Cum să ai succes cu blogul în 3 paşi simpli

bIMG_3303

Cred că e a doua oară când sunt întrebat despre “blog de succes” în ultimele zile. Cum ai făcut tu, cum pot face şi eu? Ce le-am spus lor vă spun şi vouă acum:

Nu contează foarte tare că am fost printre primii. De fapt, n-am fost nici măcar printre primii 100. Dar nu sunt atât de ipocrit încât să nu admit faptul că fiind printre primii 1000 a ajutat mult la asta. A contat mai mult atunci, ca şi acum, altceva.

Am făcut lucruri pe care alţii nu le făceau. Unii nu le fac nici acum.

Am fost constant. Dacă vă uitaţi în paginile de la începutul blogului, încă de pe atunci băgăm câte 1-2 şopârle pe zi. Text. Asta a contat, pentru că am creat o obişnuinţă de a intra aici şi de a mai citi câte ceva. Dacă vă uitaţi, data articolului e pusă lângă titlu (la toate temele a fost aşa). Nu e o întâmplare. Credeţi că deprinderea de a cumpăra ziare dimineaţa a apărut aşa, brusc?

Am oferit o părere. Atunci când au apărut, blogurile aveau un mare avantaj faţă de siteuri pentru că ofereau păreri. Siteurile erau prea statice, prea încete, prea neprietenoase. Asta s-a schimbat. Oamenii care citesc bloguri o fac pentru păreri şi informaţii. Nu ştiu dacă asta e ordinea, dar cu siguranţă sunt două componente importante. Am tratat aici subiectul “părerea” în blogosferă şi nu multe s-au schimbat de atunci. Bloggerii încă nu vor să înţeleagă că e bine să ai o părere despre ceva şi să ţi-o poţi susţine şi argumenta. “Ăla e prost” nu e o părere dacă nu e însoţită de cel puţin un argument. “Dragoş e bou”, aceasta este o părere, şi este argumentată.

parere_relevanta

De ce a fost mai uşor pentru mine? Pentru că am făcut jurnalism. Şi pentru că mă pricep un pic la computere. Html, css, photoshop şi alte chestii pe care le studiam prin 2001. Asta m-a calificat în părerist. Atunci când scrii ca evz.ro e de rahat şi dai 3 motive pertinente, şi echipa de acolo vine şi te înjură pe blog că eşti prost fără e explica alea 3 motive, înseamnă că ai o părere care contează.

Nu, succesul nu se face prin liste. Cine se apucă acum să traducă liste din afară e dobitoc. Sau bou. Nu, succesul nu se face prin tradus articole vechi de pe blogurile din afară. Vă vine să credeţi că încă mai sunt tâmpiţei care vor să ne înveţe cum să obţinem linkuri de calitate sau cum să scrii eficient pe blog?

foto: matei garici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. Cat de relevanta sa fie pararea unui personaj care scrie: „dinpotriva”. In rest, GG!

    00
  2. gandeste-te ca si tu ai facut typo… si te iei de zoso? poate omu a gresit un cuvant… nu esti mama soacra :)

    00
  3. Vezi ce bine ai facut ca facut jurnalism si nu inginerie ca multi altii.
    Cu stima.

    00
  4. Pentru orice performanta e nevoie de munca si constanta. Cam asta este si secretul despre care vorbesti aici (pe langa acces la informatii de multe ori de prima-mana si talentul de a le prezenta). Faptul ca nu lasi o zi sa treaca fara sa postezi ceva, ca depui zilnic munca pentru a crea continut, nu se lasa fara „urmari”. La un nivel mult mai mic am observat exact ceva de genul asta: daca m-am chinuit totusi sa am o anumita constanta, a crescut si ‘relevanta’. In secunda in care lasi garda jos si tii oamenii zile intregi fara ceva nou, se schimba deja situatia.

    Pentru un blogger „fara pretentii”, aceasta nu este o problema. Cand insa doresti sa cresti proiectul si sa il iei in serios, munca de fiecare zi devine imperativa.

  5. cand eram mic mi-a placut jurnalismul da’ tot inginer am ajuns ca era greu sa scrii la Scanteia Tineretului fara sa-ti ramana macar un fir de par cret in coltul gurii
    @zoso daca nu „erai revolutia” … erai inginer adica ? :D

    00
  6. Zoso, oricum electronica are o foarte mare legatura cu „Şi pentru că mă pricep un pic la computere. Html, css, photoshop şi alte chestii pe care le studiam prin 2001.”
    Deci? daca te privesti inapoi te-a ajutat foarte mult in calificarea de „parerist”.
    Cu stima.

    00
  7. sfaturi logice și pertinente. nu am mare experiență în domeniu, m-am apucat mai serios de scris pe blog din septembrie anul trecut; cred că cele mai importante aspecte sunt: constanța și opiniile, în ordinea aceasta. pentru știri există destule agenții și site-uri specializate, oamenii vor să vadă o părere filtrată de cel care scrie, o interpretare a unor realități cunoscute de către mulți (dacă își dă cineva cu părerea despre electrodinamica cuantică, mă îndoiesc că vor 5-6 interesați de asta)

    00
  8. @Teo: Nu m-am luat de Zoso, citeste textul din imaginea aia. Ma indoiesc ca a scris „dinpotriva” din greseala, cum am facut eu. Este necesar doar un search pe google cu acelasi cuvant si vei constata ca exista multe persoane care fac greseala asta. Uite daca vrei alta mai faina: „dar toate blogurile care le-am vizitat”. ‘nuff said, rite ?

    00
  9. Pai tranzistorul, daca ai fost la un club de electronica (nu si necesar) este baza. Inca se foloseste si nu s-a schimbat cu nimic. Ca sa poti programa html iti trebuie un clc. Procesorul ala are citeva milioane in el, numai ca dimensiunea a ajuns la nivel de microni.
    Cu stima.

    00
  10. Dar ai succes. Asta e bine. Tot inainte.
    Cu stima.

    00
  11. Foarte tare!!! :)) El nu scrie despre Zoso, cum fac toti ceilalti, dar astfel scrie despre el. :))

    00
  12. iar pe la anumite facultati [fjsc], la o materie numita multimedia, profa vine la curs si iti vorbeste 2 ore intregi despre formatul bitmap. si e conferentiar doctor..

    00
  13. @ktx uhhh, in cazul asta scuza-ma ca m-am luat de tine dar pur si simplu toata lumea se ia de zoso… trebuie sa mai fie cineva care il si apara:)

    00
  14. staycu, probabil nu se vor imbogatiiiiii. virgula dupa punct e de baza

    00
  15. Apropo de „parerea relevanta ” , nu stiu daca e ironic titlul pozei sau nu , dar nu conteaza asta . Nu stiu cine e Perfu , Budha , etc . Mai mult ca sigur ca am intrat o data si pe la ei , dar nu mi-au creat o impresie atat de buna incat sa ma intorc . Nu stiu de ce imi pare ca alti bloggeri ca cel care isi spune parerea in screenshot-ul de mai sus , incearca sa ii scoata din Underground-ul blogosferei pe astia enumerati de el . Si sunt multi ca el . . De ce Zoso ? E la moda geek-ul asta de 50 kg . Are pareri ciudate , dar argumentate . E imprevizibil . E Zoso . Ala de il uram cu totii pentru traficul care il genereaza . Sa nu uitam : e boul carutei in care suntem toti care avem si un link atasat la comentariile care le lasam aici .

    00
  16. Schimbă titlul, scrie „Cum să ai succes cu blogul în 0.3 paşi + muncă”.

    00
  17. De aproape doua luni am inceput un proiect la care visez de foarte mult timp. Proiectul consta intr-un blog care promoveaza, prezinta bloguri si site-uri romanesti si nu in ultimul rand romani talentati din domeniul artei in general. Initial au fost persoane destul de interesate de ce fac eu ..dar.. nimeni nu a incercat sa imi sustina cauza sau altceva de genul asta. Ma scald intr-un numar mic de vizitatori si eram gata sa renunt la visul meu. Citind ce ai scris tu am reusit sa ma adun si sa imi aduc aminte motivul pentru care am inceput acest proiect. Pana la urma trebuie sa continui ce am inceput, sa imi vad linistita de treaba. Iti multumesc pentru tot ce ai scris mai sus.

    00
  18. @Petru: mai amuzant e ca asta e versiunea necorectata a articolului. mai are una in care a mai redus din „i”uri, dar virgulele tot acolo sunt.

  19. Subtil Arhi, subtil :)

    00
  20. Imi place articolul.
    Sunt multi care isi fac bloguri cu speranta ca se vor imbogatii din asa ceva…si cauta si ei zilnic idei,si surse…cum sa faca,ce sa faca,si etc. :D,treaba e ca vor mura-n gura :))

    00
  21. Man, tipul e de pe alta planeta… Clar! :))

    00
  22. fii bun, zoso, da si mie niste detalii despre facultatea de jurnalism. Se merita pentru viitor, se cauta? E mult de invatat pe acolo? Sunt optimista si cred ca stii cum e cu caminele care apartin de facultate… Da si tu detalii, nu fi rau :D

    Multumesc frumos si anticipat :)

    00
  23. Prietene, si eu am facut Jurnalismul si sincer, poti sa urinezi pe el!
    Cat despre explicitarea succesului mi se pare inutila, secretul este mai mult decat simplu de aflat : STAI TOATA ZIUA CU OCHII-N „CEAUN” SI SCRII CE-TI COACE MINTEA AICI, ULTERIOR, SUSTINAND CU SUSTINERI ALE OPINIILOR EXPRIMATE.
    hAI PA!

    00
  24. Si da, stiu ca am scris „sustinand cu sustineri”….prutenilor!

    00
  25. E foarte distractiv că-l dă de exemplu pe Buddha. Din asta se vede că a priceput totul exact aşa cum este…

    00
  26. Eu cred că ai înţeles greşit direcţia aserţiunii mele. Ţi-am mai spus, nu dispera: o să creşti mare şi o să înveţi şi tu :) Până atunci…

    00
  27. Nu mi-e caracteristic umorul de gen HappyFish. Am totuşi alte ascendenţe.

    00
  28. NOU
    #35

    Buna Zoso, doar cu o intrebare te deranjez: ai spus de mai multe ori ca succesul blogului tau este dat in mare masura de faptul ca ai scris zi de zi cateva articole. Oare acest lucru este necesar si in cazul blogurilor de nisa?
    Eu scriu cam un articol la doua zile si aceasta de aprope un an. Incerc sa ating atat aspecte locale, sa comentez ce se intampla in domeniul meu, dar il si „pigmentez” cu faze din alte tari. Cu toate acestea, simt ca inca nu decoleaza.

    00
  29. Eu nu am blog și nu cred că voi avea vreodată. Dar mă întreb și te întreb care-i rostul acestuia. Dorința omului de a monologa?! Sau de a se expune public? Am înțeles apariția chat-ului. Am înțeles și apariția forumului. Dar blogul?! Care-i rolul lui? Poate că scopul ultim este cel comercial, dar ar fi trist să fie numai atât. Nu. Cred că… M-am uitat pe net să văd ce naiba poate însemna. Am înțeles că la început a fost cel de jurnal personal (!!!!). Pai daca-i personal, de ce îl poate vedea toată lumea?!

    00
  30. NOU
    #38

    @zoso: multumesc mult pentru sugestii
    @marius v: Marius, acum vreo 3-4 ani am intrat se situl unui consultant IT. Mi s-a parut ca este mai original, in sensul ca in fara de pagina de contact si cea de servicii, gaseai acolo o insiruire de articole despre domeniul lui, grupate pe categorii. Unele erau studii de caz, altele erau comentariile lui la stiri din domeniul in care activa. Lumea intra pe site si comenta ce spunea tipul respectiv, iar el le raspundea. Mi-a placut genul acesta de „site”, l-am gasit mult mai special decat de un simplu site de prezentare. Era interactiv si exista o apropiere a consultantului fata de vizitatorii lui, aceste lucruri mi-au placut cel mai mult.
    Ca la un moment data sa imi zic: stai ca acesta trebuie sa fie un blog! Si asa am descoperit eu blogurile.

    00
  31. Ce tot atatea intrebari de genu „cum sa ai succes cu blogu?”. Toti intreaba acelasi lucru, dar nimeni nu se gandeste putin. (nici aia care intreaba, nici aia care raspund)
    Unii care dau sfaturi vin si zic „sa scrii bine”. Cum sa scriu bine cand eu nici macar nu stiu sa scriu corect?
    Si ce inseamna „a scrie bine”? ah, pai, tre` sa captezi atentia cititorului prin… Prin ce?

    „Meseria” de blogger e ca aia de popa. Ori iti place sa o practici si te dedici (mai mult sau mai putin) meseriei ori mai bine lasa-te. Ca nu faci decat sa faci nimic.

    00
  32. -bag mana-n foc ca Mjöllnir nu e mic…il cunosc personel (sal DeMaio, noutati, Eftimie, pregatiti un nou album? :)) )
    -bun postul asta; cei ce vor ceva din blogging sa deschida ochii

    00
  33. @itterapia – Da, lucrăm, cred că în următorii 20 de ani este gata :))

    00
  34. asa mi-a zis si el (da’ cred ca te tradeaza, vrea ceva „solo” si vocal :)

    00
  35. =))))) Bun, bun!

    00
  36. @itterapia – Nu te lua după Zoso, e greu cu aerul rarefiat… :))

    00
  37. Bre, nu-mi place să mă tund scurt, sunt suficienţi retardaţi beliţi pe căpăţână după ultima modă :)) Asta e treabă de hipstăreală, man, ce draci, văd că toţi arată ca puşcăriaşii :))

    00
  38. @itterapia: e mic si ciudos. ca orice roman. daca vede pe unu ca are bemveu, trece pe langa el cu cheia, ca el n-are.

  39. @Mjöllnir: eu ma tund asa ca nu mai suport parul lung. dar nah, fiecare cu scuza lui. zi-mi cu invidia aia, am auzit ca e buna.

  40. Nu conteaza foarte tare că…
    ar putea fi antonim la:
    Conteaza foarte moale că… ?

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube