Concurs: ce-ati patit mai rau cand n-ati avut backup?

E nasol sa sa iti pierzi datele: documente personale, arhive de messenger, si tot felul de mailuri simpatice care pot fi utile candva. Un hard-disk picat si nu am mai avea ce citi pe bloguri multa vreme :) (apropo, cand auziti sunete ciudate, pacaneli, e timpul sa salvati ce mai puteti).

Pe masura ce il folosesti, orice calculator devine mai putin valoros decat datele pe care le contine. De aia si cand il pierzi, iti pare mai mult rau dupa date decat dupa plastic + taste + componente.

Solutia e back-up-ul. Pe care il poti face rudimentar, de unul singur, cu cd-uri/dvd-uri, sau cu alte hard-disk-uri, din care niciunul nu e infailibil pentru ca ti le iei pe cele mai ieftine. Sau, pana acum, puteai apela la un serviciu de backup cu servere in afara tarii, si lua o vesnicie pana transferai ceva.

A aparut si la noi un serviciu de backup automatizat, backitup.ro, care nu numai ca are servere locale unde poti incarca pana la 500 gb/noapte, ci are si un program foarte avansat care functioneaza pe toate platformele si iti permite sa automatizezi tot, si sa setezi o gramada de lucruri. Si pentru ca a vrut sa se lanseze cu tam-tam, avem concurs.

Voi ce ati patit pana acum cand nu v-ati facut back-up? Care au fost cele mai teribile pierderi de date pe care le-ati avut?Am de dat trei abonamente de 100 GB pe un an la backitup.ro celor mai interesante raspunsuri.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

81 comentarii

  1. Daca mi-ar crapa hardisk-ul mi-ar parea foarte rau de cei 20 GB de poze pe care le-am facut in ultimiii 6 ani. Restul e cancan.

    00
  2. in urma cu multi ani a venit prietenul meu la mine sa`mi faca upgrade de la 20 de Gb la 40 Gb. nush ce s`a intamplat dar s`au bulit ambele harduri si am pierdut toate datele dar nu erau importante, doar chestii care se puteau reinstala. mi`au mai murit harduri, cel mai rau mi`a parut ca am pierdut logurile de mIRC vechi de 7-8 ani care erau foarte comice.

    00
  3. Ce-mi plac mie ăștia care sigur au teoretic o alternativă mai bună, dar care nu o pun în practică niciodată. Way to go, bitches!

    Săptămâna trecută șeful meu drag a închis un pic mai entuziast capacul laptopului, un Dell Latitude 520 de acum vreo trei și trecut prin multe încercări, și hard disk-ul a găsit că-i potrivit să își dea obștescul sfârșit. L-am dus la recuperare de date, dar cum două din cele patru capete de citire erau bușite, nu au recuperat decât echivalentul unui DVD dintr-un hard de 120 Gb. Și în ăia 4.7 Gb nici măcar nu erau trebușoarele mai importante, adică mailuri și facturi, ci niște poze cu fosta soție în vacanța din Grecia de acum mulți, mulți ani. Și toată joaca a costat 150 de euro plus un hard nou plus sistem de operare. Fun, fun!

    00
  4. arhiva de messenger :)
    Lasand gluma la o parte, cel mai nasol a fost cand mi-am pierdut toata muzica (asta se intampla prin 2000, cand eram tatic cu 7kB/s).Aveam tot ce se putea de la CCR, Uriah Heep, Rolling Stones and so on. Pentru alea chiar mi-a parut rau. Acum daca ar fi sa patesc ceva cel mai rau mi-ar parea de albumul foto. Si multumesc, dar chiar n-as vrea sa-mi fac backup online la TOATE pozele mele. Sceptic ca de obicei…

    00
  5. era un banc pe tema asta: „exista 2 tipuri de oameni: cei care fac backup.. si cei carora nu li s-a stricat niciodata hardul”..

    si on-topic: am pierdut vreo 10 GB de teme, laboratoare, cursuri, programe pentru scoala.. si restul pana la 200 muzica.. filme.. jocuri.. cand mi-am stricat partitiile incercand sa instalez un kubuntu in paralel cu windowsul..

    in plus, a venit odata cineva la firma unde lucrez.. avocat.. a carui sotie a formatat din greseala hardul cu toate datele despre firma lui.. contracte.. facturi.. dosare.. era disperat omul.. (din fericire alea au fost usor de recuperat :) )

    00
  6. Am si eu niste prieteni care au lansat asa ceva de curand: http://www.smartsafe.ro

    00
  7. Cred ca oricine a avut un calculator, in viata lui, a patit cel putin odata asa ceva. Am pierdut colectii muzicale, stranse cu greu pe vremea cand 205.55.55 era inca baza internetului in ro, am pierdut amintiri, am pierdut date, carti si alte maruntisuri. Dar de departe cel mai dureros lucru a fost sa pierd niste poze mai mult decat „indecente”, „facute rost” din calculatorul unui coled de facultate, care urmau sa fie impartite printre colegii de an. Problema este ca, nenorocitul de Maxtor, m-a discreditat. Deja eu am spus catorva colegi despre „aurul” pe care il aveam, si cand am vrut sa bucur si pe altii cu comoara mea, hardul a vrut cu totul si cu totul altceva.

    00
  8. acum ma uitam peste preturile si ofertele baiteilor pe sectiune business. Foarte slab ca si storage si foarte scump pentru acel storage. 80eur/luna pt 200gb? un pic cam mult dinand cont ca poti achizitiona la aproximativ 800 – 1000 eur o unitate de banda, care iti ofera per total si viteza mai mare si capacitate de stocare mai mare. 200gb pe luna este frectie la un picior de lemn pentru o firma de la medie in sus. nici cu un back-up selectiv si incrementat nu cred ca te descurci. Si daca mai iei in considerare si politicile de back-up din diverse firme (nu vreau sa dau nume), unde se face back-up inclusiv la pornul din dump, zilnic, si casetele se pun bine in seif, atunci chiar 200gb inseamna mult prea putin pentrul pretul cerut. In rest ca si idee este excelent site-ul, si daca au si peering cu marii provideri din plan local, atunci bravo lor.

    00
  9. Si chiar vrei ca eu sa am incredere in ei? Sa le pun pe tava „viata” mea? Sa fim seriosi, nu as avea incredere nici in Papa, daca ar fi sa ma ajute cu un backup, daramite in niste romanasi!

    Numa’ bine va doresc…

    00
  10. Din pacate serviciile online de backup nu sunt inca o solutie viabila. Nu cred ca bate serviciul online un backup de 1TB pe un hdd extern.

    00
  11. Nu contest serviciile lor dar sincer prefer un hard extern pentru a-mi salva ce am mai de pret. Si la preturile practicate eu zic ca mai rentabil si mai sigur pentru orice firma este sa investeasca intr-un server propriu iar apoi toate calculatoarele din retea isi salveaza automat datele, la fiecare oprire a calculatorului (domeniu, samba, linux, etc.)

    Solutii sunt, numai vointa sa fie. :)

    00
  12. am pierdut pozele si filmele porno cu fosta gagica si cateva filmulete filmate pe ascuns cu alte gagici. Cu fosta aveam doggy-uri, cumshot-uri, anale, deep-throaturi, accepta si ii placea tot ce vedeam prin filme.. toata colectia s-a dus pe apa sambetei. Nu cred ca poate exista pierdere mai mare.
    Aveam backup pe un DVD o arhiva ACE cu o parola de 10 caractere de-aia gen random.. pacat ca a fost DVD de-ala de 1 leu si s-a dus foita cand am incercat sa-l copiez :(

    00
  13. cel mai urit lucru care l-am pierdut cind mi-a picat hardu a fost filmuletul cu nasterea surorii mele. lucru care nu-l voi mai putea filma niciodata. hardul bulit s-a transformat in scrumiera, care inca o mai am, ca amintire.

    00
  14. Stiu ca nu-i scopul articolului, dar eu as vrea sa ma iau un pic de preturile lor. Cu 120E cat ai da intr-un an la un abonament pe backitup poti sa-i iei un hard extern absolut decent, cu spatiu incomparabil mai mult. Nu e infailibil intr-adevar, dar pentru un user obisnuit e arhisuficient si mult mai rentabil. Zic si eu…

    00
  15. Mie aseara mi-au disparut toate contactele din telefon … un Nokia 5800. Nu le-am sters eu .. au disparut subit. Am incercat sa le recuperez dintr-un backup facut anterior cu Ovi … partea cea mai interesanta a fost ca in acel back-up nu existau si contactele.

    Asa ca am pierdut aproximativ 500 de contacte … cu tot cu backup existent.

    00
  16. Un singur HDD mi s-a stricat, dar a facut bad-uri cu luni inainte si ma asteptam asa ca aveam copie la tot ce era pe el…

    In privinta site-ului, ce gluma buna…

    200 GB la 80 euro + tva sau iau un server de la Leaseweb cu 2x250GB si 100mbps unmetered la 99 euro +tva ? Grea alegere…

    Iar pe partea personala … 10 euro +tva pt 50GB sau un pack de 50 DVD-uri de calitate Verbatim (220GB) ?

    Scrie datele pe DVD, du-le la bunica. problem solved.

    00
  17. NOU
    #18

    Pe langa toate pozele si amintirile din perioada 2004-2007, am pierdut un filmulet priceless, cu un amic care mergea cu curu’ (da, da, e cacofonie) scos din masina pe Magheru undeva pe la 4 dimineata. Si era ger afara de iti inghetau lacrimile de la ras. Apoi am mers intr-un parc, omul s-a suit in copac si s-a rupt o craca. Totul a fost filmat cu un amarat de mobil. Amintiri idioate din liceu, dar de care mi-e foarte dor de acum.

    Sa ma puna dracu sa nu mai fac back-up.

    00
  18. scump. si backupul online e de multe ori destul de problematic. cu abonamentul cel mai mic pe o luna iti iei un stick de 8gb, de ala mic de tot si-l tii in usb nonstop. programe de backup gratis se gasesc o gramada. daca vrei mai mult, cu abonamentul mediu pe un an iei un drobo si nu mai ai griji urmatorii 10 ani. raidu sa ne traiasca.

    https://www.amazon.com/Data-Robotics-FireWire-Storage-DR04DD10/dp/B001CZ9ZEE

    00
  19. Am un hdd extern WD de 150gb pe care l-am folosit ca backup pentru poze personale.
    Acum cateva zile a crapat, o gramada de bad-uri si in felul asta am pierdut o gramada de poze cu copii mei de la nastere pana la varsta de 1 an.

    ce a mai ramas cred ca le printez, e cel mai sigur asa.

    cheers

    00
  20. mi-e si frica sa mai ordonez datele – de fiecare data dupa ce se acumuleaza multe date,le ordonezi frumos – urmeaza craparea hardului – pierdut poze din bulgaria,pierdut o gramada de chestii – e ca si cum cineva iti taie o jumatate din creier – umbli pe strada intr-o dunga si nu stii de ce…

    00
  21. O singura data am avut probleme cu hdd (doamne ajuta, sper sa nu se repete). Si atunci am pierdut lucrarea de diploma, inainte cu 2 saptamani de a o prezenta. Nu o aveam nici pe discheta, nici pe cd, nimic. Stiu, o prostie, dar eram mic la vremea aia.
    Asa ca m-am apucat sa o tehnoredactez din nou, zi si noapte. Nu a durat mult, deoarece mai avem niste ciorne, aveam cartile de unde ma inspirasem. Am reusit sa o termin cu cateva zile inainte de prezentare.

    00
  22. „Compatibilitate totală
    ACB funcţionează pe toate sistemele de operare Microsoft Windows are au minim versiunea 1.4.1 de Java2 Runtime Environment, si pe Apple.”

    eu daca am linux ce fac cu compatibilitatea totala? Cred ca raman la dropbox 2gb+ gratis.
    Apple nu e un sistem de operare, Mac OS este. :)

    00
  23. Eu tocmai am pierdut munca din studioul de înregistrări din ultimii 4 ani :-( săptămâna trecută mi s-a stricat hard-disk-ul extern pe care aveam majoritatea track-urilor la care lucram. Multe dintre ele sunt de mult pe piată dar multe erau doar idei pentru piese viitoare…
    Sunt distrus că nu găsesc capete de citire pentru a le înlocui (era un model ieșit de mult din fabricație)

    00
  24. Am cuparat pana acum 3 HDD-uri externe tocmai pentru a face BACK-UP , dar din pacate de fiecare data am gasit ceva mai bun de facut cu ele si am renuntat la back-up de fiecare data . Acum am gasit o solutie mai buna – un HDD extern fara alimentare ( werbatim care are hdd de laptop ) pe care nu se poate instala OS si care e destul de lent pentru a ma tenta sa il folosesc la altceva . Il folosesc de cateva ori pe an si in rest „uit” ca il am . Costa cam ~ 2 mil si are 250G si e dedicat pt filme/poze personale . Pt soft raman la dvd-uri deoarece majoritatea software-urilor in 5-7 ani sunt depasite moral oricum .

    00
  25. Am pierdut o colectie buna de muzica veche si vreo 4 Gb de poze.

    00
  26. Colectia de filme porno!

    Kidding!

    00
  27. NOU
    #28

    Cea mai nasoală pierdere de date pe care am avut-o, din cauză că mi-a fost lene să pun toate datele pe DVD-uri, a fost când am vrut să-mi vând calculatorul, am „transferat” datele pe un alt PC şi în momentul în care am vrut să le iau înapoi, am observat că nu erau transferate.
    Am pierdut toată muzica adunată şi stivuită cu grijă timp de câţiva ani de zile şi planificarea şcolară a mamei mele, plus lucrarea ei de grad. Am fost la un pas să iau bataie de la ea cu ţeava de la aspirator.

    00
  28. Lucrarea de diplomă, cu o lună înainte de predare.

    00
  29. Cel mai urat lucru care l-am patit cand nu am avut back-up a fost accident de masina….

    Am avut noroc si nu am pierdut datele importante :)

    00
  30. Am migrat userii din un domaniu in altul;a mers beton, pana mi-am dat seama ca my docs erau sincronizate pe server:D.Si dupa ce am logat` useru`, se stergea si my docs;prin suprascriere.
    Am dat eu sa scot datele cu winternal, dar nimic.Si sa nu imi ziceti sa caut pe server, ca acolo am instalat un OS bazat pe linux,pt fisiere.
    Deci na, ce sa zic. deep s*it!
    Si a mai fost unsa, tot cu suprascriere, insa cu ajutorul lu` Dumnezeu` calculatoarelor, am recuperat dupa 72 de ore cam 75%, mai mult arhive de mail, ceea ce m-a facut fericit.
    Deja caut oferte de backup mai bun, ca am ceva insa nu m-a ajutat.
    Bafta.

    00
  31. Când nu ai backup la siteuri/bloguri, se întâmplă asta: . Mai frumos e că unii şi-au făcut backup pe mailurile de domenii, nu către un provider extern. Iar când s-au dus domeniile cu mailuri cu tot, s-au dus şi backupurile lor. :)

    00
  32. „Am un hdd extern WD de 150gb pe care l-am folosit ca backup pentru poze personale.Acum cateva zile a crapat…” Exact. Asta e problema back-up-ului pe care ti-l faci singur. Nici un mediu de back-up personal, nici hdd-ul, nici flash-ul, nici DVD-urile, niciunul nu e sigur, pentru ca se poate strica fix cand ai nevoie de el.

    Un astfel de serviciu iti ofera siguranta pentru ca probabil au grija sa foloseasca o arhitectura hardware care sa nu piarda datele in cazul unei defectiuni aparute la unul din hard-disk-uri.

    De aceea nu e comparabil ca pret cu solutiile Do-It-Yourself. Mie nu mi se pare mult 10 euro/luna.

    00
  33. Cel mai nasol a fost cand mi-am pierdut blogul. Pe locul 2 pozele din perioada 2003-2006 la caderea unui hard.

    00
  34. Am pierdut toate filmele in care MG si AN luau spaga….plus 200 de poze cu catalbosi si 10 Gb cu santaje ale lui BC si SRS.

    00
  35. Cu doua zile in urma mi s-a ars HDD si am pierdut un site la care am lucrat 1 luna… :(

    00
  36. hard extern fujitsu-siemens storagebird 1500 gb. prietena mea, din greseala i-a facut vant de pe birou.
    imi facutsem 3 partitii de aproximativ 500 gb fiecare. mai aveam in medie 6-7 gb liberi pe fiecare dintre partitii. no back-up…

    00
  37. NOU
    #38

    Primul lucru pe care trebuie sa-l inveti dupa ce realizezi diferenta dintre click dreapta si stanga, e sa faci back-up-uri.
    @Ionut Oprea
    Nu e mult 10euro/luna. E doar degeaba. Aceasta chestiune nu o gandesti pe termen de luni, 1-2 sau 9. Doar cei 10 euro fara tva se fac 120 intr-un an iar cu banii astia ai 2Tb de hdd si o sacosa de dvd. de preferat duallayer. Orice firma care ofera astfel de servicii, tot pe hdd-uri tin informatiile…nu detin o tehnologie secreta. De ce sa platesc pe altcineva sa faca ceea ce pot si eu? Parca era criza, parca trebuia sa fim mai chibzuiti cu banii. Eu imi fac singur backup la fisierele pe care le consider importante. Folosesc un hhd ext WD MyBook si dvd-uri. Cand se incarca hdd, cumpar altul.

    De ce nu backitup? Daca au fost atat de nepasatori, de neglijenti in alegerea culorilor siteului in general si a form-ului de inregistrare in mod special, nu vad de ce n-ar fi la fel si cu informatiile mele. Dupa 2 min de stat pe siteul lor, au inceput sa ma doara ochii. Si daca n-ai chef/resurse sa dezvolti o aplicatie pentru alte sisteme de operare in afara de win, poate n-ar fi rau sa mentionezi asta cat se poate de vizibil…sa nu ma faci sa pierd timpul facandu-mi cont. M-am inregistrat, le-am dat datele mele insa nu-mi voi activa contul deoarece nici macar nu pot testa serviciul oferit.

    Am pus pe butuci multe calculatoare, am busit cateva hdd-uri la viata mea insa niciodata nu am pierdut irecuperabil ceva important.

    00
  38. Laptopul meu, pe care-l aveam cu drag din primul an de facultate, a renuntat sa mai suporte mandriva+winxp apoi fedora+winxp apoi ubuntu+winxp si intr-o zi m-a lasat. pur si simplu. Eu trista si spasita, sa vad ce se poate recupera. Ce sa zic, cel de sus m-a ajutat. Am recuperat pozele si muzica. Laboratoarele si temele da-le focului, ca s-au dus. Si m-am invatat? NU. Back-up is for whimps! Asta scrie pe cutia mea cu dvd-uri de backup.

    00
  39. NOU
    #40

    Uh … ce sa spun? Poze, documente de la firma … si ceva site-uri ale clientilor :( asa ca am lucrat dupa inca 2-3 sapt. sa le readuc la zi … asta e … PC-ul moare … de fapt hardu’ lui :P

    00
  40. NOU
    #41

    Prima data cand mi s-a stricat HDD-ul mi-am pierdut totul, pentru ca nu imi facusem nici un backup. Asta se intampla in 2003 si mi-am pierdut proiectul de licenta (era facut pentru doua persoane, eu fiind cel care mi-am luat licenta, cealalta persoana nu), pe care am fost nevoit sa-l refac dupa listarea proiectului (era in mare parte listat in lucrarea de diploma).
    A doua oara, cand mi s-a stricat HDD-ul deja faceam backup manual la ceea ce lucram (cu WinRAR care arhiva diferential) dar tot mi-am pierdut muzica si filmele (care le mai aveam cat de cat imprastiate pe DVD-uri). Dupa aia mi-am pus calculatorul in RAID si folosesc software de backup specializat

    00
  41. De 4 zile blogul mie down,iar cei care imi ofera host-ul m-au trimis email-uri in care sunt anuntat ca baza de date a crapat.Am pierdut multe, munca de 6 luni s-a dus pe apa sambetei. Poze, articole, link-uri, comentarii

    00
  42. „…ci are si un program foarte avansat care functioneaza pe toate platformele si …” / „Calităţile software-ului A-Click Backup (ACB): Compatibilitate totală”
    totală, TOTală? n-au ratat decat Linux, Solaris, *BSD si mai alte platforme pe care exista Java si unde ar fi clienti ( business ) interesati de asa ceva

    00
  43. NOU
    #44

    @Alexei Ciprian,

    Sunt convins ca esti utilizator experimentat, cu background in facut backup la date.

    Pe aceleasi principiu cred ca iti repari si singur masina si isi schimbi firele de curent arse din casa.

    Incerc sa fiu cat mai putin ironic legat de postarea ta cu HDD-urile si DVD-urile, insa cred ca si tu realizezi ce prapastie e afirmatia ta.

    „m busit cateva hdd-uri la viata mea insa niciodata nu am pierdut irecuperabil ceva important.” – deci ai pierdut date „neimportante”, nu?

    Realizezi ca un serviciu de backup te scuteste de furt, distrugere si stergeri accidentale. Si ca nu trebuie sa te gandesti zilnic ca trebuie sa-ti faci un backup. Sau ca ai sters in urma cu un an un fisier si nu mai ai de unde sa-l scoti acum. Si multe alte situatii

    Nu incerca sa faci o comparatie de pret a unui HDD cu a unui serviciu de backup. E absurd si pueril.

    00
  44. s-a futut hardul..am pierdut tot ce am adunat in 5-6 ani pe net,poze,muzica,documente…proiecte.

    00
  45. @Ciprian Alexe: in primul rand felicitari pt macpedia.ro, va urez cat mai multi utilizatori.

    Apoi, dupa cum am zis, nu poti compara un serviciu extern de backup cu ce backup poti face tu acasa. Eu studiez de mai mult timp piata asta, sunt unele afara care costas 5 euro/luna, insa viteza de transfer e minuscula, unele nu stiu sa faca modificari incrementale, etc.

    Da, orice serviciu de genul asta tot pe hard-disk-uri stocheaza, insa probabil sunt intr-un regim fail-safe, adica in cazul in care se strica unul exista backup pt el, si nu se pierde nimic.

    Aplicatii de mac si linux ei zic ca au, am inteles ca e in Java, si deci cross-platform, n-am verificat, dar am sa incerc cand voi avea timp, putin mai incolo.

    00
  46. pe langa propriul porn amator, cea mai grea pierdere ar fi colectia de peste 1100 de filme western + vreo 10 seriale vechi western. E greu cu hardurile mari sa le mai faci si backup

    00
  47. Un serviciu de back-up totdeauna o sa fie mai bun decat un DIY, doar in cazul in care dispui de destui bani sa iti poti face o solutie fail-safe. Nu neg ca serviciul oferit de ei nu este bun, dar pentru o companie este scum, si destul de neaplicabil politicilor de securitate a datelor. Majoritatea companiilor prefera sa isi faca un back-up in-house tocmai pentru pastrarea confidentialitatii datelor. Pentru un home user cred ca serviciul lor este relativ ieftin, dar romanii nu prea au o educatie a back-up-ului bine construita. Multi prefera sa foloseasca DVD, sau si mai frumos HDD portabile. De un DVD/CD se cam alege praful in cativa ani. Cu un hdd poti sa ai placerea sa descoperi ca dupa un timp de nefolosinta sa nu mai mearga sau sa il gasesti complet gol.
    @Andrei. Cumva aveai si seria aceea de westernuri japoneze din anii 1930?

    00
  48. O situatie oarecum pe dos, patita luna trecuta. Imi mutasem site-ul la hostso.com si ma apucasem de lucru cu simt de raspundere. Intr-o dimineata m-am trezit ca site-ul fusese sters fara niciun avertisment. Dupa trei mailuri au catadicsit spre seara sa-mi dea copy paste dupa paragraful din Termeni si conditii care spunea in esenta ca pozele = fisiere multimedia si daca ai prea multe poze pe site se cheama ca folosesti serverul ca sa-ti faci backup.
    Asa am pierdut doua luni din viata petrecute scriind articole si organizand galerii de imagini, care erau fix obiectul site-ului. Cica in mod exceptional mi-au returnat banii, ca altfel n-ar fi facut nici atata lucru, ca ei sunt acoperiti sa-si bata joc de clienti.

    00
  49. NOU
    #51

    @Ionut Oprea
    Pai de ce sa nu-l compar? Uite, in afara de backup la mailuri, 10 poze, 2 exceluri si 3 filme porno, am nevoie de backup pt 50gb (atat am in acest moment pe hdd de „zi cu zi”) de material video pt siteurile unde „spal vase”. Peste 2 se mai adauga vreo 50gb. Este o solutie pentru mine un astfel de serviciu, oricare ar fi el?
    Dupa cum observi din comentarii, lumea regreta muzica si filmele pierdute. Sunt curios cati au in calc hdd-uri sub 100gb.
    Bun, poate o sa spui si iti dau dreptate ca un astfel de serviciu nu e pt filmele porno, discografia AC/DC (as fi dat exemplu niste cocalari din ultimii ani dar nu stiu pe nimeni cu mai mult de un album) in format flac sau colectia de western-uri iar pt a ne proteja aceste date, trebuie sa alegem alte solutii. Pai daca am solutie pt astea, de ce nu pot face loc pt cativa gb de date cu adevarat importante?
    Un designer lucreaza cu .psd-uri de cativa gb buni fiecare. Intreaba unul daca si-ar tine ditamai proiectele pe astfel de solutii de backup.
    Tot din cauza ratei de transfer nu mi-am luat cont mobileme, cont care in cazul unui utilizator de osx poate fi foarte util deoarece ofera multe chestii interesante, inclusiv serviciu de hosting.

    @Lorand
    „niciodata nu am pierdut irecuperabil ceva important” inseamna ca nu am pierdut in mod irecuperabil ceva important deoarece aveam backup-uri pe mai multe solutii: hdd-uri, dvd-uri, flash-uri.
    OK, imi sparg hotii casa, imi iau toate hdd-urile si dvd-urile, lasa o tigara aprinsa si-mi ia foc casa iar in scurt timp o inundatie devasteaza tot orasul. Ar fi fost intelept pt mine sa am un backup la mailuri si la pozele de la majorat pe un server online insa cred ca recuperarea acestor date e ultima mea problema. Si nu ma gandesc zilnic sa fac backup. Se face singur, automat si incremental.
    Analogia cu reparatul masinii e la fel de absurda ca si afirmatiile mele :) Un mecanic auto isi repara singur masina insa e foarte posibil sa nu stie sa foloseasca un calculator.

    Despre aceste solutii in mediul business, @vpa mentioneaza o chestiune interesanta. Adica cea legata de politicile de securitate. Tot el spune si ca hdd-urile sau dvd-urile in timp se pot busi. Are dreptate insa si faza aia cu drobul de sare e adevarata.

    00
  50. Am pierdut tot ce era pe un Seagate de 1TB: aprox 80gb de muzica – aproape tot ce ma intereseaza in materie de muzica si adunasem in vreo 5-6 ani; ceva documentare si filme mai rare; 8gb de fotografii, multe din ele pierdute pentru totdeauna. (tot ce insemna poze de familie de cand au aparut ap digitale, fotografii din liceu, excursii in strainatate etc.) AStea sunt probabil cele mai importante pierderi. In rest ce tine toata lumea pe un hdd: filme, ceva documente mai neimportante, seriale tv… Oricum in total vreo 500GB informatie pierduta.

    00
  51. toata proiectele foto finalizate pe parcursul unui an…

    PS: student la arte, sectia foto-video… :))

    00
  52. dupa 6 luni de munca la proiectul de licenta din cadrul facultatii de constructii hdd-ul meu de atunci de 320Gb a crapat si am fost nevoit sa platesc 300 Euro pentru recuperarea datelor. :(( Bafta la cei norocosi

    00
  53. NOU
    #55

    Observ că mulți se plâng aici că au pierdut colecții întregi de melodii, filme porno, etc.
    Serviciile de backup online nu prea sunt făcute pentru așa ceva. Pentru așa ceva nu se face backup, mi se pare cam absurd. Dacă privim lucrurile la modul ăsta, probabil cel mai ieftin ar fi Amazon.

    Backup faci la fișierele de lucru, poți face backup la documente word, excel, psd-uri la cei ce lucrează cu photoshopul, trackurile pentru cei ca Florin Grozea, etc. Programatorii de regulă folosesc servere de CVS sau SVN, deci la ei nu prea se aplică.

    Ca poveste personală… :D Am considerat că un cont de flickr este potrivit pentru backup-ul pozelor mele. Am zis că dacă le țin pe flickr nu are rost să le mai țin pe hard, ca oricum flickr are redundanță prin serverele lor RAID. Problema a fost doar că mi-au șters contul cu totul… :D

    Acum, pentru cei ce fac backup online și se gândesc că e o soluție bună, ce se întâmplă dacă o lună nu plătiți? Ce se întâmplă dacă ai un card și plătești lunar cu el, și într-o lună se întâmplă să scoți toți banii înainte să plătești hostingul sau îți expiră cardul?

    P.S. Nu concurez. :D

    00
  54. Mi-am pierdut toate pozele facute in calatoriile din toamna plus colectia cu cele mai bune filme clasice. Aia pe putin. Cred ca de-a lungul ultimilor 5 ani am pierdut o groaza de poze si de filme, dar cel mai rau a fost acum vreo 2 luni, cand aveam un raport de terminat si eram pe ultima suta de metri. Aveam zeci de date pe el pe care nu le mai puteam gasi. Mai aveam cateva zile pana sa trimit raportul si buf…..a cedat hardul ( Toshiba, din pacate). Nu apucasem sa salvez absolut nimic, marele meu noroc a fost ca aveam un raport mult mai vechi pe un stick pierdut ( am lucrat extra ca sa ajung la zi) si am reusit sa il fac in timp util. Adica 4 zile dupa termenul limita….

    00
  55. intrebarea e: ati invatat ceva din asta? ati investit apoi niste bani intr-un hdd sau intr-un cont de hosting unde sa va tineti documentele?

  56. Am investit acu` in un soft, UltraBack, licenta pt 15 useri, instalat pe o statie OpenFiler, si s-a cam schimbat treaba.De cand am postat la tine se tot transfera datele catre backup srv.A fost o chestie buna in definitiv:ne-am data seama cum sa recream niste macro-uri si o ocazie sa crem bani pt dept IT :D.

    00
  57. Tocmai am patit-o acum ceva vreme, si la modul „pumn in fata,” in modul urmator:

    1. Se duce la vale sursa + HDD 1TB. Sursa nu e chinezarie defel, ci un Chieftec foarte respectabil; OK, am backup, imi zic eu

    2. Lasind deoparte datele de genul poze personale la care nu am facut backup si diverse porcarioare, pe hard se afla un folder de cam 1GB continind cea mai mare parte a muncii mele din ultimii 2 ani, parole/conturi, documente confidentiale din diverse surse, etc; respectivul folder era arhivat saptaminal si pus pe un flash

    3. constat ca arhiva de backup de pe flash e corupta, si nu pot recupera nimic

    4. din fericire, citeva parole le tineam minte sau le aveam scrise intr-un jurnal

    5. intrucit aveam si inca am de lucru la un proiect mare si pe un deadline foarte strict, nu am mai stat sa imi reinstalez cele jde mii de chestii pe win, ci am trecut direct la un sistem „de backup” pe care il tineam pentru situatii nasoale, un Athlon XP 2000+/512RAM/8.4GB HDD si ZenWalk Linux…

    5. hard discul va fi trimis pentru evaluare in vederea recuperarii undeva in sud, iar in cazul in care voi avea noroc, s-ar putea „distractia” sa ma ajunga undeva spre 1000RON

    6. concluzia e ca, imediat ce voi termina proiectul maret si voi avea timp, se va achizitiona una bucata hard extern 2TB(2X1) care va fi setat pe RAID1 si pe care se va face backup zilnic cu ajutorul unui soft specializat

    7. partea tragi-comica e ca hardul de 1TB a picat fix dupa ce imi trecuse gripa care m-a impiedicat sa ma apuc de lucru din prima faza, si tocmai cind produsesem niste bani si ma gindeam ca n-ar strica sa imi schimb paturile din casa si sa mai adaug ceva mobila in birou…

    Concluzia ar fi ca mai bine backup in 3 locuri degeaba, decit intr-un loc…si ala prost! :)

    P.S. Daca as cistiga premiul nu as avea la ce sa imi fac backup… inca, dar asta se va rezolva cu siguranta destul de repede, mai ales daca voi avea norocul sa imi recuperez datele! ;)

    00
  58. Salut,
    Mi s-a intamplat o singura data sa imi pice hardu` si sa raman fara TOT. Aveam rapoarte de la serviciu, comenzi pe care trebuia sa le onorez (lucram ca agent de vanzari) si pe care din pacate nu le-am mai onorat niciodata, motiv pentru care mi s-a desfacut contractul de munca si am fost concediat in conditiile in care locuiam cu chirie si banii de salariu nu i-am mai vazut. Nu mai vorbesc despre pozele mele personale pe care nu mai am de unde sa le recuperez. Mai urat a fost ca intamplarea avea loc cu 3 zile inainte de a plati chiria . Stiu ca pare SF si ca ROMAN ce ma aflu inca nu imi fac un back-up la date si nu din comoditate ci pentru ca nu gasesc timpul necesar sa o fac nici macar Duminica, intrucat nu fac altceva decat sa dorm :) Nu sunt un „work-alchoholic”, insa prefer in momentele libere sa ma destind cu alte lucruri. Cred ca sunt si neglijent. Daca as castiga premiul de la tine mi-as face un back-up imediat . Mersi

    00
  59. @zoso – daca sint bani si ne permitem, binenteles. eu unul treburile importante mi le tin pe gmail acum. dar testez si cele 30 de zile gratis de la backitup.

    00
  60. Aveam un proiect pentru facultate (Politehnica, Transporturi) in Autocad la materia Tehnologii in Terminale de Transport.
    Am facut back-up pe un hard extern (Wd 160gb cu alimentare pe usb),
    Originalul din pc l-am sters ( am zis ca ce dreaq, il am pe hardu extern, e mai fiabil)

    – Hdd-u extern sa stricat.
    Nu am predat proiectul, => restanta la materia Tehnologii in Terminale de Transport => 5 puncte credit * 30RON =150 RON plata restanta.
    Super nu? :)

    00
  61. Ce-am patit mai rau? Am patit saptamana trecuta. Am formatat tot dedicatul (aha, aveam dedicat) => pierdut vreo 10 site-uri destul de maricele. Acum nu ma costa decat 300 euro restaurarea back-up-ului. Si ca sa fie treaba treaba…chiar nu am nici cel mai mic back-up de la nici un site.

    Silly me…

    00
  62. am pierdut de 3 ori in 3 luni vreo 500 gb de informatie adunata pe un hdd extern.prima data a fost din neatentie majora, hdd a crapat brusc, service, seriale,poze,colectii intregi de muzica pierdute. nici nu am apucat sa recuperez toate datele cand l’am primit inapoi, ca am remarcat ce treaba buna facusera la service si am pierdut din nou inca vreo 300. a treia oara am crezut ca ma uraste cineva acolo sus cand, in timpul unui proces de „recuperare profesionala” am fost anuntata ca e nevoie de schimbarea unei piese din interior,deoarece acum se puteau citi date de pe hdd,dar sub nicio forma nu puteau fi scrise,inlocuite sau altceva. recent mi s’a dus si hdd’ul de 250 gb de la laptop din cauza unei fluctuatii de tensiune [?!]. nu am scris comentariul asta pt premiu, vrusei doar ca oricine care inca n’a patit’o sa se gandeasca bine daca merge la risc, nu prea exista „CE’AI BA, NU’MI TREBUIE BACKUP, MIE NU MI SE POATE INTAMPLA ASA CEVA!!”.

    00
  63. Believe it or not… licenta, primavara trecuta. Motiv pentru care urmeaza sa o dau in ianuarie, acum…. :(

    00
  64. ce poti sa patesti mai rau decat ceea ce au patit aia de la nush ce penitenciar de le-a disparut toata baza de date ? noroc ca ei aveau backup… pe hartie :))

    00
  65. Aprox 6.000 poze făcute în locuri vizitate prin Germania.
    Au fost tinute pe un HDD de 1 TB pe care l-a luat dracu cand s-a răsturnat.
    P.S. – mai am garantie la el, poate rezolv ceva.

    00
  66. SSD se strica? Nu e ca vinul sa nu aiba termen de valabilitate?

    00
  67. Eu imi fac back-up la minim 3 luni, dar de obicei la o luna.
    Lucrez ca programator si acasa in marea parte a timpului programez. In urma cu un an de zile tocmai mi-am creat un script pentru management fisiere pe servere web, adica view/edit/delete/browse. Totul frumos la view/edit/browse, dar la delete am zis sa fac ceva destept astfel incat daca dai pe un folder sa stearga recursiv absolut orice se afla in acel folder. Initial pentru testare am pus sa functioneze prin link. Aveam ceva de genul mainFolder si inauntru un test. M-am jucat un timp, iar din neatentie am pus la cale test/../ ceea ce m-a dus in radacina apoi printr-un simplu enter mi-am sters tot ce era in mainFolder (htdocs). Norocul meu e ca aveam un back-up facut in urma cu 3 saptamani, dar tot ce am lucrat de atunci am pierdut… Asta e riscurile meseriei :) Asa ca un back-up e sfant.

    00
  68. NOU
    #70

    pana acum am avut si eu ceva experiente :

    prima – acum vreo 7-8 ani cu un Quantum Fireball 40 Gb 7200 rotatii super bun, dar restul sistemului era slabut. foloseam exclusiv hibernarea ca si metoda de stingere. tocmai facuse un prieten rost de niste filme faine si am dat hibernare la sistem, l-am bagat intr-o punga si am plecat, ajung acolo copiez date, mai fac ceva spatiu mut copiez, etc

    plec fericit, gasesc tot ce am adus nou, dar ce mutasem a disparut complet, partea si mai proasta era ca si spatiul se dusese … dupa vreo 6 luni se reseteaza sistemul porneste Xp ..ecranul cu chkdsk si incepe sa afiseze aberatii pe ecran, termina acolo cu hieroglifele lui si isi mai da un restart, reporneste si surpriza mi-au aparut fisierele mutate ( un director de vreo 7 Gb de filme, si ceva poze )

    a doua aventura – se da un job dragut , se mai adauga si o sefa de zona disperanta venita in control la mijloacele fixe, un sistem destul de slabut cu 2 partitii de 10 Gb fiecare, prima aproape plina a doua inca vreo 2 Gb liberi. la inventariere se descopera ca hdd-ul meu era de fapt de 40 gb si nu de 20 gb, … cum eram la munca si deja mai invatasem ceva am cautat prin cd-urile colegului de pe service ( eram la o firma de calculatoare ) , nu stiu cu ce ma tot stresa sefa de zona si am pornit in loc de partition magic un paragorn . toate bune si frumoase resize la partitia a 2a , dau restart intru sa vad spatiul, excelent totul se vedea , si cand am intrat intr-un director ecran albastru reset. reporneste incepe sa faca chkdsk ( deja stiam ce face de fapt ), eu eram bucuros, incep sa apara trunked trunked … dureaza 2 ore jumate, si se restarteaza. la final am ramas un director de 8 Gb cu fisiere chk nefolosibile. luat hdd-ul ca avea toate situatiile pe 3 ani de la magazin, dus acasa, sapat adanc cu vreo 3 programe de recuperare, nimic nu mergea . pana la urma la un surface scan a vrut sa-mi recupereze dar a fost nasol, fisierele le recupera dupa regula primul excel se numea 1.xcl , al doilea excel a devenit 2….si asa pana pe la 5000 mii, la fel cu restul, txt, doc, jpg . sortare dupa marime, sapat in alea mari care erau situatiile pus pe 2 dvd-uri restu de fisiere. 5 ore de lucru, dar am avut ce imi trebuia :D

    a3a aventura e de anu trecut. cumparat un hdd de 750 Gb ca nu mai era spatiu. descarcat un grup de filme intr-un pachet mare… copiat alte filme sa „eliberez” restu de hdd-uri. copiat niste cursuri si masinile virtuale pe el . 3 zile a durat sortarea sa fie bine. dupa 1 saptamana pornesc sistemul si nu-l regasesc in lista de partitii – merg in device manager – refresh se aude cum porneste si apare, imi populeaza si partitiile – merge, totul ok. dupa vreo 2 zile la pornire iar nu apare… si asa a ramas. testat cam orice s-a putut, experienta actuala e deja bogata in depanare sisteme, deci am ajuns pana la schimbarea de placa logica de la hdd identic. se pare ca niste magneti de la capetele de citire ar fi fost problema, la alea nu m-am mai bagat. dus la service, schimbat …urmasul lui traieste fericit dar ma uit in smart la fiecare 2-3 zile ( wd green – ieftinaturi )

    a 4a oara a fost de curand, cred ca acum 1 saptamana. se tot deschidea foarte greu sistemul si tot incerca sa faca chkdsk iar eu nu aveam niciodata timp sa-l las …pana m-am enervat si am stat . se agata la alt hdd ( wd 640 asta standard nu green :D ) la partea de structura a fisierelor . am un lapsus acum, echivalentul pe NTFS a FAT (file allocation table ) din FAT/FAT32. ei bine nu s-a putut sa-l recupereze, tot dadea eroare. testat cu fixmbr etc, recover, refacut, scriere nou . aprospo, testat hdd / memorie / sursa – toate okay, naiba stie ce l-a apucat. cum windows-ul nu vedea MasterbootRecordul ma invita sa-l formatez. dupa 3 ore de incercari repetate stiind ca recuperarea e usoara am scapat un quick format din windows, si apoi cu R-studio si 6 ore durata am facut scnaare la tot hdd-ul si mi-a gasit cma 99% din ce aveam pe el. salvata „sesiunea de scanare” , imprumutat un hdd fresh de 1 Tb, adaugat in sistem, reincarcata sesiunea de recovery …si dupa 10 ore de copiere, eram mandrul posesor al 740 de Gb … nu ma intrebati de unde a scos 740 de pe un hdd de 640 ca nu stiu. sortatat, verificat, sters ce parea dublat… apoi format la hdd-ul meu de 640, copait toate datele, cinstit propritarul hdd-ului de 1 Tb si dormit linistit de atunci :D

    atentie la crank-uri si faceti bhackup permanent. eu am autoamt back-up pe my documents pe al doilea hdd…iar sansele sa cada 2 deodata intr-0o carcasa ventilata sunt scpre 1-2 %.

    bafta

    ps. o singura firma paranoica am vazut pana acum, cu salavari in 2001 pe cd-uri a unor fisiere de 2-3 Mb copiate de sub dos prin internet intr-unprogram ce semana cu foxpro-ul dar era cu piese de masini ( don`t ask ) , si detineau cutii intregi, ca ieseau 3*365 zile backup-uri ( se faceau 2 copii la fisiere care ar fi incaput pe 2 diskete )

    00
  69. Mie mi-a inceput hardul sa cante, si, cunoscand cantecul, am zis sa fac un back-up. Zis si facut, hardului intern de 300 giga (din care vreo 70 % ocupat) i-am facut un back-up pe un hard extern de 500 de giga. Credeam ca am scapat cand s-a dus hardul intern si ca am toate in siguranta. Dar ce sa mai fac: mi-a picat si hardul extern. Deci ar trebui sa back-up la back-up.

    Cred ca hardurile nu au crapat ca le-a venit timpul ci ca sa imi pierd eu datele. Halal sincronizare!

    00
  70. Prin 2000, cand am instalat Linux prima data, am pierdut cateva luni de munca pe care o aveam pe hdd-ul meu de 1 GB. Nu am renuntat la Linux, dar de atunci fac multe backup-uri in multe locuri.

    Cam asa e strategia mea:
    Sa zicem ca fac niste poze sau am alte date similare, pe care eu le-am produs.
    In primul rand copiez pe un alt hard disk (deci am doua copii). Odata la 1-2 saptamani copiez pe al 3-lea hard disk. Periodic (odata la 3-4 saptamani) copiez datele pe alte hard disk-uri aflate la distanta mare de casa. Apoi (ceva mai rar) pun datele si pe DVD-uri (in mai multe copii). Din pacate DVD-urile nu sunt fiabile pe termen lung; singurul lucru fiabil pe care il stiu este sa fac cat mai multe copii si sa sper ca nu vor crapa toate hard diskurile simultan.

    Asa ca dupa cateva luni o poza sau alta informatie de exemplu poate ajunge si in 10 locuri pe backup. Si asta nu e o exagerare.

    Acum vreo 2 ani a crapat un hard disk. Nu a fost mare problema pentru ca datele le mai aveam inca in vreo 4-5 copii. :) Asa ca nu consider nici un hard disk 100% sigur; de aceea folosesc atat de multe hard disk-uri.

    Intentionez sa fac pe cat posibil ca datele de acum sa fie accesibile si peste 50 de ani. De preferat sa fie accesibile si dupa ce eu o sa fiu „offline” (pentru copii, nepoti, poate, toata lumea).

    00
  71. Mie mi-a crapat HDD-ul extern. Pe acesta tineam ce era mai important: fotografiile si filmele de colectie. Soft-urile pot fi recuperate, filmele la fel. Dar pozele mele ?

    00
  72. La mine a fost scurt si tragic.
    Mi-am cumparat un HDD extern special pentru backup. Il tineam in dulap. Cand aveam nevoie, il conectam, copiam ce era de pe sau pe el, dupa care il pueam la loc in dulap. Dupa 6 luni de stat in dulap (cu o medie de doua conectari la PC / luna) a crapat. Cel mai rau imi pare dupa poze.

    Acum imi fac backup-urile pe doua HDD-uri si pe DVD-uri. Cand voi avea bani, ma gandesc la o solutie mai eleganta de tip RAID.

    Din pacate HDD-ul pierdut nu a mai putut fi resuscitat de nimeni. S-a dus impreuna cu pozele mele din 5 ani de studentie.

    Cred ca o sa-mi rup 5 euro/luna pentru backitup.ro.

    00
  73. Eu am patit-o cand eram incepatoare intr-ale calculatoarelor. Imi cumparase mama calculator in vacanta dintre anul 1 si 2 de facultate, tocmai pentru ca la noi, in Arad, Net Caffe-urile nu ofereau posibilitatea sa faci un document in MS Word si eu aveam neaparat nevoie sa lucrez in word pentru un proiect de practica. Pe scurt, mi-a dat profesorul de statistica un document de 30 de pagini in word, in engleza, si trebuia sa i-l duc tradus. Am tradus porcaria aceea de document cam intr-o luna din vacanta (cu intreruperile de rigoare). In ziua cand am facut ultimele retusuri, am comis-o. Vrand sa pun documentul pe discheta am dat Cut-Paste, l-am pus pe Floppy si am dat sa scot discheta. Bineinteles, discheta s-a bulit, cu tot cu documentul meu. Si eu, fraiera de mine, dadusem Cut in loc de Copy, si nici nu aveam backup la proiect in alta parte pe hard. Si uite asa am pierdut o luna de munca, am facut o criza de nervi si de atunci mi-am jurat sa imi fac si cate trei copii dupa documente, pentru a nu mai cadea de fazan. Nici nu va spun ca eram deja la deadline de predare a proiectului si sm reusit sa „refac” traducerea in trei zile si sa o trimit. Cred ca si acum mai am undeva un back-up de pe traducerea facuta a doua oara. Vorba aia, cine se arde cu ciorba, sufla si in iaurt.

    00
  74. @julian: garantia nu iti acopera datele. Adreseaza-te unei firme sau unei persoane care are sculele necesare pentru diagnosticare/recuperare la nivel profesional.

    solutie interesanta de backup:

    enclosure cu RAID 1 (cam pe la 4-5 mil una simpla, fara facilitati de retea, doar USB)
    2XSeagate LP 1.5TB (5900RPM, 5 ani garantie, perfecte pentru storage/backup)

    cost total aproximativ 1200-1300RON

    00
  75. Hehe .. acu’ vreo 2 ani trebuia sa tin un seminar important la facultate cu tot felul de profesori invitati de la marile centre unviersitare din tara. Toate bune si frumoase, pana in ziua cu pricina. Cu aproximativ 3 ore inainte de seminarul propriu-zis, uitandu-ma peste prezentare pentru a face eventuale corecturi, se ia curentul intr-o parte a universitatii. Cand sa pornesc din nou laptopul surpriza: nu mai afisa nimic pe ecran .. era practic mort. Ulterior, am aflat ca se arse HDD’ul. Datele nu le-am mai putut recupera. Nu am avut nici copie de rezerva cu prezentarea (partea nasoala).
    Ce a urmat .. nu mai conteaza.
    Sfatul meu: Faceti-va backup la datele importante, pentru ca in unele cazuri va poate salva viata; in alte cazuri va poate schimba cursul firesc al vietii.

    00
  76. nimic…am pierdut vreo 200 de postari..trebuia sa o iau de la inceput si am preferat sa ma las

    00
  77. Pe 1 sept. ’09 (zi epocala pentru mine) corporatia la care lucram de un an s-a decis sa ma anunte ca pe 30 aug. ’09 a fost ultima mea zi de munca (de un an ma tineau in contracte pe o perioada determinata). Ca urmare a super-anuntului am inceput sa imi strang lucrurile de la birou, in timp ce (evident) le uram lucruri de bine. Ultimul lucru pe care l-am facut inainte sa plec acasa a fost sa sterg toate informatiile de pe laptop – e-mail-uri, liste cu date confidentiale, diferite informatii venite de la clienti, in fine am ras tot ce era pe acolo (am avut insa grija ca 10% din informatii sa ajunga la fostii colegi, pentru ca stiam ca vor avea nevoie de ele).
    Tot pe 1 sept ’09, la orele 16 m-a sunat o tanti de la HR ca sa imi spuna ca totusi imi prelungeste contractul cu inca 3 luni. A doua zi la birou ma uitam ca tuta la monitor – a fost nevoie de aproximativ 2 saptamani ca sa reusesc sa fac rost de toate informatiile pe care cu manuta mea de-am trimis in Recycle Bin.

    00
  78. Castigatorii sunt cei cu comentariile 57, 67si 81.

  79. Singurul backup pe care il am este o imagine a sistemului..restul sunt lucruri de care ma pot dispersa.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube