secretele succesului unei greve

  1. Blochezi o fabrică. Eventual una care produce ceva. Dacă e şi profitabilă, cu atât mai bine, o să cadă patronii la pace repede.
  2. Blochezi o primărie, o televiziune, o instituţie. Dacă stai ca blegul şi protestezi în fata fabricii, nu te bagă nimeni în seamă. Arma secretă e să blochezi un drum. Eventual naţional. European şi mai bine. Cu cât e drumul mai mare, cu atât publicitatea mai tare. De ce să nu dai ziarelor internationale motive să creadă că Romania e o ţară bananieră? În plus, oamenii pe care îi impiedici să circule vor solidariza cu tine instant, că oricum nu aveau treabă.
  3. Dai cu căciula de pământ de fiecare dată când apar televiziunile. Obligatoriu ascunde gipanele şi alte maşini aparţinând liderilor de sindicat. Scoate salopeta de la naftalină si apari cu ea mereu, chiar dacă n-ai mai purtat-o de 10 ani. Menţionează de Săhleanu, dă bine.
  4. Patronii fabricii sunt nişte hoţi, nu uita să specifici asta la fiecare 5 minute. Oamenilor care vă văd la teve le va place, le aduce aminte de tinereţea proletară, când totul aparţinea lor, adica fiului iubit (nu, nu Ilici).
  5. Marş de protest. Rezultate garantate. Ce poţi face dacă eşti nemulţumit de locul tău de muncă dacă nu să îi impiedici şi pe alţii să ajungă la al lor? Nu-i aşa că e poetic?
  6. Grevă în faţa Guvernului. Nu nene, dacă eşti din Bucureşti, nu merge fără un protest care să blocheze centrul şi să se oprească în Piaţa Vctoriei. Unde urli două ore şi după aia pleci acasă, că e cald al naibii (grevele nu se fac pe frig, a venit primăvara, uitaţi câte se pregătesc, astă iarna nu protesta nici dracu’). Orele optime pentru protestul la Guvern: undeva între 2 si 5. Ca să poţi prinde şi ştirile de după masă şi pe cele de seară, având astfel asigurat suportul oamenilor (vezi pct. 4).
  7. Guvernul e plin de hoţi, nu uita să spui şi asta. Asigură un colorit grevei. Nu contează că Guvernul n-are nici o treabă cu greva ta, îi înjuri preventiv, să ştie ce îi aşteaptă!

Până la urmă, românii au obţinut 300RON în plus la salariu şi un bonus de 1.000 de lei prima pentru rezultatele din 2007. Link.

  1. Renault mută fabrica de la Mioveni în Rusia şi Maroc, unde muncitorii n-au ce mânca şi trăiesc cu vodcă şi aer. Românii fac grevă şi cer naţionalizarea uzinei.

Oare dacă fac şi eu grevă primesc mai mulţi bani? Slabe şanse. Dar lasă că mă răzbun pe cine pot…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

19 comentarii

  1. Felicitari grevistilor. Au fost uniti si au facut ceea ce trebuia.
    Nu compari un blogger sau o firma cu 4 angajati cu o firma mare cu mii de angajati. Diferit se negociaza salariile.
    Intr-un loc cu mii de angajati daca nu esti unit, stai ani de zile fara sa vezi o crestere salariala.
    Eu nu-i inteleg pe cei care ii doare in p… de grevisti.
    O fac din patriotism sau din interes?
    Orice firma care nu produce in UE o suge la greu, poate sa se numeasca Toyota, Ford sau Hyundai, in UE nu vinzi daca nu produci in UE, motivul se numeste TAXE.
    Rusia si Maroc sunt in UE ?

    00
  2. Da man, ai dreptate cu grevele… dar stii de ce se intampla asa? Pentru ca se poate.

    Pentru ca e an electoral si ouale diriguitorilor s-au micsorat la dimensiunile unor gamalii. Pentru ca anul asta (si urmatorul) este crucial pentru papica „la ei si la familia la ei”.

    Iar despre 5k de euro pentru una bucata blog…
    As putea sa scriu tone, dar ce rost are? „Sa se vede valoare fratzioare, fara numer!”
    Intrebarea mea este insa „Va fi la fel ca la Elena Udrea, va scrie altcineva?”.

    Referitor la rasism… am trimis deja mailuri peste tot, m-am simtit discriminat si dat la o parte. Te dau in judecati pentru intinare de imagine, pentru terfelire publica si smotocire de deslaudare! Iti iau blogul si o sa fiu IO cel mai smecher bloggar, IO o sa rulz!
    Si atunci voi anunta lumea intreaga cum corect se zice: AFRO-ROMAN! Na, descurca-te cu asta!

    00
  3. Da ma, nenorocitii astia de iobagi au tupeul sa stea la discutii cu boierii! Uite asa se duce tara de rapa, cand capata pleava glas si cere tot felul de sf-uri. In sweatshop-uri cu ei! Si puneti-le botnita la gura, sa nu manance strugurii!
    Bine le-au facut in 1907, cand i-au secerat cu tunurile…
    G.

    00
  4. Zoso, stii ca-mi place de tine :p dar aici cred ca te inseli.

    Dacia a fost data moca de guvernul nostru de la vremea aia. Dar cum la noi „moca” nu inseamna sa dai pur si simplu, Romania a mai dat lui Renault si scutiri de impozite si taxe de peste 1 miliard de euro. Angajatii nu au avut nimic de spus, mi se pare normal sa se ridice la un moment dat. Pana la urma, ei lucreaza in fabrica aia, nu cei care au dat Dacia moca. Si ei contribuie la succesul vanzarilor, pentru ca daca n-ar lucra ei nu s-ar produce, deci nu s-ar vinde (ceea ce s-a si intamplat in timpul grevei). Deci, sunt persoane la fel de importante ca si patronii si actionarii firmei.

    Adevarul e ca mult mai multi oameni din Romania ar trebui sa se ridice si sa ceara o tara mai buna, guvernanti mai buni, oameni politici mai buni, administratie mai eficienta etc.

    Iar ca lucrurile sa fie si mai clare, te anunt ca indiferent ce zice Renault, ei deja construiesc o uzina in India si vor pleca de aici oricat de multi bani ar face. Pentru simplul motiv ca acolo vor face si mai multi. Dar ceea ce e trist e ca (si) prin salariile mici de aici si scutirile de impozite, de fapt Romania e cea care plateste constructia acelei fabrici din India. Si te asigur ca e chiar adevarat.

    00
  5. Aaa, si stii ce au facut de curand salariatii francezi ai unei uzine Arcelor Mittal care s-a inchis? I-au sechestrat pe directori, le-au distrus birourile, au chemat presa si pana nu le-a zis Sarkozy ca o sa rezolve el nu s-au linistit. La numai 2 luni distanta, Sarkozy a zis ca s-a inselat, ca nu poate sa-i ajute…

    Si, atentie, vorbim de o tara „civilizata”, unde nivelul de trai este altul. De ce oare noi nu ar trebui sa aspiram la alt nivel de trai? De ce trebuie sa ne dam chilotii jos si sa ne aplecam in fata cand vin sefii de la Renault? Doar pentru ca ne dau de lucru? Nu, nu ne dau de mancare, ei fac un business si incearca sa ne pacaleasca cat mai mult. Daca ar exista oameni care sa accepte 100 RON pe luna, n-ar plati mai mult doar pentru ca salariul e mai mic decat salariul mediu, ar zice „asta e” si si-ar reface estimarile pentru profit…

    00
  6. @fluture, Renault nu va pleca cu fabrica(ile) din UE fiindca ar trebui sa plateasca pe urma vama si taxe… not fun. Totusi, daca gasesc undeva atat de ieftin incat sa acopere si vama/taxele, si sa faca si un profit, bineinteles ca se muta.
    G.

    00
  7. @Geo, piata de desfacere e mult mai mare decat Europa. Iar toate marcile asiatice vand foarte bine in Europa – si desi unele au fabrici in Europa, nu toata productia lor face fata cererii de aici. De altfel, iti dau un singur exemplu: Hyundai Santa Fe. Desi are 30% taxe/vama, se vinde ca painea calda. Un motiv ar fi leasing-ul, al doilea e ca pretul e competitiv chiar si asa. Si, oricum, piata mare incepe sa fie in republicile foste sovietice, in India, China, America de sud… iar peste vreo 30 ani Africa.

    Dar nu asta era mesajul principal al comentariilor mele…

    00
  8. cat de adevarat :P

    00
  9. 300 de lei si prima de 1000 e rezonabil. Era absurd sa li se dea cota din profit, 14 salarii si altele ce-au cerut ei…

    00
  10. @Fluture

    Santa Fe are doar 10% vama, a avut 30% pana la 31 DEC 2006.
    Pai o sa-i bage pe turci in UE si o sa le faca acolo.

    00
  11. Ai uitat cel mai important element al unei greve: sloganurile si versurile de protest. Romanul chiar ca e poet, altfel nu-mi explic cum la fiecare maninfestatie cererile se striga sub forma de versuri scurte, eventual rimate fortat, dar versuri totusi…

    00
  12. Ai uitat un alt element important al mitingului: cruci, sicrie cu diverse denumiri pe ele (guvernul, economia nationala, industria nu stiu care etc.)

    00
  13. Adrian si Vaca. De data asta apare Vaca :)

    00
  14. grevele au succes doar in momentele prime-time.
    Inaintea inceperii scolii sau de alegeri… cine ar face o greva in timpul concediului de ex?
    Din punctul meu de vedere ar trebui sa fie greva generala in ROmania pina se aduce salariul la un nivel decent cu al Europei.
    Sha-sha viata e scurta!

    00
  15. Is putine articolele unde sunt intru totul de acord cu tine, iar asta e exemplul perfect. Thats why i read you! :D

    00
  16. fluture, a fost data gratis pentru ca alftel in pitesti juma de oras era fara loc de munca. si dupa ce astia au facut-o profitabila, muncitorii si-au scos morcovul din cur si au inceput sa aiba pretentii.

  17. clar, te vedem in Vel Satis asap

    00
  18. ia sa vedem noi catzi din marii globeri romani au sange in pla ca atunci cand intalneste un militian in trafic sa traga pe dreapta si sa-i zica cat de nesimtit e. cum adica de ce ? pai nah, am auzit ca cica vor medicamente gratuite, sprijin pentru cumpararea de locuinte, si altele ….
    I DARE YOU !!!
    dar nah, e mai simplu sa ne legam de cei care poate chiar produc ceva si poate chiar merita sa primeasca mariri salariale ……. (btw, stie cineva cat are un militian care are absolvita doar „postliceala” de la campina ? eu stiu …… ) dar care nu ne pot amenda, nu ?

    00
  19. Mie îmi place punctul ăăăă… trei :D, datul cu căciula de pământ! :)

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.