M-am decis să îmi cumpăr apartament

Alooo, glumeam, nu săriţi pe mine cu ofertele! Nu, nu vreau 3 camere de 150m² la noroi cu 200.000€. Nici vile ieftine (2-300.000€) în Pipera.

Să ne întoarcem la ale noastre.

Anunţul de relaxare a condiţiilor de creditare la împrumuturile ipotecare, făcut de BNR la sfârşitul săptămânii trecute, a făcut ca preţul afişat al proprietăţilor să sară în aer.

Normal! Se revigorează piaţa, neamule! Ia să vedem cine se riscă să ia credite acum când şomeria bate la uşă. O să vedem prin toamnă, la case reposedate de bănci.

Şi încă o veste bună, BNR a acceptat ca gradul de îndatorare ai boilor care iau credite  să crească de la 50 la 65% din venituri. Mai pe româneşte, dacă nu îţi puteai plăti ratele până acum, nici de acum încolo n-o să poţi.Ura pentru capitalism.

…articol sponsorizat de imobiliare.ro, site care ieri a împlinit 9 ani de existenţă….

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

16 comentarii

  1. Unde a sărit preţul în aer? Sau poate aşa au interpretat ei o simplă stagnare a preţurilor.

    00
  2. „…al boilor” ;)

    00
  3. Io cred că ce a făcut BNR este fix ceea ce i-a băgat pe usa-şi în groapă. Dacă omul de-abio poate plăti o rată de 50% din venit cu siguranţă că îi va fi greu să o plăteasacă la 65%. Asta dacă nu îi va fi imposibil.

    00
  4. Eu cred ca nu exista alta solutie la problema locuintei, decat:
    1 – chirie toata viata sau
    2 – credit la banca.
    Nici capitalismul, nici socialismul n-au avut solutii mai bune! Creditul e bun pana la un punct si daca e facut cu cap! Nimeni nu obliga bizonii sa sara calul cu creditele. E o chestie de educatie financiara a maselor, care atat la noi cat si la SUA lipseste cu desavarsire.

    00
  5. :)) e normal… romanul alearga mereu sa dupa bani cat mai usor si din orice sursa… sper ca aceasta criza sa ii bage in groapa pe cat mai multi cretini imobiliari… cand tu vezi ca piata e in picaj si ti se intinde o mana te apuci sa faci pe desteptul? asta e ca aia cu capra raioasa…
    trebuie sa fii cretin sa iti faci un credit la banca pentru o casa in perioada asta…

    00
  6. Trebuie sa fii cel putin fantezist sa incerci sa traiesti cu numai 35% din salariu, vreme de 30-35 de ani. Ca sa nu zic nebun.

    00
  7. @ipo: depinde de salariu! :) n-ai putea trai cu 35% * 3000 oiro?

    00
  8. preturile au inceput oricum sa o ia in jos. eu imi caut un apartament (deobicei folosesc imobiliare.ro – btw La Multi Ani!) si au inceput sa apara anunturi decente. cred ca momentul cumpararii e atunci cand tu iti permiti acest lucru, prea multa asteptare poate sa dauneze, preturile o pot lua la un moment dat in sus, asta in general. la noi, preturile trebuie sa mai scada, nu se mai putea oricum.

    00
  9. @alx: logic, dar odata cu castigurile cresc si nevoile, se schimba stilul de viata. Daca ai castiga 3000 de evro, ai merge cu tramvaiul, ai bea bere la pet si ai manca pufuleti?
    Oricum, aia cu castiguri mari isi permiteau sa ia credite si inainte. E vorba de noi restul, care n-avem 3000 pe luna. Numai 3000 de ron, in cel mai bun caz.

    00
  10. @ipo: pai tocmai aici e buba: sa-ti pastrezi nevoile/stilul de viata la un venit mai mare! adica sa fii cumpatat si sa continui sa bei aceeasi bere si la 3000 evro salar si la 3000 ron.
    Multi au pornit de jos si au uitat ca la micul dejun poti manca 2-3 covrigi la 0,7 ron si au trecut la sandwich de la gregories cu 9 ron.+ cafea 4 ron sau cat o fi.
    E greu intr-adevar, dar e foarte sanatos! E putin impotriva firii cheltuitoare a omului!

    00
  11. Sa le aminteasca cineva alora de la evz ca acum 3 zile au scris un articol exact opus:

    00
  12. …Cand era pretul 60.000 / 70.000 EUR la o garsoniera (de ex), pe 1 EUR la +/- 3,35 lei, iar acu’ se vehiculeaza 45.000 / 50.000 EUR, cu 4,3 lei/ 1 EUR…, au „scazut” si „crescut” ce?!
    Ca mentalitatea speculativa inca n-a disparut (si nici n-ar putea apune…) si in piata imobiliara o dovedeste si articolul din Ev.Z. Numai ca exista „particularitati” si…”corectii” (nu intru-n amanunte aici), ca si interese (!)…
    BNR a procedat corect. Ramane ca asta sa faca si bancile (real!), oricum posibilitati de „ciordeala” si furaciuni la adresa clientilor nu mai au. Adaug: ramane si ca romanul care chiar are nevoie de bani sa cumpere in „imobiliare” sa mai invete, sa mai gandeasca inainte sa semneze „ca primaru’…”, inainte de a „visa” ca va castiga la loto…sau ca i se va dubla salariul intr-un an, iar platile la banca vor fi „mizilic”.
    Nevoia de a cumpara este inca mare in Romania; la % din PIB, „ipotecarele” sunt vreo 4%, foarte putin (cel mai mic procent din UE), loc e… E important si ca educatia si informatia in domeniu sa fie pe masura, corecte; accesul la informatie e liber…
    PS: de ex, ARB a inceput sa aiba sucrte emisiuni, la TVR… „Cine nu casca ochii, casca punga!” :) …ma rog, altii, din pacate…, se muta (iar) cu chirie, dupa ce garsoniera/ ap/ casa/ terenul achizitionat s-a scos la licitatie de catre banca (paguba? evident, consistenta, pentru clientul bancii si pt banca).

    00
  13. Mdeah… bull-trap fortat pana-n martie la aprobarea normelor de creditare. Jale pe urma.

    00
  14. Mai bine lasau lucrurile asa cum erau, ca iesim o perioada scurta din criza, apoi ne adancim de tot :)

    00
  15. Oare cat de destept sa fi sa faci reclama la site-ul tau si apoi sa-l bagi in mentenanta ore intregi. Buni oamanii astia de la imobiliare.ro!

    00
  16. Te-ai mai gandit de anu trecut? Daca iti cumperi apartament. Avem ceva oferte!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.