De ce sunt tâmpiţi ăia de la SPER şi de ce ar trebui să îşi bage codul etic în fund

Am primit pe adresa de la CAPSLOCK un email în care sunt indemnat sa sustinu codul etic propus de organizatia SPER. Ma gandesc ca emailul ii era destinat lui Bobby si nu mie. Dar cum eu ma ocup de asta…

Codul etic antidiscriminare reprezinta un set de aspiratii prin care se incearca responsabilizarea mesajului virtual si transformarea mediului on-line intr-un spatiu in care sunt respectate drepturile fundamentale ale omului.

Acest cod nu este produsul unic al initiatorilor, nici un set de reguli impuse, ci un statement pe care orice blogger il poate adopta pentru a-si exprima public atasamentul fata de principii etice nondiscriminatorii si preocuparea pentru eliminarea continuturilor on-line rasiste, xenofobe sau sexiste.

E nevoie de voi pentru ca acest demers sa aiba succes, asa ca va invitam sa cititi textul codului etic si il adoptati pe site-urile/blogurile voastre impreuna cu ştampila-simbol a acestei initiative. Gasiti toate acestea accesand sper.org.ro

  1. discriminarea va înceta atunci când rromii vor înţelege ce înseamnă să trăieşti într-o societate, chiar aşa şubredă cum e a noastră. când vor merge la muncă, când vor folosi săpunul, când vor desfiinţa tribunalele paralele.

  2. codurile etice susţinute de persoane cu o moralitate dubioasă mă lasă rece. cine îl sustine? mercenarul Comănescu? Mircea Toma, care se dă şmecheraş cu bloggerii? futacul Ulmanu? stictir bă!

Mi-e silă de campaniile astea de kkt. Mi-e silă în special de specialiştii în campanii care se îmbărbătează că ei sunt relevanţi şi fac campanie fără să se umliească apeland la bloggerii mari, răi şi traficaţi. După care trimit o mieluşică să se roage de unii şi de alţii să îi ajute şi pe ei cu nişte linkuri, pentru că ei nu reprezintă nimic în online. Ăştia de la SPERM au făcut dezbatere pe tema codului cu 2 bloggeri, amândoi irelevanţi în online. N-au invitat pe nimeni din afara cercului lor de corcoduşi. Şi acum se milogesc după awareness la ăia pe care nu i-au băgat în seamă? Ce frumos. Uite cum facem: eu o să mă folosesc de influenţa pe care o am printre prietenii din blogosferă ca să vă arat încă o data, stimaţi consultanţi, ca pentru a face o campanie aşa cum vreţi voi în online trebuie să pupaţi mâna lu’ zoso. Sau să vă mulţumiţi cu 150 afişări şi două articole mititele în presa prietenă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. He, he, ce rau esti …
    :))

    00
  2. Incepe frumos dar ma lasa rece la sfarsit. Inteleg sa condamni initiativa, suedejii nostrii sunt o plaga sociala mai ceva ca negrii in america. Dar dupa aia incepi sa vb de ceva ce suna a power struggle.
    Adica e corect si sa arunci cu caca in M Toma care e guru-ul ipocrit al unei miscari ipocrite, dar de ce trebuia sa iti pupe TIE mana?
    Ma rog…

    00
  3. Bă, şi eu sper multe, da’ nu-i cu cine. Valabil pe ambele sensuri.

    00
  4. zoso a scris pe 27 August 2009, 6:49 pm

    pentru ca in online eu sunt alfa si omega.

    Ești pă dracu! Ești un înfumurat și ca și restul figuranților te etalezi public. Existența simțului umorului și a unui minim talent scriitoricesc, nu te face nici alfa nici omega, te face doar un pic mai placut, panarama de om ce ești. Indiferent de gradul de penibil al oricărei inițiative nimeni nu este obligat să-ți sufle-n pânze pentru a fi pe placul tău. Ia scara, urcă-te până la nas și dă-ți-l jos din pom. nu dau 2 bani pe publicarea acestui comment așa ca nu te obosi prea tare.

    00
  5. o laie, astia habar n-au ce inseamna discriminare. una e sa discrimineze o institutie si alta e ce se scrie pe un blog personal, oricat ar fi el de alfa si omega. dupa astia, daca il injur si-l trimit sa se spele pe cersetor cand vine langa masina si-mi impute tot aeru din habitaclu , gata l-am discriminat.
    mereț ma!

    00
  6. NOU
    #7

    Foarte bine zis. O atitudine demna ,care nu se lasa calcata in picioare. Ei vor sa aiba influenta in lumea online, dar au uitat ca online-ul sa fondat pentru a scapa de aceste limite. Cine vrea le respecta cine nu … nu.
    De fapt si de drept ei nu vor sa promovezi campania lor sau mai stiu eu ce ei vor un link pe blogu lu` zoso.

    00
  7. pentru ca in online eu sunt alfa si omega.

  8. Nici eu nu sunt de acord cu campania asta de anti-discriminare. Ca si Zoso, consider ca suedejii merita sa nu mai fie discriminati atunci cand or sa invete cum sa traiasca intr-o societate normala. Personal, sunt adeptul educatiei cu bata, nu cu frumosul (cu frumosul nu merge).

    De ce sunt asa pornit impotriva lor puteti afla de aici:

    Asa ca, sa ne scuteasca astia cu campaniile lor de kk. M-am saturat sa-i suport si sa-i tin in spate pe munca mea.

    00
  9. NOU
    #10

    beta gamma si restu nu servesti zoso !?

    00
  10. @Zoso – mai usor cu spirtoasele pe vremea asta. Sunt si alti oameni care inseamna ceva in online -chiar fac bani foarte multi- si nu se mai lauda. A, si nici nu magzalesc chestii pe bloguri, asa ca mai modest, bajatu’. :P

    00
  11. Zoso, vezi sa nu li se puna pata la astia cu aceste campanii…Pe visurat stii ca incercase nu-stiu-ce organizatie sa-l dea in judecata pe motiv ca a facut discriminare in un post oarecare.

    00
  12. Codurile etice one-way sunt lamentabile.

    00
  13. fac şi eu ceva pe codul lor ( de fapt fac ceva pe reguli în general), dar ei încearcă. Oricum romii dacă sunt discriminaţi se simt nedreptăţiţi, îşi asumă faptul că sunt romi şi încearcă să facă treaba în felul lor.
    Am avut ocazia să lucrez cu cei de la SPER o săptămână, în cadrul unei tabere de dezvoltare pt copiii romi (nu, nu sunt rom şi nu am tangenţe) şi pot spune că sunt profesionişti şi că fac o treabă excelentă – inclusiv Mircea Toma. Nu ştiu care din voi ar ar avea răbdarea şi ar putea să muncească atât cât o fac cei de acolo. Eu abia am rezistat o săptămână şi eram mai mult de umplutură. În jur de 400 de copii romi au trecut pe acolo în decurs de 2 săptămâni cu care s-a lucrat aproape toată ziua.

    Închei că nu am răbdare să povestesc mai mult. Dacă găseşti o problemă încerci să afli cauza (referitor la punctul 1)

    00
  14. Ia mai da-i dreaq ca nu-i discrimineaza nimeni. Eu nu cred ca am auzit de un rrom (tigan) civilizat care sa aiba de suferit. Sunt probabil peste tot dar nu ies in evidenta: se spala, se poarta normal, lucreaza, nu deranjeaza pe cei din jur, nu fac scandal. Are cineva ceva cu aia? Ati avea ceva impotriva sa interactionati cu un tigan care se comporta cum trebe? Evident ca nu.

    Asta cu discriminarea suedejilor e ca in bancul ala comunist cu ilegalistul care se ascundea dar nu il cauta nimeni.

    00
  15. Este clar faptul ca o campanie de acest gen nu va avea nici un rezultat…facand o analogie la marketing sa zicem, nu e produs nou promovat printr-o campanie publicitara…ci e un produs vechi pe care toata lumea-l cunoaste si se stie ca nu face 2 bani, deci campania publicitara nu va aduce noi clienti…in afara de vreo 2 naivi care vor realiza investitia proasta la prima punere in functiune a produsului

    00
  16. SPER sa m9u9i9e9sc o gramada de suedeji !

    00
  17. Deja începe să mă obosească acest subiect. Nu voi adera niciodată la un aşa cod etic. Nu voi oferi nimănui drepturi câtă vreme nu acceptă că are şi obligaţii, indiferent de rasă, sex, religie sau orientare sexuală. Nu mă interesează! Vrei drepturi? Da? No, ia de aici teancul ăsta de obligaţii şi după ce le citeşti şi le înţelegi vino să-ţi ceri drepturile.

    Nu voi fi niciodată adeptul întoarcerii şi a celuilalt obraz.

    00
  18. O sa ader cand o sa vad ca suedejii sunt suedeji si nu romi, cand o sa-i vad ca-si castiga existenta in mod cinstit si civilizat, cand nu sa mai loveasca in politisti cu bebelusi, cand nu or sa se mai lamenteze ca sunt discriminati. De altfel, am un mare respect pentru suedejii cinstiti, care muncesc, care sunt oameni. Eu sunt o pacifista de fel, insa tot nu pot fi de acord cu RAHATUL asta.

    00
  19. @zoso: textul nu „transpira” sentimente, emotii sau trairi. ironiile fine pot fi identificate in cadrul unui (con)text mai larg de cateva cuvinte; mergand pe acest principiu niste nenici au inventat emoticon-urile. sfatul meu este sa le folosesti pentru a elimina posibilitatea existentei mai multor sensuri, unele extrem de nedorite. imi prezint scuzele fata de tine daca intra-devar faza cu alfa si omega era o aroganta cu iz umoristic. eu unul n-am perceput-o asa, dimpotriva. In ceea ce priveste initiativa lor, nu pot sa nu iti dau dreptate. astia de la SPER, traiesc in Romania? daca da, inseamna ca si-au tras un mare glob de sticla in care se inghesuie toti si privesc lumea de-acolo.

    00
  20. NOU
    #22

    @zoso,
    1.idem :)
    2. Stii de ce nu apeleaza la blogerii mari rai si traficati? Pentru ca in toata splendoarea lor, nenii care initiaza campaniile astea nu inteleg ca ei cer ceva platit si li se pare absurd sa te plateasca pe tine sa le faci reclama. Adica cum… sa iti dea el o bucatica din tortu’ lui? aiurea… mai bine te fac rau si hot ca cer bani pentru o cauza „umanitara”.
    Deci… din partea mea pot sa va faca toti frustratii rai si traficati si cum mai vor ei ca eu m-am inteles super bine cu voi toti astia „rai” cu care am avut norocul sa interactionez. ;) pentru ca pana la urma totul sta in modul in care interactionezi si negociezi cu un om.

    P.S. Cine sunt astia de la „SPER Mata”?(a nu se citi „ma-ta”)

    00
  21. in loc de atatea campanii ar trebui sa-i puna pe suedeji la o campanie. o sa ma sensibilizeze si pe mine si pe restu’ multi altii cand o sa-mi arate un tigan care a primit o casa de la primarie si o intretine, cand o sa vad un tigan care are in casa si altceva decat sabii si topoare gata sa se bata cu celalalt clan, un tigan care-si trimite copilul la scoala sa invete nu sa primeasca inca un ajutor material din banii mei pe treaba asta si multe alte exemple prin care-i cunoastem atat de bine.

    00
  22. @Andrei Pietrosu:

    Ultima ta remarcă a sunat gay rău de tot, nu pentru că te-ai gândit la spermă ci pentru că te-ai gândit la sperma lui Zoso :D

    On-topic:

    Tare sunt curios cine a abordat-o pe madronna să vorbească despre discriminarea suedejilor.

    00
  23. Sincer sa fiu, rromii au mai multe drepturi in romania decat avem noi. Nu are rost sa le insir aici! Si atunci, pentru ce sunt ei discriminati..A…ca li se zice suedeji si nu rromi? A….ca ii face lumea analfabeti? A…ca toti incearca sa nu aiba de a face cu ei, mai ales daca vrei sa m-ai ai tv si alte alea prin casa….

    00
  24. skag, grepturile noastre nu sunt respectate, dar drepturile lor.
    Nu că li se zice suedeji, că pe mulţi nu îi interesează, majoritatea nici nu ştiu de unde vine termenul şi de ce nu se vrea să fie folosit. Sunt discriminaţi pentru că chiar sunt.
    „Nu îţi dau voie să te joci cu copilul ăla pentru că e ţigan” – unul dintre cele mai clare exempăle pe care le-m primit de la un copil în tabăra aia de care pomeneam mai sus.

    Sincer şi eu am avut o reţinere când am ajuns în tabără şi un voluntar rom a vrut să intre la mine în cameră să îmi arate ceva la calculator. Chiar mă gândeam la început dacă aia pot intra cumva pe balcon în apartament.
    Până la urmă se întâmpla să lăsăm şi uşa deschisă de la sala unde făceam cu ei diferite exerciţii şi unde era aparatură destul de scumpă (proiector, calculator) şi nu a luat nimeni nimic. Dacă au luat ceva din materialele pentru costume .. mărgele sau ceva .. le-au adus înapoi când li s-a spus că avem nevoie de ele pentru grupele următoare.

    00
  25. si in comentarii se vad rasistii idioti…

    00
  26. NOU
    #28

    @Eu,
    Sper sa nu o iei in nume de rau… dar te-ai gandit ca aia era o gluma venind de la vorba aia cu „sper mata dar speri degeaba?”.
    Apropo, e extrem de terifiant si deranjant ce presupui tu in mesajul ala :-s. WTF…

    00
  27. Wai, no bine c-ai explicat că altfel muream prost.

    00
  28. Pe mine m-au disperat astia cu binefacerile, cu etica si cu doilasuta al lor. Si aici nu vorbesc de tepele care se dau cu „ajutati-ne cu bani ca suntem bolnavi / avem nevoie de operatie in strainatate / pierd casa si ajung in strada, virati-ne bani in contul …”, ci vorbesc de initiatie asa-zis serioase.

    Lucrez in domeniul online si am facut de vreo 2 ori greseala sa ajut cu bannere si chiar cu o realizare de site astfel de initiative:

    Unu: banner pentru un site cu salvarea copacilor, reciclarea hartiei etc – mi s-a parut o idee buna, asa ca am zis sa ajut oamenii cu niste bannere. Zis si facut: pun bannerele, bannerele le aduc printre cei mai multi vizitatori (locul 2-3 dintre refferali conform trafic.ro), in cateva luni respectivii pun pe site o pagina cu sustinatori, si bineinteles ca site-ul meu nu aparea. Oricum, le-am mai tinut bannerele vreo doi-trei ani (doar asa, pentru ca-mi placuse conceptul).

    Doi: ma roaga cineva sa-i fac un site pentru o asociatie de binefacere. Ok, am zis, daca-i pentru un scop nobil, pot sa ajut, insa timpul meu e limitat, asa ca vreau clar materialele (texte, poze, etc), eu fac site-ul (inclusiv cumparare domeniu, asigurare gazduire si o scurta promovare a site-ului), iar apoi nu mai am timp de nici o modificare. Dupa ce fac site-ul incepe: vreau si varianta in limba engleza. I-am facut-o, ca am zis ca-i ajuta. Dupa care: mai schimba-mi si conturile de pe site, mai fa-mi si aia si aialalta. I-am spus ca-mi pare rau dar ca nu mai am timp, ca isi poate prelua domeniul si ca poate sa continue acest proiect cu oricine altcineva. Stiti cum e: ii dai omului un deget si iti ia toata mana. Nu a mai zis nimic, insa ulterior absolut din intamplare am observat pe net ca mai convinsese inca 2 persoane (sau firme) sa ii faca site-uri. Deci omul isi facuse gratis nu unul, ci TREI site-uri pentru acelasi scop. Dvs cum ati numi chestia asta, ca mie imi e oarecum sa o calific?

    Asa ca in ceea ce ma priveste am tras concluzia: voi zice un PAS hotarat la orice tine de ajutarea unor initiative asa-zis umanitare, civice, etice sau cu scop de binefacere. Nu vreau sa mai iau teapa si sa ajut dub nici o forma (inclusiv 2% din impozit sau sms-uri cu suprataxa) astfel de activitati DUBIOASE, in care (si asta puteti s-o constatati singuri uitandu-va pe orice site al organizatiilor de acest fel) toata campania se face pentru strangerea de fonduri, insa nu se prezinta NIMIC CONCRET despre cheltuirea efectiva a banilor. Practic, majoritatea banilor se duc pe salarii, masini, chirii si organizari de conferinte ABSOLUT STERILE cu exceptia scopului strangerii de fonduri. Poate gresesc si nu sunt chiar toti asa, insa cu amaraciune spun ca asta aste singura concluzie logica pe care pot sa o trag in urma experientelor personale si analizei facute. Daca dvs gasiti vreun astfel de site unde sa se faca TRANSPARENT o dare de seama privind intrarile si iesirile de bani, atunci JOS PALARIA, dar ma cam indoiesc.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.