O idee pentru studenţi

Nu mai ştiu unde am citit un studiu internaţional care spunea că diplomele de facultate nu mai sunt atat de utile pe cât erau acum 20 de ani. Studiul era greşit, practic, pentru că erau 2 firme care voiau absolvenţi de calitate si restul de 20 de firme care spuneau că facultatea e facultativă. Dar…

Eu am o idee. Luaţi facultatea ca pe un loc de unde puteţi fura. Ce e cel mai la îndemână? Cunoaşterea. Experienţa. Folosiţi dotările facultăţii. Laboratoarele care stau degeaba după ore. Profesorii, care vă pot învăţa şi recomanda pentru joburi. Biblotecile, care uneori ascund comori. Colegii, de la care puteţi învăţa experienţe diferite.

Nu mai priviţi facultatea ca pe un loc unde pierdeţi patru ani şi apoi obţineţi o diplomă inutilă. Încercaţi să folosiţi acel timp. Cei care stau cu ea în mână şi apoi se plâng că facultatea nu i-a învăţat nimic sunt cei care n-au vrut să înveţe sau cei care se plângeau de profesorii care le cereau să fie atenţi şi utili că erau exigenţi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. Intr-un fel ai dreptate, in altul nu. Eu am terminat ingineria. si am terminat-o conform standardelor de acum 30 de ani. Adica materiile care le-am avut in timpul facultatii pe aceste manuale se bazau. Singura chestie noua care am invatat-o a fost trecerea de la ISO la SR-EN. Da, se invaza bazele, dar atat.

    00
  2. o idee buna, doar ca n-o sa se aplice la noi. studentii din ziua de astazi merg pe cuvintele lui Chef (SP) : „Kids, there’s a time and place for everything. College”

    00
  3. Stii cum e: daca ai ce fura. Ca daca nu…
    Glumesc, desigur. Eu nu stiu unde au vazut distinsii domni studenti sau fosti studenti ca diploma e inutila. Din ce punct de vedere? Ca din cate stiu eu din piata asta, nu te mai angajeaza nimeni fara facultate. Nici macar pe post de sofer, de multe ori.
    Ca nu inveti nimic din facultate? Se prea poate. Insa in acest caz, incurajez si eu furtul promovat de @zoso. :)

    00
  4. da, foarte foarte de acord cu tine zoso. recunosc ca am fost uimit de registrul in care ai scris acest articol, nu sunt (em) obijnuiti cu astfel abordari/sfaturi/atitudini pe acest blog…oricum, subsriu.

    00
  5. mdea… la 30 de ani e usor sa vorbesti…. dar nu cred ca ai avut atitudinea asta la 19 ani, in anul I de facultate. de aia profesorii trebuie sa fie si ei cat de cat interesati sa-ti bage morcovu in cur, ca pana te prinzi tu ca era bine sa inveti si sa mergi la scoala, esti prea batran.

    00
  6. Cred ca la Politehnica e invers, profesorii fura informatii de la studentii care muncesc in domeniu. Bine, profesorii destepti o fac. Restul predau tot materia de acum 30 de ani. M-am certat odata cu unul (era prodecan la Electrotehnica) cu privire la o anumita aplicatie (pe care eu o cunosteam din practica) de era sa ma dea afara de la curs ca am cutezat sa il contrazic cu o tampenie. Mi-am bagat picioarele si nu am mai repetat experienta, ca nu ei ma plateau pe mine.

    00
  7. Usor de zis, greu de facut. Facultatea inseamna pt. cei mai multi ocazia de a pleca de acasa, e libertatea mult dorita. Sunt f. putini cei care se dedica studiului, din pacate. Trebuie sa fim realisti, si sa ne uitam in jur, la liceenii de azi. In permanenta studentii au avut posibilitatea sa profite de ce-ti poate oferi facultatea, pe langa cursurile clasice. Cati au si facut asta? Nu multi. Si vor fi tot mai putini, odata cu trecerea timpului. Eu sunt pesimist, vazand nivelul liceelor romanesti. Si generatiile post decembriste.
    Whistler citeaza perfect:“Kids, there’s a time and place for everything. College”
    Sper sa se gandeasca multi la ce scrii tu. Dar eu unul nu-s deloc optimist. :-S

    00
  8. Ca sa faci asta trebuie sa ai vointa sa mergi la facultate ca sa inveti, nu sa mergi sa iei diploma si gata.

    00
  9. Bine zis, ar mai trebui adaugat „mai lasati draq joburile de rahat din timpul facultatii.”. Toti se plang ca facultatea nu i-a invatat nimic, asta dupa ce au copiat referatele/proiectele de pe net, dupa ce s-au dus la cursuri din an in paste (pe motive de joburi si distractie) iar la examene s-au dus cu servite, copiute sau mai stiu eu ce.

    Chiar daca materiile sunt mai mult sau mai putin aduse la zi, facultatea te invata sa gandesti, sa analizezi o problema, iti ofera foarte multe cunostiinte de baza in domeniul pe care ti l-ai ales.

    00
  10. Ca sa se intample asta ar trebui sa existe profesori bine pregatiti, laboratoare, etc.
    Nu exista!
    Cel putin in domeniul tehnic profesorii sunt etalon pentru prostie! Parca se aleg cei mai prosti dintre studenti ca sa fie pe urma profesori! Acum pentru cei care nu stiu nimic si prostul ala poate fi un ajutor, dar daca ai mai facut si altceva pe cont propriu…

    00
  11. nu as fi crezut ca voi aproba si voi incuraja vreodata furtul, dar pus in termenii de mai sus, da, subscriu, furati cat mai mult posibil cat sunteti la facultate :)

    00
  12. ah, ce vremuri faine! în timpul facultății am lucrat în fo’ două radiouri. și’am instalat prima rețea de calculatoare în ceea ce se numea pe atunci ministerul lucrărilor publice. și l’am cunoscut pe Pittiș de la care’am furat… destule. și altele.
    iar dacă mă gândesc bine, mai erau o mulțime de lucruri de furat în facultate, lucruri pe care’mi pare acum rău că n’am pus mâna. dar deh, mintea de pe urmă…

    00
  13. mai e o problema in cazul studentilor: de ce nu se pot bucura pe deplin de ceea ce intr-adevar ofera o biblioteca sau de ceea ce te poate invata un profesor bun: goana dupa job-uri. plus online-ul. Ai un job, fie el si part-time, mergi la seminarii ca deja la cursuri nu mai ajungi, si nu mai ai chef de nimic. Ce biblioteca, ce documentare?

    00
  14. NOU
    #15

    Nu stiu ce-ai inceput sa mananci, dar de la o vreme parca le zici din Lao Tzi, zau asa.
    Corect. Cat te ti-ne ma-ta la facultate, 4 ani, ai timp o gramada sa citesti, sa bagi la cap, sa inveti bine 2 limbi straine, sa incerci tot felul de chestii si sa ai ce oferi dupa facultate. Dar, fatalitate: cum se vad la facultate incep „distractiile”, noptile pierdute, „isi traiesc tineretea”, altii fug imediat sa se angajeze la Mc’, si dupa aia o freaca la o slujba aiurea si se frustreaza ca nu fac bani sa-si ia ML.

    00
  15. Cat ai vrea sa nu admiti un lucru e clar: facultatate te invata macar cum sa inveti daca nu si altceva.

    00
  16. :-) Cat timp ajungi sa stapanesti un singur soft specializat la perfectie, fie el Photoshop/Quark sau altceva, poti fi un om „realizat”, daca stii sa-ti pui in valoare cunostintele unde trebuie. Dar nu au toti inclinatia asta catre IT. Oricum aproape la orice profil, daca ti-ai format o idee cu ce vrei sa faci dupa scoala, ai ce sa aprofundezi, pe ce sa insisti.
    Totul e sa vrei. Trebuie sa-ti placa ce-ti alegi. Mai mult ca orice, trebuie sa-ti placa. Lucrurile vor veni de la sine astfel.

    00
  17. Nu mai sunt studentii ce au fost odata. Mai sunt cativa pe ici pe colo dar iti dai seama camc e pot dupa o scurta plimbare printr-un campus studentesc.

    00
  18. Corect, ar trebui eliminata acea conceptia in care facultatea=o simpla harte aka diploma . Asta doar daca vrei sa realizezi ceva , ca daca mergi la facultate doar pentru a obtine diploma e egal cu zero.

    00
  19. In anii de dinainte de criza cand era vorba sa testez tehnic candidati (software dev), faptul ca faci sau ai terminat o facultate insemna fix zero puncte pentru mine. Eram in schimb foarte atent la activitati desfasurate in timpul facultatii – un concurs, un proiect interesant, un semestru facut pe afara, astea iti aduceau puncte in plus. In schimb scadeam puncte alora care se lasau de facultate dupa un an sau doi – ori n-ai stiut sa iti alegi ca lumea facultatea (mai rar), ori n-ai vrut sa faci minimul de efort ca s-o termini. Oare cat ma pot baza pe tine? Practic, mai bine sa nu fi facut nicio facultate decat sa te fi apucat de una si s-o fi lasat balta. Stiu ca mai multi angajatori gandesc asa.

    00
  20. majoritatea vin pentru o diploma..citi se duc la fac pentru ca vor sa invete?doar cei ce urmeaza una de vis…

    00
  21. degeaba. trebuie sa te angajezi din faculta pt a fi cu un pas inaintea celorlalti

    00
  22. Macar pentru regimul de student si tot merita sa faci facultatea. Apoi ce inveti, depinde de constiinciozitate. Apoi cat iti foloseste, depinde de norocul de a lucra in domeniul tau. Pana la capat, vei fi deprins niste abilitati care iti vor folosi.

    00
  23. Let`s face it … toti dupa ce termina liceul vor sa se duca la facultate, dar dupa un semestru isi dau seama ca e foarte usor sa o termine fara sa invete.

    00
  24. Facultatea este locul unde inveti ce inseamna sa fi un om mare… trebuie sa ne obijnuim cu ideea ca facultatea este defapt locul care ne delimiteaza de societatea de rand mediocra…

    00
  25. Mama ce profund esti, nu ma asteptam :-D
    quark sau quake? :-))

    00
  26. Asta-i articol din categoria: „Multi vad, putini cunoaste…”
    In fine, o fi bun pt. aia putini, stiu eu?

    00
  27. ceea ce spui tu e ceva ideal. Afica dupa vreo 6 ore de curs plictisitoare tu te gandesti la mancare sau odihna si chiar nu ai chef sa mai cauti prin biblioteci ceva care sa faca mai atractiva materia pe care esti nevoit sa o inveti

    00
    • @BLOG VEDETE: tocmai, ca nu trebuie sa fie ideal. trebuie sa retina ideea aia 10 care vor sa faca ceva cu viata lor. restul oricum vor lucra la raft la carfur sau vor fi secretare supracalificate.

  28. Daca simt totusi ca nu au aptitudini pentru o anumita profesie, le sugerez sa fure macar calculatoarele din laboratoarele de informatica, pentru ca si asta e un inceput bun … cine stie poate intr-o zi ajung politicieni.

    00
  29. @Zglumber nu sunt de acord cu tine. Tocmai asta e problema. Nu te invata nimeni! Nu iti baga nimeni informatie pe gat si nici nu-ti injecteaza in vena. Insa daca vrei cu adevarat sa faci ceva, te descurci si pe cont propriu. N-o sa pice nimic din cer, desi ar fi usor. E adevarat ca eu nu am nevoie de un laborator performant la facultatea mea ( Marketing, ASE ). Insa biblioteca aia e sfanta. Sunt atatea resurse acolo, care asteapta sa fie cumva bagate in seama. Nu prea se intampla asta, totusi. In afara de „manualele” publicatate de profii din ASE, multe dintre carti sunt inca noi.
    Ok, sunt si profi care-s „etalon pentru prostie”. Dar cauta-i pe ceilalti. :)

    00
  30. Eu ma duc la facultate pentru ca imi place. Mai copilaresc si eu acum.

    00
  31. Mi-am adus aminte ca am avut totusi colegi care au furat ceva de la facultate, bilele de la mouse-urile din laboratorul de Teoria Transmisiei Informatiei. Ce scandal a iesit atunci! Atunci au invatat si profesorii ceva, o chestie care aia profii de info din liceu o stiau de multa vreme: lipitul capacelului de curatare cu SuperGlue.

    00
  32. NOU
    #34

    Excelenta idee.Mai trebuie sa avem de a face si cu oameni inteligenti minim,ca sa puna in practica ce ai spus,daca nu pun in practica inseamna ca ne indreptam in picaj vizibil si palpabil…

    00
  33. Dar ce te faci cu preparatorii universitari total nepregatiti care ajung acolo prin nepotism si pile si pentru ca sunt prea ratati sa se descurce la o slujba in domeniu.

    00
  34. Pe 90% din studenti nu ii intereseaza specializarea ce o studiaza in facultate, ii intereseaza doar sa intre la BUGET sau numarul de fete raportat la cel de baieti, ori diploma.

    00
  35. @neaorin: atunci de Bill Gates, Steve Jobs si Larry Ellison (daca nu ma-nsel) ce mai spui?

    00
  36. zoso, culmea este că eu m-am apucat de facultate să învăţ quark-ul, dar faza tare a fost că până în anul 3, când am avut cursul de tehno, ştiam mult mai mult din programul cu pricina decât ceea ce ni s-a predat la cursuri. asta nu înseamnă că îmi pare rău că am făcut facultatea.

    00
  37. @Cristian: intotdeauna exista si exceptii. Sunt mult mai multi aia care renunta fiindca nu sunt in stare sa duca ceva pana la capat, daca nu le place ce fac. Guess what – welcome to the real world. Nici la job n-o sa scrii noi versiuni de Google Maps sau mai stiu eu ce toata ziulica. Mai probabil e ca la un moment dat o sa ajungi sa faci mentenanta pe cod scris de altii…

    Oricum nu stiu daca Bill Gates e un exemplu bun, tipul scria programe inca din liceu intr-o vreme cand mai nimeni nu facea asta (cum ziceam – proiecte interesante). Insa din experienta prefer sa ratez un programator bun decat sa angajez unul slab. Citeste si The Guerrilla Guide to Interviewing (google it) daca n-ai citit-o inca. Programatorii buni se platesc singuri, programatorii slabi sunt un cost pentru companie.

    00
  38. Sfaturi de cacat intr-o tara de cacat.Nimic mai mult.

    00
  39. Hmm..eu is de acord cu ala de zis de stundentii care nu invata nimic in facultate, au impresia ca is prea buni pentru prostii de profesori de acolo si dupa ce termina se frustreaza ca pot face bani sa-si ia ML tare:)))

    00
  40. mai baieti o fi importanta facultatea eu nu zic ca nu………….dar pot sa va spun inca ceva ………ca aici in madrid daca veniti careva si vreti sa va angajati la reprezentanta microsoft in madrid, si nu aveti facultate, dar aveti 8 clase obligatorii sau nu………..da-ti un mic examen de cateva ore si daca le aratati ca stiti, adika sa fiti tari in ceea ce va examineaza……..nu le trebuie la astia nici o diploma si nimik…direct va angajeaza si va promoveaza de puteti ajunge si in conducere !
    In europa sunt multi romanii fara facultate care au dovetit ca le merge bila si sunt capabili !
    In Romania e ” moda ” facultatea pentru ca si fiul sau fica vecinului face………obligatoriu faci si tu …chiar daca cumparam diploma……

    00
  41. Institutiile astea de invatamant sunt niste manifestari primitive ale omului ‘modern’. Da’mi cateva argumente pentru ‘facultatea e folositoare’ si eu iti voi da cu *10 mai multe contraargumente.

    00
  42. Vax. Pe unde am trecut eu (Calculatoare, Craiova), se predau dupa cum urmeaza:
    – aceleasi matematici pe care le-a facut tata acu’ vreo 30 de ani
    – aceleasi fizici (mecanici, electronici, electrotehnici) pe care le-a facut tata acu’ vreo 30 de ani
    – multe cursuri de Java (eu tin minte vreo 4)
    – programarea in ASM pe procesoare 8080 (pe-aia tata n-a prins-o, ca e o chestie relativ noua, era la moda acu’ vreo 25 de ani)
    – muuuuulte cursuri de „ce a fost mai intai, oul sau gaina”, de am invatat sa trec numere din baza 16 direct in baza 5 „din cap” (Cernian, pentru cunoscatori)
    – nimic (aproape) despre sisteme de operare
    – nimic despre web design
    – un singur curs de C „clasic”, undeva prin anul I

    Pe scurt: daca vrei sa ajungi programator, poate e buna la ceva. Daca vrei sa faci orice altceva in IT, pa-pa.
    Ce-au ajuns colegii mei:
    – tocilarii – preparatori universitari (vreo 3-4)
    – programatorii cu creier – programatori buni, care fac bani (vreo 3-4)
    – programatorii fara creier – batatori de cuie prin „mari” firme de software (vreo 15)
    – aia carora nu le-a placut programarea, da’ parca aveau niste creier – sysadmini (vreo zece, subsemnatu’ inclus)
    – aia ajunsi accidental acolo – nu se stie.

    Si apoi cercul se reia, respectiv tocilarii o sa predea mai departe chestiile invatate la inceputu’ anilor 2000; programatorii cu creier si sysadminii o sa faca bani; programatorii fara creier – parinti de studenti la Calculatoare, „sa iasa ingineri”; aia ajunsi accidental – nu se stie.

    00
  43. Vreau si eu sa vad ca vin vremurile in care in cunoastere ne va sta puterea. Dar da, stiu, vreau minuni.

    00
  44. Multumesc, chiar priveam facultatea ca pe o pierdere de timp, iar asta nu era de bine, pentru ca la anul voi fi studenta.
    Da, e o investitie si pot profita de ea din plin!!! :)

    00
  45. Sunt sigur ca vei profita din plin, ca toate fetele… Acum depinde in ce sens vrei sa profiti de ea! ;)

    00
  46. Mereu vor fi studenti care vor munci in timpul facultatii si nu vor putea ” profita ” de ” resursele ” existente in laboratoare, biblioteci samd. Si foarte bine fac, daca parintii nu ii mai pot intretine sau daca au plecat cine stie pe unde sa faca facultatea. Asta nu e de condamnat. Joburile astea sunt esentiale pentru unii. In Romania, facultatea oricum e un balci. Interesul pentru invatat s-a pierdut demult.
    @ m1ha1 : ‘ trebuie sa muncesti din timpul facultatii pentru a fi cu un pas inaintea celorlalti ‘ :)))) Nu am mai auzit asa ceva pana acum O.o Dar stai, e criza acuma, locurile de munca sunt putine.
    @ Andrei Bogdan: Nu e adevarat ca facultatea te ‘delimiteaza de societatea mediocra ‘. Asta era valabil in urma cu 20 de ani.
    Trebuie sa ai un profit din cam tot ce faci in general, nu numai in facultate. Altfel irosesti timp si nervi.

    00
  47. Mi-am schimbat opinia despre tine. Respect!

    00
  48. fain postu si misto ideea

    00
  49. bravo shafule, zi-le acolo!

    00
  50. Bun articolul.
    Ps. am citit post-ul acesta acum ceva vreme,probabil cand s-a publicat,azi cautam ceva,m-a directionat pe un blog, pe un alt blog unde era post-at acelasi articol,cu mici modificari,si stiam ca l-am mai vazut..unde ma?..ma gandesc,ma gandesc..cand zoso.Sunt rai ,da rai acesti Morari mai mici.

    00
  51. Bine spus

    00
  52. Pitica… mot-a-mot… rusine

    „scrierea seamănă puţin dar eu consider că al meu este mai detaliat” si defapt e exact la fel… doamne…

    00
  53. ultima oara cand am auzit asa ceva era acum 10 ani pe cand era sormea la facultate. situatia s-a schimbat mult. facultatea se face acum pentru camin, sa se poata locui in bucuresti pe bani putini. corect?

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.