De ce nu şi săpunierele?

Bad Spritzi iz back. Cu o întrebare, tot de blondă. De ce la Tuborg Festival spanac cu muci şi în general la concerte de-astea de culeanu, nu ai voie să intri cu aparate foto profesionale, adică d-alea cu obiectiv detaşabil? Cumva ca să nu faci poze profesionale moka?

Păi subsemnata are un Olympus digital, tip săpunieră, cu vreo 12 megapixeli rezoluţie şi zoom de vreo 40 de icşi, cu care pozează şi râma înfometată din curul Madonnei, aşteptând următorul sicriu cu foiţă de haur.
Alea nu se pun ca poze profi?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. OMG! nu esti prea dur?

    00
  2. Daca tot iti lauzi asa mult aparatul, nu-mi spui si mie ce model e? Tare am nevoie de unul de genul asta…

    00
  3. Cred ca nu poti sa intri cu aparat cu obiectiv detasabil pentru a nu-i creea madonei ceva cucui ! :))

    00
  4. Fapte, nu vorbe. Sa vedem pozele cu rama infometata si apoi ne dam cu parerea daca-s profi.

    00
  5. Deocamdată nu :-)
    Nu ţine de pixeli şi de zoomul digital. Agenţiile nu vor cumpăra imagini trase cu aşa ceva – şi ideea e să nu se comercializeze fotografii luate în timpul concertelor, pentru că drepturile sunt de obicei vândute. Poţi posta pe net cât vrei, dar nu prea poţi vinde.

    00
  6. Poate pentru ca optica sapunierelor (inclusiv a acelui Olympuţ de il ai) nu se compara nici pe departe cu cea a unui DSLR (semi) profi?

    00
  7. zosolina, aparatele profi îl au mai gros şi mai lung.
    Doar aia conteaya.

    00
  8. La urma urmei, poze se fac si cu camera de la telefon. Calitatea si aprecierea ei e o chestiune de gust. Si cum gusturile nu se discuta…

    00
  9. @Andrei from USA, Cum adica calitatea si aprecierea ei tine de gust? Probabil si IQ-ul tine de gust si nu se discuta… in cazul tau.

    00
  10. Chiar este necesar sa explic de ce aia 40 de icsi sunt = 0 ? Banuiesc ca acel Olympus nu are o lentila 18-800 mm.

    00
  11. Vezi sa n-ai tu 40x la o sapuniera :) Confunzi zoom-urile. Si degeaba sint 12 megapixeli daca imaginea e de rahat.

    00
  12. Poate așa a cerut Madona … sau e o procedură mai nouă.

    00
  13. De care aparat este mai exact ? Modelul. E zoom digital sau optic ?

    00
  14. ar fi frumos sa aiba o lista cu modelele de aparate interzise:))

    00
  15. Bine asa! Fii dur, rupele curu’! :D

    00
  16. E clar că o ‘săpunieră’ nu se ridică la nivelul unui dslr, de aia sunt în categorii diferite (user, preţ etc.) În altă ordine de idei, când merge uomu la concert, merge să asculte şi să vadă show, nu să-l caute în gură pe ăla care cântă! Plus că deja se exagerează: tot plătitorul de bilet trebuie musai să ţină sus un telefon/aparat foto, blocând câmpul vizual al celorlalţi. Degeaba îl rogi frumos şi îi explici că n-are ce face cu 8gb de poze de la un singur eveniment, el a plătit bilet şi vrea să aibă amintiri. Ptiu!

    00
  17. scoti bateriile din el si le pui separat la tine. il tii in rucsac. cand iti interzic accesul din cauza aparatului le arati ca nu ai baterii la el, asa ca nu poti face poze..

    le pui dupa ce intri in aparat ..and voila! :)
    testat!

    00
  18. NOU
    #19

    la alea SLR este obiectiv mai mare / gros. MARIMEA CONTEAZA :))

    00
  19. se poate intra si cu DSLR-uri, pe incercate (ieri – ziua 1). important e sa te folosesti chiar de atributul nr. 1 al aparatelor de acest fel, de unde si denumirea lor ;-)

    00
  20. cred ca confunzi zoom optic cu zoom digital

    00
  21. NOU
    #22

    Sau un Casio H10, daca tot a luat premiu EISA pentru zoom optic 10x si autonomie de vreo 1000 de poze.

    00
  22. ba ai dracu’ experti ce sunteti! unu nu a oferit un raspuns concret, toti o dati cu fragmentare sau raspundeti cu un ton superior cand habar n’aveti cu ce se mananca. i’a zoom-zaiti’o si pe asta, si iesiti din casa ca sa aflati raspunsu’ de la gay bgs de ce nu se intra cu aparate din alea mari. bine, nu ca ei ar sti care sunt alea mari, dar fie.

    00
  23. @gupi: Good point ! :))

    00
  24. Zoom-ul respectiv poate fi un X digital care nu e altceva decat praf in ochi… in rest sunt de acord cu tine…

    00
  25. Aia 40x zoom sunt 4x optic si restul digital. Digital = calitate extrem de proasta. Vestea buna e ca tabloidele gen cancan ar accepta o poza cu cosurile madonei la calitatea aia.

    00
  26. daca tie iti place rama aia pixelata atunci sa fii iubita

    00
  27. @ANOVA
    Ai dreptate. Nu comentez IQ-ul, nici al meu, nici al tau. E o chestiune atit de gust cat si de stil. Fotografia, ca expresie a muncii artistului, pentru ca fotografii sunt si ei artisti, dupa parerea mea, se incadreaza in categoria lucrurilor care pot fi apreciate dupa gust. Asta nu inseamna ca nu se pot face si aprecieri strict pe criterii profesionale, tehnice. De fapt, incercam sa-ti urez un sfarsit de saptamina placut.

    00
  28. @Andrei from USA
    La fel si tie.

    00
  29. la sapuniere ai zoom digital, care e o mare basina. e ca si cum ai lua poza facuta cu zoom optic si ai mari-o in photoshop: pixelata pana nu mai poate si plina de noise. deci cu alea nu ai ce face.

    n-o sa poti niciodata sa compari ce fce o sapuniera cu un dslr, nici macar pe bucatile de zoom optic.

    chiar crezi ca s-a tampit toata lumea si da jde mii de euro pe body-uri si obiective, daca o sapuniera ar scoate calitate macar comparabila???

    zoso, lasa-ti blogul pe maini mai bune, amatorismul asta e jenant.

    00
  30. Am facut poze doar la concertele care nu mi-au placut.
    La alea care mi-au placut, eram prea vrajit ca sa iau vreo amintire :)

    00
  31. pai ce ai vrea sa scoti tu bani daca vinzi fotografiile la vreun ziar? asa daca dau ei fotografii si video dau pe bani multi

    00
  32. Tre sa ai diploma de profi’, sau se te lauzi cu dslru.

    00
  33. Numarul de megapixeli e vax atunci cand toti se inghesuie pe un senzor de suprafata unei unghii de la degetul mic .Iar zoomul ala e maxim x3-5 optic restul e cancan.
    Toate sunt vrajeli de marketing ca sa cumpere fraierii care nu vor sa se intereseze un pic.

    00
  34. pai eu m-as fi dus azi cu 350D-ul meu, cu 18-55-ul ala varza de pe el si as fi aruncat cu obiectivu’n capu’ lu’ Banica… ca d-aia-i detasabil, hihi.
    e 100 RON un obiectiv d-ala si merita s’arunci cu el, zic eu.
    daca il si nimeresti in cap, face toti banii.

    00
  35. Andrei from USA are dreptate. Fotografie se poate face si cu o sapuniera. Arta nu presupune neaparat formate RAW, si 1000 de Euro bagati in aparat+obiectiv. Depinde ce fotografiezi, si mai ales CUM o faci. Deci, achizitia unui DSLR nu te face fotograf. Te face pozar cu scule bune, dar nu fotograf.
    „Du-te mai in spate ca nu se vede Arcu’ de Triumf” :-|

    00
  36. mara, dupa ce ca esti proasta, mai esti si inflacarata. adica daca eu ma duc la concert la madonna si aia moare pe scena,, ziarul o sa imi refuze poza ca nu e de calitate tip DSLR?

  37. nu, săpunierele nu să pun. decât împreună cu frânghia :D

    00
  38. Zosolina, daca vrei musai o sapuniera, apoi uite aici afli una bunaŞ

    00
  39. Ce ma mira este faptul ca tot cotetarul de roman care a ajuns sa aiba habar ce e aia fotografie tine mortis sa dea reply si sa explice el plin de emfaza cat e de praf zoomul digital desi alti 20 cocalari au facut-o deja inaintea lui.si desi toti cei care participa la discutie o stiu.
    Greu din 50 comentarii gasesti 2-3 concludente. Pacat ca cei care ar avea ceva de spus nu o fac si toti lesinatii umplu zeci de randuri fara rost de parca acum au descoperit apa calda.

    00
  40. nu esti un pic cam dur :-? zic si eu :-? :) hm … cum zici u .. misto blogul

    00
  41. Te cam oftici asa.. nu?:)

    00
  42. Ma distreaza ca nimeni nu s-a deranjat sa se duca pe site-ul Olympus sa vada ce au de vanzare.

    Aici puteti vedea cea mai buna sapuniera a lor, cu 10x zoom optic si 12 Mp senzoru’: https://www.getolympus.com/us/en/digitalcameras.html?icn=redirect&ici=redirect_viewall

    Normal, e departe de cei 40x mentionati in articol, dar e departe si de cei 4x optici mentionati in comentarii.

    Mai au si ceva cu 26x zoom optic, dar deja nu mai e sapuniera (totusi poti sa intrii cu ea la concerte, nu are obiectiv detasabil).

    Concluzia: nimeni nu are dreptate, si aici ma includ si pe mine :)

    00
  43. BadSpritzi, mara nu a comentat continutul pozei, ci calitatea acesteia.

    00
  44. Libertatea si OTV-ul nu or sa iti refuze nimic. Go deep!

    00
  45. Kittutza iti recomand un Sony DSC H10 – face poze semi-profesionale si chiar spre profesionale:). Ce mai pui ca si filmeaza. La concerte si la fotbal e genial:)

    00
  46. Pozele?

    00
  47. Salut,

    Vezi ca bendeac are o nelamurire la adresa ta si mai multi comenteaza aiurea

    Numai bine!

    00
  48. Intreaba-l pe Zoso de ce nu si sapunierele. ( in cazul concertelor )

    Nice day !

    00
  49. badspritzi, pe langa ca esti talamba, mai si insisti.

    du-te, mama, la concerte cu madonna, daca mai mult de-atat nu poti. si da, daca moare, poate cumpara cancan poza. daca se intelege ceva din ea.

    00
  50. Fratilor, sunteti absolut geniali: sunt fotografi profesionisti „de tot” care recomanda sapunierele in anumite situatii, cum ar fi wildlife (safari), pentru ca unele ajung la echivalentul a 640mm… ceea ce costa multisor in DSLR world :). Da, senzorul e mic, dar nu conteaza daca e ceva lumina care sa faca posibila fotografierea la ISO 200-400… deci se poate.

    Evident, un Canon 1D would kick ass, dar diferenta intre calitatea de la Canon 400D echipat cu un 70-300 IS f4-5.6, the longest affordable telephoto, si sapuniera in discutie nu e atat de mare.

    Bibliografie: https://luminous-landscape.com/kidding/

    Fara discutie, daca poti da (zeci de) mii de euro pe echipament, go for it, si rezultatele vor fi mai bune – discutabil cat de mult mai bune, dar mai bune. A se lua in calcul si faptul ca nu tragi landscape de printat la 2/3 m sau ceva in genul asta…

    00
  51. pentru ca organizatorii vor sa aiba un oarece control asupra pozelor.

    vor sa stie, cu semnatura, cine face poze, in ce ziare apar pozele … etc … etc

    iar pentru asta … SA INCASEZE NISTE BANI !

    :)

    00
  52. va agitati degeaba. nu stie taranu ce e sofranu.
    de fapt badspritzi nu voia decit sa se laude ca si-a luat aparat foto care (crede ea) e la fel de bun ca un DSLR.

    iar povestile cu „daca e lumina suficienta” exact asta sunt: POVESTI. la concert nu va fi niciodata lumina suficienta pt ca sa poti face poze de calitate cu un ap foto normal. nu mai vorbesc ca in afara de lumina mai e treaba de stabilizare, de calitate a senzorului etc. DSLR-urile costa cit costa tocmai pt ca au in ele mult mai multa tehnologie decit un ap foto normal cu care sa-ti faci poze in oglinda sau la bambu sa le pui pe hi5 (sau facebook daca esti pitzi v2.0).

    iar ca idee nu te lasa cu DSLR-uri nici la meciuri de basket jucate in O2 in londra, nu doar la concerte in romania. depinde de organizatori, de cit de paranoici sunt probabil. prin organizatori ma refer la arena. la Paris-Bercy de exemplu s-a putut intra cu DSLR-uri fara probleme pt meci de basket organizat de aceeasi oameni. insa alta arena, alte reguli, se pare.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube