cât costă fudulia

Pe unii i-a costat 42 de milioane. Citiţi şi învăţaţi.

E fix ceea ce am spus aici.

Creditele sunt peste tot, sunt foarte uşoare, se dau la toţi inconştienţii (când ai 10 milioane salariu şi ai overdraft de 60 de milioane, eşti inconştient), se dau uşor, se dau cu dobânzi ascunse, totul pentru a te păcăli să le iei.

Carrefour, Cora, Metrou, toate au raportat creşteri la hectar de sărbători. Romanii au făcut banii praf. Acum, plătesc. Euro a crescut. Românii plătesc mai mult.

Încep să cred că sunt defect pentru că nu am nici un credit. Şi nu intenţionez să îmi iau credit pentru un telefon mai bengos, pentru un aparat foto care nu îmi trebuie neapărat (am auzit-o şi pe asta, aparat foto de 1.000€, echipamente de încă 1.000 şi nu îşi găseşte de lucru ca fotograf şi se chinuie să plătească creditul), pentru maşina de spălat, pentru lcd de 100 inci, pentru maşină, pentru cine ştie ce mizerii pe care le pot lua bine mersi din economii.

Unde e CECul de altă dată?

În America m-am uitat la tv fix pentru reclame. Americanii au 2 tipuri de reclame: „luaţi un credit” şi „reveniţi-vă din datorii„.

Reclamele la credite sunt insultătoare pentru inteligenţă (în cazul în care aveţi aşa ceva). Închipuiţi-vă o reclamă în care vă arată maşini de lux şi vă spun ceva de genul „nu contează ce salariu aveţi sau ce istorie a creditelor, noi vă dăm maşina pe care o doriţi”, A doua frază catchy era „what is the car you think you should be driving?„, ceea ce, trebuie să recunoaştem, e foarte de impact şi foarte stupidă. Aston Martin! Dar am salariul 1.000$! Nu contează, noi ţi-o dăm!

Reclamele cu consultanţă financiară sunt decente şi nu au mare mesaj, pentru că ştiu că oamenii nu au alte speranţe. Ori apelează la ei, ori îşi vând casa. Şi e plină America de apartamente din alea gen motel.

Spre asta ne îndreptăm. Proprietatea va fi relativă, iar bancile vor deţine totul.

bani, educatie, mizerii

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

22 comentarii

  1. iti cumperi si tu KIA C’EED?)))

    00
  2. Sunt de evitat creditele! Bine ca unii dintre noi avem case de la Ceausescu…

    00
  3. zoso, e ok ceea ce zici tu.Dar e doar parerea ta pentru ca sunt „n” oameni in tara asta care fac credite pentru lucruri cu adevarat importante.Nu fac credite pentru LCD,telefoane,masini de spalat sau mai stiu eu ce altceva care inca este considerat un moft.Uiti de acei oameni care au un salariu de 700 RON pe luna si fac credite sa-si plateasca intretinerea,lumina, fac credite sa supravietuiesca si sa-si poata trimita copii la scoala.Cei care au iesit la pensie si dupa 25 de ani de munca se trezesc ca au 600 RON pensie si ajung in pragul disperarii in momentul in care vine cineva la usa la ei si le spune ca au 3000 RON de platit intretinerea…Sunt zeci de mii de astfel de cazuri.
    Ce sa mai zic de cei care incearca sa-si cumpere o casa…acolo e dezastru.

    00
  4. … in curand vei avea bannere si de la banci:)

    00
  5. Poti face credit si apoi sa-l lasi mostenire copiilor(plata nu banii). Stiu ca acum se poate si asta :)

    00
  6. ca daciile din ’70. se trec din tata in fiu.

  7. Da ce buei, ce aveti cu creditele? Sunt motorul economiei. Sau voi sunteti cumva d’aia care nu-si vand tara? :))) Looool!!! :)))

    PS: ce se intampla la nivel de individ e floare la ureche, vedeti ce se intampla la nivel de tara unde ne imprumuta BM/FMI cu 100 miliarde si apoi ne taxeaza Bechtel cu 90 (5-6 sunt spagi pentru locali si inca 4-5 se face treaba). Ca datoria tot noua romanilor ne ramane, chiar si zoso-silor care nu fac credite. Ramai cu impresia ca nu dai nimic dar 70-80% din veniturile tale sunt oprite ca impozite (CAS, CASS, Somaj, TVA, Accize, Impozite, etc), pe acolo dai. Creditarea e forma moderna de sclavie, voluntara dar invizibila.

    00
  8. gandeste-le la o chestie.. tu nu ai credit si stii destui care n-au credit… ai mei toti is anti-credit si nici eu si nici majoritatea cunostintelor mele n-au vreun credit. Si totusi daca se calculeaza dupa toata poplatia Romaniei, toti suntem inglodati in datorii mai mult decat am putea duce. Iti dai seama ca atunci cei cativa care sunt prostiti de credite sunt proatiti rau de tot, se manifesta asta ca o adevarata malaie ce ii inghite… vor mai multe, tot mai multe credite…

    00
  9. not a chance (in ceea ce priveste indreptarea). Am intrat cu capul inainte intr-o economie de consum. Nu prea avem cum sa ne indreptam.

    00
  10. Parerea mea este ca creditele sunt un rau necesar … bine acum depinde si pentru ce il iei.

    Decat sa iti faci credit la o masina mai bine cu banii de rata / casco / benzina / intretinere platesti un taxi si iesi mult mai ieftin si cu mai putini nervi tocati.

    00
  11. mare dreptate ai la chestia cu bancile

    00
  12. vor detine totul – adica vor avea pierderi. pt ca, pana cand reuseste o banca sa lichideze o garantie, suma creditului cu restanta intra la cheltuieli. intai o parte, dupa aia toata.

    00
  13. A se retine:
    vorba de aur in privinta bancilor este

    „banca iti da umbrela cand e soare si ti-o ia cand ploua”

    00
  14. Oau, chiar vorbeam astazi cu cineva despre viitorul „american” spre care ne indreptam…

    00
  15. Este greu sa aduni o suma mare dintr-o data !

    00
  16. foarte bun post.felicitarile mele sincere.sper sa mai postezi pe aceste teme economice

    00
  17. Asa si aici, noi iti dam tot, nu trebuie sa te simti prost ca Bill Gates are o casa cu 25 camere, tu multumeste-te cu faptul ca iti poti permite asta. Iti dam casa, masina, telefoane, televizoare, ce-ti doreste inima dar esti sclavul nostru tot restul vietii. Confort cu un pret :)

    Ma uit la toti cei care au facut imprumuturi pentru facultate si au cheltuit si ce le-a ramas. Trist, dar daca asa au fost invatati oamenii, ca e mai usor sa ceri si apoi sa muncesti pe branci ca sa dai inapoi asa o sa traiasca. Pe noi ne-au invatat ca mai bine rabzi si economisesti ca nu stii cand vine greul. Aici e mai mult ‘distreaza-te cat poti, ai varsta’ si dupa aia devii sclavul sistemului. Oh well!

    00
  18. Problema e foarte simpla. E sinucidere sa iei credite intr-o moneda in care nu esti platit. E criminal sa iei credit in euro cand tu esti platit in lei, sau in dolari americani cand esti platit in euro – chiar daca acum dolarul american e prabusit. Pentru ca rata ta depinde 100% de altii. Aceeasi problema ca romanii, o au strainii din alte tari europene care-s platiti in alte monede decat euro, dar ei fac credite in tarile din Europa. Deci nu-i o problema locala specifica Romaniei.

    Plus ca o oarecare stabilitate economica e de dorit, pentru ca dobanda sa ti se miste intr-o marja de max 2% in sus sau in jos.

    A afirma ca a lua credite e gresit, e aiurea. Creditul este motorul unei economii, cu conditia sa fie pompati inapoi in economia tarii respective. Cand tu iei credite dar cumperi produse care se importa, dezechilibrezi balanta, economia si in final pe tine.

    00
  19. @stash: corect vorbesti, dar degeaba.
    am eu credit in RON si sunt platit in RON. in vara cand euro era 3.1 sau 3.2 am primit notificare de la banca sa platesc nu stiu ce extra diferenta datorita cursului mic inregistrat de euro.

    evident, mi-am luat foc instant..si am cautat cele 12084028509 hartoage pe care le-am semnat cand am facut creditul:ghici ce scria pe una din ele?

    00
  20. Dupa parerea mea, un credit nu-si are mai niciodata scop. Daca nu ai bani cash pentru a cumpara ceva, inseamna ca nu-ti permiti sa cumperi acel lucru.

    00
  21. Nu ai credit pentru ca ti-e frica sa iei viata in piept.. probabil locuiesti cu parintii la 25-30 de ani…

    DAca erai fraier si tu sau parintii tai luau credit in 2000 si cumparau un apartament acum valora de 10-12 ori mai mult… Un om normal trebuie sa se foloseasca de chestiile astea… dar doar ca sa faca investitii nu ca sa aiba un lifestyle mai ridicat decat isi permite.

    00
  22. Proprietatea va fi relativă…
    Foarte interesant, abia scapasem de proprietatea de stat.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube