o consultaţie

Ştiţi cât costă serviciile medicale pentru cetăţenii europeni în Germania? Nimic. Stomatolog, orice. Gratis. Scoţi cardul de sănătate, pui pe masă, all good. Ştiţi cât costă pentru cetăţenii europeni români o consultaţie de 5 minute? 50€. Pentru că face parte din serviciile medicale neacoperite de cardul european de sănătate eliberat în România. Care nu se ştie ce servicii acoperă. Şi în ce ţări. Şi l-am aruncat, dar mi-a părut rău, că semăna cu al nemţilor şi suedezilor. Şi m-am bucurat că sunt român.

Are cineva idee dacă acel card chiar foloseşte la ceva?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. Pai bine zoso , numai acuma stiai asta ? . Vezi , de aia imi platesc io toate rahaturile in UK . Am inteles ca in Ro , medicii de familie nu au incheiat nu`s ce contract cu casa de asigurari si cica , bieti oameni tre sa platesca cam tot … E minunat sa fi roman …

    00
  2. @Mossad: habar n-aveam, eu m-am dus acolo ca libelula. si am scos cardul, era la fel cu al unul amic suedez, la ei gratis, la noi cu bani.

  3. Da , fail ! . Acuma cand va veni vorba de orice conectat de Romania , o sa sufli si in iaurt , vorba aia . Imi aduc aminte cand au inceput cu frenezia asta cu cardurile de sanatate si astepta lumea sa le aiba , ca nah e musai daca mergi in strainatate , de atunci ma gandeam , ce proasta lume . Pai daca in tara lor nu au tratamente medicale de calitate , au crezut ca vor avea in strainatate , pe spatele aceleasi case de sanatate care nu le deconteaza in tara lor ? . LOL

    Sti ce ma gandesc , astia care platesc si in Romania , extra , pe la ING sau nu`s care asigurari , beneficiaza de gratuitati ? . Asa daca stie careva .

    00
  4. Zoso, cardul acopera serviciile medicale de urgenta. Eu l-am folosit, atat la stomatolog cat si la reumatolog, am platit si mi-am recuperat banii in Romania. Deci, cu putina bunavointa, merge.

    00
  5. Chiar acuma ma gandeam ca trebuie sa merg sa-mi platesc asigurarea medicala. A, si poate ma lumineaza si pe mine cineva. Am fost cu cardul ala european la consultatie si au strambat din nas. Cardul european de asigurare eliberat de Casa de Asigurari la noi nu este recunoscut, trebuie sa mergi tot cu adeverinte/chitante ca altfel te da afara. Pai bine, daca la noi cardul nu e recunoscut si in afara trebuie sa platesti … a, acum mi-am dat seama e doar pentru wow effect. Sa nu zicem ca noi romanii nu avem „plastice”, ca altfel nu ne „integram” in Europa.

    00
  6. Pentru noi , totul e „WoW” efect . Cand fine factura la intretinere , preturile in mall , and so on … Doar ca de data asta banii nu sunt numai de efect .

    00
  7. Stii cat costa o consultatie in alte tari din vest, gen Belgia, Olanda si altele? Foarte mult. Stii cat platesti CU cardul lor de asigurat? Toti banii. Dupa 1-2 luni primesti 50-60% din bani inapoi. Si, deci, tot ai platit 40% minim, bashca trebuie sa ai mereu toti banii pt orice consultatie, radiografii care rup, stomatologul te cocoseaza etc. Iar ei si fff multi americani vin la noi pt „concedii” stomatologice si alte tratamente/operatii.

    Stii ce vor sa faca in Germania? Pretty much the same but WORST. Vor sa privatizeze total sistemul medical…

    Bineinteles ca asta nu absolva cu nimic mizeria din RO. Dar sa nu mai fim pe val ca am plecat din RO si acum ne cacam pe ea de sus cu orice ocazie.

    00
  8. Practic e destul de nefolositor, pentru că deşi îţi oferă nişte drepturi, statul nu plăteşte banii ăia partenerilor europeni, după cum ar reieşi din obligaţie. Însănătoşire grabnică, oricum.

    00
  9. mossad,

    din pacate, asigurarile suplimentare (gen ING etc) nu iti aduc beneficii de acest gen in strainatate, cel putin, nu in sistemul public; dar, in functie de tipul de asigurare si de clauzele din contract, poti sa iti recuperezi banii cheltuiti prin strainatate, in caz de accident etc

    succes :)

    00
  10. În principiu, cardul acoperă intervenţiile medicale de urgenţă. Alea sunt suportate de către spitalul/cabinetul unde ai intervenţia, după care banii vor fi decontaţi de autorităţile române, mai precis de Casa de Sănătate. Aici e buba, că nu se ştie când (şi dacă) mai dau ăia banii.
    Un sfat, din proprie experienţă: tu călătoreşti destul de mult, dacă ai cumva un card de credit (chiar dacă nu îl foloseşti), poţi să plăteşti câţiva euro în plus anual şi să beneficiezi de asigurare medicală full ataşată de acel card. Şi aia chiar funcţionează, se decontează până la ultimul euro. Am văzut chestia funcţionând în Austria, cu un Master Card şi în Franţa cu un American Express.

    00
  11. gargamel, e ok să privatizeze TOT sistemul medical. Să nu mai plătesc eu nicio asigurare la stat (de 2 ori chiar ca angajat şi ca PFA) şi de fiecare dată când mă duc pentru analize banale sau pentru orice altceva să fiu nevoită să plătesc. Să nu mai plătesc consultaţii la ORL, dermato, medic pediatru etc. Stomatolog??? Păi sunt curioasă dacă merge cineva la stomatologii din spitalele comuniste din ţara noastră, când numai scaunul arată dincolo de limita oricărei imaginaţii….

    00
  12. Eu nu am card din ala, ca n-am lucrat continuu in ultimii 5 ani si te trimite de la casa de sanatate la camera de comert si alte mizerii sa scoti hartie ca nu ai avut firma sau nu stiu ce alte porcarii. Asa ca mi-am rupt o mana in Italia si acolo mi-au facut si radiografii si mi-au pus si ghips si am spus doar ca sunt romanca si lucrez in romania si le-am aratat pasaportul si buletinul. si nu mi-au cerut un chior. si nici nu vorbesc italiana.

    00
  13. E valabil doar 6 luni…ce naiba bai nene?! … daca stau sa scot din 6 in 6 luni dovada de asigurat trebuie s-o iau p’aia de la HR de nevasta.

    00
  14. preferabil sa nu ajungi pe la doftori. si eu ma bucur ca traim in romania. altfel nu ar exista atatea subiecte de pus pe bloguri

    00
  15. Pai nu e gratuit nici pentru nemti, ca doar platesc lunar o suma de bani…gratuit ar fi daca nu ar plati nimic.
    Mossad, tu esti din UK ? frumoasa tara, nu-i asa? ia zi tu cum te trateasa GP-ul in UK…paracetamol la greu :)))))

    00
  16. @anatati

    Te rog, vizioneaza documentarul „Sicko” al lui Michael Moore pentru a te convinge cat de bine functioneaza sistemele private de asigurari de sanatate.

    00
  17. @Adrian O.: Şi BRD-ul are un astfel de card Visa, în USD, numai că nu e doar câţiva bănuţi aigurarea aia.

    00
  18. @zimbrul , Da de acord , si in UK sistemul medical suge intens (sic!) , eu nu prea am beneficiat de pe urma lui , deoarece nu m-am imbolnavit . Inafara de cateva lucruri foarte minore , nu am avut nevoie de medic.

    Chestia este ca in momentul in care am spus ca sunt asigurat la o firma din UK , chiar si in Thailanda am beneficiat de servicii ok , chit ca io am platit si mi s-a decontat INTEGRAL si fara sa astept .

    Nu cred ca problema descrisa de Zoso mai sus are a face cu calitatea de asigurat de UK sau Romania , ce mai mult cu aceea de a fi tratat de la egal intr-o comunitate care se bazeaza pe egalitate . Doar ca , din pacate , noi realizam acuma , ca unii sunt mai egali decat altii . Si faptul romanesc de a se plange de persecutii imaginare nu`si are rostul , deoarece in cazut de fata este o realitate a jegului romanesc numit sistem sanitar .

    00
  19. Ho ho ho…foloseste la ceva? Doar ca sa atraga atentia de la adevaratele „trebi”.
    Noa…bafta!

    00
  20. Cardul ala e valabil doar la spitalele de stat si doar in situatia in care viata ta este pusa in pericol de situatia medicala in care te afli. Acopera doar servicii medicale de urgenta si doar pana in momentul in care starea ta medicala e destul de stabila pentru a putea calatori si a te intoarce in tara.

    Cu alte cuvinte fa-ti o asigurare medicala de calatorie la o societate de asigurari. :)

    00
  21. Cum au mentionat si altii, e util pentru urgente.
    Eu l-am folosit pentru a merge la un spital in Viena (AKH). Nu am platit nimic, am completat insa vreo 3 formulare cu datele de pe card. Insa nu am fost internat, am beneficiat doar de o consultatie. Daca te intrebi unde era urgenta, daca nu am fost internat; era varicela.

    00
  22. Eu am fost la ortoped in Bremen acum vreo 2 ani folosind cardul asta si n-a trebuit sa platesc nimic. Functionara respectiva s-a uitat cam chioras la card, dar a luat datele si nu mi-a cerut nici un ban.
    Asta era cam la o luna dupa ce aparusera cardurile…cred ca intre timp s-au invatat minte si nu le mai accepta.

    00
  23. Bai, tu suferi de bug-uri majore, daca ti s-a cerut 50€ pentru o consultatie de 5 minute, fara conectare la aparate sofisticate.
    Eu in Belgia platesc vreo 20€ pentru o consultatie in caz de raceala, de exemplu.

    00
  24. pai nemtii platesc asigurari medicale lunar, ia fa o asigurare la AOK sau alta firma si o sa dai vreo 150 eur/persoana si ai sa vezi ca si consultatia este gratis .Sau da vreo 300 ca sa stai singur in salon plus alte prioritati Si cei din UK platesc in Germania daca nu si-au luat asigurare speciala (turist,etc), deci nu e chiar moca. Doar urgentele sunt gratis.
    Tot timpul e nasol cand trebuie sa platesti, dar sa traiesti in Germania si sa vrei sa ti se deconteze de amaratii astia din Romania e cam …naspa.

    00
  25. In SUA platesc cam 150 dolari / luna pentru asigurarea de sanatate. Cind ma duc la o consultatie mai platesc 10 dolari / vizita.
    Pina acum am fost la control general + analize si am platit 10 dolari. Doctorul de familie a facturat apoi compania de asigurari cu vreo 400 de dolari. Scump dar foarte frumos si civilizat…
    Am fost si la fizioterapie, si acolo am platit 10 dolari apoi ei au facturat compania de asigurari cam 100 de dolari / ora (am fost de 4 ori) deci cam 400 de dolari.
    Cam asa e prin State, platesti cam mult dar si serviciile sunt pe masura. Daca ma gindesc mai bine insa (raportat la venit) in sua platesc cam 2.5% din salariu pe asigurari. In romania parca plateam 35% asigurat si angajator iar cind mergeam la doctor (din an in paste e adevarat) mergeam la particulari unde plateam totul de la 100 RON in sus.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.