să mă bucur că mă citesc sau să mă enervez că mă fură?

Monden.info e un site la care vreo 5 oameni muncesc din greu.

Ieri, nesimţiţii de la Atac le-au furat o fotografie, le-au scos watermarkul şi au publicat-o în jegul lor de ziar. Fără menţionarea surse, fără nimic. Jurnalistic.

Ar fi prima oară când presa tradiţională fură? Atac şi CanCan au o istorie lungă de împrumutat fotografii şi stiri fără să precizeze sursa. CanCan chiar îşi ilustrează mizeriile de articole cu poze de pe net, peste care aplică cu nesimţire watermarkul propriu.

Ce rost are acest drept la replică? Ce rezolvă el? Poza nu e ştearsă de pe site, că din ziar nu mai au cum. Să fi învăţat ceva din asta? Să fi realizat că internetul nu e gratis şi că oamenii muncesc pentru materialele pe care le pun online? Să ne apucăm şi noi să punem watermarkuri din alea jegoase ca la cancan sau la gsp, care fură tot, dar au pretenţia ca ale lor să rămână ale lor?

Ironia e că ziariştii sunt cei mai hapsâni. Ei fură pe toată lumea. Ştirile de la TV, poze şi ştiri de pe bloguri, biografii de pe siteuri (merci încă o dată zone records că aţi distribuit biografia şi pozele mele cu ultimul cd de presa IRIS), totul de peste tot. Nu poţi lăsa 2 minute un portofel la o conferinţă cu ziarişti, că rămâi fără el.

Şi apoi Tolontan reproşează bloggerilor că nu pun P sau că primesc bani pentru testele auto. Cine vorbeste?

Când am primit Ipaqul de la HP am intrebat pe cineva de la organizatori când trebuie să îl returnăm. Păi, el al dvs. Dar, totuşi, e o scula de 700€. Sunteţi sigur? Da, toată lumea a primit unul, e ceva normal (şi la noi se pare). Am stat cu inima îndoită două zile şi nu l-am scos din ţiplă, că mă gândeam că vor veni la un moment dat şi îl vor cere înapoi. Şi asta se întâmplă des în lumea celor care ne fură şi ne bat obrazul.

Aşadar, de fiecare data când un ziarist va strâmba din nas când va auzi că sunteţi blogger, puteţi merge la sigur cu sintagma "blogger, nu pişcotar sau ciorditor". De fiecare dată îi puteţi aduce aminte că acei 100-300-1.000 de cititori pe care îi aveţi sunt numai ai voştri, nu ii împărţiţi cu colegul de pagină, şi voi o faceţi de plăcere şi, cu toate că nu aveţi studii sau legitimaţii, sunteţi mai buni ca ei.

Dacă nu am fi buni, nu ar fura de la noi!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. Am avut ocazia sa merg in redactie la Atac. Exista cativa oameni care dupa parerea mea nu au ce cauta acolo, dar sunt multi care pe mine m-au surprins in mod negativ. Am mers si la Jurnalul National in redactie iar diferenta este enorma. Legat de Atac, vreau sa spun ca sunt unele tipe pe acolo, proaspat iesite din liceu cred, in orice caz nu au depasit anul II la facultate, care nu au nicio treaba cu jurnalismul. Stilul in care scriu, felul in care se comporta, mentalitatea pe care o au, e o cu totul altfel de perceptie asupra lumii si a jurnalismului. Au alt set de valori. Asa ca nu porniti de la ideea ca ei au habar de codul deontologic sau de regulile jurnalismului din Romania macar. Cred ca acelasi lucru se aplica si in cazul fituicilor CanCan, Libertatea sau Click. Ziaristii care sunt acolo sunt mult sub 3/4 din posesorii de bloguri din Romania. Iar calitatea materialelor oferite este mult sub ceea ce se scrie pe bloguri. De la opinii personale pana la reportaje obiective.

    Legat de watermark-uri, zicea si VisUrat ca i-au furat o fotografie unii. Cred ca solutia ar fi sa postati doar sample-uri modificate, la dimensiuni de 15Kb sau 30. Alea nu le pot folosi pt varianta tiparita, iar in online se poate demonstra oricand cine e posesorul unei poze. De ce nu actioneaza nimeni in judecata? Poate o sa se invete minte. Hai ca nu cred ca mai e problema de bani acum, cu atatea reclame :))

    00
  2. ar mai fi o diferenta intre bloggeri si jurnalisti: bloggerii nu sunt rahat la gura de la atata pupat in cur pentru 30 de dolari in plus. bloggerii isi permit sa fie independenti, sa scrie ce vor, fara sa faca pe ei ca ii cheama sefu si le da un sut in cur, de nu mai stiu nici cum sa isi stearga mucii de la nas.

    00
  3. Asa Zoso! Sunt mandru ca sunt blogger!!!

    00
  4. Go ZoSolino , go zoso , go zoso, go :D
    frumos articol :D la mai multe in genu :)

    00
  5. Bun articolul, desi cam pompieristic pentru gustul meu. :)

    Comenteaza si asta: . Cum le ziceai alora de la Realitatea (parca) atunci cand mentionau ca sursa youtube.com sau google.com? :d

    00
  6. S-ar putea considera totusi ca s-au achitat cu acea scula de 700Euroi, (intr-o oarecare masura)…Daca ai acceptat-o, le-ai aprobat intr-un fel „colaborarea”.
    Oricum furtul e negativ si-ar trebui demonstrat si sanctionat.

    00
  7. Acela este un articol scris in prima perioada a blogului cand nu stiam exact cum se mananca anumite lucruri. Dadeam credit la modul prin care gaseam o anumita poza. Apoi am invatat. Sa te legi de asa ceva este cel putin aiurea. Aici era vorba de o poza luata dintr-un post in care era mentionat clar ca nu este permisa reproducerea fara acordul nostru. Te legi de o greseala de inceput si sari peste toate celelalte posturi cu surse de care nu auzise inainte nimeni de prin online-ul romanesc.

    00
  8. asta a mers numa` bine acolo unde trebuie ;)

    00
  9. Zoso aici iti dau o mare dreptate si ma bucur c-ai inceput iar sa abordezi mai pe larg unele probleme.

    00
  10. E de bine, Ada, e de bine :)

    00
  11. oricum, este de bine, vorba unui tip

    00
  12. Cu faptul ca unii blogeri mai ciupesc de la altii mai inteleg, dar cu ziaristii ciumpalaci nu sunt deloc de acord, pentru ca ei fac bani grei pe spinarea altora. Pe de alta parte daca un blog este asa de citit si incepe sa fie furat inseamna ca are un renume deja, dar ce naiba aveau arteroscleroza la mana ca sa puna sursa?

    00
  13. Ah, Ada, scuza-ma, nu stiam ca Zoso le intreaba pe studentele alea de la realitatea/hotnews/etc, care iau si ele niste 10 milioane/luna + bonuri din „traducerea si adaptarea” unor stiri de afara, daca stiu „cum se mananca anumite lucruri” inainte de a le face proaste. :)

    N-am nimic cu voi (nu va citesc, am mers la sigur pe arhiva) dar imi place sa vin cu un contraexemplu la exagerarile, voite, ale lui Zoso. Astfel, ambii suntem fericiti. El ca face trafic, eu ca il ajut sa faca trafic si, astfel, sa fie motivat sa scrie bine in continuare. :)

    00
  14. Fiecare ne câştigăm cu timpul cititorii. Cei mai fideli ne ştiu deja convingerile, ideile, frazele ce le-au citit prima dată la noi, proiectele la care lucrăm, site-urile ce le deţinem. Avem un public ţintă, ce reuşeşte să discearnă între original şi copie, între baliverne şi un post de calitate.

    Bobby încerca să facă o listă cu reguli pt newcomeri. Una dintre regulile de aur pt cineva onest este: menţionează întotdeauna sursa. Pune link, susţine ideile ce le prezinţi. Dacă nu poţi verifica sursa, menţionează asta. Şi întotdeauna verifică din mai multe surse!

    Cât despre Libertatea şi altele asemenea… Eu am mai prezentat pe blogurile de Yahoo 360 cum până şi Compact mai trage câte o ştire demnă de Jules Verne, dar de neregăsit pe fluxurile de ştiri.

    00
  15. NOU
    #15

    Draga zoso, este prima oara cand sunt de acord cu tine. Poti sa iti securizezi site-ul, nepermitand idiotilor de la ziare sa fure pozele. Si nu nu va merge nici page info din firefox. Succes.

    00
  16. sincer, ii compatimesc…pe aia care sunt furati de ziaristi

    00
  17. NOU
    #17

    @WaTzaP: N-ai de ce. Câinii latră, caravana trece. Câtă vreme nu desfăşori o activitate comercială şi nu-i dai în judecată, nimic nu-i opreşte să-ţi copie munca.

    Eu mi-am învăţat cititorii aşa:
    – pe blogul unde pun hărţile cu clădirile şi străzile din Drumul Taberei făcute de mine, le-am zis de la început că le pot copia, fiind publice şi gratuite; o minimă decenţă ar fi să menţioneze şi sursa, astfel încât şi alţii interesaţi să se poată informa
    – pe blogul personal de pe 360 spun „uite, ăla a copiat de la mine ce am spus aici” (şi dau link) sau „uite, s-a adeverit ce am spus aici” (ex: am ştiut înaintea altora că Naumovici face campanie pt Guşă pt că n-a mai avut răbdare şi a apărut la TV cu mai bine de-o lună înaintea începerii campaniei, purtând tricoul cu sloganul…ăsta o fi crezut că şmecheria s-a inventat la el?)

    00
  18. @WaTzaP: ce sa securizezi ? exista print screen :)
    @zoso, postul asta trebuie sa fie la best posts.

    00
  19. Ai pus foarte bine problema!Niste oameni muncesc sa stranga niste informatii iar altii le folosesc de-a gata cu o nerusinare grozava,neprecizand sursa doar ca sa-si vanda fituica.
    De-asemenea buna intrebarea retorica din titlu.

    00
  20. conasule, ma duc la un festival mamaia sa fac niste fotografii. Tac-pac, tac-pac. fac 2, 3, 5, 17 si ma striga un coleg din spate ca are ceva tare de tot. eram cu aparatu pe un scaun ma cotrobaiam dupa niste acumulatori. langa scaunul unde las aparatul foto stau 7 ziaristi (nici nu stiu daca merita sa le zic asa, da’ ma rog). sar 5 trepte vorbesc cu amicul o juma de minut si ma intorc. aparat nexam… baaaa, ce dracu l-am lasat aici langa voi. numai voi erati! hai terminati cu bancurile, scoateti-l! nu-i vere la noi. sigur, peste doua zile am vazut una din fotografiile mele intr-un ziar…

    00
  21. e frustrant….dar asta e munca de jurnalist in romania. muncesti ca sa beneficieze altii.

    00
  22. @Flavia: pentru niste jigodii de teapa lor, daca ii injuri le faci publicitate

  23. Pyuric in locul tau faceam scandal mare sau as fi pornit o campanie prin care ii aratam cu degetul incat nu e posibil asa ceva, adica e suedejie pe fata!

    00
  24. @zoso: asta asa e zoso, dar nici nu poti sa stai cu mainile in san si sa privesti cum se fura pe nesimtite de la tine. E ca si cum ai sta in autobuz, si in buzunarul tau si-ar face prezenta o mana…care nu iti apartine, dar tu ai privi in gol pe geam, fara sa zici nimic. Trebuie sa se faca ceva in legatura cu aceste jigodii si cu „modul lor de lucru”. Macar sa intre in vigoare o lege prin care sa se condamne urmatoarele astfel de fapte.

    00
  25. Scurt si la obiect. Bine pusa la punct opinia realistica a situatiei noastre. A nationalitatii romane in general. Ar trebui sa „criptam” tot ce muncim ca altii sa nu le mai fure, dar cum ramane cu „schimb-pe-schimb”-ul?

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube