Nu îţi bate joc de bani!

Pentru că afară e frig si e criză.

M-au fascinat întotdeuna oamenii care aruncă cu bani. Oameni care fie îi fac greu şi îi cheltuiesc într-o clipită, fie îi fac uşor şi îi pierd la fel. Banii sunt făcuţi să fie cheltuiţi, de acord, dar de aici şi până la a îi da pe prostii e cale lungă. Unii pur şi simplu îşi bat joc.

  1. Nu am înţeles niciodată de ce trebuie să am ultimul model de telefon. Sau să îl schimb la 3 luni. Pentru a-l folosi tot la telefonie şi la citit mailuri. Nu înţeleg de ce trebuie să aştept sa apara ultimul model de BlackBerry (apropos, proastă pagina de landing, nu are link către poze sau tech specs) ca să fug repede la magazin să mi-l iau. Da, dacă mă cheamă Vlad Stan şi, pe lângă Audiul impecabil vreau să am şi un device cu care să întreţin imaginea de succes, e obligatoriu. Dar dacă eşti un gog care trăieşte de la salariu la salariu?
  2. Nu am înţeles de ce la fiecare 3 luni trebuie să îmi cumpăr ceva nou la computer. Am dat 10 milioane anul trecut ca să am 2Gb de ram, un procesor nou şi 400Gb hard. La ce mai îmi trebuie noul procesor abia ieşit pe piaţă, care costa de 3 ori mai mult şi nu aduce nimic nou? Face clătite?
  3. Nu am înţeles de ce atunci când primesc salariul trebuie să merg în cluburi scumpe şi când nu mai am bani să beau în crâşme sordide, unde aceeaşi bere e 5 lei şi nu 15 lei.
  4. Nu am înţeles de ce trebuie neapărat să dau câteva milioane pe firme gen Zara, Lee, Wrangler, Nike, Puma şi alte manele, când aceleaşi produse se pot găsi la preturi mult mai decente. Poate sunt doar eu, însă a da 3-4 milioane pe un tricou mi se pare o prostie.
  5. Toată lumea vrea reduceri la reclamă. În perioada asta, când vânzările o să fie peste aşteptări? Poate la anul, mai prin martie. Şi în orice caz nu cu 50%. Îmi plac oamenii care au impresia că tot ce zboară se mănâncă şi dacă eu spun 300 la început, sunt dispus să scad la 50€, că deh, aşa merge piaţa, toţi suntem negociatori, iar ăia care fac online sunt proşti şi muritori de foame şi acceptă bucuroşi orice sumă.
  6. Nu îmi place deloc obiectivul de la aparatul foto. E murdar pe exterior, plus că are aproape doi ani. Unul nou costă 13-15 milioane. Dar cel de acum îşi face treaba bine. Aşa că…

Acum e momentul să fim responsabili, dacă până acum nu am făcut-o. E momentul să ne măsuram cheltuielile, să facem economii, să fim cumpătaţi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Asa e romanul. A dat de „belshug”, s-a obisnuit sa o arda pe fitza, sa arate ce poate si acum e greu sa renunte la „statut”. Faza cu responsabilizarea nu e pentru „ei”, e pentru „pleava”. Sa fim seriosi, in Ro e 5 milioane o pereche de Levi’s, la Lisabona am dat 30 de euro.Si stii si tu la Berlin, ce preturi exista, daca vrei sa-ti iei tzoale de firma sau un tricou de o vara. Asa e la noi, comerciantul roman trebuie sa faca profit si abuzeaza de „fitzosenia” si prostul gust al romanului. Vorba aia, nu e prost ala care cere, e prost ala care da.
    So, eu am grija de bani, ala de langa mine isi ia ultimul Blackberry. Nu stiu care e mai fericit :D

    00
  2. Și eu cred că e o prostie să iți cumperi tricouri cu 3-4 milioane în condițiile în care nu doar că acum e criză, dar un salariu minim cât e, 6 sau cât? Însă e la moda, și toata lumea care o face e cool, că „uite ce tricou are Gigel, dă firmă”.

    00
  3. eu nu am avut niciodata asa de multi bani incat sa ii arunc pe geam , dar nici sa mor de foame…traiesc decent cu bani „decenti” si tot timpul mai am bani sa imi iau ceva ce imi place chiar daca la mine nu vin banii ca la gigi becali sau tiriac

    00
  4. Cand apare compu care face clatite sa-mi dai un mail ca imi trebuie :D

    00
  5. Doua mici observatii:
    – berea de fitze e la 0.33l iar cea la carciuma 0.5l
    – reducerile la campanii se dau de obicei in ianuarie. Pana atunci poti sa experimentezi bonusuri (ex: afisari pe alte bloguri, textlinks) sau run-a-channel :P

    00
  6. Eu asa fac cu tricourile, nu dau pe unul mai mult de maxim un milion. Si daca imi place un model foarte mult, dar n-am bani de el, fac designul de pe el in photoshop si-l imprim pe un tricou de 3 euro. Simplu ca buna-ziua!

    00
  7. Vorbe adevarate ai zis aici. Bv.

    00
  8. @Dragos – se cheama tricou piratat, daca n-ai licenta de Photoshop. :P

    00
  9. Nu stiu ce sa zic. Ai si tu o oarecare dreptate dar in genere nu sunt de acord cu tine. Pana la urma pentru ce traim? Omul trebuie sa-si mai hraneasca si sufletul. Daca el are placerea sa-si ia telefoane bengoase mereu, treaba lui. Daca altul prefera sa aiba numai haleala buna in frigider, iar, treaba lui. Si asa mai departe.

    Ce cred eu ca e important este ca odata ce alegi un drum si iei niste decizii, pai tata, dupa nu te mai plange. Aici e buba, ca multi nu fac ce vor ei cu adevarat, si de fapt se iau dupa turma sau trend cum i-o spune acuma, si apoi cand vine timpul ghilotinei incep si se caca pe ei ca n-au de nici unele. Pai eu daca as vrea cu adevarat, dar cu adevarat, sa dau 500 de euro pe niste ochelari de soare armani, mi i-as lua, dar apoi nu m-ai auzi ca vocifferez nimic daca nu mai am un sfant in buzunar.

    00
  10. De-astea imi place sa citesc la Zoso :) Buna faza cu clatitele!

    00
  11. mie mi-e tot mai greata sa cumpar cate ceva. fara legatura cu vreo criza. numai strictul necesar, ca na, de aia-i zice asa.

    00
  12. La mine în bloc e unul care stă într-un apartament cu două camere dar are Q7. Ştiu oameni la care cea mai mare distracţie era să ia „cu buletinul” în fiecare an altă maşină de spălat, alt lcd, alt aragaz, alt cuptor cu microunde, altă linie audio, alt ect şi etc. Şi rate la maşina care se schimba şi ea la doi ani, etc. Bani nu prea le mai rămâneau, dar noroc că aveau câteva carduri de credit ca să poată oamenii să bată mall-urile să se înţolească şi să fie trendinezi pe credit.

    00
  13. threadless ftw, 10 euro tricoul

    00
  14. Frateeee, mor cand va aud: „poate sunt doar eu”; „ca sa faca sens ceea ce spun”; „slujba mea e fucking great”… Nu avem si noi destule expresii in limba romana? De ce trebuie sa ne dam „cool” ca uzitam romglish-ul la greu sau ca traducem mot-a-mot expresii din limba lui Shakespeare?

    Am o profa care ne ia mereu cu expresii gen: „slujba mea e fucking great”, „eu si echipa brainstormam impreuna”, „eu managiuiesc relatia”. D-aia se duce de rapa limba romana si d-aia e noul DOOM atat de DOOM-ed. :|

    00
  15. tricoaie de firma la 3 milioane ? adica mai mult de 100 CAD ? plm, cu 100 CAD imi iau geaca columbia de ski. gizas christmas, chiar ca e viata buna in rromania

    00
  16. Zoso azi- „Nu am înţeles de ce trebuie neapărat să dau câteva milioane pe firme gen Zara, Lee, Wrangler, Nike, Puma şi alte manele, când aceleaşi produse se pot găsi la preturi mult mai decente”

    Zoso acum cateva zile – „În iunie mi-am cumpărat un tricou de la C&A Hanovra. Culoare mişto, imprimeu funky. După câteva luni, tricoul e franjuri. S-a rupt în câteva locuri şi începe să se descoasă.

    Care e ideea? Pentru 7€ obţii un tricou pe care îl porţi o vară şi îl arunci. Nu îl ţii o viaţă. La anul apare alt model, altă culoare, îţi iei altul. Vrei unul durabil? Dai 20€ şi îţi iei un Nike sau un Puma care sunt trainice.”

    Baiete nu mai inteleg nimic :D

    00
  17. Intr’adevar cazurile pe care le-ai semnalat mai sus reprezinta pur si simplu fite. Fite pentru oameni fara simtul banului. Care nu au facut bani prin munca. (blowjob’ul nu e munca)

    00
  18. „Nu am înţeles de ce trebuie neapărat să dau câteva milioane pe firme gen Zara, Lee, Wrangler, Nike, Puma şi alte manele, când aceleaşi produse se pot găsi la preturi mult mai decente. Poate sunt doar eu, însă a da 3-4 milioane pe un tricou mi se pare o prostie.”
    Nu prea inteleg, acum zici ca nu dai bani pe Nike Puma si ale manele (nu cred ca numai manelistii poarta marcile pe care le-ai enumerat mai sus) si intr-un post anterior zici ca mai bine dai banii pe un Nike Puma decat sa iti iei unu la 7euro „https://zoso.ro/2016/12/tricoul-de-7.html”

    00
  19. Cum e Craciunul si ma pregateam sa-i iau prietenului meu cadouri, m-am gandit sa-i iau un tricou de la Lacoste, pentru ca stiam ca isi dorea unul. Asa ca am facut un drum pana in Mall Vitan (pe unde calc doar din necesitate) si am intrat senina in magazin. A se lua in considerare faptul ca sunt studenta si, din bursa mea, nu-mi permit mare lucru, dar voiam sa fie un cadou din suflet si sa-i placa. M-am uitat la tricourile cu maneca lunga si am inlemnit: 450 de ron. O_o Am ramas fara cuvinte. Cu jumatate de voce am intrebat daca aveau si cu maneca scurta, fiindca stiam ca asa isi dorea. Spre linistea mea, n-aveau. Si oricum n-as fi dat 300 de ron pe un tricou. Cine naiba da atatia bani pe o bluza de bumbac? Ce-ti face nene bluza aia mai mult decat oricare alta? Un lucru e clar…n-o sa mai calc vreodata pe acolo.

    00
  20. Păi, nina, de la 20€ la 3-4 milioane e ceva diferenţă :)
    În altă ordine de idei, se zice simplu pe la noi: prostu’ dacă nu e şi fudul parcă nu e prost destul (n-am zis românu’ pentru că din păcate noi am preluat din democraţie moda asta de a fi mereu „pă trend”).

    00
  21. Mandria si prostia se platesc. De ce sa iei 1 tricou cu 3 mil ? Pentru ca poti!

    00
  22. Sa zici ca hainele de la Zara sunt de firma parca totusi e prea mult.Sunt haine normale, la preturi accesibile.Zic si eu, na.

    00
  23. Dacă vorbeai serios în legătură cu aparatul foto, am văzut la un prieten un spray cu o spumă care se evaporă rapid, pentru curatat obiective. Nu ştiu cum se numeşte, din pacate.

    00
  24. @drskit

    :lol: Din acelasi ciclu: ”am un task”, ”sunt in meeting”, ”au, God”, ”fa si tu un risarci pe tema…”
    Ca sa fiu in trend, zic si eu: aumaigad :D

    On topic… cunosc genul. Unii au impresia ca asta e singurul mod in care se pot valida. Cu alte cuvinte, vorba lui Caragiu: ”nu e el de vina, saracu’, dracu’ l-a pus” :D

    00
  25. Unde naiba găsești tricou de 3 milioane? Vreau să văd și eu cu ochii mei.

    00
  26. @simi: nu lentilele sunt murdare, ci carcasa obiectivului.

  27. @Andra: stai sa te angajezi la vreo firma, sa ai 600€ salariu si ai sa vezi cum se schimba mentalitatea.

  28. @nina: tricourile care in nemţia sunt 20€, in romania sunt 100-150€ :)

  29. @Giuco: asta cu „traieste-ti viata” merge la copiii de 16 ani. cand ai peste 25 ai nevoie de un sut in cur si doua dupa ceafa, poate asa te trezesti la realitate.

  30. @nina

    nimeni nu a zis sa nu iti iei tricouri de firma!

    doar sa nu dai 3 milioane pe un tricou. exista outleturi.

    hainele in mall-urile din romania sunt foarte scumpe. sau astepti reducerile, sau faci ture prin outleturi!

    00
  31. Eu tin la „brendurile” Nike, Adidas etc. Pentru ca sunt chestii durabile si de bun simt, care te tin ani buni. E clar ca se pot cumpara si de la outlet, ca tot aia este. In rest insa de acord .. telefonul e totusi in mare parte folosit pentru a suna si a fi sunat. Ma distreaza cei cu blackberry care dau numai bipuri si nu prea isi permit sa foloseasca obectul la maxim, ca ii costa prea mult. Si oricum nu ar avea nevoie de el in mod normal, dar e de fite. Sunt oameni care cumpara „gadgeturi” pentru ca sunt necesare jobului, aici nu mai am nicio problema, dar, daca tot ai salariu de 300 de euro, poate ca nu fitele astea sunt prioritare.

    00
  32. @canadianu: Îţi iei şi în România geacă de schi cu 300 de lei. După cum cred că găseşti pe orice continent tricouri la supra-preţ. Depinde de om ce alegere face, cît se pricepe, dacă e dispus să umble să caute etc.

    Dar apropo, nu Columbia. Care, în mod ironic avînd în vedere ce discutăm, este unul dintre exemplele negative în România. :) Adică un brand comercializat cu cît nu face, pentru că se poate. Dar probabil că nu ştiai asta.

    00
  33. @skippy
    asa e, columbia, north face, mammut, hh, descente e de caca … sau te refereai la preturile lor din rromania ?

    00
  34. Caracteristicile sunt prezente in link-ul prezentarii date de tine la slide-ul panorama 360 – dai click si te duce aici:

    00
  35. Nu comentez calitatea, de preţuri ziceam. Şi de întreg stilul de comercializare al brandului, care în România e greţos.

    Îmi plac cataloagele Columbia, le citesc cu plăcere cînd le primesc… dar cam atît. Dacă mă duc în magazin ştiu că găsesc doar o mînă de produse, modele vechi, şi alea doar în măsurile maxime şi minime, la preţuri care te fac să te gîndeşti de două ori, şi peste toate o atmosferă de mall.

    Nu ştiu cum sînt magazinele Columbia din alte ţări, nu m-am gîndit niciodată să verific, dar în România sînt organizate în stil fashion/trendy. Şi e valabil pentru multe alte branduri. Mi-aduc acum aminte şi de Timberland, de exemplu, unde nu intri în Bucureşti decît dacă vrei să exersezi holbarea ochilor, pentru că practică nişte preţuri demente.

    Ceea ce în alte ţări e pur şi simplu echipament outdoor sau sportiv aici devine un mijloc de-a epata. Cu bocanci şi treninguri.

    00
  36. regarding no:4 tocmai ieri un prieten si-a luat o pereche de pantaloni (genu cocalari) de 8,5 mil :o de la un magazin al unui nene cu nume de insecta
    muncesti 12 ore p zi timp de 2 sapt sa ramai fara 3/4 din bani in 10 minute
    figurile si fitele cu cheltuiala se tin

    00
  37. @delfinul.com: pe mine ma plictisesc prezentarile. voiam sa fie direct in landing page. logic asa ar fi.

  38. @Skippy: columbia si timberland sunt absolut accesibile in US, de exemplu. am vazut o geaca la 4 milioane care imi placea mult la Columbia care in Vegas costa 20$. De aici a izvorat faza cu „le aduc cu bentley-ul din state”

  39. -nu am inteles de ce uni trebuie sa cheltuie 300 ron pe tigari
    -nu am inteles de ce uni primesc drept cadou sau bacsis doar bauturi alcoolice de la servici si nu bani…
    -nu am inteles de ce ne trebuie telefon si tv cand exista pc cu net si mess …
    etc

    00
  40. in fond toate sunt obisnuinte,fite,”nevoi” si inconstienta :)

    00
  41. man eu schimb telefonul odata la 2 ani. ma duc frumos in magazin, imi iau unul decent, mediu, cam spre 10 milioane sa zic asa dar chiar mai putin, pe la 7-8 si il tin pana nu mai merge. de un an jumate am un e 50 si sunt multumit, nu-mi trebuie mai mult. lesin de ras cand imi vad prietenii cu 8800 ori n95`uri tinute in tot felu de carcase, pungi, huse la gat ori mai stiu eu unde. e penibil. pe mine ma doare in cur daca il scap pe jos dar lor li se infige un cutit in inima cand apasa mai tare pe o tasta, dup`aia se mai si vaita

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube