îndârjirea românului în faţa progresului

PAYSAN DANS SON CHAMP - PAKISTANÎntr-un sat din România, un ţaran refuză să se mute sau să îşi vândă pământul pentru a face loc unei şosele. Ţăranul rupt în fund, cu 11 copii (bănuiesc, în ştire se zicea ceva de 13 persoane care locuiesc în 2-3 camere) vrea să fie lăsat în pace. Sau vrea să îi facă statul o casă corespunzatoară. Ce înseamnă asta? Vrea o casă mare, să încapă toată familia. Eventual, dacă se poate şi nu cere mai mult, câte o camera pentru fiecare…

Acum câţiva ani, când s-a pornit la drum cu autostrada A2, am auzit o poveste de la cineva implicat în cumpararea terenurilor. Ţăranul rămăsese singurul care nu vânduse şi cerea un pret astronomic. Pentru că e pământul lui şi pentru că el cere cât vrea. Ne-am obişnuit să fie câte unul din ăsta în fiecare sat. Degeaba îi explici că dezvoltare, că vine nepotu’ mai repede, el o ştie pe a lui…

În ţările civilizate se mută case/clădiri întregi ca să facă loc, la noi, nu nene, ţăranul moare de foame şi e suparat că statul vrea să constuiască şosea la el în sat…NU e tocmai frumos să îi pământul cu forţa, dar uneori, pentru binele societăţtii, ar cam trebui să intervină şi statul cu un topor, un sterilet sau ce are la îndemână…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. Taranul poate sa ceara cat vrea. Statul il poate expropria (pt. utilitate publica) si dupa aceea se poate „lupta” cu el in instanta, pentru a decide ea (instanta) care e pretul corect. Daca orice proprietar ar refuza, nu s-ar mai construi nimic de interes public (infrastructura etc).

    Asa ca, asta e o stire doar asa, ca sa ne arate ce incapatanat e un taran (pe care, partial, eu il inteleg, nimeni nu poate judeca valoarea unui bun ce-mi apartine, nu stii ce sentimente am bagat eu in acel bun, ce amintiri etc). Si, eventual, sa mai gaseasca argumente idioate pentru lipsa km de autostrada promisi de ani de zile…

    00
  2. Si eu vreau sa constriuasca autostrada aia cat mai repede si inteleg ca esti iritat dar sunt sigur ca taranul ala rupt in fund a fost pus intentionat de cineva sa ceara suma aia astronomica (daca o fi chiar asa de mult cum zici tu).

    Noi vorbim aici de principii si suntem indignati in timp ce altii isi umplu buzunare cu bani de pe urma autostrazii aleia si sunt sigur ca ii doare drept in… cot de taran.

    00
  3. Cand aud asta cu tarile civilizate imi dau seama ca sunt povesti.

    Stie cineva in fara de povestite ce se intampla in alte tari sau cum se procedeaza? Sau poata sa scrie punctual diferentele dintre cele doua situatii? Un raspuns sincer e: NU. Pana sa ne mai dam cu parerea mai bine am pune mana sa ne informam.

    Apoi taranul are voie sa faca ce vrea. Daca e hapsan sau nu intelege devine expropiat. Dar nu te poti lua de el pentru ca nu cunosti situatia.

    Chiar nu inteleg de ce ai tratat subiectul asta. Neinteresant si aiurea expus.

    00
  4. Utilitatea publica se declara pentru lucrari de interes local sau interes national. Sunt 3 etape – primele doua administrative si ultima judiciara:
    – declararea utilitatii publice
    – masuri premergatoare
    – exproprierea propriu zisa si stabilirea despagubirilor
    (Transferul amiabil poate interveni in orice moment al procedurii de expropriere.)
    Taranul nu se poate opune exproprierii si nu poate cere cat vrea el; despagubirea se stabileste de o comisie de experti iar pentru stabilirea valorii reale a imobilului se va avea in vedere valoarea pe piata a unui imobil similar.

    00
  5. stiri de 2 lei ca sa justifice la popor de ce nu fac ei autostrazi :((((((

    La iasi aceiasi chestie cu soseaua de centura, o sstire de prin ZF baga ca nush ce avocati is de vina ca au contestat procedura de atribuire a contractului catre casa de avocatura care se va ocupa de expropriere, ce nu stie publicul e ca, contractul s-a semnat bine mersi, dar ei stagneaza ca nu au chef sa faca , la fel si la autostrada lu peste Bechtel sau cum dracu s-o mai scrie.

    Punem pariu in maxim 1 an apare aceiasi stire si despre un taran care sta in calea autostrazii bechtel??????

    00
  6. totusi, am dreptul sa nu fiu de acord, atata timp cat este proprietatea mea.
    si foarte bine face statu, ca nu face magarii. E prost, lasa ca-l vrajim noi..cumva.

    00
  7. E probabil o chestie emoţională (deci nu raţională) la mijloc. Aia e casa pe care el a construit-o, locul în care a crescut. E normal să nu vrea să se mute. Acuma partea cu cerutul unei sume astronomice… hm… nu prea am ce zice. Oricum nu e de capul lui…

    Ideea e că eşti prea dur. Nu ştiu cum ar fi ca statu’ să vină şi să zică: Zoso, trebuie să te muţi. Îţi dăm un miliard jumate, sau îţi facem o casă „stas”, şi gata, te-am rezolvat. Asta e procedura, nene.

    00
  8. nu e bine ce zici tu. incurajezi abuzurile.

    00
  9. NOU
    #9

    da doamne sa creasca o autostrada si pe directia casei mele, sa iau pe cosmelie un milion in loc de 150 000.

    AMIN!

    sa am si eu Q7 ca toti suedejii care se respecta, sa dau manelele tare din el si sa-l urmareasc pe zoso prin Militari ca sa-l stropesc la prima ploaie si sa-l filmez apoi sa pun pe net filmu’.
    YES!

    00
  10. NOU
    #10

    Oricum am inteles ca exista o lege referitoare la expropierile in caz de necesitate nationala, si cum soselele sunt necesitate nationala…
    Oricum mentalitatea asta trebuie sa dispara, la fel cu taranismele astea si cu indarjiri/mandrii de 2 lei.

    00
  11. @ A. H.: Sa fim seriosi … ‘comisie de experti’ …; mai mult ca sigur i-a fost aruncata in fata o suma mult mai mica decat valoarea reala ;stim cu toti cum au obtinut multi ‘smecheri’ terenuri la preturi de kkt

    00
  12. Asta e din ciclul… Noi aici stam de 15 generatii…
    Sau.. Noi ashea facem din mosi stramosi…
    Si alte din astea… Chestii din astea care ne omoara… Noi facem un lucru prost de generatii… si-l facem in continuare pentru ca ashea e datina…
    Noi nu ne dam de-aicea, ca aicea a stat si bunicu…
    Da, murim de foame… e vai de p-la noastra… Da aicea a stat si bunicu…
    Mai mirati-va acu de ce se zice ca suntem cu 150 de ani in urma restului Europei…
    Eu as zice ca suntem cu 1500 ani… Ca de’…. Datina e datina…

    00
  13. @Sirg: well, eu cred ca a intrebat cati bani primeste. nu? sau el semneaza si statul se gandeste daca sa ii dea bani sau nu?

  14. statul vrea sa-l mute din casa, dar pana ii pune la dispozitie alta locuinta, omul respectiv va sta 3-4 ani intr-un cort. Ce motiv ar avea sa vanda?

    00
  15. s-a mai intamplat si in alte tari, poate stii cazu din china sau de unde era in care o familie nu vroia sa se mute din locu unde trebuai sa se construiasca un zgarie nori, au incercat sa ii mute cu oricatzi bani si procese chestii, pana la urma au si sapat ditamai fundatia in jurul lor si tot nu s-au mutat … acolo ce e ? vor bani sau pur si simplu ar fi vrut sa stea acolo ?

    00
  16. eu il inteleg pe taranul roman… are amintiri, are viata lui acolo… si apoi este al lui daia exista dreptul la proprietate… poate ca omul nu vrea bani… el tine la viata lui si la amintirile lui :)

    00
  17. ar trebui sa il ocoleasca daca nu vrea sa se mute. in america cand voiau sa faca cai ferate pe pamantul lor, a iesit cu impuscaturi . parca si in romania proprietatea e sfanta .

    00
  18. eu sunt un caz de expropiere, dar nu pentru basarab. alt proiect in alta localitate. vor sa rascumpere teren ce valoreaza 100 euro/mp cu 1 dolar/mp deoarece atat valora terenul in momentul in care a fost inceput studiul. e pentru un plan urbanistic, drumuri. exista deja niste drumuri acolo, dar nu vor sa le asfalteze pe acelea vor ei sa faca altele. ce inseamna asta pt mine? din 1000 mp raman cu doua parcele de 299 si 200 mp, una peste drum de alta, teren pe care nu pot sa construiesc nimic deoarece ai nevoie de minim 300 mp pt a obtine autorizatia.

    00
  19. nici nu`i asa grav faptul ca un taran lacom dar care n`are bani nici de spirt Mona filtrat prin paine vrea un pret astronomic. mai nasol e cand oameni cu stare cumpara terenuri unde urmeaza sa se faca drumuri ca sa vanda inapoi statului la suprapret.

    00
  20. nu e nimeni pe aici din cei expropriati pentru pasarela basarab ? poate aia ar fi printre singurii „in tema”. restul isi dau cu parerea iar unii de mai sus abereaza in veselie, cat timp nu stiu cat i s-a oferit, in ce conditii, etc.

    A. statul are drept sa te exproprieze in caz de …. s-a zis mai sus.
    B. …. cu niste conditii, printre care recompensa. care e intotdeauna subevaluata, platita cu intarzieri, in rate,etc. in plus, unul care a trait toata viata lui in baraca de pe camp….. unde credeti ca se va duce ? f aproape de fosta lui casa nu se va muta, caci autostrada aduce scumpiri imense de terenuri.
    C. oare cati din marii proprietari de terenuri au fost expropriati ? sau oare ce despagubiri au primit cei care au achizitionat terenuri imense la pret de nimic, exact pe unde trecea autostrada……. ca apoi sa le fie date inapoi de 10 ori.
    D. exproprierile fac parte din „raul necesar”, fara ele nu se poate, bla ,bla ,bla, progres. doar de s-ar face „ca la carte”, acordand acele cateva drepturi garantate de lege. din pacate suntem in romania.
    …………..

    00
  21. eu ma gandesc. poate o fi vreunu tot de ala. care i-a taiat capu lu masa. Capu LA afist in geam, si corpu in gradina din spate. Da-ti seama..cate sentimente zac acolo

    00
  22. In tari civilizate statul e in stare sa gaseasca si alte solutii

    00
  23. @Maddy Prostii. Aşa de fain şi de uşor este să-l ridiculizăm pe cutare sau cutare. Haha, e ţăran, haha! N-are nimic, că e ţăran.

    Discuţia e până la urmă una de principiu. Vezi ce scrie crassh, alinush, stefan, jgabios şi alţii. E bine de citit ce au ceilalţi de zis înainte să-l faci lacom pe nu ştiu care. Părerea mea.

    Şi faza cu vândutul statului la suprapreţ e altă vrăjeală. Hai să nu-i plângem statului de milă. Nu statului român, în care cetăţenii sunt nişte rahaţi în ploaie care plătesc taxe. Eu nu zic că statul nu cumpără la suprapreţ. Dar în alte circumstanţe şi din alte motive. Vezi achiziţiile publice efectuate de la „firmele de casă” etc.

    00
  24. ce fain e sa glasuiesti de acolo din biroul ala al tau sau al stabilimentului ce-ti da paine…..ce stii matale prin ce tribulatii trece un om fie si taran atunci cand in fata portii isi fac aparitia niste scrobiti de pe la stat…
    familia mea a fost expropriata de doua ori in decurs de 40 ani…fie abuziv fie altfel…
    habar nu ai matele prin ce am trecut noi….ce pribegii am apucat si ce stari de spirit ne-au calcat interioritatile….
    esti bun,dar aici n-ai nimerit-o!

    00
  25. Nicio grija, nu ramane taranul fara bani si nici statul fara teren :)
    @eny: i-o fi fost aruncata o valoare mai mica, dar el se pare ca cere o valoare mai mare. Oricum instanta stabileste despagubirea intre niste limite: cea minima e cat zic expertii aia – cea maxima e cat cere taranul.
    Iar terenul intra in proprietatea publica a statului. Nu inteleg cum spui tu ca au obtinut smecherii terenuri la preturi de cacat.

    00
  26. Dar de faza cu pasajul supra-teran de la Basarab, cand niste ‘chiriasi’ care ‘menteneaza’ niste bordeluri vis-a-vis de IDM s-au suit pe casa tzipand ca daca le darama casa ei sar – si culmea – au avut castig de cauza, cum e?

    00
  27. daca statul ar declara domeniul zoso.ro de interes national si ti-ar oferi pe el 35€, adica atat cat este taxa pentru inregistrarea unui domeniu .ro, ai accepta?

    00
  28. Mie imi place poza cu taranul pakistanez si magarusul :) Sunt sigur ca ai fi putut gasi o poza din Romania pe aceeasi tema…

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube