Windows Vienna vine în 2009

TG Daily scrie astăzi că Microsoft lucrează deja la a 7lea sistem de operare Windows.

Având numele de cod Blackcomb Vienna, acesta urmează să fie lansat în a doua jumătate a anului 2009.

Să sperăm însă că mai ţine XPul până atunci şi că noul sistem de operare nu va semăna prea mult cu Windows Vista, care, în ciuda vânzărilor destul de mari, rămâne un sistem de operare nereuşit.

microsoft, windows, tech, software

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

85 comentarii

  1. nu inteleg de ce lucreaza deja la un nou SO Windows cat timp Vista e pe butuci!?

    00
  2. poate ptr ca vista e pe butuci? vanzarile la vista sunt mari ptr ca sunt bagate pe gat odata cu sistemele de operare. in rest, spagi la guverne sa cumpere mii de licente aiurea, si cam atat. cine e cretin sa dea bani pe vista singur?

    00
  3. ar fi culmea ca noul sistem de operare sa semene cu vista. cred ca, da, s-au invatat minte baietii. cu toate astea, eu as prefera ca laptopurile noi in magazine sa vina cu windows xp, nu cu vista preinstalat…

    00
  4. Arhi, ca raspuns la intrebarea ta:

    /me grabs popcorn and soda ^^

    PS: Nu-l consider pe PigBrother cretin. Am vrut doar sa pun paie pe foc. Oh come on, sunt la birou, I need a little entertainment :P

    Fight! Jerry, Jerry, Jerry! :D

    00
  5. All Microsoft fanboys sunt masochisti si stau pe Vista.
    Nu vroiau sa-l numeasca BlackBomb cumva?:) …probabil va fi un upgrade de la BlueBomb

    00
  6. Nu cred ca va veni atat de repede. Dar e bine ca au killerit Fiji, oricum ar fi fost degeaba.

    00
  7. asta e intrebarea multora

  8. Freedom, la 70 de RON pentru 1GB de memorie si 250 de RON pentru un X2 la 2.3GHz, eu as zice ca da. :)

    PeSe: zoso, Blackcomb este numele de cod vechi, acum este doar Vienna

    00
  9. pigu e fortat de la munca sa fie masochist

  10. Fiecare face upgrade cand are chef, ca doar o face de banii lui. L-am incercat, m-a secat, l-am mai incercat peste 6 luni, mi-a placut, l-am luat, aia este.

    00
  11. Pai chiar nu pricep.

    00
  12. NOU
    #12

    Vista nu e pe butuci … e drept ca Vista trebuia sa fie mai sigur, mai eficient, sa aiba mai multe features daca tinem cont de promisiunile initiale si de procesul indelungat de developement … dar ramane in continuare cel mai bun sistem de operare disponibil in momentul de fata pentru arhitectura IBM PC (cum MacOSX nu merge pe PCs, iar Linux cand vine vorba de desktop e o tentativa jenanta) si este superior Windows XP. Nu numai ca e mai usor de folosit (dupa ce te obisnuiesti cu noul UI), ca arata mai bine, e mai stabil si mai sigur, iar problemele de performanta nu exista daca e instalat pe un sistem decent (un procesor dual-core, 2-4GB RAM, o placa video ce suporta DX9). Vista e mai bun decat XP si cand vine vorba de developement si noile tehnologii pe care le include sunt cel putin interesante.
    Vienna a inceput de fapt sa fie dezvoltat in urma cu cateva luni si in mare parte va incorpora multe din ideile care nu au mai ajuns in Vista si altele noi. Tinand cont ca dezvoltarea Vienna se va baza pe codul de Longhorn Server, e absolut normal ca sa fie inceputa acum … 2 ani e chiar putin tinand cont de dimensiunea unui asemenea proiect. Vista e functional, genereaza venituri, devine tot mai mainstream si este tot mai acceptat de consumers, probabil ca Service Pack 1 va repara multe din actualele glitches. Probabil ca tocmai longevitatea XP-ului ca flagship product ii confera strength-ul actual … XP e proven technology, oamenii s-au obisnuit cu el si schimbarea e intotdeauna dificila … dar exceptand situatiile in care e nevoie de aplicatii business critical ce merg bine doar pe XP, nu exista motive pentru care cineva ar alege XP in loc de Vista. In plus din punct de vedere financiar Vista e un succes, ca orice al sistem de operare de la Microsoft … retail chainul Microsoft e remarcabil de bine pus la punct, pana la urma au 90% din market.

    00
  13. „acesta urmează să fie lansat în a doua jumătate a anului 2009.” ???
    In traditia Microsoft, poate in 2019…

    00
  14. pai si .. cum sa mai accepti upgradele la Vista cand el e deja istorie?!
    WTF?!

    00
  15. sa curga testbuild-uri, ctp-uri, beta-uri, RC-uri si hai un RTM :)
    @alexandru cristescu: „cum MacOSX nu merge pe PCs” – huh ? what was that ?

    00
  16. Radu, evident, dar e mai simplu sa faci gura. :)

    zoso, stii foarte bine ca rulez Vista pe acelasi config pe care am rulat XP.

    00
  17. Pe langa faptul ca nu banii sunt problema (cred ca 90% din cei care au comentat au sistem de operare original doar daca a venit preinstalat pe laptop, altfel e pirat), nu vad de ce inca sunteti porniti impotriva Vista. Asta e la moda in lumea geek-ilor, presupun. Vista merge perfect pe sisteme care au fost performante in 2006. Stabilitatea e clar superioara, drivere exista pentru aproape orice produs hardware decent.

    OK, daca folosesti doar ogininale si nu ai bani sa treci pe Vista, de acord. Dar nu mai spune ca e prost cand aproape la orice capitol este superior IcsPe-ului.

    00
  18. @ alexandru cristescu: „Vista e mai bun decat XP si cand vine vorba de developement” Asta e bullshit in multe multe cazuri. Iar legat de UI, poate sunt eu old school dar eu zic ca Vista suge la UI si aici nu ma refer la ce se vede pe desktop.

    00
  19. @alexandru cristescu:
    Vad ca esti un consumer roman cu multe glitches si putin development.
    Si ca ai si strength.
    Dar totusi, pentru un flagship decent al tarii in care traiesti , mai lasa-ne cu limba asta de kkt! Ori romana, ori engleza.
    Frate, ce ti-e si cu fitzosii astia care se baga in mainstream-ul IT, desi nu au basic knowledge – vezi „cum MacOSX nu merge pe PCs” – si nu au niciun argument concret. Concret, nu concrete :p
    Scuze, dar suddenly, cand privirea da peste un asemenea improper language, un chain reaction cu punctul terminus stomac se declanseaza instantaneously.
    Scuze pentru …flame :p

    00
  20. Citeam comentariile si dupa ce am trecut de ultimul, vad ca sunt intrebat: „Comentezi?” Aaaa… Windows Vienna…A, nu. Multumesc.

    00
  21. Cerinţele de sistem sunt mari, dar Vista îmi funcţionează fără probleme. (a crash-uit o singură dată Firefox-ul şi cam atât, în aproape 2 luni de zile)

    Îl muncesc zilnic cu CS3, VS+SQL, etc.

    00
  22. @ alexandru cristescu> un procesor dual-core si 2-4GB RAM este doar un PC „decent”?

    00
  23. hai mane, faci update ca iti trebuie sau ca ti se pare util. nu faci update doar pentru ca a aparut.

  24. te faci ca nu pricepi…

  25. @alexandru cristescu: pentru partea de desktop Linux e o alternativa serioasa, se pare ca ai informatii de 5-6 ani, de pe cand baga Chip Red Hat pe CD-uri. Mie mi se pare ca vorbesti din carti de undeva. Uite un video edificator pentru efecte desktop: https://youtube.com/watch?v=xC5uEe5OzNQ

    00
  26. reciteste comentariul nr 18. faptul ca sunt ieftine componentele nu e o scuza sa faci upgrade la un OS bălos

  27. NOU
    #27

    Sa-l foloseasca ei. Noi ramanem cu wind de pana in 2005. :))

    00
  28. Eu cred ca atunci cand o sa apara Vienna o sa avem aceeasi discutie dar atunci o sa renunte lumea cu greu la Vista … asa se intampla tot timpu. Cine a pus XP-ul la inceputuri a intampinat aceleasi probleme pe care le are Vista acum. Iar pe atunci toata lumea era reticenta cu trecerea de la batranul si incercatul WINDOWS 98 la WINDOWS XP.

    00
  29. silviu, in mod sigur apt-get install xxx, driverele infecte sau inexistente sau lipsa aplicatiilor majore comerciale Windows vor pali in fata avantajului incontestabil al ferestrelor gelatinoase din Compiz.
    Sigur ca da….

    00
  30. Io sunt mai tare ca toti ma. Am acasa un calculator pe care e ’98-ul! V-am facut!
    :D

    00
  31. corect pana la un punct alexandre, dar poti folosi la chestiuni banale fara probleme si fara multe cunostiinte. Pot sa (ma) risc sa zic ca orice d-na contabila poate utiliza un Ubuntu pentru chestii de zi cu zi.
    Eu spre exemplu folosesc acum un Ubuntu 8.04 Alpha 2, cu Gnumeric Spreadsheet (alt. Excel) si AbiWord (alt. Word), Firefox 3.0b2, si este ultrastabil.
    Repet, daca d-na contabila nu e de moda veche si foloseste Petrescu sau Cernatescu, poate folosi si un Alpha sau Ubuntu stabil pentru chestii gen office, browsing si un porn-torrent din cand in cand ;)

    @pigbrother: nene exista si „Add-Remove programs” in meniul principal, ca la Control Panel in windows, cu exceptia CAD-urilor gasesti ce doresti, gratis si care mere stabil. Eu am dat exemplul cu Compiz ca sa tragi concluzia ca ferestrele alea gelatinoase au ceva la baza care le permite sa existe.

    00
  32. Eu am dat exemplu ce-mi merge pe Alpha, openoffice nu merge (care este intr-adevar o alternativa la Office) deocamdata, dar merge pe versiunile stabile. Iar alternativa Linux la Photoshop nu este Gimp, ci Scribus.
    In fine, intentia mea a fost sa te contrazic punctual, nu sunt fanatic Linux (veteran Windows de 12 ani, de la 2.0), dar in prezent Linux este o alternativa la Windows, stabila, si pentru desktop.

    00
  33. LOL, e clar…
    silviu, Scribus e program de DTP, poti vedea diferenta fata de un image editor?

    00
  34. lasa ca merge si XP , cel putin pana in 2010 :)

    00
  35. Eu ma descurc foarte bine cu apt-get, dar explica-le tu milioanelor de useri Windows cat este de bun. I dare you, I double dare you… :)

    Producatorii sunt rai? Stiu! Si cu ce ma incalzeste daca nu-mi merge ceva? Nu-mi pasa, daca stau cu o componenta degeaba mi se rupe cine e de vina, mai ales ca la concurenta merge unsa.

    Aplicatii day-by-day nu inseamna aplicatii majore. Nu toti scriu in Notepad si trimit mailuri.

    Iar daca vii ca cel de mai sus sa-mi comparii ragalii de genul Scribus si Open Office cu InDesign (sau Photoshop, double lol) sau MS Office, deja devine amuzanta treaba.

    00
  36. NOU
    #36

    @silviu … Da, din nou Compiz XGL, pacat ca functionalitate si desktop readiness nu se rezuma la a fi cat mai shinny, de fapt nu se rezuma la conceptul de interfata. Si nu look-ul e problema unei distributii cum e Ubuntu de exemplu … sunt multe alte elemente, dar nu prea are sens sa fie discutate. Pentru mine si pentru multi un sistem de operare desktop trebuie sa fie cat mai functional, sa il pot folosi la chestii banale fara sa ma frustreze cu diverse probleme. Pentru server sau activitati ce nu necesita direct user interaction, Linux e remarcabil pentru ca arata clar avantajele arhitecturii sale.
    @Keos … prin developement ma refeream in special la .net 3.5 care este evident construit pentru Vista, sau mai bine zis Vista e construit in jurul lui din unele puncte de vedere, care pe XP are functionalitate mai redusa. Daca ai lucrat cu WPF probabil ca Vista si UI-ul lui nu ti s-ar parea o prostie.
    @marius si @ktc … Ultima data cand am intrat pe site-ul Apple nu am gasit nici o versiune de MacOSX care sa functioneza pe PCs. Da, din punct de vedere hardware in momentul de fata diferentele dintre un Apple si un IBM PC sunt 0, stiu ca Apple folosesc x86 si stiu ca „Apple is not a PC” e in principiu marketing si nimic mai mult. Dar … atata timp cat nu poti cumpara un DVD cu MacOSX si porni instalarea pe calculatorul tau banal … MacOSX nu e disponibil ca alegere pentru tine. Nu are rost sa mentionezi de OSx86 si alte imagini hacked de OSX care pornesc si aproape merg pe PCs.
    Si da … un calculator cu 2GB de RAM Core2Duo la 2Ghz GeForce 8300 = cat se poate de entry-level (pentru un desktop) si totusi se va descurca sa ruleze Vista si nu cred ca XP va rula mai repede (sa fim seriosi 300MB in plus la consum de memorie pentru SO nu e mare lucru).

    00
  37. Da, comparatia am gresit-o cu Scribus, dar celelalte sunt juste si se poate face o comparatie pas cu pas.
    @pigbrother: daca folosesti apt-get si ii sustii atributele, dar ignori suitele gen office pe linux, inseamna ca esti o idee ignorant (asta @ „meseriasul”) ;)

    00
  38. Silviu, ce suite?

    Rahatul ala de Open Office. Rahatul dublu numit KOffice?
    Du-te la dep IT si zi-le parerea ta, ca alea doua sunt la fel de bune ca MS Office.
    Sa-ti iei tava de metal si s-o bagi in pantaloni la spate, sa nu te doara fundul de la suturi. Iar daca gasesti unul suficient de dobitoc sa te creada, fii pregatit sa fii linsat de angajati.

    00
  39. NOU
    #39

    @silviu … Daca AbiWord e la alternativa la Microsoft Word 2007, atunci poti sa zici si ca GIMP e alternativa la Photoshop. Da, in acest sens Linux e alternativa la Windows … una proasta.

    00
  40. Nene porcule nu as putea testa ideea ta, pentru ca aici in Craiova, Ms Office e o raritate in practica, la putere e Petrescu si Cernatescu, eventual varul lor Ciel, sunt putine firmele care folosesc regulat si pentru chestiile de zi cu zi Office. Eu ziceam ca alternativele Linux au „ajuns din urma” MS Office si *pot* reprezenta o varianta, gandeste-te ca firmele trimit inca pe discheta situatii si alte alea la Adm Financiara ;)

    later edit: apropos de openoffice, un amic are laptop dell cu Vista si Works, avea niste doc-uri care nu le vedea in Works (tabele) si am incercat sa transform in .rtf: cu Office 2007 nu a mers transformarea in .rtf (tabelele nu se vedeau), dar a mers transformarea cu OpenOffice Text processor :)

    00
  41. NOU
    #41

    @silviu … incearca mai bine Scribus vs. Adobe InDesign sau QuarkXpress … e Scribus free dar la nivel de functionalitate nu depaseste stadiul la care se aflau aceste produse (sau produsele din care s-au dezvoltat, de exemplu InDesign mosteneste mult din PageMaker) acum 10 ani.

    00
  42. Here comes the flame :)
    @pig apt-get install e mult mai eficient si economic decat CashCheck-ul pentru aplicatiile winblows. Sau lipsa registrilor iti creaza un discomfort?
    Driverele nu sunt infecte. Producatorii de componente sunt infecti pentru ca nu fac publice specificatiile catre dezvolatorii de software.
    „Lipsa aplicatiilor majore Windows”. Aplicatiile day-by-day se regasesc si pe Linux si sunt foarte bune.
    Daca ai nevoie de ceva special instalezi Wine si gata. Iar compizul are efecte mult mai interesante ca si Aero, dar la fel de inutile.

    00
  43. Aceeasi reticenta fata de vista a fost si atunci cand a aparut xp ca alternativa la 98 se si comentariile erau la fel
    – merg mai bine jocurile
    – interfata ingreuneaza sistemul
    – consumul de resurse e mai mare si inutil
    – nu se gasesc drivere, merg doar cateva din cele de 2000
    – UI prea diferit
    etc.

    exista ceva diferit acum fata de situatia din 2001 ?

    lucrurile s-au schimbat putin cu sp1 si o data cu sp2 98 era deja old.
    pentru vista prevad aceeasi situatie

    si de Blackcomb Vienna ce sa mai zic….
    va amintiti de windows longhorn(acum vista) cand a inceput sa se vorbeasca de el?…2001 odata cu xp

    wikipedia….
    „Development of Windows Vista occurred over the span of five and a half years, starting in earnest in May 2001, prior to the release of Microsoft’s Windows XP operating system, and continuing until November 2006.”
    asa ca nu o sa fie scos prea curand :)
    p.s. am vista si sunt foarte multumit de el

    00
  44. De fapt stau si ma intreb, iar discutam de Linux? Sa avem pardon pentru comunitate, atat timp cat developerii Linux REFUZA sa invete din greseli, o sa se zbata mereu in mediocritatea celor 3.5% cota de piata. Adica in marja de eroare, cum ar zice unii

    https://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp

    00
  45. pe o configuratie DECENTA (nu e vreun efort sa iei un x2 2 gb ram) Vista chiar merge bine si ciudat al naibii de stabil. Imi vine sa rad cand vad toti „l33tzi” cum arunca afirmatii ca e un windows doar cu o interfata eye-candy, dragilor daca nu va mai suportati si nu va pasa de interfata sunteti oaspetii mei in consola (nu, nu va injur).
    In alta ordine de idei, acelasi incompatibilitati si acelas scepticism a fost si la aparitia lui XP, doar ca atunci nu toti emokids (copii emotionali? ca sa nu fiu acuzat ca nu incerc sa folosesc limba romana) aveau internet si acces la diverse site-uri (ba pe bune nu tot ce scrie pe site-uri e si adevarat) ca sa faca flame-uri aiurea.
    Eu folosesc Windows Vista de jumate de an si desi am avut mici neplaceri si incompatibilitati toate au fost rezolvate cu update-uri de drivere / soft – cum spuneam probleme care apar la orice trecere la un S.O. (sistem de operare) nou.
    Sunt convins ca multi nici nu l-au instalat dar vorbesc din auzite sau l-au instalat au vazut ca dupa boot ia 800 mB Ram s-au speriat si au inceput sa tipe pe toate forumurile si blogurile ca „Vista sux”. Saracu windows doar face caching ca atunci cand dai click pe o aplicatie aceasta sa porneasca instant; degeaba te bucuri ca ai 95% ram liber, daca acesta nu e folosit ai dat banii degeaba pe el (analogie cu memoria tampon – cache – de pe procesoare)
    Tot la fel de mult sunt convins ca unii au strambat din nas cand hard-ul muncea din greu desi ei se uitau la un film porno. Era doar Superfetchu (btw e serviciu i se poate da disable) care incerca sa va invete comportamentul de zi cu zi la calculator ca sa va poata optimiza S.O.-ul pt ce nevoi aveti; sau poate ca era windows search pentu ca atunci cand dai search sa ai rezultatele aproape instant (tot serviciu e si astuia i se poate da disable )

    P.S. Nu lucrez la M$ si nici nu am vreun beneficiu ca il „laud” din contra chiar sunt fan OPEN SOURCE dar Vista is best win ever.
    P.S.2 Acelas circ va fi si la lansarea lui Vienna.

    00
  46. Pentru dezvoltatori e foarte bun, Vista reduce semnificativ costurile, pana la urma cam asta garanteaza succesul unui OS.

    00
  47. Ce flame frate…delicios!

    00
  48. Petitie sa salvam XP ??? Nu e putin cam exagerat … saracul XP are 7 ani … de ce sa il salvam ? Si-a scos banii e timpu pentru urmatorul pas …
    Comparatia dintre Vista si WindowsME e iarasi fortata ca vad ca se aduce mult in discutie. Am avut WindowsME si nu era cu nimic da spun NIMIC diferit de 98. Practic WindowsME nu a fost un sistem de operare nou, a fost un fel de SP2 pentru XP si probabil de aia nu a „prins”. Diferentele dintre Vista si XP sunt multe si nu se rezuma la AERO.
    Am vista de cand a aparut (oficial) cu o licenta Student de la Facultate. Daca nu aveam niste probleme hardware cu calculatoru instalarea originala era si acum activa. Pe laptop nu am avut probleme cu el si l-am muncit mult! Acum am instalat SP1 asta beta (de fapt RC1 Refresh) care e asteptat de toti. Va spun eu ca nu o sa vedeti nicio diferenta (probabil daca nu ati incercat Vista o sa vedeti diferenta si acum ca au aparut si driveri maturi si softuri care suporta pe bune Vista o sa vi se para WOW).

    00
  49. radu, tocmai, nu e nevoie de urmatorul pas. XP merge foarte bine.

  50. NOU
    #50

    Cu riscul de a repeta ce au spus ceilalti (nu am citit chiar tot):

    Nu stiu daca isi mai aminteste cineva cum a fost tratat XP la lansare. Exact cum e Vista tratat in momentul de fata – SO-ul care arata „ceva mai bine” si mananca enorm de multe resurse. Cat timp ati mai stat pe 98/Me dupa ce a fost lansat Vista? Eu zic ca destul, majoritatea pana a aparut primul sp.
    Nu va grabiti, este timp sa faca impresie buna si Vista.
    Cat despre Blackcomb Vienna, tind sa cred ca, nici daca va fi lansat in 2011, nu va veni sigur pe el si fara buguri. Istoria se va repeta, vom astepta primul sp, etc.

    Ionut,

    00
  51. XP-ul devine depasit (modelul de securitate in special). In epoca asta a internetului trebuie sa se incerce securizarea sistemului de operare de la baza asa ca asta a incercat si microsoft o rescriere a bazei. Eu zic ca e un pas inainte si chiar daca pe moment pare ca nu se merita in curand se vor schimba parerile.
    XP-ul a aparut demult si puterea calculatoarelor de atunci era alta, nu aveam GB de ram aveam MB de ram … de aia acum, ca avem 2GB de ram si instalam XP care la startup ocupa sa zicem 100 MB, se umfla sufletul in noi. Cand am instalat XP pe 256MB ram nu eram asa bucuros.
    Anumite automatisme pe care le-am dobandit in anii buni de XP acum nu se mai potrivesc pe Vista si de aia pare asa de peste mana pentru toti. Eu unul nu am avut probleme cu el, adevarat la inceput nu aveam driveri, de jucat nu ma joc ca sa spun ceva despre performantele lui in jocuri, dar ca sistem de operare mie imi merge mai bine ca xp, totul se incarca putin mai repede si imi place reorganizarea interfetei (nu vorbesc de aero vorbesc de explorer), iar searchul integrat e deliciul daca stai putin sa te prinzi cum functioneaza (saved searches sau ce au ajuns folderele virtuale).
    Oricum nu incerc sa conving pe nimeni, probabil XP-ul va fi inca o perioada preferatul multora (mai ales ca o sa apara SP3 acum). Dar parerea mea este ca Vista nu e prost, nu e un sistem care nu aduce nimic nou (gen winME) si cred ca incet incet o sa fie preferat de un numar din ce in ce mai mare de utilizatori.

    00
  52. oare de ce din 7 prieteni care au avut vista (bagat pe gat cand au cumparat calculatorul din magazin, k-ashai la noi la canada), 7 au trecut inapoi la xp ? :D

    00
  53. ionut, cred ca la venirea XP lumea se impartea in doua: gamerii, care tineau cu dintii de 98 si oamenii mai orientati, care aveau 2000.
    eu unul mi-am pus XP dupa ce a aparut SP1, pentru ca ma saturasem de 2000, care, daca va mai amintiti, la fiecare restart se misca din ce in ce mai greu.

  54. NOU
    #54

    Revin, am uitat sa imi spun parerea despre Vista dpdv vizual. Sunt sigur ca multi dintre voi au folosit sau macar au auzit de Compiz, XGL, Fusion. Se apropie Vista de asa ceva ? Nici pe departe.

    00
  55. Parerea mea: Vista este pentru XP cum era Millenium pentru Win98, adica VAX. Nu m-ar mira ca peste cativa ani unul dintre oficialii Microsoft sa recunoasca, asa cum s-a intamplat cu Millenium, ca „este un OS care nu ar fi trebuit sa existe” :D

    00
  56. Probabil am eu ceva cu Vista dar, nu, comparatia intre 98 vs XP nu este corecta in cazul de fata, eu personal am trecut de la 98 la XP dupa cateva luni, la Vista nu o sa trec probabil niciodata, 98 era clar depasit in momentul in care a aparut XP, Vista a fost lansat de dragul Micro$oft de a mai lansa ceva. Puteam sa bag mana in foc ca o sa zica ceva alexandru de .net 3.5, desi, nu prea vad legatura directa intre Vista si el, da, stiu ca e gata integrat in sistem si poate face si clatite, totusi nu prea le face. Si da alex, stiu cate ceva si despre Windows Presentation Foundation si tot consider ca UI-ul de la Vista suge, in multe, multe feluri. Ma seaca cum tot apare cate un mare „developer” din asta care fac pariu ca foloseste IE la servici (posibil sa aiba si 2-3 certificari Microsoft care sa il unga la suflet) si ne tot ilumineaza cu tehnologiile romulane cu care a fost contruit Vista, ne tot explica la astialalti 75% cat de prosti si ramasi in urma suntem… de un an. Daca e ceva de admirat in ce dezvolta acum Microsoft e VS 2008 probabil, care e o evolutie clara de la 2005 si sanatoasa, acolo chiar vezi ce stie framework-ul 3.5

    LE:Damn you serban, acum pare ca repet ce ai zis tu :)

    @ Radu, Vista nu e mai sigur de XP, poate in teorie doar…

    00
  57. eu unul am xp de cand inca era beta, era practic win2k :)
    si mergea ok si pe 96 mb ram, nu prea ma atrage nimic pe Vista
    acum am quadcore 2gb ram… i’m just not impressed

    pe linux fara terminal esti cam mort :) deci n-o mai ardeti cu faze gen ubuntu ruleaza si pentru „the average user”, n-am vazut inca pe vreunu’ sa laude linux-ul (indiferent de distro), sa-l foloseasca si nu fie geek :) no offence.

    00
  58. NOU
    #58

    Daca stau sa imi amintesc cum era, in acea vreme. Traiam din banii parintilor, upgrade-urile erau vise, din banii mei, foarte rare. XP-ul m-a prins cu un Duron 750 mhz si 64MB RAM (din care 8 la placa video).
    Fiind adeptul noutatilor, aveam instalat WinMe pentru jocuri, si XP pentru browsing si chat. In rest ce mai faceam, faceam pe WinMe. Sa mai spun ca toate astea se intamplau pe un Maxtor 10GB ? :)
    Acum am Core 2 Quad, si 4GB RAM. Am de 3 zile Vista 64bit, doar sa vad cum ruleaza. E praf.

    00
  59. Eu tot nu pricep de ce e asa de poplar printre admiratorii de vista argumentul „asa a zis lumea si cand a aparut xp-ul”.
    Trecerea de la 98 la 2000/XP a fost pt toata lumea un salt evident in calitate. 2000/XP aveau cu adevarat ceva nou, util, pentru care merita upgrade-ul: kernel NT cu o stabilitate mult imbunatatita. Poate ca ati uitat cat de exasperante erau ecranele albastre, cum dadeai peste unul la tot pasul (mai tine minte cineva cum crapa instantaneu doar cand incercai sa accesezi orice de tipul con\con?)
    Pe scurt, 2000/xp-ul au avut cu adevarat ceva nou si extrem de folositor pt care upgrade-ul a meritat.
    Pe cand vista nu prezinta mai nimic care sa te faca sa upgradezi, ca in cazul precedent. microsoft spune ca motivul principal ar fi securitatea sporita, dar pana si cel mai inrait fanboy se jeneaza de implementarea uac. iar celelalte noutati sunt prea putin convingatoare.
    Am vorbit din perspectiva userilor obisnuiti, care folosesc os-ul ca launcher de aplicatii si care nu inteleg de ce ar trebui sa upgradeze, cand vista face cam aceleasi lucruri ca xp-ul dar cu mai multe resurse.
    Vorbind din perspectiva userilor mai avansati, carora le pasa de os, sunt pasionati, vor sa invete ceva, ei bine, acestia vor gasi mai multa satisfactie in OS-uri UNIX-like.
    Ceea ce inseamna ca vista le ramane celor care se afla intre cele 2 stadii, celor care s-au plictisit de acelasi xp si vor altceva, dar nu isi doresc atat de mult sa invete/incerce ceva complet diferit. asa ca invatarea unei interfete noi de windows + cateva beneficii minore ale noului os ii satisface si le da curaj sa se lupte vitejeste pe forumuri cu retrograzii aia cu xp si cu comunistii aia cu linux :)

    00
  60. ktx: true, sigur daca e cineva pe aici doritor sa treaca sa zicem de la VISTA la Linux sigur va deveni un „geek” si va trebuii sa se afunde in tainele terminalului. Oricum terminalu asta e ca un fel de mit urban as zice care sperie pe multi … daca vrei se poate.
    Cat despre discutia asta interfata aero vs compiz vs nus ce, care e faza. conteaza la sfarsitul zilei ca fereastra s-a rasturnat sau ca e transparenta ? Nu prea cred. Uitati-va la OSX unde cand a aparut primu beta sau ce era la leopard si au vazut bara aia de meniu tansparenta parca i-a picat cineva cu ceara si acu dupa ce s-a lansat Leopardu asta „it’s the coolest shit in the world”. Diferenta e ca pe windows sunt mai multi useri si multi sar cu gura pe Mac majoritatea sunt FANI INRAITI (ca si pe LINUX/UNIX de altfel).
    La fel si cu Vista daca vrei sa faci pasu sa ii dai o sansa s-ar putea sa iti placa. Da nu iti place asta e poate apare ceva mai bun (aka Vienna) si vei face pasu atunci.
    Plus daca lansarea Vienna va fi cum se „ghiceste” undeva la 2-3 ani dupa data anuntata atunci o sa fie nevoie sa se faca upgrade la Vista. Probabil se va intarzia lansarea Vienna si pentru ca MS sa incaseze cat se astepta din Vista (un calcul simplu XP are 7 ani de cand a fost lansat si-a scos banii nu ??).

    00
  61. Vista 64 bit nu e praf, atat ca nu ai ce face cu el momentan, probabil e cel mai bun OS de la Microsoft in momentul asta, in teorie deocamdata…

    00
  62. pig man, haha, charade you are :)
    sa nu imi spui ca in scurta ta aventura cu ubuntu n-ai dat peste synaptic.
    faptul ca poti sa instalezi/dezinstalezi doar cu un click aplicatii dintr-un repository imens, precum si update-urile administrate de o singura aplicatie (vs modelul windows, in care fiecare cacat instalat isi baga $cacat-update in startup si in systray si ramane acolo ca prostu) impreuna cu accesul la aplicatii din linie de comanda pt cei care vor flexibilitate si viteza reprezinta un avantaj important fata de windows.
    si nu te obliga nimeni sa folosesti apt.
    da si tu cezarului ce-i al cezarului.

    00
  63. De unde a aparut termenu asta cu versiunea intermediara ca sunt curios ??

    00
  64. Oricum peste un an veti trece toti pe Vista, asa ca shut your piehole!

  65. E o greseala mare sa zici ca Vista este un sistem de operare nereusit.

    00
  66. Vista nici nu vede 4 GB de memorie. Bani dati aiurea.

    doi la mana: nu poti obtine maximul de la un sistem operativ dand doar click’uri de mouse.

    00
  67. sistem operativ ? ce-i ala?

    00
  68. gunnar pune vista x64 si mai vorbim …

    00
  69. Frateeeee m-am plictisit pe la jumatate sa citesc comentariile :)
    Si eu mi-am pus Vista pe computer, din curiozitate, aveam XP instalat de vreun an si deja era o aventura sa bootez fara probleme.
    Merge foarte bine, interfata e ok, m-am obisnuit cu ea (am dezactivat diverse chestii inutile din interfata, nu m-am bagat pe la servicii pt ca nu am avut nevoie).
    Spre deosebire de XP, in Vista nu am reusit pana acum sa blochez computerul cu nici un program (merge end task-ul mult mai ok).
    Spre deosebire de XP, nu mi-a picat niciodata bufferul cand am scris DVD-uri (de pe aceleasi partitii super fragmentate). Daca imi aduc aminte bine, are un sistem de prioritati si la accesul la HDD, poate d-aia…
    Dupa parerea mea, Linux este o gluma proasta ca sistem desktop. Nu exista software atat de fiabil si stabil pentru homeuser. OpenOffice e o gluma proasta in comparatie cu MS Office. Jocuri nu prea exista, iar aia care urla „folosesc Wine ca sa le joc” mai bine si-ar instala originalul, adica Windows (hai sa incepem sa urlam ca mai stiu eu ce consola e o porcarie, da’ noi jucam jocurile de pe consola aia in MAME…). Gimp e mult mai slab decat Photoshop. Instalarea programelor se face complet altfel pe fiecare distributie, asa ca daca ai suse si treci pe ubuntu, o iei de la inceput cu invatatul… etc.
    In plus, cum zicea cineva mai la deal, un sistem de operare nu este doar interfata, mai are si alte chestii prin spate, iar pe alea e cam greu sa le compare un Gigi care tot ce face pe computer e torente si jocuri.

    00
  70. ABS, daca nu vrei sa te joci, Linux e mult mai ok pt homeuser decat orice Windows… Si felul in care se instaleaza programele, nu ma face sa rad, Windows e mult mai praf prin sistemul de registrii, nu cred sa fi avut Windows care sa reziste un an fara sa il reinstalez, Linux poti folosi ani de zile fara sa faci un bloatware din el.

    00
  71. mdea, iara 70 si ceva de comenturi… muuulte complet pe langa subiect: vad ca multi au licente pe softuri de mii de euro numai sa ne dea noua lectii ;) … totusi eu incep sa am senzatia ca o sa se intample cu vista ca si cu win 2000… adica trecerea de la nt 4 la nt 5.1 (recte xp) s-a facut prin nt 5 (recte win 2k), care nu a rezistat nici 2 ani, cam cat se asteapta MS sa reziste vista (care e nt 6, nu-i asa?)… adecatelea si io astept viena ala… si o ard pe debian intre timp (si pe xp, pentru copii si batrani ;) ).

    00
  72. ABS: MS Office e o gluma proasta cand ne gandim la pret. Nu zic ca nu-l bate la cur pe OpenOffice in orice privinta… da’ cand te uiti la pret, mai ales ca home user, iti cam piere cheful.

    Gunnar: stai linistit, nici pe XP 32bit nu merge 4GB ram. Vezi pe wikipedia ca sunt foarte multe explicatii despre chestia asta.

  73. Nici eu nu sunt un fan inrait al vistei pentru ca e stresant dintr-un anumit punct de vedere: „Are you sure you wan`t to continue?” , „Do you allow this program to continue?” si asa mai departe…si am mai citit intr-o revista ca microsoft vrea sa faca cea mai inteligenta masina din lume!! Nu le-as recomanda ca poate te intreaba la un moment dat ” esti sigur ca vrei sa franezi?”…in rest imi place grafica la vista :P si de abia astept sa vad cum e vienna

    00
  74. @Sky – dezactiveaza-ti UAC din Control Panel > User Accounts and Family Safety > User Accounts > Turn User Account On or Off

    00
  75. NOU
    #76

    M-am abtinut cu greu sa nu-ti dau un link la un anumit articol dintr-un anumit ziar care spunea acum exact un an ca Vienna vine in 2009 :D

    00
  76. alexandru cristescu: mac os functioneaza pe pc, testat de mine, se gaseste pe torrenti sau sunt niste site-uri specializate.

    00
  77. După ce în ultimile zile au circulat zvonuri care dădeau ca posibilă dată de lansare pentru viitoarea versiune de Windows 2009, Microsoft a dezminţit informaţiile apărute spre dezamăgirea celor care sperau că vor scăpa mai repede de Vista.

    Microsoft a precizat că în acest moment abia se discută planificarea etapelor de dezvoltare pentru Windows Vienna şi că procesul de programare în sine va dura aproximativ 3 ani. La aceştia se mai adaugă perioada de testare şi strategiile de marketing. Cu alte cuvinte dacă apare în 2011 ne putem considera norocoşi. =))

    00
  78. Vista pe 64 bit , asta e viitorul . Abureli cu Linux , ori ca Vista o da rasol , sint texte de „autori” care ori au Sisteme de Operare furate , fara licenta , ori au scule de la 1907 , toamna.

    Il am instalat , cu licenta , pe un PC rezonabil, Intel Core2Duo E6850 , 4 GB memorie , si functioneaza impecabil , de aproape un an de cind l-am instalat.

    Asa ca………..

    00
  79. asa ca ce ? ce ai tu acolo e mai mult decat rezonabil

    00
  80. Asa ca , in martie o sa apara si Service Pack 1. Intre imbunatatirile aduse de Vista SP1 sint: mai buna compatibilitate cu alte programe, suport superior al driver-elor, securitate sporita, viteza mai mare de copiere a fisierelor (cu pana la 50% conform Microsoft) si timp de resume mai mic.

    Cu alte cuvinte un SO foarte stabil , foarte fiabil , cu o interfata foarte atragatoare si prietenoasa , securitate sporita , destul de asemanator cu OS-ul de pe McIntosh

    00
  81. Trecerea de la XP la Vista e similara cu trecerea de la 98 la XP. Vista e eficient, user-friendly si „fluent”. Nu stiu ce-i cu atatea pareri negative.

    Vista e un sistem de operare eficient cu cateva conditii:
    1 Mai intai sa il folosesti; nu sa fii contra-val pentru ca e cool.
    2 Sa nu zici ca e prost facut si merge greu doar pentru ca tu ai calculator facut in ’98.
    3 Sa fie cu licenta, evident, si toate programele pe care le instalezi sa fie cu licenta, astfel ca poti lua intotdeauna service pack-uri pentru programe si pentru sistemul de operare si toata lumea e fericita.
    4 sa nu incerci sa rulezi programe facute pentru win 98. sa nu zici ca nu iti merge nu stiu ce smiley pentru yahu messenger, sau ca nu poti sa pui screen-saver cu RBD

    Eu am Vista 64 bit, si un sistem cu procesor quad core si 6 gb ram si totul e frumos si placut. Astept si eu service pack-ul, pentru ca sigur va aduce ceva mai mult suport pentru hardware si poate securitate, dar chiar si asa tot e superior XP-ului. Xp-ul a fost tare dar s-a dus. In 4 ani nu vei mai vedea calculator cu xp. Are deja 9 sau 10 ani. A aparut pe vremea cand cel mai tare procesor era de 700 mhz, si acum exista procesoare Dual Quad Core. de pana la 20 Ghz. E inevitabila schimbarea.

    Ah… si folosesc si Norton 2008. Iar o sa aud „antivirus prost, merge calculatorul greu cu el” Luati-va rami! Antivirusul nu e un „program care iti face calculatorul sa mearga mai repede”. Antivirusul e un program care te protejeaza de virusi. Costa 80 de lei 1 gb de ram. Daca dai 160 de lei iti ajunge memoria si pentru un antivirus puternic si pentru vista, si nu te mai plangi ca ai luat virusi in timp ce furai maneaua preferata de pe dc.

    00
  82. N am stat sa citesc tot, dar nu mai ziceti ca vista e bun, da arata bine but sux la chestiile din spatele interfetei… aici am si argumentele:

    00
  83. am avut vista si nu misa parut ceva deosebit doar ca nai nevoie de drivere pt sunet.parerea mea este ca sp2 este cel mai reusit.amavut si windows 7 nu ma impresionat am 4 GB RAM si se suprasolicitau RAM-i de la un pack de doi bani.

    00
  84. NOU
    #85

    eu am Windows Vista si nu inteleg dc Windows-u Vienna e la fel ca Vista si eu vreau sa compar win cu vista care e mai bun oare Viena sau Vista

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube