Asociatia de pierdut timpul altora

Opresc maşina la Lukoiulul de la intrarea în Hermannstadt. Mă dau jos, bag pompa în gaură, apas. Nimic. Mai apăs o dată. Nimic. Pun pompa la loc, aştept 2 secunde, o iau, apăs iar, iar nimic. O pun la loc, intru în benzinărie.

– Bună ziua. Nu va merg pompele?
– Ba da. Staţi să vă dau drumul.
– Stau de două minute acolo, nu m-aţi văzut?
– Nu!
– Nici maşina cu farurile aprinse, care va bat direct în geam, în benzinăria goală!
– Păi…
– Dacă sunteţi ocupat, revin mai târziu, că doar nu trebuie să vă uitaţi pe geam după maşini, sunteţi aici de plăcere…

N-a mai zis nimic şi a dat drumul la pompa.

Urăsc oamenii care mă fac să îmi pierd timpul. Oameni a căror menire în viaţă e să mă servească au alte lucruri de făcut decât să îşi facă treaba pentru care sunt plătiţi.

Vineri dimineaţă, în unul din Petromurile de pe A1:

– Vigent, zise austriacul
– Lili, vino încoace şi dă la domnul o vignetă.
(Lili era ocupată cu nişte cutii în spate)(trec două minute, Lili nimic)
– Lili, hai mă!
– Ce vrei, nu vezi că sunt ocupată? Să aştepte.
(mai trec două minute şi austriacului i se citea mirarea pe faţă)(eu nu am ce face şi mă apuc să îi traduc ce se întâmplă)(el se uită la mine şi mai mirat)
– Hai, că doar nu dau turcii. Am venit. Ce doriţi?
– Vigent!
– Aha. Mare, nu? Bine, aşteptaţi un pic. Ce, mă, tu nu puteai să îi vinzi? De ce trebuie să mă chemi pe mine? Ce, eu sunt la ordinul tău?
(ca să ne înţelegem, ei nu se certau care să îl servească pe client mai repede, ci care să îl servească mai încet)(eu îi traduceam în continuare austriacului dialogul de stan şi bran dintre angajaţi, o domnisoară la vreo 30 de ani şi un domn trecut de 45)
– Haideţi azi, totuşi, că vă mai certaţi şi după!
(îmi aruncă amândoi o privire urâcioasă, îi vinde vigneta, îmi ia şi mie banii pe un senviş cu gust de cauciuc şi se întorc la cearta lor)

Şi nu îmi băgaţi bullshitul ăla cu clienţii care se poartă mizerbil cu voi. Se poartă pentru că 99% dintre vânzători sunt nişte retardaţi sictiriţi, care dau vina pe client pentru că ei au chiulit de la şcoală şi acum trebuie să vândă pepeni în piaţă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. :)) unii chiar sunt dobitoci! Eram intr-o seara la Auchan sa imi iau ceva de mancare , in total vreo 10 produse, mi le trece pe la casa iar cand sa platesc scot bonuri de masa. Cum a vazut vanzatoarea parca a cazut cerul pe ea! -Platiti cu bonuri? X( -DA! OFFF, trebuie sa imi dati produsele inapoi! -De ce ? – PENTRU CA ASA TREBUIE!!! Nu stiu ce gresise si trebuia sa imi citeasca odata produsele, dar ca sa faca asta trebuia sa cheme o colega sa anuleze comanda deja existenta (tot cu produsele mele). Am zambit am scos produsele din punga, le-am dat inapoi si asteptam cealalta colega care trebuia sa anuleze comanda …. Oamenii se strangeau la coada si colega nu mai venea .. Dupa 5 minute (nu exagerez) apare colega, „deblocheaza” casa, vanzatoarea citeste iarasi produsele, scot bonurile si bineinteles trebuia sa platesc o diferenta (0,60 lei). Din casa am coborat cu o bancnota 10RON, si o dau vanzatoarei. In momentul ala ii venea sa ma plezneasca, am simtit asta, nu se abtine si imi zice : -Iti bati joc de mine? (de parca eu eram ala care imi bateam joc), cer 60bani si imi dai 100? restul intamplarii nu mai conteaza … m-am descarcat si eu un pic vanzatoarea luase pozitia ghiocelului (macar atat putea sa faca)…. Nu am nimic cu ei, dar trebuie sa stii sa lucrezi cu oamenii, nu o poate face oricine.

    00
  2. bai nene, eu nu credeam chestiile astea pana nu le-am simtit pe pielea mea. :)

    00
  3. @robintel : pentru unii orice e mai important decat sa isi vada de treaba , in urma cu 2 ani mergeam prin magazine cu agentii unei firme de distributie, sa-i ajut sa vanda produsele mele. intamplare intr-un magazin : Vine clientul, se uita la banane si cere : -Vreau si eu 2 kg de banane te rog! raspunsul vanzatoarei : Sunt cam verzi sigur vrei sa iti mai dau? clientul le vazuse un pic verzi inainte sa ceara si totusi vroia sa cumpere, dar sfatul vanzatoarei l-a facut sa se razgandeasca. Daca vedea aceasta scena patronul magazinului ce crezi ca facea?

    00
  4. Aceiasi situatie cu popele de benzina, erau legate cu o sfoara, eu nu m-am prins asa ca am tras de ele, vazand doar ulterior sforicica…Apoi vad ca toate „pistoalele” – habar n-am cum se numesc de la pompa erau legate, era o singura pompa din 4 unde se putea alimenta, dar n-am main avut chef sa stau, am plecat la urmatoare benzinarie, care era langa celalata (chiar ma mirasem odata ca de ce le-au construit una langa alta, acu mi-a trecut mirarea). Macar de-ar fi scris undeva ca nu este benzina la popele respectiva, ma ouneam frumos la coada…

    00
  5. Se poate si in Bulgaria:
    Ne-am oprit la o benzinarie … Lukoil, dar nu e relevant. Sa ne mai dezmortim putin, sa mergem la baie etc. Ca sa nu facem o impresie proasta domnilor bulgari, am zis sa si cumparam ceva. Si cum de benzina nu era cazul am luat niste ape si inghetata. Ne prezentam frumos la casa si de aici a inceput distractia. Oamenii aia, pe langa faptul ca nu stiau o boaba de engleza, nici nu isi dadeau interesul sa incerce o comunicare. Pentru ei era suficient sa vorbeasca mai clar si mai rar bulgareste. Pentru noi nu. Dupa vreo 5 minute ne-am prins ca nu merge sa platim in euro, leve nu aveam la noi. Atunci m-am hotarat sa vorbim limba internationala a cardului. De precizat ca prima parte a „discutiei” au purtat-o fetele. Intervin eu cu cardul deci. Tastez PIN -ul si … au urmat cateva minute de zona crepusculara. Aia crezusera ca eu urmez la coada si vreau sa achit benzina sau altceva … si aia au luat banii … au inceput sa se certe intre ei, sa tipe, nu intelegeam nimic. Noroc cu tipul caruia ii platisem benzina. Bulgar fiind, vorbea foarte bine engleza si a facut pe traducatorul. Ne-am reglat si cu banii totul a fost ok. A plecat cu masina lui pe cand angajatii au ramas sa curete parbrizul masinilor ce alimentau. Cam asta e diferenta.

    00
  6. 99% din cazuri oamenii sunt fericiti ca intri la ei in magazin. nu conteaza ca vei cumpara sau nu, ei iti zambesc oricum. serviciile sunt ireprosabile in majoritatea cazurilor.

  7. Totusi, in relatia vanzator – cumparator cred ca vanzatorul e primul care se poarta urat. Cumparatorul doar reactioneaza.

    00
  8. Cred că mi-aş fi făcut nişte timp să fac o reclamaţie. Nişte cutii sunt mai mai importante decât să iei nişte bani?

    00
  9. Ştii ce-i ciudat? Că în secunda 2 de cănd au părăsit Românica îşi schimbă atitudinea. Devin civilizaţi, respectuoşi, de parcă ar fi o condiţie să fii meltean pt a lucra în vânzări în România.

    00
  10. Nu e vina vanzatorilor, e vina patronilor sau a managementului. In mod normal vanzatorii trebuie sa fie pregatiti (chiar si cu o ora de training) pentru jobul pe care-l au, sa aiba cateva scheme de abordare clasice, sa se miste repede. Nu te misti eficient, etc., afara in mortzii ma-tii, du-te si suge pla pe la coltzuri.
    Daca lasi retardelul liber prin curte treaba lui e sa se pishe pe gard, nu sa traga la carutza.

    00
  11. Foarte adevarata ultima fraza. Diferenta se vede cel mai bine cand mergi in strainatate, unde vanzatorii te saluta la intrarea si la plecarea din magazin, indiferent daca iei ceva sau nu, zambesc, te ajuta fara sa fie agasanti, iti dau impresia ca le face placere sa munceasca acolo si sa te aiba drept client. Si atunci si clientii reactioneaza la fel. Oameni care in Romania nici nu se uita la vanzator se comporta altfel in afara, cand sunt astfel primiti in magazine: saluta si ei, zic multumesc, zambesc, ureaza o zi buna.

    00
  12. Jur ca daca as fi intr-o pozitie potrivita pentru asa ceva as introduce obligativitatea cursului de specialitate pentru lucratorii comerciali!
    Si as incepe in felul in care incepe ECDL:
    Lectia nr. 1 – Cum se saluta clientul, zambet, etc
    Lectia nr. 2 – Cum se intreaba „ce doriti”
    Sa inteleaga tot prostul roman.

    Oare cand vom avea si noi vanzatori care te ajuta cu zambetul pe buze chiar si dupa ce incerci a 10-a pereche de pantofi :P ca doar NOI le platim LOR salarul

    00
  13. Unii romani mai pleaca si fara sa plateasca…d-aia era oprita pompa.

    00
  14. Cum e in Germania fata de Romania la capitolul asta? Nu vreau sa aud ca-i numai lapte si miere, sunt convins ca e mai bine, dar as vrea sa ne povestesti si tampeniile de la ei.

    00
  15. Pune mana pe carte nu e tot timpul solutia Zoso, la 35-40 unde sa mai pui mana pe carte. Un salar la Petrom e 8 mil, iti mai vine sa zambesti?

    00
  16. Voi a-ti lucrat vreodata cu publicul sa vina tot felu de idioti cu tot felul de pretentii? Ti-se mai apleaca si tie. Nu e chiar asa cum zici tu zoso, peste tot sunt uscaturi, pana si in Germania, dar in Romania mai multe, binenteles. Nu-ti comvine marsh de aici, for all ya.

    00
  17. Vanzator fiind trebuie sa intelegi un lucru: cu cat servesti mai bine cu atat iti creste sansa la un bacsis (mai ales cand vine vorba de un strain).

    00
  18. in Romanica fiecare este sef peste tarlaua lui. De la bodyguardul cu 4 clase (l-am avansat putin sa nu se supere) care se incrunta pe toti si toate, apartinatori, pacienti, etc pana la medic. Si asta n-ar fi nimic.
    =
    in fiecare zi tranzitam printre mii de stapani.
    Pe de alta parte, nici in vorba aia cu clientul fericit nu cred. In definitiv toti avem nevoie de benzina, si pe asta mizeaza toti agaritchii aia din benzinarii. Sau de tigari, si toti vanzatoriid e la non-stop stiu asta. S.a.m.d

    00
  19. pun pariu cu tine ca atunci cand o sa-i dau neamtului si austriacului echivalentul in euro a salariului amaratilor alora de prin Petrom o sa te trateze la fel?

    Oamenii aia care te trateaza exemplar cand le treci pragul magazinelor sunt platiti ok pentru standardul lor de viata! In Germania un simplu vanzator intr-un mall ia undeva la 1300-1500 de euro/luna. Din banii aia poti sa traiesti decent si ai pentru ce sa te zbati la munca.Nu 800-900 ron cat iau șlăparii astia prin Petromuri. Tu crezi ca ala mai poate sa-ti zambeasca? Eu nici nu am asteptari la nivelul asta.

    00
    • astea sunt preturile in tara asta. nu iti convine? pune mana pe carte si fa-te director!

      si in afara sunt platiti la fel de prost ca si la noi. majoritatea abia se pot intretine cu salariul de vanzator.

  20. Eu NU alimentez de la Lukoil…

    00
  21. Clocky, eu cred ca e mai mult vb de mentalitate aici, nu de bani. Crezi ca nemtii si austriecii de pe benzinarii nu sunt invidiosi pe salariile semenilor lor mai cu carte ? Bineinteles ca sunt. Si totusi se poarta frumos, La noi chiar daca s-ar obtine salarii mai mari, romanul s-ar bucura, s-ar obisnui cu ideea dar s-ar purta in continuare la fel.

    00
  22. La MC’D si KFC vanzatorii se poarta frumos si nu cred ca au salariu peste 800.

    00
  23. ce ma amuza oamenii astia care cred ca nemtii sau austriecii traiesc foarte bine cu 1500 de euro. Ia interesati-va voi putin cat costa chiria la ei, cat costa transportul in comun (!), cat costa mancarea (o cola la jumate e 2 EURO in centru Vienei si 1.50 mai pe la margini, daca nu ma insel). Da, au un trai mai decent, dar nu alearga nici acolo cainii cu covrigi in coada printre salariatii de la benzinarii.
    + ca atitudinea oricarui vanzator/casier din orice magazin e total diferita de cea de la noi! Daca le vorbesti germana, te intreaba de unde esti (pe mine austriecii ma intrebau daca sunt din germania, asa li se parea lor dupa accent), cand aflau ca sunt din romania ziceau ca au auzit ca e frumos acolo (ceea ce mi-e f greu de crezut!), ma intrebau unde am invatat sa vorbesc germana etc. si asta in timp ce scanau produsele la casa si ZAMBEAU.
    Asa ca romanii nostri n=au nicio scuza

    00
  24. la mine hermannstadt e sibiu. Sa inteleg ca treci zilele astea pe la Sibiu?

    00
  25. mi-am adus aminte ca acum ceva saptamani am fost intr-un magazin sa imi cumpar o pereche de pantaloni de vara si am intalnit un vanzator care m-a surprins placut. Am probat cred ca peste 10 perechi de pantaloni si culmea este ca a fost mereu cu zambetul pe buze si chiar el insista sa mai probez pana cand sunt multumit. Intr-un sfarsit am plecat fara sa cumpar pantaloni dar m-a rugat sa ii las un numar de telefon sa ma contacteze cand vine un nou lot de pantaloni…deci exista si exceptii :)

    00
  26. in ceea ce priveste comportamentul vanzatorilor am scris si eu despre asta, vina apartine deopotriva si angajatilor si angajatorilor

    00
  27. Nu pot fi de acord cu tine, consider ca vanzatorul isi face treaba cum considera el ca este normal pentru cat este platit,daca el poate fi nesimtit fara sa pateasca nimic, daca nu este motivat in vreun fel sa se poarte frumos, sa vanda mai mult sau mai bine nu o va face. Atunci cand vor fi firme care sa puna accentul mai mult pe relatia cu clientul, cand vor fi tot mai multe persoane care sa fie dispuse sa plateasca mai mult pentru servicii sau firmele sa-si motiveze intr-un fel sau altul angajatii, apasate de concurenta atunci se va schimba ceva. Pana atunci ce poti face e sa’ti alegi alt loc din care sa cumperi. As fi total de acord cu rationamentul tau daca ar fi vorba de sectorul public, unde platesti toata viata si atunci cand ai nevoie, sa fii servit nu batjocorit.

    Intrebarea mea pt tine zoso este:cand ai fost satisfacut de cum ai fost tratat ai chemat un manager sa lauzi respectiva persoana?

    00
  28. Nu e chiar asa, nu banii sunt singura sursa de motivatie, daca oferi o lauda cuiva, acesta se va simti multumit de ceea ce face, in acelasi timp poate primi o apreciere din partea superiorului sau chiar un bonus, voucher in magazinul in care lucreaza, de asemenea si ceilalti angajati pot fi stimulati sa isi faca mai bine treaba.
    Poate ceea ce te astepti tu sa primesti, ei nu sunt obligati prin fisa postului sa faca, spre exemplu la un supermarket te astepti sa iti puna in punga produsele cumparate, desi poate nu e obligatia casierilor sa faca lucru asta.
    Iar atunci cand ei te ajuta voluntar,desi poate e un lucru banal, cred k ar merita o multumire.

    00
  29. Cati dintre cei care au postat mai sus au fost vanzatori cu 6-7 milioane pe luna care au trebuit sa faca fata 12 ore pe zi la 90% dintre cei care le trec pragul si care cu siguranta sunt niste romansi nesimtiti, plini de aere si fitze de vedeta? Dupa o luna de astfel de regim sa vad daca ati mai deontologi p`aicea!

    00
  30. Vina apartine firmei care i-a angajat. Un HR bun nu angajeaza toate scurgerile sociale. Adica ala e pus sa lucreze cu oamenii si sa-i serveasca cat mai bine cu putinta, nu sa-i faca sa astept 10 ore ca asa are chef.

    00
  31. Situatie similara, doua exemple.

    In urma cu 2 ani, eu si sotul am avut de cumparat haine pentru o ocazie foarte speciala, ca sa zic asa :D Renuntam la burlacie, mai exact. Pentru ca-n saptamanile premergatoare cununiei civile el a avut de facut un drum in Germania, si-a luat costumul de acolo, dintr-un mall care i-a iesit in cale.

    Cum s-au derulat lucrurile:
    A cautat singur ce-a cautat, a probat cate ceva, nu era prea incantat. Vanzatoarea l-a abordat si l-a intrebat daca nu-l poate ajuta. Omul i-a zis sincer: ”am nevoie de un costum pt cununia civila, as vrea ceva asa si asa…”. Femeia l-a studiat cateva clipe si l-a intrebat: ”Imi permiteti sa va fac o sugestie?”
    I-a permis :D Urmarea a fost ca si-a achizitionat un costum foarte fain, cu camasa si cravata incredibil de potrivit si frumos asortate. Tot vanzatoarea a observat imediat ca pantalonii sunt o idee prea lungi, asa ca l-a trimis la subsol, unde era departamentul de croitorie/modificari. Cat timp i-au fost scurtati pantalonii a baut o cafea din partea casei.

    Eh, si acum reversul, adica eu, care am cumparat tinuta festiva din Bucuresti.
    Suferind de snobism :D am dat o raita si prin Unirii si am vazut la Agnes o rochie pe manechin. Mi-a placut si am vrut sa o probez, asa ca am rugat vanzatoarea sa o dea jos.
    ”N-are rost!” a zis cucoana, dupa ce m-a masurat din priviri.
    Eu, buimaca: ”de ce?!!”
    ”Sunteti prea plinuta, rochia e pe corset, nu va vine!”
    (sincer va zic, eram silfida, chiar usor fusiforma, ca orice viitoare mireasa cu idei fixe :D)
    ”Bine, dar as vrea sa incerc, totusi”, am zis.
    ”V-am spus, n-are rost!”
    Tot nu voiam sa renunt.
    ”Poate-mi puteti sugera alte modele?”
    ”Nu stiu, uitati-va si dvs!”

    Multumesc! am zis, alaturi de altele, mai putin ortodoxe, pe care le-am tinut pentru mine si dusa am fost.
    Dincolo de diferentele destul de sesizabile intre cele doua cazuri :D ar mai fi de mentionat ca rochia de la Agnes costa 9 milioane. Eram, deci, un potential client bunicel. Pe care l-a lasat sa plece in stilul descris. QED.

    PS: ca sa previn eventuale comentarii in sensul asta: sotul n-ar fi cumparat din magazinul respectiv daca, uitandu-se in oglinda, n-ar fi ajuns la concluzia ca mai bine de-atat. cu greu se poate. Si i-am dat dreptate, costumatia a fost impecabila din toate punctele de vedere.

    00
  32. Este în Reşiţa un mic lanţ de magazine, EmaForever. Patroana, o femeie aparent tare cumsecade stă şi jumătate de zi printre vânzătoare, poate şi mai mult, n-am cronometrat dar o văd zilnic pe acolo şi serveşte clienţii cot la cot cu ele. Cred că ca atmosferă au cele mai plăcute magazine din oraş, vânzătoarele fiind mereu zâmbitoare, bine dispuse şi se grăbesc să servească clientul. Dacă e coadă la alimente şi nu-i nimeni la mezeluri imediat se reorientează spre locurile unde sunt clienţi, faţă de alte magazine unde stă şi se uită la tine cum te uiţi după cineva care să te servească.

    Nu m-a pasionat subiectul, dar din ce-mi amintesc că am citit cred că patroana are una din cele mai bune metode de a-şi face angajatele să se simtă bine, să simtă că muncesc împreună cu conducerea nu pentru conducere. Dacă ar fi din aia căruia nu-i mai ajungi la nas de mare patroană ce s-a ajuns, angajaţii devin scârbiţi şi ei şi transferă această atmosferă apăsătoare asupra clienţilor.

    Cum au mai spus şi alţii, salariul nu este primul şi nici cel mai important lucru ca un om să se simtă bine la locul de muncă şi să-şi facă treaba cu plăcere.

    00
  33. @vanda: Legat de exemplul tau:

    Am o prietena care locuieste in Viena; imediat ce a obtinut cetatenia austriaca, a primit locuinta sociala (apartament cu 2 camere) pentru care plateste 10% din salariu.
    Nu este in centrul oasului, dar este u cartier foarte curat si foarte linistit.

    In Bucuresti chiria minima pentru o garsoniera este de 300 euro, adica exact nivelul salariului mediu.
    Oricat ar fi de mari chiriile in Vest, nu cred ca se ajunge la 1300-1400 de euro pentru o garsoniera.

    Daca „cola la jumate” este 2 euro poti foarte bine sa bei altceva.
    Cand am fost in vizita acum 1 an si jumatate preturile la alimentele de baza erau cu aproximativ 10% mai mici decat in Romania.
    Intradevar, pentru produsele naturale (a se citi nemodificate genetic) preturile erau de 3-4 ori mai mari, insa asa este si la noi.

    Acum incearca tu sa supravietuiesti cu 800-900 ron pe luna si sa mai fii si zambitoare cu toti clientii care iti intra in magazin

    00
  34. Din pacate se intampla des la noi in tara. Poate pe de-o parte pentru ca nu sunt motivati destul, poate si pentru ca habar nu au ce inseamna sa vinzi ceva. Pentru ca in romania impresia este ca oricine poate fi vanzator!
    Nu este asa, ca sa vinzi trebuie sa sti sa ademenesti clientul, sa il convingi!

    de aia micile magazine se plang ca lor le merge rau! Ca de cand s-a deschis carrefour nu mai au vanzare, lumea merge in plus, alte alea. Si cand te duci la ei si le zici sa faca ceva promotii, sa isi faca putina publicitate, sa investeasca ceva bani si in imagine, se uita la tine ca la martieni!

    00
  35. zoso, nu iti prieste occidentul..daca traiai in romanica nu ti se parea deloc iesita din comun relatia vanzator-cumparator..numai rahati sictiriti peste tot..iar daca nu e asa, cu siguranta ca va fi unu care nici nu asteapta sa inchizi usa la magazin si vine cu promptul ”buna ziua, cu ce va putem ajuta?”..

    00
  36. @ The Fan … este asa o chestie care circula prin bezinarii de cand cu ” criza ” am lucrat shi eu la un Lukoil dar din cauza sefei shi din cauza ciudei ca stiam sa imi fac banii am fost nevoit sa plec ;) .. cum ziceam .. circula fel si fel de mail-uri prin care se explica foarte clar cum ar trebui sa se comporte Vanzatorul cu clientul … printre care era o fraza ” clientu nostru stapanu nostru ” … Niciodata nu am fost „carnat” chiar daca mi s-a vorbit urat injurat … pt ca stiam ca asta face parte din munca.

    00
  37. mai dute n plm, vesnic nemultumit…ii pui tu la punct pe toti…cand trece zoso toata lumea e in picioare si ii da onorul…sunt oameni nu roboti, oamenii mai obosesc, se gandesc cum sa faca rost de bani sa plateasca blocul pe exterior si pierd contactul cu realitatea ptr 2 minute si alte lucrusi specifice omului…ahh, numai daca am fi toti la fel de destepti ca zoso, cine plm ar mai vinde pepeni la colt de strada?…am sta toti in fatza calculatoarelor, fiecare postand pe blogul personal articole in care ne-am exprima nemultumirea fata de faptul ca tre sa mergem la bulgari sa cumparam un pepene…..putina crtica constructiva din cand in cand nu strica, ajungi sa crezi ca basinile tale miros a parfum…
    PS imi place blogul tau si daca tot pot sa imi exprim parerea de ce sa nu? pace

    00
  38. @stefan: pentru ca gandesti asa esti un agarici care castiga trei lulele pe luna sau un fraier care castiga mult si o s-o suga in cur in curand cu tot cu banii lui.
    Doar pentru ca gandesti asa. Specimenele ca tine sunt sortite extinctiei.

    00
  39. @brrrapa: bn ma freud, din 3 randuri cate am scris eu acolo tu deja m ai etichetat, am sa stau cu grija zilele astea, sa nu cumva sa dispar, ms

    00
  40. Da, asa e. In afara, iti zimbesc oricum, si cateodata te fac chiar sa te simti penibil ca i-ai frecat o ora, fara sa cumperi nimic. Chiar daca stiu deja ca esti din Romania si ca s-ar putea sa fii rupt in cur si sa n-ai o letzcaie.

    @stefan – plm, nu spune nimeni ca trebuie sa fii destept ori prost, sa vinzi pepeni in colt sau tampoane in mall. dar o doza minima bun simt, de respect fata de cel ce urmeaza sa contribuie la salariul tau, trebuie sa ai.

    00
  41. Pentru faza cu pompa oprita sunt mai multe explicatii……dar nu le pot da…..adica nu isi au rostul daca spui ca ti-a dat drumul la pompa.Daca te puneau sa tragi la alta pompa iti ziceam eu de ce:D

    00
  42. Cand am ajuns prima oara in State, mi s-a parut un pic agasanta atitudinea vanzatorilor „Hello, do you need help?”, plus zambetele alea ipocrite.
    La un moment dat m-am obisnuit cu ele si acum imi lipsesc. Am mers in Unirii sa caut pantaloni. Vanzatoare dezinteresate, nepoliticoase, una de-a dreptul nesimtita „sa nu va duceti sa probati pana nu vin eu”.
    In schimb in Valcea mea natala rareori am avut probleme cu vanzatoarele din magazine (desi pe una am frecat-o cu 5 rochii).
    Educatie, educatie…

    00
  43. Buna ziua, tuturor!
    (Tocmai ne spunea The Fan ca asa incepe respectul, bunul simt in relatia LUCRATORILOR COMERCIALI CU CLIENTII)
    Toti care ati postat aici aveti dreptate.
    1.Despre ce vorbim noi aici? despre respectul pe care trebuie sa ni-l aratam unii altora sau altii noua? Cum ar fi sa te intampine vanz. cu zambetul pe buze:”-Buna ziua! ce plm doriti?” Doar pt ca postam pe aceeasi tema trebuie sa „ne tragem de bracinari” si trebuie sa ne suportam cacofoniile?( Nu sufar de ipocrizie, am repertoriu la greu)
    Din respect, buna crestere, intelegere fata de ceilalti, si nu ma refer numai la cei de aici, am putea sa lasam aceste „familiarisme” pentru prietenii din banda. Daca nu intelegem ca „unde nu e, nici Dumnezeu nu cere” atunci o sa latram ca lupul la luna …
    2.Cand vom invata sa nu mai gandim „eu” cu litere mari, asa cum scriu americanii, si vom aprecia omul indiferent de conditia lui, atunci vom sti si ce sa votam,si cum sa fim respectati pana atunci bla,bla, bla…Fiecare angajeaza ce poate sa plateasca si se da respect cat incape de banii astia ! Vreti sa spuneti ca patronul de benzinarie (sau orice activitate) nu castiga bine? Daca nu castiga bine dc plateste prost pe unul cand se poate plati prost pe el (si face si economie)si sa vada cum e sa stai pe acel salariu si sa faci frumos la clienti! in fond e afacerea ta…nu? Nu sunt interesati decat de castig si nu-si respecta angajatii si implicit clientii. Nu vi se pare cunoscut filmul in care de la masa regilor se arunca vulgului norocos sa fie pe aproape, cateva oase morfaite de gura lor „binecuvantata” cu viata celor mai multi din zilele noastre? Mi-am stricat ziua! Sa fiti sanatosi si norocosi!

    00
  44. @sorin: Buna ziua, Sorin, cu totii aveti dreptate in ce spuneti, dar ca si diamantul, adevarul are mai multe fatete.Cine stabileste cine trebuie sa fie respectat si cine nu trebuie respectat? daca tu ma faci „scurgere a societatii” ai dovedit respect? Asta pentru tine.
    Pentru ceilalti: stiati ca, un om educat se vede mai ales cand e singur nu numai in raport cu lumea? Face cineva primul pas spre intelegere fata de ceilalti, respect fata de ceilalti? Cea mai tare mesaj intr-o reclama se termina cu „Romania va creste prin bun simt si responsabilitate”. Cine are curajul sa inceapa?
    si ce sa facem cu „scurgerile societatii”? crezi ca pot fi „reciclate”? Daca nu lucreaza ei, te-ai angaja macar de” big brother”, pe salariul si lipsa de respect a patronului fata de tine cu salariul pe care ti-l da (nu vrei, asteapta altii 100 la poarta!).Adevarat, nu e vina clientului, dar stii cum vad eu lucrurile? Nesimtirea de care tot facem caz e un strigat de ajutor al omenirii care se tot afunda in ipocrizia celor care au painea si cutitul si jongleaza cu nervii nostri, (bine ca sunt altii in situatia asta si nu noi).Asa ca hai sa incepem respectul cu formele de salut indiferent ca suntem pe forum sau fata in fata, sa lasam „familiarismele” gen „plm”, „basini” etc pentru romanul autobiografic sau banda de prieteni.Sa nu-mi torturezi pe strada urechile cu aceste sau alte cuvinte de acest gen…Ca este o incalcare flagranta a bunului simt si a respectului fata de ceilalti de care se face atata caz, iar, brrrapa, da-ne solutii nu jigniri celor care avem orizonturi mai apropiate..Sa aveti o zi buna! un alt „agarici”

    00
  45. in germania e altfel,cel putin la un magazin de haine si cosmetice unde am fost si fara sa vreau am dat cu poseta peste o sticluta de parfum(TESTER)din spatele meu,a cazut jos,s-a spart iar tot parfumul s-a imprastiat pe jos.eu necunoscand limba germana,am rugat-o pe verisoara mea sa-i explice vanzatoarei ca imi pare rau si ca doresc sa-i platesc parfumul pe care l-am spart.(noroc ca nu era scump:))))Vanzatoarea a adus repede o carpa,a spalat pe jos si a zis ca nu trebuie sa platesc,deoarece stie ca nu am facut-o intentionat si a zambit.eu am ramas masca:|

    00
  46. iti granatez ca la lukoil este cea mai proasta benzina din .ro si cei mai idioti angajati

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube