Cumpăraţi un apartament?

Am colegi care sunt disperati. Au credite pentru doua case, leasing la masina si familii care se bazau pe castigurile lor. Acum se bucura daca ajung la 500 de euro pe luna, dupa ce in urma cu cateva luni castigau mii de euro. Daca nu ai nervii tari, o iei razna acum.

Multi dintre brokerii imobiliari nu stiau sa negocieze, nu stiau sa vanda. Piata i-a impins de la spate, iar ei doar incheiau contracte, fara sa trebuiasca sa convinga pe cineva si fara sa isi faca griji din cauza concurentei, deoarece clientii erau cei care veneau spre ei.

In Romania, am fost obisnuiti sa castigam bine, foarte usor. Am intalnit brokeri care la 25 de ani castigau 5.000 de euro pe luna. In Belgia, spre exemplu, un salariu de 3.000 de euro este considerat un salariu foarte bun. In Romania, pe banii astia abia daca reuseai sa ridici managerii din pat in urma cu cateva luni.

Dintr-un material sadic din zf. Trist, nene, trist. Nu mai câştigă toţi agaricii agenţii imobiliari serioşi câteva mii de euro pe lună degeaba. Plânsete! Săracii oamenii. S-au obişnuit cu o piaţă mereu în creştere şi acum…acum că totul e blocat pentru că s-au terminat proştii, acum ei nu mai au salariu. Ce trist. Ăia care îşi sfătuiesc clienţii să fie cumpătaţi şi care sunt oneşti au mereu din ce trăi. Cotcodăceii care nu îşi mai încăpeau în piele vor dispărea. Selecţia naturală…

Ştiti ce e ciudat? Că mă suna agenţi să mă întrebe daca mai am apartamentul de vânzare. Cumpărători sunt, aşadar. Numai că nu sunt proşti şi nu mai dau banii aiurea. Preţurile vor ajunge la scoruri normale. Adică la o valoare care să reflecte realitatea.  Adio apartamente de 3 camere cu 130.000€ , adio garsoniere de 80.000€!

E bună şi criza la ceva. Mai taie nasul celor care şi-l luaseră la purtare.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. si mai ai apartamentul de vanzare? :)

    00
  2. Eu sunt curios care sunt sansele sa scada chiriile..

    00
  3. Da, pai toti agarizii astia nu-si scoteau picioarele de sub plapuma daca nu le dadeai pe la nas cu bancnotele de 100 de euro. Au dus-o bine, dar aceste lucruri trebuiau sa aiba un sfarsit. Si acul il simt din plin. Dupa ce au luat pielea de pe creditori, e vremea lor sa fie rasi in cap. Un prieten a vrut sa cumpere o saca in Cj – 300.000 de euro, prin agentie. Se intelneste cu alt prieten de-al lui, ii spune care e treaba si tipu ii face o oferta si el. Dupa cateva minute de discutie asupra locatiei au desoperit ca e una si aceeasi casa, numal ca prietenul lui o vindea cu 250.ooo de euro. Deci agentul castiga 50.000. Ei, da. Na, ca s-a gatat. Acum frigeti-va unghiile pe soba, tampitilor.

    00
  4. Ma bucura si pe mine revenirea asta la normal in imobiliare.
    Daca mai e nevoie, confirm si eu din indepartata Moldova scaderi mari de preturi CERUTE la terenuri in zona buna aproape de SV ( de la 50 euro / mp la 25 :) ) si la apartamente cu 2 camere de la 50.000 eurici la 35.000. Si totusi lipsesc cumparatorii, pentru ca la agentii sunt cam aceleasi oferte de cateva luni, numa’ cu preturile mai mici.

    00
  5. Din cate am observat in bucuresti este cate o agentie imobiliara la fiecare intersectie. Abia astept ziua cand se vor transforma in shawormarii sau sifonarii. Vom putea spune ca e criza cu adevarat la noi cand o sa auzim ca un mare sef de agentie imobiliara, din cauza datoriilor la banci, si-a luat un job serios si isi cere scuze ca a profitat de disperarea celor care isi doreau un acoperis deasupra capului (sau s-a aruncat in fata metroului)

    00
  6. Nici nu stii cat ma bucura tristetea din imobiliare. Parca incepe de undeva sa se faca dreptate.

    00
  7. E o tristete care, pe mine, ma unge la suflet cu mirodeniile nervilor tuturor fitoaselor din agentii car ete puneau sa semnezi contracte de excusivitate cu ei. Of, of. Si ce costume dichisite aveau cuconitele. Si ce toace… Si ce unghii prinse la usa… Abia puteau tine pixurile in mana de sclifosite ce erau.

    00
  8. Măcar atât…. Agenții imobiliari și ăia de-au dat credite în prostie poplației.

    00
  9. @Olix : au scazut deja, chiar simtitor ! daca strambi din nas la proprietar imediat lasa la pret…stii cum e : el cere ,tu nu trebuie neaparat sa ii dai!
    Stiu o agentie de imobiliare care vindea case intr-un complex prin Pipera la f. multi bani in vara iar acum dau aceeasi casa si mobilata si un Mercedes C Klasse doar sa cumperi de la ei :)
    Pe mine doar m-a ajutat criza pana acum :)

    00
  10. Ei au probleme , dar scad preturile la case , apartamente, chirii.

    00
  11. Nu-i mai plangeti, ca atunci cand preturile vor scadea pana la normal, lumea va vinde si va cumpara in continuare. Ei ( agentii imobiliari) vor castiga din nou. Usor. Rabdare.

    00
  12. @Maddy: e inchiriat.

  13. Sa castigi la 25 de ani, fara nicio pregatire sau experienta, 4-5000 de euroi pe luna si sa crezi ca o sa mearga la nesfarsit e dovada de prostie crasa. Eu daca as fi fost blagoslovit cu un job din asta as fi bagat banii la tescherea si m-as fi rugat la dumnezeu, allah si buddha sa mai mearga inca o luna. Dar nu, ei si-au luat 5 credite pentru apartamente (tot asa de idiot de scumpe oare?) si masini. Isi merita soarta.

    00
  14. Credite la doua case si leasing la masina, ha? O singura casa nu le ajungea… Noi ce sa mai zicem, ca suntem destui cu doctorat (nu in Bucuresti) care avem joburi de mizerie platite la 300 de euro pe luna… Asta in cazul fenomenal in care avem un job si ar trebui sa pupam si pietrele ca exista… Mi-e scarba de ceea ce am ajuns sa traim.. Oh da, si bineinteles ca sunt destui care comenteaza: daca nu iti convine, pleaca in alta tara. Asta in conditiile incare aceeasi comentatori s-ar plange mai tarziu, ca pleaca, dom’le, intelectualitatea din tara….

    00
  15. e si nu e cum spui tu zoso. exact aceeasi parere o am si eu, dar nu se pupa cu ce spun ziarele de anunturi. e de bun simt si normal ca preturile sa scada din moment ce bancile nu mai dau credite pe banda rulanta, deci nu mai exista cerere. din aceasta cauza investitorii in imobiliare care au ramas cu apartamentele nevandute trebuie sa gaseasca solutii. care nu inseamna, pentru ei, scaderea preturilor. fie inchiriaza, fie ofera alte beneficii, o bucatarie gratis, gresie roz, etc. dar preturile nu le vor scadea pentru ca ei inca urmaresc profitul acela de 200%.

    00
  16. @ ipo, pai ei si-au luat credite ca sa devina patroni de agentii. Ca deja li s-a luat sa castige numai 5000 pe luna, vroiau mai mult: cat proprietarii de agentii. Iaca una… Bomboana s-a supt toata. A ramas doar spirtul acum.

    00
  17. @brylu: hai sa iti explic altfel. daca nu sunt bani sa fie cumparate sau inchiriate si somajul e de 10-15%, cine le va cumpara?

    cine are cash cumpara, dar cati au 100.000€ stand la saltea?

  18. @ Zoso, chiar, cine mai are 100000 la saltea? Toata lumea si-a cam bagat banutii prin bancute. Deci degeaba scad preturile si se pot face specualtii cand lumea nu are bani. O sa vina unu mare, cu bani multi, si o sa cumpere in cartierul jumate din apartamentele de vanzare. Apoi, cand o sa creasca preturie din nou, va avea omul afacerea cu imobiliare gata de pornit la drum. Speculantii pe timp de criza au cu ce…

    00
  19. @maniak: nu-s genu’ care sa fac figuri la proprietar. Momentan nu mi-e exagerat de mult sa dau 350eur pe o garsoniera (care arata chiar bine) in Ghencea. Cand vor scadea intr-adevar sau o sa gasesc o oferta mai buna, o sa ma mut.

    00
  20. Asta e (aproape) exact ce spune Warren Buffett: „You only learn who has been swimming naked when the tide goes out”.

    00
  21. Eu atat dau pe un apartament in Dr. Taberei langa patinoar, cf.1 , decomandat , contorizat si toate cele deci se poate si mai bine.
    Nu ma intelege gresit , nu figuri, doar sa ii zici ca ai gasit mai ieftin in alta parte :)

    00
  22. @brylu: daca vezi un anunt de vanzare cu un apartament de 30 de ani cu 3 camere si 200 000 EUR asta nu inseamna ca ala e pretul acelui apartament.
    Pretul real al acelui apartament e cel cu care se vinde.
    Iar o bucatarie gratis inseamna o reducere de pret (adevarat, nu cine stie ce), bucataria aia nu pica din cer…
    Oricum blocajul incepuse inainte de criza.

    00
  23. NOU
    #23

    Problema este că majoritatea avem o mentalitate greșită. Uite nenorociții ăia, analfabeții ăia, retarzii ăia, distrușii ăia, nici o facultate nu aveau măcar și scoateau câte 5.000 euro pe lună, dar acum li s-a înfundat! Haha!

    Sincer, cred că toți am fi fericiți să vindem vreo 2 ani de zile apartamente pe bandă rulantă și să ne iasă câte 5000 euro pe lună. Și după 2 ani să se termine și să ne întoarcem în mizerie. Ne-ar place. Am fi fericiți! Am spune sărumâna.

    Ce vor face ăia acuma??? Păi ce vor face? Vor deveni niște oameni cu salarii normale, sau cu salarii la limita sărăciei. :)

    Nu vor muri, nu vor dispărea. Vor reveni printre noi.

    Cu ce ne alegem noi? Cu ura, cu ciuda și în final cu bucuria că li s-a înfundat.
    Cu ce se aleg ei? Cu 2 ani de huzureală, distracții, bani sparți aiurea.
    Cine a pierdut și cine a câștigat?

    Majoritatea își vor vedea lungimea nasului. Unii probabil nu își vor mai putea plăti creditele. Vor pierde casa și mașina. De fapt corect este, vor da înapoi casa și mașina! Pentru că nu vor putea să le păstreze. Nici vorbă să piardă ceva. Dar nu vor ajunge mai săraci decât au fost sau ar fi fost.

    Problema majorității e că toți încercăm să ne cățărăm într-un copac, cât mai sus. Când considerăm că am ajuns pe o cracă confortabilă, ne punem în cur și ne uităm cum se cațără alții. Scuipăm semințe în capul celor de jos și ne ofticam și îi înjurăm pe ăia de pe crăcile de mai sus.

    00
  24. Criza asta îi va curăţa pe mulţi din ce ce credeau că banul se face extrem de uşor. Chiar presupunând că se vor da credite în condiţii mai lejere, actalele dobânzi sunt, însă, criminale. Ca atare nu văd piaţa să-şi revină prea curând. Din contră. Ce-i mai rău încă n-a venit. Am văzut la ştiri blocuri cu 1 – 2 apartamente vândute cţnd acum o lună încă mai spunea, la acelaşi post tv, că piaţa imobiliară merge bine, şamd.

    Nu pot decât să mă bucur că bişniţarii din imobiliare vor avea necazuri.

    00
  25. E suficient sa te uiti pe anuntul.ro, sa vezi ap. de 2 camere la 50k. Si credeti ca se vand? :) Take a wild guess, ladies.

    00
  26. Nu este un material sadic ci este unul realist.Şi acesta nu este decât începutul!

    00
  27. NOU
    #28

    @Rin Tin Tin și Liviu : Tocmai asta e ideea… în viață o să fii mereu când de o parte când de alta a baricadei.

    Dar mai important decât să îi injuri pe ceilalți din partea ailaltă, este să fii tu în partea potrivită. :P

    00
  28. si eu am apartament si peste 6-7 ani vreau sa-l vand sa-mi fac casa.sper ca pana atunci ne mai lasa criza asta,daca nu va veni ce a urmat dupa cea din 1929…vreun razboi ceva…

    00
  29. @Programare Sociala: Si ce e anormal in a te bucura ca niste cocalari n-o mai ard cu 5k pe luna? Eu ma bucur cand altii pierd si eu castig. E de baza regula. Nu exista afaceri in care ambii castiga, ci doar afaceri in care unul castiga si altul pierde. Sau daca ambii castiga, al treilea pierde, and so on..

    00
  30. Sunteti niste ipocriti. Sa imi zica mie care din voi astia competenti si critici ar fi refuzat sa devina agent imobiliar in perioada aia buna daca ar fi avut ocazia ?.
    Am 21 de ani am lucrat ca agent imobiliar pe perioada verii. Am castigat bani , aveam un program extrem de flexibil. Prietenii mei isi rupeau oasele ca ospatari eu stateam sub aerul conditionat si ma deplasam de 2-3 ori pe zi si castigam zilnic cat castigau ei lunar. Acum am terminat , imi vad de facultate am invatat atatea lucruri noi si nu regret. E pacat de cei in varsta care lucreaza ca agenti imobiliari pentru a trai din asta dar parca imi e mai mult mila de voi. Romani ipocriti. Pana la urma fiecare face ce poate

    00
  31. @ Programare sociala, nu ne bucuram de raul lor, dar ei s-au bucurat c-au luat pielea de pe noi cu preturi si castiguri exorbitante, ca ne-au bagat in credite pana in gat, ca si-au batut joc de ultimul ban pus la soseata. Cand varau 5000 in buzunar pe luna, nu se gandeau ca alti romani isi pun streangul de gat ca banca marit comisioanele si dobanzile fara sa-i anunte. o trezire si un reves al medaliei sunt binevenite oricand.

    00
  32. Problema deocamdata e ca nu s-au ieftinit deloc apartamentele, decat pentru cei cu 100k euro la saltea. Pentru marea majoritate a romanilor care sunt platiti in lei 60.000E la cursu de 4.3 acuma e o scadere aproape nesemnificativa fata de 80.000 la cursu de 3.4 acu un an si ceva. Daca luam in considerare dobanzile mai mari, scaderea plafonului de indatorare care inseamna rate pe mai multi ani, tare mi-e teama ca acum sunt mai scumpe. Si atunci e cam normal sa nu se vanda.

    00
  33. Daca aveam sansa de a lucra in domeniul in cauza si sa castig 5000 de coco pe luna, sa moara capra vecinului, daca nu luam jobul in cauza. Greseala celor care s-au indatorat ca prostii pe baza salariilor in cauza, a fost ca nu au cugetat cu atentie daca merita sau nu treaba asta si mai ales ca viata buna s-ar putea duce. As fi pus niste bani deoparte .. cu castigul de 2 ani cumparam singura un apartament micut.

    E adevarat ca, odata ce cresc veniturile, creste si apetenta noastra la consum mai mare, dar niste cumpatare nu strica, oricare ar fi nivelul nostru de salarizare.

    Atitudinea de „ce bine ca li se intampla asta” este tipica noua, celor care nu putem, deci injuram. Nu i-a inglodat nimeni pe oameni in datorii, nu a venit nimeni sa te lege sa iti faci rate. Dar romanul s-a trezit dintr-o data stapan pe apartamente mari sau chiar case construite de la zero, cu un salariu micut si indatorare cat putea duce. Cum sa iti faci mai multe rate pentru a putea strange si avansul ala (ca multi au facut si asta), sa te bagi la tot felul de obligatii de genul asta si apoi sa plangi ca tampitul ca mori de foame? Bad management se cheama asta, dar din nou, mai usor este sa ii injuram pe cei care castigau o data pe luna cat castiga alii intr-un an.

    Sa muncim mai mult si mai bine, nu sa scuipam in capul celor de pe cracile de jos, asa cum atat de plastic explica un ante-comentator.

    00
  34. @Kim: trebuia sa fii un pic prost sa lucrezi ca agent fara studii. asa au ajuns toti in galeata.

  35. @Programare Sociala: si eu am avut ocazia sa vand droguri. sau imobiliare. si se castigau bani buni. dar am dat curs invitatiei?

    era o piata umflata, poplata de idioti care nu isi mai incapeau in piele, nu stiau ce vand, nu stiau sa analizeze si isi merita soarta. sorry, sunt nemilos cu oameni de genul asta. agentii imobiliari au de munca, speculatorii nu.

  36. @ Zoso, bine zis. Punct.

    00
  37. @ Dojo, nu i-a obligat nimeni pe romani sa-si faca rate, dar toata lumea a vrut cate de cat un trai mai buna. Si asta era singura lor optiune spre a-si imbunatati viata. Acuma bancile le cam ia tot ce muncesc. Nu e chiar echitabil.

    00
  38. @Dojo: vorbim de competente si de merite. si din prostitutie se castiga bani (asa am auzit), e un job unde iti vinzi serviciile si puterea de munca. te tenteaza?

  39. ce tot o zguduiti cu craca in sus si in jos. boii astia care castigau 5,000 de euro pe luna si-au taiat singuri craca de sub picioare. astia sunt dobitocii aia care veneau si iti ziceau: ‘vai dar cum vreti sa vindeti acest minunat apartament nevaruit de 20 de ani si cu igrasie cu doar 100,000 de euro? si are si 2 camere? pai pretul zonei e 120,000! si cum terenul asta pe care ma-ta mare a pus cartofi de generatii doar 20 de euro metru’? pai aici in zona pe tarla e 50 de euro metru!’ si cu cat vindeau mai scump cu atat comisionul era mai gras. si cum era comisionul mai mare cum lor li se parea ca li se cuvine si mai mult. pai cand esti lacom si prost pe deasupra cum te astepti sa ti se infunde intr-o zi? pai ce se credeau toti puliticieni?

    00
  40. A profita de oameni fara alternative nu e munca. Aviz ofiterilor de credit, agentilor imobiliari si altor specimene afectate de criza. O sa vedeti voi acu’ ce’i aia munca.

    00
  41. De ce este o prostie sa lucrez ca agent fara studii ? Nu e asa greu sa convingi o persoana sa cumpere ceva. A fost un job de vara si nu ma incurcat cu nimic lipsa studiilor superioare.
    Sincer mi se pare o prostie sa lucrezi ca agent si sa ai studii asta doar daca nu e propria ta agentie imobiliara. Aveam o colega de munca care avea 40 de ani si copil si incerca sa produca pentru familie. Asta da prostie.

    00
  42. @kim: ok. dar ti se pare o prostie ca au spart banii aiurea?

  43. 1. Nu mai fiti invidiosi! Daca X are 25 de ani, nici o facultate si a facut 5000 EURO / luna, well, X FTW, nu?

    2. Nu mai fiti ipocritiI! Da, si eu puteam sa fiu pilot de F1, dar am ales o viata echilibrata, onesta, muncita, in locul celei goale, lipsite de satisfactii profunde si plina de bautura si femei usoare a pilotilor de F1.

    3. Nu mai fiti tampiti! De ce naiba va legati de oamenii din sistemul bancar si de cei din imobiliare? De ce nu si de avocatii care lucreaza in real estate si care aveau onorarii de 300 EUR/ora la 27 de ani (de viata, nu de experienta)? De ce nu va legati de producatorii de electronice care, profitand si ei de dezvoltarea economica (trend global, BTW, nu made in Romanica) imi vand un obiectiv canon second hand la mai mult decat cel nou in SUA.

    4. Nu mai fiti cinici! Zoso tata, daca bubble-ul .com se sparge iar si ajungi sa mananci seminte, ar trebui sa aplaud? Ar trebui sa ma bucur? Pentru fiecare blogger care face bani muuncind sunt 10 care fut buha si sunt cititi de imbecili, la fel cum pentru fiecare agent imobiliar care fuge pana pica pentru banii lui sunt 10 care au profitat de trend.

    5. Nu mai fiti utopici! There is no free lunch – preturile la apartamente scad, dar chiriile cresc (cel putin fata de acum un an jumate… sunt huge, si acum un an jumate era crestere, tata).

    6. Please remember – criza a venit datorita crah-ului bancar, nu datorita lipsei functionarii pietei imobiliare. Toate produsele, de la paine la lapte si miere erau overpriced. Toate. De ce? Pentru ca oamenii si-au permis – si, daca mergea totul ca inainte, si-ar mai fi permis mult si bine.

    In final, renuntati frate la ideea cretina ca a avea datorii e un lucru rau – Ceausescu ne-a facut sa murim de foame pt a putea plati datoria externa, in timp ce SUA se imprumuta constant. Sigur, teoretic si ei vor trebui sa dea banii inapoi – dar e doar teoretic, in timp ce, pe vremea lui Ceasca, oamenii mureau foarte practic de foame.

    00
  44. In 2000 cind cautam sa inchiriez un spatiu pentru birou le-am explicat agentilor ca pentru banii care urmau sa-i incaseze drept comision (~1000 USD) trebuie sa-mi dea pe fax schite si detalii despre spatii INAINTE sa pierd vremea prin oras cu ei sa-mi arate ceva ce nu e pe nevoile mele. Am primit un rahat… cum sa faca ei poze si copii dupa schitele casei ? Ei aveau treaba sa vinda si sa plimbe clientul cu troilebuzul.

    In 2007 aceiasi poveste, din fericire aria era foarte limitata (zona Eroilor-Cotroceni) asa ca deplasarile nu erau mari. Nu am primit nici o schita si nici o poza inainte sa merg la fata locului, iar ei tot si-au luat comisionul de rigoare.
    Agentii ar trebuie sa invete sa vinda si sa alerge dupa clienti, nu sa faca doar match intre cerere si oferta pe timpul si banii clientilor. Cei buni inca fac bani, ceilalti sa se reprofileze.

    00
  45. @Tim: esti nesimtit. pai ce, ei aveau nevoie de tine sau tu de ei? tu plecai, venea altu…avea balta peşte…

  46. @Zoso Mi se pare din start o prostie sa lucrezi la o varsta avansata in imobiliare deci spartul banilor aiurea e da tot o prostie.
    Eu da am spart banii dar nu regret. I-am spart aiurea in Vama Veche si nu regret pentru ca ma simteam cu ei ca si cum i-as fi furat pentru ca era o munca mult prea lejera pentru a o considera munca si la 21 de ani mi sa parut cel mai util mod de a ramane fara bani dar cu amintiri placute si o oarecare experienta in socializare.
    Consider ca brokeri imobiliari ar trebui sa aibe pana in 25 de ani.

    @Tim Fiecare padure are uscaciunile ei. Pentru mine era clientul meu = seful meu pentru ca el ma platea pentru „serviciile” aduse.

    00
  47. @kim: @kim: nu e neaparat o prostie. hai sa iti explic de ce. un pusti de 21 de ani nu imi poate vinde mie o casa. el abia isi poate sterge caşul de la gura si abia e scapat de sub tutela parintilor, daca nu cumva sta in continuare cu ei. nu are notiunea banilor, nu stie ce e aia responsabilitate, nu stie ce e aia familie. nu zic ca nu sunt si exceptii. dar e ca si cum ai pune o virgina sa faca reclama unui bordel.

  48. …Zoso, ce te-ai (mai) distrat ieri :)

    Nu s-a facut insa diferenta: (var.1) una e sa stai…ca prostu’ si sa-ti „pice” un %, ca „agent” (cica!), la 25 ani sau alta varsta, fara ca tu sa ai habar de ceva (material constructie, design, legislatie, evaluare s.a.m.d.), alta e…sa ai chiar un job/cariera in domeniu.
    Sau (var.2)…una e sa vinzi „campuri” si cf3/2 sau cartiere…, alta e sa lucrezi pentru un client care vrea sa stea intr-o casa decenta in Domenii sau sa relochezi (vanzare/chirie) companii internationale/Ambasade s.a.

    De ce? Simplu: aluia care ti-a prezentat un apartament si e un pusti gaozar, cand il intrebi:” e placa de beton intre etaj si mansarda”? si el zice „nu stiu”, ii dai un sut in…si iti cauti alt agent, care sa stie ceva carte (eventual, care sa nu spuna ca „Eminescu?…A, Eminem?!”) si sa-ti dea solutie/raspuns la ce te intereseaza in dorinta ta imobiliara (asta-n var.1) -evident, pe bani -, iar in var.2…,fii sigur ca astfel de clienti nicicand nu apeleaza la…Kimi sau altii dintr-astia.

    Totusi, nu e de condamnat omu’ ca si-a facut un ban de distractie intr-o vara. Daca maine s-ar da 1.000 EUR pentru ca ai intrat la Zoso pe blog…de 2-3 ori/zi, ai avea „coada”! :) Asa si Kimi, omu’ s-a dus la 2-3 vizionari pe zi si si-a luat banu’. Bafta lui! Daca piata a tinut, omu’ a profitat. Poate ca altu’, coleg de-al lui de facultate, statea cu coa…le in sus si freca telecomanda (sau altceva)…
    Sunt industrii/ „felii” de economie ce au oferit oportunitati de a face bani dupa dec.’89 si pe care multi le-au exploatat. Cati nu cunosti si tu, Zoso, cati nu cunoastem fiecare?! De ex, pe Copos, carand blugi si aducand TV-uri facute pe vapoare…, sau pe Mititelu vanzand paine de la fabricuta sa direct prin sate (ce chitante?!) sau „whisky dulce aromat” (tuica amestecata cu apa colorata) direct la dozatoare TEC prin gara Craiova etc, ca ei sunt atatia, multi multimilionari in EUR de azi, ii mai stie cineva cum au facut primul milion (lei/ USD/ EUR)? Nici ei…, poate…

    Ce e cert e ca e si criza asta buna la ceva: aseaza. Lucrurile. Oamenii. Si indeamna la gandire.

    In plus, dupa evolutia imobiliara post-decembrista (preserata si de doua ‘salturi’ semnificative, trecerea de la vanzarea in USD la cea in EUR…doar prin modificarea USD cu EUR la pret, dupa aparitia monedei EUR si, apoi, aderearea Romaniei la UE), lumea mai intelege ceva, in domeniu: piata imobilaira e ciclica si, fortat sau nu, cu factori interni sau nu (ai pietei in sine, dar si referitor la economia nationala), reglajele apar inerent. Asa ca, „vesnic in sus” e doar o iluzie. Asa era…dintotdeauna, dar acum, vede si „rumanu’…” (vorba lu’ Tiriac). Iluzie care (hm…!) e valabila si in sens invers, pe termen scurt/ mediu/ lung, depinde… :)
    Cine nu si-a analizat riscul (e o „specie” grea analiza economica…), clacheaza (parital/ total).

    Si mai adaug: agentii imobiliari profesionisti sunt necesari. Asa e oriunde.

    00
  49. Problema nu au reprezentat-o agentii imobiliari: normal ca daca exista o piata de munca pentru agenti imobiliari care sa nu faca nimic si sa incaseze 5k pe luna, cineva se va sacrifica si va face jobul. Ei nu au pierdut nimic prin spargerea balonului imobiliar in comparatie cu ceea ce faceau inainte.

    Problema au reprezentat-o doua categorii sociale:
    – idiotii care erau dispusi sa imprumute oricati bani (80-90k) pe 360 luni pentru a-si cumpara o garsoniera desi se indatorau din start 70% din venitul lor amarat;
    – inconstientii de sefi de sucursale de banci care nu s-au deranjat sa imprumute 90k unui idiot care plateste rata 350 Euro pe luna dintr-un venit de 500 Euro.
    Atata vreme cat aceste doua categorii au permis sa fie atat de usor sa ai bani si sa ii cheltui pe apartamente fara sa te uiti la pret, normal ca pretul a crescut exponential. Agentii imobiliari doar au facut lipeala. Ironia sortii e ca exact aceste doua categorii sociale acum si-o iau peste ochi.

    Din cei ce in primavara lui 2008 dadeau 100-120k bani imprumutati pe un apartament cu 2 camere, s-a intrebat vreunul care e valoarea reala a apartamentului, socotind materiale, teren, efort de realizare, etc.? Daca faci o socoteala, constructia unui apartament nu depaseste 0.6k pe metru patrat. De ce au fost de acord sa plateasca de 4 ori pretul?

    Personal, aveam posibilitatea sa imi cumpar un apartament si acum 1 an si o am si acum. Neavand copii, nici atunci nici acum nu am facut-o, preferand sa stau cu chirie intr-o garsoniera. Am sa platesc pretul corect atunci cand pretul va fi corect pentru ceva ce imi este necesar, nu pentru un moft scump.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.