie.

    00
  38. am sa-l ajut,pentru ca toti trecem prin momente grele…

    00
  39. RTFM : Ze Bible ! Intoarce-i si celalalt obraz :)

    00
  40. În mod normal depinde de moment şi de circumstanţe.
    Înainte de a decide dacă răspund la mail-uri aflu mai întîi în ce măsură am ajutat la coborîrea acelor cîteva trepte. :D Dacă cumva am fost factorul decisiv pentru aşa ceva cu siguranţă i-aş răspunde la ele… dar n-aş putea spune de acum în ce sens l-aş ajuta. Depinde.

    00
  41. Nu…
    Am deja un fost prieten care a devenit intre timp sef… S-a schimbat radical… in rau… desi inainte sa se intample asta ne promitea la toti ca n-o sa fie asa… Eu am zis ca se schimba in min 6 luni… Mi-a luat-o inainte… S-a intamplat dupa numai 2 luni…

    00
  42. da Vali, ii raspunzi.

    desi, some people deserve to die…

    00
  43. @geretus – ce-ai fi facut tu daca ai fi fost promovat sef in locul ‘fostului tau prieten’, iar treaba n-ar fi mers asa de bine asa cum si-ar fi dorit -noii- tai sefi? :-)

    Esti absolut sigur ca nu te-ai culcat pe-o ureche bucurandu-te ca ‘cineva acolo sus te iubeste’ si-ai lasat-o mai usor cu munca? :-)

    Intreb, nu dau cu parul!

    00
  44. wtf is wrong with you all? :))

    explica-i ca il ajuti dar ca pui pe blog episodul ala :)
    o sa se sesizeze sigur :) dupa care colaborarea va fi fructuoasa

    00
  45. Da, i-as raspunde. Arogant, dar pe buna dreptate in cazul meu. Si i-as pune niste conditii umilitoare, inacceptabile eventual.

    00
  46. Da, as ajuta-o, dar contra-cost…

    00
  47. Sincer nu cred ca as raspunde

    00
  48. Da, si as profita de ocazie sa ii dau o lectie de viata. L-as ajuta exemplar, asa cum ar fi trebui sa ma ajute si el pe mine. Si eventual i-as si mentiona diferenta intre mine si el daca nu o recunoaste singur. La un moment dat se va gandi la asta si va incerca si el intr-un fel sau altul sa fie mai bun.

    Fiecare dintre noi avem o farama de bunatate in noi oricat de rai si de meschini am fi. Si aceasta farama de bunatate trebuie scoasa la suprafata.

    Oamenii invata de obicei mai bine din exemple bune decat din razbunare.

    00
  49. @miticosul

    Nu mi-am dorit sa intru in detalii… da o sa-ti raspund…
    Ceea ce vroiam sa zic de fapt e ca 99% dintre oameni, atunci cand ajung intr-o anumite pozitie isi schimba comportamentul radical…
    „Fostul prieten” imi e acu sef… Nu…nu ma deranjeaza asta, conform noii organizari, mi-e sef doar putin, si suntem tangentiali in putine chestii… Nu ma deranjeaza nici ca, conform noii organizari trebui sa-i raportez una alta…
    Ma deranjeaza doar ca, tot ceea ce discutam noi inainte sa fie sef, vis-a-vis de ce are trebui sa fac un sef si nu face (ma refer la principii gen: Nu poti cere oamenilor sa faca ceva ce nu faci tu insuti – de ex. Tu nu prea respecti orele de program, si te uschesti cand vrei fara sa spui unde esti, dar pretinzi acest lucru de la ceilalti) acum reprezinta praf in ochi…
    Pe undeva ma bucur ca s-a intamplat asa… pentru ca acum stiu ce fel de om este…
    Orice pozitie de management ( apropo, am fost amandoi avansati in acelasi timp, fiecare pe pozitii diferite si cu responsabilitati in zone diferite) aduce un nou stress, mai multe responsabilitati in fata unui board etc… insa aduce la fel de multe responsabilitati si fata de oamenii pe care ar trebui sa-i conduci. Daca iti iei in serios aceste responsabilitati, iti capeti autoritate in fata lor…Daca tu subit te-ai trezit ca ai 4 coaie (dintr-o conjuctura, nu neaparat pe merit… dar nu conteaza prea mult – toti ajungem prin conjucturi in diferite pozitii/situatii) si ajungi sa crezi in 2 luni ca esti cel mai destept (uitand conjuctura care te-a adus aici) atunci usor, usor nu prea mai ai autoritate… Asta se intampla acum…

    00
  50. bineinteles.
    daca vrei sa impui aroganta in fata lui mai degraba il ajuti.Pune-l in pozitia de sclav,caci e mai falnic sentimentul decat sa il ignori pur si simplu.

    00
  51. >Dar vai, nu detine informatii importante, e mai jos decat mine..

    Are porsche panamera – merita citit (desi e arogant), nu are panamera – ignore baa.

    Ma intreb de cate ori ai stat de vorba cu „oameni importanti” (fara ca sa-ti dai seama) si in discutie tu sa fii cel arogant fata de ei (ca tot e criteriul tau principal dupa care imparti lumea in bine si rau). Care o fi varianta gratuita ieftina si buna si cu multi cititori nu pot sa zic.

    Probabil stii si tu ca intelepciunea nu se cumpara nici in leasing si nici la kilogram. :D

    00
  52. Da, i-as raspunde la mail si poate l-as si ajuta, desi nu cu prea multa tragere de inima, dar i-as si spune asta…

    00
  53. Da as raspunde si fara sa ii scot ochii pt ce a fost.

    00
  54. da, i-as raspunde, l-as si ajuta, da-l in ma-sa…

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.