Pietonule, trăiască doamna mă-ta!

Trebuie făcut ceva cu pietonii înainte să ne stricăm toţi maşinile. O oră de educaţie. Cum să traversezi corect strada. Cum să traversezi pe trecerea de pietoni. Ce înseamnă verde şi rosu pe semafor. Chestii din astea simple.

Ce mă supără?

Trecere de pietoni. Trece un cuplu. Un moş stă şi aşteaptă. Cuplul trece cu şi 2 zecimi de secundă înainte că ei să părăsească zebra şi să pornim noi, moşul pune şi el piciorul pe trecere. Şi trece şi el. În partea ailaltă, 3 puştoaice fac la fel. Îmi bag pla şi o calc. Avansez câteva sute de metri şi din nou aceeaşi schemă. 2 minute pe ceas am stat să treacă toti. Şi toţi parcă o fac dinadins. O calc iar când mă satur de ei. Desigur, mă trage pe dreapta poliţistul. Bună ziua. De ce nu acordaţi prioritate pietonilor? Acord tot timpul, dar nu pot sta toată ziua după toţi idioţii care îşi bat joc de şoferi. De ce le spuneţi aşa? Păi, hai să ne uităm cum trec. Şi după 30 de secunde se dumireşte şi el. Aveţi dreptate, dar legea e lege. Aveţi grija pe viitor. Mulţumesc, la revedere.

Îmi bag picioarele în ei de pietoni.

Acum vreo 3 ani treceam prin marele oraş Piteşti. Nişte găozari se jucau pe trecerea de pietoni, în timp ce 30 de maşini aşteptau dupa ei. Şi se jucau. De două ori s-au răzgândit şi au luat-o înapoi pe trecerea de pietoni. După care s-au oprit în mijloc şi au început să râdă. La care amicul din maşină lasă geamul şi începe să îi ia la pulă. Hai bă, mergeti în mama voastră, că vă aşteaptă! La care poliţiştii care stateau la trecere, să se asigure că cocalarii se distrează pe seama proştilor care aşteptau, îl întreabă pe tip “dar unde te grăbeşti?”. Ăstuia îi sare ţandăra. Voi ce pla mea păziţi, bă? Stăm aici ca proştii şi cocalarii ăştia se distrează? Le-a luat ma-sa trecerea? Marş în pla mea la muncă! Poliţiştii au rămas cu gura căscată şi nu au făcut nimic. Poate pentru că eram doi puşti într-o maşină de 60.000€.

România, frate!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

70 comentarii

  1. bre, când au fost ei în clasa a 4-a, nu făceau educaţie rutieră, ca acuma. să vezi îndoctrinarea dracu’ acuma pe capu’ ăstora mici la sfârşit de generală, cu reguli de circulaţie. dacă s-ar strofoca puţin mai tare, ar putea să dea şi de carnet!

    00
  2. Pitestiul e un dezastru rutier. Probabil te-ai jucat putin pe prelungirea Ghencea unde trei treceri aflata aproape una langa alta blocheaza circulatia pe vreo 800 de m.

    00
  3. Trebuie facut neaparat ceva cu pietoni astea ei nu se gandesc ca masina mai mi calca se arunca in fata ca vitele, nu se uita si ei stanga dreapta si apoi sa traverseaze strada, mai sunt ei si exceptii dar putini.

    00
  4. din pacate nu multi isi pot permite sa ia la pla politistul, sau unii dintre pietonii nesimtiti..

    00
  5. NOU
    #5

    Ce nu intelegi este ca legea e intr-un fel, cat timp pietonul are piciorul pe trecerea de pietoni, n-ai voie sa treci, asta e.
    Get effing over it.

    00
  6. Depinde de unde privesti. Daca esti la volan, te streseaza pietonii care traverseaza incet. Daca esti pe trecere, stai cu ochii-n paispe sa nu dea vreun nebun peste tine. Am vazut n cazuri: trecut pe rosu la trecere, intrat pe contrasens si accelerat pe trecere ca sa ajunga rapid inapoi pe banda normala, oprit cu bara in pantalonul pietonului, refuz de a frana, desi erau pietoni care traversau regulamentar.

    Totusi, cred ca mai multa rabdare si intelegere trebuie sa aiba soferii, ei sunt cei care pot face rau, in primul rand. In tarile civilizate masinile opresc la o oarecare distanta de trecere, ca sa transmita pietonilor senzatia de siguranta. In Bucuresti, in schimb, masinile vin peste pietoni, musca din zebra, mesajul fiind „treci mai repede ca te calc!.Din cauza ta pierd cateva secunde cruciale.”

    Calm down, nu se intampla nimic daca pierzi cateva secunde, sau chiar doua minute. Mai bine pierzi doua minute din viata decat sa dai, Doamne fereste, peste cineva. Si nu generaliza, majoritatea pietonilor trec corect. Banuiesc ca multi dintre cititori sunt pietoni, traverseaza in mod civilizat si s-ar putea simti jigniti.

    00
  7. @Tiberiu Cristo: legea si bunul simt sunt doua lucruri diferite. e ca democratia, fiecare a inteles ce pizda ma-sii a vrut din ea.

  8. Sunt unii soferi care merita lucrul asta. Mai de demult (acum aproximativ 3 ani) stateam in Timisoara. Acolo ti se acorda prioritate si nu iti era frica sa treci strada la trecerea de pietoni (intre timp se pare ca s-au mai schimbat lucrurile). Doar de doua ori erau sa dea peste mine, si asta cand mai aveam 2 pasi pana la trotuar.. si ghici.. erau masini cu numar de Bucuresti, care de fiecare data s-au urcat pe trotuar ca sa imi taie calea..
    In Bucuresti in schimb e alta treaba.. Multe semafoare nu sunt sincronizate cum trebuie (ma refer la semafor pietoni/masina): Cora Lujerului, Intrarea in Pasajul Lujerului, Intersectiile de la Aurel Vlaicu, Dristor, etc..
    Si sunt unii soferi care merita tratamentul asta (aia care se poarta de parca ar fi doar ei cu masina lor, si toti trebuie sa se dea la o parte).. Sincer, eu daca sunt la mijlocul trecerii de pietoni, si il vad pe unul ca vine cu viteza, incetinesc, ca sa il fac sa se opreasca. Daca e mai simtit si opreste de buna voie, trec mai repede :)

    00
  9. @Bogdan Maxim: Asa… sa incetinesti pe trecere cand vine unu’ cu viteza ca poate dai de vre-un smecheras care te arunca la 10-15 m in fata si pleaca mai departe ca n-are ce sa pateasca…

    00
  10. Trebuie făcută educaţia pietonilor în aceeaşi măsură în care trebuie făcută educaţia şoferilor. Te plângi că aştepţi la trecerea de pietoni? Dar eu ce ar trebui să zic când era să fiu călcat pe trecerea de pietoni, pe verde, de un puţoi cu un BMW care a considerat că a trece pe roşu e o chestie cool?

    Dacă ţi se par că anumiţi pietoni cam şovăie înainte să pună piciorul pe zebră şi să treacă, atunci când o maşină se vede venind, este pentru că uneori maşina aia opreşte, şi altă dată nu. Şi atunci prefer să mă uit la maşină, să o văd că încetineşte, şi apoi trec. O fi enervant pentru şofer, dar e bine pentru sănătatea mea.

    Pentru că dacă tu vorbeşti de pietoni, şi eu pot vorbi de nesimţirea şoferilor, inclusiv a ăluia de mă claxona să mă dau la o parte, pe trotuar fiind, şi io şi maşina, că a văzut el că poate ocoli un semafor luând-o cu maşina pe trotuar.

    00
  11. locul de joaca favorit al cocalarului :D

    00
  12. Bai zoso, las-o-n pana mea de treaba… Asta e problema traficului, pietonii… Pai astia se uita de 10 ori si ezita pentru ca stiu ca trec putoii in masini de 60k (No, really?!) pe rosu si mai apoi se trezesc luati de ambulanta cu spaclul de pe asfalt. Da, sigur, o fac dinadins, esti retard cumva sa crezi asta?!.. Nu stiu sa scrie pe undeva in regulament ca trebuie sa se adune minim 5 persoane pe trotuar inainte sa treaca strada. Ce dracu ma, asa ingust esti la minte?…

    00
  13. Trebuie educati si pietonii, si soferii. Trec zilnic prin intersectia de la Apaca si am vazut la semaforul ala nesimtiti de ambele tipuri: pietoni care trec pe rosu si blocheaza banda care face dreapta cand vii dinspre Carrefour, dar si soferi care trec plini de nesimtire cand pietonul e pe verde. Asa ca nu mi-e rusine cu nici unii, nesimtiti sunt in ambele tabere.

    00
  14. @Stefan
    Pana acum am avut noroc si nu m-a calcat nimeni.. Inca le-am dat si niste picioare in masina la cativa care mi-au trecut prin fata. Unii au urlat la mine, altii m-au injurat, dar asta e.. am facut si eu acelasi lucru. Parerea mea ca a fi sofer e o responsabilitate destul de mare, si multi nu iau in serios lucrul asta. Daca ar fi sa patesc o chestie din asta si sa raman in viata, iti dai seama ca il termin de bani pe vita ala. Daca nu, mai mult ca sigur ca o sa aiba grija altcineva de el.
    La un moment dat ma gandeam sa imi cumpar un spray cu vopsea, si cand trec strada sa il am pregatit.. tu cum te-ai simti sa te trezesti cu masina vopsita? Ai veni sa ma iei la bataie?
    Sa stii ca sunt multi prosti, si majoritatea sunt in trafic (si pietoni si soferi)

    00
  15. @Falcuta: Si eu sunt la fel, din ce pozitie as fi, ii urasc pe ceilalti :))

    00
  16. Cand sunt in masina, devin „mizantroapa” si urasc pietonii. Cand merg pe propriile picioare, urasc soferii. Nicicum nu-i bine.
    Iar faza cu batranii e mai ciudata. Ei de obicei is foarte atenti inainte sa treaca. Atat de atenti incat stau 5 min in fata trecerii si abia cand ajungi langa ei se gandesc sa faca marele pas.

    00
  17. Parca n-ai fi scris tu articolul asta. Nu stiu ce sa zic. De obicei nu suporti cocalarismul si ipocrizia iar acum ti-a suras povestea prietenului cu injuraturi la gura si masina bengoasa si n-ai ezitat sa asociezi. Ai grija. Ciaoles.

    00
  18. De curiozitate zoso, cate sute de mii de km ai tu la activ? Ca de la o vreme esti mare sofer (cam de cand ai inceput sa ai masini in drive test), si sunt curios daca esti mai destept doar pentru ca esti roman sau ai ceva experienta de condus (in afara de Romania – Germania intr-o masina imprumutata).

    Ca si side note, cocalarii in masini de 60k care tipa la politisti sunt foarte cool, sa stii. Esti trendy.

    00
  19. @cireasa: 2-3. e indeajuns?

  20. Pana la urma toti suntem pietoni, dar numai unii sunt si soferi. Logismul e simplu. Trebuie doar sa-l intelegem. Recunosc ca nici eu nu prea am rabdare in trafic, dar pe pietoni ii mai pasuiesc inca.

    00
  21. Cand sunt pieton pe trecere prefer sa ma asigur ca boul de la volan opreste si imi acorda prioritate, e viata mea si am dreptul sa fac asta.

    @Falcuta.. mi se pare normal. Voi fetele in general aveti o problema cu franatul la trecerile de pietoni, probabil de la rimel se trage. Ma feresc de voi ca de dracu, nu mai am degete sa numar cate si de cate ori o patesc cu voi pe la treceri.

    Apropo cand sunt la volan eu nu urasc pietonii.. nu vad de ce as face-o.
    Sau mai bine sa-i omor?

    00
  22. Mda…trebuiesc educati pietonii.
    Eu cand vad ca nu se mai termina de trecut pietoni, ambalez un pic motorul (cu filtru sport, ce-i drept, adica face zgomot mai mare putin ;)si sa vezi ce se opresc ei…dar asta numai in cazuri extreme…

    @krossfire, e caterinca soseaua aia. Pe acolo stau si stiu :(

    00
  23. Opinia mea este ca in Romania nimeni nu respecta pe nimeni si mai ales cand e vorba de circulatia pe drumurile publice. De aceea sunt asa de multe accidente. Londra e un oras imens si sunt de zece ori mai putine accidente in trafic si stii de ce?? pentru ca acolo, oricat de grabit ar fi cel de la volan, va trebui sa lase pietonul sa treaca asa cum il taie capul sau renunta la masina si circula cu metroul sau cu bicicleta.

    00
  24. :)) Eu trec întotdeauna regulamentar, ca dacă vine vreun prost ca mine şi nu-s pe trecere risc să mă calce… :)) Pe de altă parte am văzut că e plin de babalâci care se grăbesc la piaţă sau la cimitri şi nu au răbdare să treacă regulamntar, pe roşu ;) :)) sau pe trecerea de pietoni.

    00
  25. Jubilez pentru ca am citit comentariile de pana acum si realizez ca nu sunt singurul care are o parere total diferita. Articolul in sine e aiurea spus si pus. Pietonul e nr. 1 in trafic, asta uita toti „soferii”. Pietonul are prioritate cand traverseaza o straduta mica, aia pe care „soferul” o calca ca un idiot iresponsabil, cu mana pe claxon. As continua, dar se extrage ideea si din asta. Ma bucur ca majoritatea au spus acelasi lucru pe care incerc si eu sa-l schitez. Si nu mi-o lua in nume de rau, conduc de si cu placere dar data viitoare cand voi opri la o intersectie fara semafor dar cu zebra iar „soferul” din spate ma va claxona ca un dobitoc pt. ca eu astept pietonii sa treaca, o sa ma tina minte, iti promit. Si tot data viitoare, incearca tu sa faci un semn cu mana, daca vezi ca se uita un pieton speriat la tine si la masina ta de 400.000.000 de coco. Semnul insemnand „treci, treci, esti pieton si ai prioritate, stiu.”

    00
  26. @soferi grabiti: aveti grija sa nu patiti asa ceva

    00
  27. da tu ai uitat cand stateai cu orele sa te lase sa treci pe zebra sau te-ai nascut direct in masina??
    eu imi aduc aminte zilele in care erau imbecili grabiti sa ma calce pe trecerea de pietoni… pe verde si alte chestii de genul…

    tu nu ai fost pieton??
    nu era sa te calce nimeni cu masina pe trecere??

    00
  28. @sorel: eu sunt pieton. dar nu procedez asa.

  29. mda, cand faci primul pas pe zebra tre’ sa bati sanatos din picior, ca la armata. eu asa fac, mai ales cand e vorba de vreo sosea serioasa. ca sa vada adormito-inconstientii de la volan ca profit de PRIORITATEA mea. si tot se mai gasesc retardati, arza-le-ar masinile noaptea in parcare!

    00
  30. zoso se transforma in cocalar de la atata faima asa ca aveti grija pe unde traversati strada, poate da peste voi unul cu o masina de 60.000 de euro aflata in test drive.

    00
  31. sa se faca poduri si tunele domne… ca nu se mai poate asa :)

    00
  32. reusisem sa-mi schimb parerea despre tine in vreo2 ani de citit , in bine :) dar cu postul asta ai dovedit ca nu esti si tu decat un cocalar.
    1.eu as muri de rusine sa povestesc faza cu masina de 60k…
    2.ai tot iesit din tara… ai vz ca afara doar daca dai impresia ca vrei sa traversezi si nu e trecere , soferul opreste ? mi s-a intamplat in praga, in viena, in barcelona… noi suntem un popor de cocalari care ne credem nascuti in masina si stapani peste carosabil. cand n-or mai fi accidente pe trecerea de pietoni n-or sa mai sovaiasca nici pietonii . iar pensionarul ala… bunicata o ia la fuga pe trecere de pietoni ? sunt convins ca vazandu-l in varsta i-ai umplut frigiderul de carne.. te-ai gandit oare 2 secunde cum ar fi procedat bunicata sau cum o sa procedezi tu cand o sa ai 75 de ani si incheieturile anchilozate ?

    …. sper sa ai macar taria sa pastrezi postul si sa-ti asumi ce ai scris in articol.

    00
  33. @marius: nu era a mea, era a tipului care statea in dreapta. relax.

  34. @Bogdan: esti constient ca daca faci semnul de treci si pe alta banda vine unul si il accidenteaza…tu faci puscarie? intreaba un politist, nu ai voie sa ii faci semn sa treaca. tu trebuie doar sa opresti.

  35. @zoso: cocalarii nu umbla cu necocalari si invers…. :)

    00
  36. @maxp: n-am zis ca e sau nu e.

  37. Las-o jos ca macane

    00
  38. Cei mai periculosi sunt pietonii care nu au permis auto. Ei habar n-au cum se traverseaza strada; au impresia ca li se cuvine tot timpul din lume si mai ales, au impresia ca e doar datoria noastra sa ii ferim.
    Mi s-au intamplat multe legate de pietoni…
    Acum vreo doi ani, ieseam cu masina din benzinarie si era cat p`aci sa agat o babuta cu nepotul. Trebuia, desigur, sa fiu atenta, insa era si datoria lor sa se asigure fiindca nu era acolo trecerea de pietoni. Stiti ce a zis babuta, tare, catre nepot? „Lasa, daca ma calca ma plateste!” Pai cu astfel de exemple pt tineri si cu astfel de atitudini sa ne luam la revedere de la speranta ca intr-o zi vom fi mai educati.

    00
  39. proasta inventie si trecerile astea de pietoni, iauzi domne cat tupeu, sa treaca ei strada pe unde treci tu cu masina.

    00
  40. Pietonii sovaie la trecere deoarece cocalarii ce conduc masini de 60000 euro si urla la politai habar n-au de regulile de circulatie (nu e de mirare devreme ce orice cocalar analfabet si cu IQ sub nivelul marii poate avea permisul pentru doar 1000 de euro, platiti de taticul cocalar senior).

    00
  41. @zoso: sry atunci, credeam ca esti din categoria soferilor care nu isi amintesc de zilele in care mergeau pe jos ca „muritorii”.
    nu e frumos nici sa joci shotronu pe trecere, dar parca am intalnit mai multi soferi dispusi sa te calce decat pietoni care sa se joace pe trecere…

    eu sunt sofer de 2ani si nu pot sa afirm ca am intalnit pietoni care sa faca cum ai zis tu.. sunt eternii pietoni pe care ii lasi sa traverseze si ei se deplaseaza parca ar fi in parc dar… deh.. ce sa le faci… nici sa fugi pe trecere nu e bine(l-am lasat pe unu sa treaca, a rupt-o la fuga si de pe sensu opus a venit unu care daca nu avea frane bune, il lua in plin si mort era…)

    00
  42. @sorel: la fel am zis si eu. bag pla, asteptati ba sa trec, ca nu e graba. Dar cand pur si simplu isi batg joc de tie parca incepi sa intelegi soferii. mie nu imi place sa conduc prin oras. o fac de nevoie. si pietonii sunt unul din motive.

  43. @zoso: crezi ca eu nu am oprit de nenumarate ori in dreptul a diferiti tampiti care pur si simplu stateau pe trecere sau in dreptul ei??

    dar sincer… admirand traficul din Bucuresti, pot spune ca ii inteleg in proportie de 80% pe cei care avanseaza asa cu teama…. mai, mai sa se rasgandeasca… stilul ala de travesat a-la babutze… opreste ala de pe banda 1, mergi pana in dreptul benzii 2… a oprit si ala?? pash-pash pana pe a3a… a oprit si pe a3a??? YEY, stationam pe dubla pana se gandesc si cei de pe sens opus sa ma lase sa traversez…

    pe Calea Vacaresti am stat la un moment dat cred ca 2 minute pe banda a2a ca sa se deranjeze unu sa opreasca pe banda 3, sa ajung si eu pe refugiul de tramvai.. si a oprit, la 5CM de picioarele unui domn care avea copilul in brate si vazandu-ma pe mine nu s-a mai uitat… asta i-a tras un bartai shpitzu in portiera, i-a umplut frigideru de carne si domnisoara de la volan, dupa ce si-a dat seama ca nu a omorat pe nimeni si a depasit starea de shoc, a rupt-o de pe loc, fara sa se uite inapoi!

    in Bucuresti sunt 3 tipuri de soferi(raportat la traversat)
    1) trecerea de pietoni e tot strada, deci tot eu am prioritate
    2) incetinesc, sa nu te puna dracu sa ma pui sa opresc masina de tot ca te spurc
    3) aia care te lasa sa treci linistit, fara sa schiteze ceva, catalogand ca ceva normal faptul ca tu, pietonul, traversezi pe trecere/culoarea verde a semaforului.

    cei din categoria 3 sunt foarte, foarte, foarte rar si in general il au in spate pe unu care nu stie ca la masini Claxonul este STANDARD si se propteste in el pentru a se lauda ca are cu ce ;)

    eu am ajuns la concluzia ca, in Bucuresti cel putin, traversatul strazii este un sport extrem… chiar mi se pare ca esti mai in siguranta, daca traversezi pe unde nu ai voie decat prin locurile permise…

    00
  44. @sorel: eu sunt din categoria 3. totul pana cand intervine nesimtirea. adica, suntem frati de cruce, numai nu vomita la mine in sufragerie si nu te agata ca ghiuleaua de piciorul meu.

  45. Esti senzatie omule! Am mai citit la tine un post despre cretinii care merg cu faza lunga prin oras. Mie imi plac taranii care merg cu angel eyes si ceata…asa se poarta acuma` sambata seara prin Nagyvarad (Oradea mare).

    Cat despre pietoni, zilnic as putea face colectie de cretini pe radiator si as putea schimba bara si capota precum sosetele…si asta just on my way to work (dintr-un capat in celalalt la orasului).

    00
  46. si de cate ori ai fost claxonat de cel din spate ca ai oprit sa lasi lumea sa treaca? (ma refer in conditii normale, nu oprit brusc pentru a il lasa pe unu care inca nu stie daca vrea sa traverseze)

    00
  47. Cum poate sa isi bata joc un pieton de un sofer? Asta nu inteleg. Nu mai lua totul personal. Pietonul vrea sa treaca strada, nu sa faca misto de sofer. Semafoarele sunt atat de prost corelate, incat de multe ori e rosu si pentru pietoni, si pentru soferi. Atunci ce-ai vrea, sa stea sa se uite ca prostii unii la altii? Bineinteles ca pietonii trec. Sau cand e rosu pt pietoni si verde pentru masini, dar nu vine niciuna, normal ca pietonul trece. Soferul are o obligatie mai mare decat pietonul sa se asigure ca nu produce vreun accident. Cum spunea cineva mai sus, pietonul e nr. 1 in trafic

    00
  48. Mihai, asta face parte din categoria „Gandire cu premeditare”, nu? Daca e rosu dar nu vine nimeni, trec, ce aia mea.
    Daca e rosu pentru toti sa stea dracu si sa se hlizeasca unii la altii, nu sa treaca :D
    Ce se intampla daca nu ai vazut bine si te arunca unul cateva zeci de metri? O sa fii nr. 1 post mortem iar ala nu o sa pateasca nimic. Eventual o sa aiba cosmaruri cu tine zambind duios in timpul zborului.

    00
  49. In Romania, primavara asta treceam pe trecerea de pietoni, la 100 de metri un sofer incepe sa faca cu farurile ca „sa trec mai repede”. Frumos m-am oprit in mijlocul intersectiei cu 2 degete mijlocii frumoase la vedere. Deci Zoso, nu o mai da ca pietonii sunt idioti.. mai ales in Romania unde soferii sunt pionierii idiotismului.

    00
  50. e bun, daca a avut tupeu sa-i „spurce” pe politisti

    00
  51. Nici tie nu ti-a luat mama ta sosele asa ca, deocamdata, trecerile de pietoni sunt si ale altcuiva. Ce spui tu e perfect de inteles dar tonul lasa de dorit. Iar faza cu cei doi pusti intr-o masina de 60 000 de euro e demna de un cocalar in toata regula. felicitari pentru asta, nici cei mai strasnici reprezentanti ai pitipoancelor masculine n-ar fi putut scoate fraza aia mai bine ca tine.

    00
  52. bogdan, daca o sa ajungi sa-ti iei masina ( sau ai ajuns ) de 60.000 euro ti-ar placea sa fii asociat cu un cocalar ?

    00
  53. Cei mai periculosi pietoni sunt aia care n-au stat niciodata la volan.

    00
  54. FYI nu esti obligat sa opresti la trecerea de pietoni decat daca pietonul este inscris in traversare pe sensul tau de mers. Deci daca o sa vad o baba pe trotuarul de vizavi, pregatindu-se cu viteza melcului sa atace trecerea, in nici un caz nu o sa opresc.
    Inca ceva, de cate ori ati injurat pietonii in loc sa injurati trecerile de pietoni nesemnalizate corespunzator? Un semn obosit si ruginit intr-un boschet / copac, vopseaua pe asfalt stearsa etc. De multe ori e vina autoritatilor ca nu intretin aceste marcaje sau le plaseaza in locuri periculoase (de ex. e o trecere pe Sos.Pantelimon, intre Delfinului si Morarilor, unde masinile abia prind viteza frustrate dupa un semafor lung ca naiba)

    00
  55. @neaorin, cei mai periculosi soferi sunt cei cu sapca data pe spate, iar dupa ei, urmeaza cei fara sapte ani.
    Acum serios, astazi la Leu, niste destepti blocasera intersectia mergand spre splai, prin urmare, cei care veneau de pe geniului, nu au mai putut sa treaca cand aveau verde. Si s-a facut verde pentru mine, pietonul amarat. Cand sa dau sa trec, hop pe capota unui nene, e drept fara sapca, masina nu conteaza. Care era vina mea? Ca n-am vrut sa stau si eu o tura, ca ce mama ma-sii, el nu a apucat sa mute! Ca la sah.
    Sincer, imi este mila de oamenii normali care circula la un loc cu toti tembelii. Parca s-a dat drumul la animalele din rezervatie. Sper sa nu trebuiasca sa imi iau masina niciodata. Aaa, cat despre pietoni, citisem mai de mult pe blogul lui Alex Mihaileanu, trecerea de pietoni se travereseaza in pas vioi, asa ne-a invatat in scoala primara.

    00
  56. Zoso are dreptate, si articolul trebuie inteles in spiritul, nu litera lui. Adica? Simplu:

    – opresc mereu la trecere. conduc o masina relativ buna, relativ scumpa si relativ puternica (FX 45). Asta nu-mi da dreptul sa omor pe nimeni – mai mult, cosmarurile care ar rezulta ma fac sa incerc sa evit asta.
    – incerc, pe cat posibil, sa previn orice accident. Evident, sunt om, deci gresesc si eu.
    – in consecinta, avand in vedere faptul ca pot gresi, e ok ca pietonii sa ma ajute, asigurandu-se si ei. Imi vine sa-i rup gura idiotului care, imbracat in negru, noaptea, intra fugind pe trecere – vezi Doamne, eu il vad, ca doar am faruri – si ma face sa franez de nebun. Da, stiu, trebuie sa anticipezi, doar ca sunt situatii pe care nici Nostradamus nu le-ar putea anticipa.
    – mai mult, eu opresc pentru ca legea ma obliga. Tot legea ii obliga si pe ei sa se miste intr-un ritm alert -parca pas vioi sau ceva de genul. Am vazut de 100 de ori babute care incercau sa alerge pe trecere, sa treaca mai repede, si cretini de pana in 23 de ani care trec in 5 minute – un loc bun de observat fenomenul fiind trecerile de pe Kiseleff, langa Herastrau. Frate, parca au iesit la plimbare – fac 10m in 5 minute. Aici sunt perfect de acord cu Zoso, ridic motorul la 3500 de ture si poate ii transmit si urari de sanatate.

    P.S. pentru toti cretinii care vorbesc de suturi in masina, dat cu spray verde etc – faceti asa ceva unui sofer si ala va omoara sau moare cu voi de gat. In principiu va omoara. Better chill the fuck out – nu vrei sa enervezi un nene care are peste o tona jumate de metal la dispozitie…

    00
  57. @Jordan: aia imbracati noaptea in negru care sar de pe trotuar in strada sunt cei la care ma refeream si eu. Pana n-ai stat la volan nu-ti dai seama cat de putin vizibil esti pentru un sofer.

    00
  58. @Jordan: trebuie sa fii calm. eu sunt calm pana cand pun a doua frana brusca. si dupa aia incep sa injur cand vad ca stau pana se elibereaza si cand apas acceleratia, pune si el piciorul.

  59. NOU
    #59

    vretzi sa va povestesc ce frumos mi-a aterizat mie in fatza, fix pe trecerea de pietoni , asha, pe la mijlocul ei , ziua in amiaza mare, un pushti ( nu spun epitete, va las pe voi!) care se dadea cu placa , si ishi luase avnt de pe trotuar shi acum taman ce ajunsese pe trecere? pai n-o avea shi ma’sa nici o vina ca l-a facut fara creere?

    00
  60. Nu stiu voi daca ati intalnit… da io am intalnit pietoni care la faza in care tu enervat de faptu’ ca le 10 minute sa traverseze o iei pe langa ei, incearca sa dea cu sutu in masina….
    Da… de 2 ori mi s-a intamplat… si m-am dat jos sa le rup capu…Numai ca ei se asteptau la asta… si au rupt-o la fuga…As fi luat-o dupa ei, la ce nervi aveam, da’ mi-am dat seama ca nu mai timp sa trag masina mai pe dreapta, s-o incui si sa-i si ajung… asa ca m-am lasat pagubas…

    00
  61. zoso a zis: „@Bogdan: esti constient ca daca faci semnul de treci si pe alta banda vine unul si il accidenteaza…tu faci puscarie? intreaba un politist, nu ai voie sa ii faci semn sa treaca. tu trebuie doar sa opresti.” Ooo, domnu’ Zoso mai are nevoie si de lectii aplicate de legislatie rutiera. :)))) Zosule, mosule, cocosule. Daca eu astept cuminte la trecerea de pietoni ca pietonii sa treaca iar de pe alta banda vine unu si-l accidenteaza, mai Zosule mai, nu fac eu puscarie, face dobitocul ala de nu a acordat prioritate pietonului, de nu s-a asigurat, de nu a redus viteza. Oooof, e greu cu bunul simt, coroborat cu o minima cunoastere a legilor… Intreaba tu politistii, eu prefer sa ma documentez cu legile, nu cu spagarii.

    00
  62. Solutie: cand dai de asemenea idioti, sa nu franezi incetisor. S-o calci pana scartaie (aplicabil in special la masini fara ABS). Cand aud scrasnetul de cauciuc sa-i vezi cum sar! Metoda patentata de un amic care e pilot de curse si redcator sef la o revista auto foarte cunoscuta.
    In rest Jordan le spune bine.

    00
  63. @Bogdan: una e sa astepti si alta e sa ii faci semn.

  64. zoso interesant postul dar cred ca ar trebui privit din 2 ipostaze diferite 1 pietonului si 2 sofer … :

    1. exista soferii care cred ca ei conduc f. bine dar ii evita lumea in trafic .. acest gen de soferii sunt acei agitati disperati care desi e culoarea verde si am tot dreptul sa trec pe trecere … desi merg normal… el clansoneaza ca nebunu ca si cum ar trebui sa alerg frate pe trecere … altii nici nu opresc .. uneori ii inteleg si pe batrani ca sunt timorati si se uita de 10 ori pana trec ca sunt multi nebunii cu volan in brate …

    2. Acuma si zoso are dreptate dar nu poti generaliza.

    Deci din punctul meu de vedere exista si pietonii si soferii nesimtiti !!!!!

    00
  65. astea cu frana in draci ma distreaza…pai trebuie sa incetiniti inainte de trecere chiar daca peisajul din jur e ala din I am legend la amiaza. ca uneori nu se intampla asa stiu si eu, da’ nu-i o chestie normala

    00
  66. ai dreptate, şi am văzut asta doar după ce am mers o perioadă pe scaunul din dreapta al unui şofer mai „nervos”. pur şi simplu e altceva. ca pieton poţi avea senzaţia că totul ţi se cuvine. nu e aşa – pur şi simplu e o chestiune de optimizare socială, treci repede şi poate şi cel din maşină să ajungă unde vrea.

    00
  67. Pana nu inveti sa iei sacosa refolosibila cu farul drept pe franare la 20 la ora, nu stii nimic :D

    Cu luatul pe capota e mai complicat, trebuie sa ai botul lung si ascutit basca finetea la mare arta. Daca proastele merg pe mijlocul soselei cand ies din schimbul trei nu e vina mea. Sa zica mersi ca le fac educatie gratis, incet si cu dragoste, ca le explic in siguranta cum piciorul lor e mult mai valoros decat tabla mea. Care are intotdeauna dreptate.

    00
  68. buna ziua la toata lumea .numele meu e Dan si am citit si eu (ca multi altii) cele scrise mai sus.si-i dau dreptate lui neorin cu:’ cei mai periculosi pietoni sunt cei care nu au stat niciodata la volan’ si as adauga ca si cei mai periculosi soferi sunt cei care nu am mai mers demult pe jos (o distanta mai mare de 50m) .care parcheaza masina in scara blocului care la carrefour o suie si pe boldura numai sa fie aproape de intrare .dar nu asta e motivul pt care am vrut sami exprim opinia. Parerea mea e ca la majoritatea trecerilor de pietoni (macar 80%) sa fie dupa modelul cu buton de comanda si semafor inteligent adika vine pietonul care vrea sa tranverseze sa nu sara ca bovina pe sosea ca de e dreptul lui iar tu ca sofer sa te treaca toate transpiratiile incercand sa opresti masina (uneori pe ploaie ,ceata ,zapada…).pietonul apasa pe buton la semaforul adresat soferilor se face galben apoi rosu (ca orice semafor normal)
    dupa 3 secunde de rosu la mine sa se dea verde pt pieton (adika cand toate masinile sunt oprite si apoi in decurs de sa zicem 5 minute (+/- de la caz la caz) chiar daca alt pieton apasa sa-i spuna asteptati ….minute(chiar si un timer atasat langa buton).e doar o parere si nu o solutie si cred ca daca ar salva si un om pe luna in bucuresti tot ar fi ceva .
    MULTUMESC FRUMOS PT CEI CARE AU AVUT RABDAREA SA CITESCA SI SPER CA NU AM SUPARAT PE NIMENI

    00
  69. @raluxa
    „FYI nu esti obligat sa opresti la trecerea de pietoni decat daca pietonul este inscris in traversare pe sensul tau de mers”
    Nu este intocmai corect ce spui tu.
    1) Daca esti pe un drum cu o singura banda pe sens, ceea ce ai zis tu nu e valabil.
    2) Daca esti pe un drum cu mai multe benzi si pietonul se afla pe trecerea de pietoni, insa pe sensul opus, intre tine si pieton trebuie sa fie o distanta de cel putin o banda (daca tu esti pe banda 1, cea mai apropiata de axul drumului, pietonul trebuie sa fie cel mult pe banda 2, indeferent daca aceasta banda reprezinta banda de langa acostament/trotuar sau banda din centrul sensului opus)

    00
  70. Ma simt nevoit sa fiu de acord cu un user care a postat mai sus:
    „Cei mai periculosi pietoni sunt aia care n-au stat niciodata la volan”
    Cand ma aflu in postura de pieton:
    1)niciodata nu pornesc de la premiza ca daca am culoarea verde la pietoni ma relaxez si trec strada (exista nenumarate cazuri de inconstienti care forteaza intersectia pe culoarea galbena cu toate ca ei sunt la 50 m de semafor) – de multe ori ma asigur.
    2)nu am sa traversez strada pe trecerea de pietoni decat in momentul in care il vad pe sofer ca a sesizat intentia mea. Unii o sa ma intrebe cum imi dau eu seama ca soferul a observat prezenta si intentia mea?
    Destul de simplu, il vad ca se uita la mine si apoi ii vad reactia de a frana masina. De cele mai multe ori nu uit sa ii multumesc soferului ca mi-a acordat prioritate pe trecere (si NU, nu mananc cacat), eu stiu ce inseamna sa fii sofer si sa opresti la trecere pentru un pieton, cand in fata ai strada libera.
    De nenumarate ori pietonii nu pun in calcul reactia si atentia unui om aflat la volanul unei masini, exact cum si tu ca pieton te poti lovi pe trotuar de un alt pieton pentru ca esti cascat sau vorbeai la telefon sau te uitai dupa curul unei gagici.
    Ca sa nu uit: cati dintre voi, domnilor soferi, acordati prioritate la coltul strazii, unde nu e indicator de trecere de pietioni (vorbim de intersectii mici de cartier)?

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube