mimarea dezinteresului politic

O ştiti pe asta cu "nu merg să votez că nu mă interesează"?

Trebuie să o ştiţi, e relativ poplară în ultima vreme.

Hai să o defalcăm.

Oamenii. De ce să merg la vot, pierd vremea şi nu se schimbă nimic. Aşa e. Îţi pierzi timpul încercând să faci ceva pentru viitorul tău. Da, toţi vor fura. Da, toţi vor minţi. Datoria ta civică e să încerci să îţi dai seama care va fura cel mai puţin şi va face cel mai mult.

De aia ai dreptul la vot. De aia au murit ăia la Revoluţie. Ca să poţi vota. Ca să votezei. Pentru că dacă nu votezi, degeaba urli după aia că politicienii sunt de căcat şi că nu se schimbă nimic în ţara asta. Nu se schimbă pentru că oamenii nu votează. În ’96 am votat, nu? S-a schimbat ceva? Da, am aflat că PNTCDul sunt mai proşti şi mai hoţi decât PSDul. În 2004 s-a schimbat ceva? Da, am aflat că PD sunt cretini, iar PNL e plin de incompetenţi.

Dacă nu încercăm, nu aflăm. Degeaba stăm şi ne plângem. Trebuie să punem mâna la vot. De ce ne e frică de uninominal? Pentru că ne pune să gândim? Pentru că ne va pune să fim mai atenţi la oamenii pe care punem ştampila?

Jurnaliştii/bloggerii. Sorina, dacă nu ţi-a spus nimeni până acum, îţi spun eu. Tu ai o responsabilitate morală şi socială. Da. Ceea ce, în cazul ăsta, se traduce prin "nu îndemna oamenii să facă acte anti-sociale"! Respectiv, să nu voteze! OK? Simplu, nu? Jurnaliştii au o datorie morală să spună adevărul şi să nu manipuleze. Ceea ce faci tu acolo se cheamă maniplare de prost gust.

Şi, dacă o ţii aşa, te pun aceeaşi găleată cu Tuţă şi Dehelean, doi băieţi care simt nevoia să scrie pe blog doar când au ceva de maniplat comunicat pro psd/mccann.

 

Are cineva impresia că PSDul o să facă ceva pentru bucureşteni, când ei n-au mai câştigat primăria de pe vremea lui Halaicu? Probabil o să faca mai multe benzi pentru căruţe şi scări pe stâlpi pentru suedejii care fură curent!

Are cineva impresia că PDul o să facă ceva vreodată, în afară de a se certa cu toată lumea? Eu i-aş vota doar să guverneze ei singuri, să vedem atunci cu cine naiba se mai ceartă?

Are cineva impresia că PNLul e altceva decât un partid de smecheraşi proşti? Cioroianu, Olteanu, Tăriceanu, Chiurariu, nişte băieţi treziţi la guvernare.

Votează cineva PC, PNG, PNŢCD? Dacă da, acum e momentul să vă sinucideţi.

NU mergeţi la vot, ca să puteţi comenta după aia că politicienii pe care i-au ales ţăranii, suedejii şi proştii scoşi din casă cu 2 mici şi o bere nu fac nimic pentru voi. Normal, au fost ales de idioţi cu mici si bere! Ce va aşteptaţi de la ei? Să fure 4 ani şi după aia 2 săptămâni înainte de alegeri să îi apuce brusc grija.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. interesant articol, ce sa alegem totusi?

    00
  2. NOU
    #3

    zoso, pentru prima oara in viata habar nu am cu cine sa votez.
    Si mi-am dat seama ca mie oricum imi este bine sub orice guvernare.
    Si mi-am dat seama ca habar nu am ce exact votez.

    Stiu insa ca un vot reprezinta o opinie. Din moment ce pun stampila inseamna ca stiu ceea ce spun.
    O vorba veche din popor spune ca daca nu stii ce vorbesti mai bine taci din gura.

    Deci de ce sa vorbesc ca prostu`? Doar pentru ca acum e momentul sa deschid gura? :)

    00
  3. exercitiu de sinceritate : habar nu am de politica, nu stiu cu cine sa votez.

    00
  4. Daca vrem sa tragem un semnal de alarma NU TREBUIE sa mergem la vot! trebuie sa-i facem pe politicieni sa-si dea seama ca trebuie sa faca ceva si pentru tara asta nu doar pentru buzunarul lor! Parerea mea: NU MERGETI LA VOT! doar in felul asta politicienii isi vor da seama ca poplatia s-a scarbit de clasa politica din Romania.

    00
  5. Hmmm, exact la asta ma gandeam daunazi, cu cine naiba votez, precum cetateanul turmentat… Pe cine sa aleg, in functie de care criterii sau rezultate?! Mai sunt cateva zile si nu stiu. O sa imi fac timp sa ma uit la Tv la spoturile lor electorale, desi stiu ca sunt false si maniplatoare si sunt sigura ca tot nu ma voi lamuri. Are cineva vreun algoritm?:) O sa ma duc la vot, pentru ca mi se pare o datorie civica sa iti exprimi opinia si votul. Din cate stiu eu, in Grecia, cetatenii cu drept de vot si care nu se prezinta sunt amendati. Ar fi o metoda si pentru noi?!

    00
  6. Been there, done it, da vad ca procentajul mare e la „Fuck Romania” :( Nu-mi place chestia asta.

    00
  7. Hâc …. şi eu cu cine votez ? Că nici eu nu ştiu cu cine … Să ne zică zoso, eu aş vota cu cine votează zoso, ca să am pe cine

    00
  8. hic, hic, adeca la o adica io cu cine votez neicusorule, hai, da careva o berica contra vot??

    00
  9. Bine scris Zoso. Eu o sa incerc o „sinucidere” cu PNTCD si Ciuhandu la Europarlamentare, chiar daca optiunea mea provoaca amuzamente :)

    00
  10. democratia e cea mai proasta alegere. prefer oricand dictatura unui om inteligent si capabil.

    10
  11. De acord, dar nu sunt de acord cu tine.

    00
  12. OK. Nu ştiţi cu cine să votaţi la parlamentare – de acord, nici eu nu ştiu. Consider că parlamentarii nu şi-au făcut treabă cu campaniile electorale.

    Dar cu votul uninominal ce dracu’ aveţi? Preferaţi să puneţi ştampila pe un partid

  13. nu mai intrebati cu cine sa votati, aveti creier si ganditi.
    ai sansa ca apoi sa-l iei de gat pe nesimtitul care doarme la sedinte pe banii tai si poate se mai responsabilizeaza un pic jegosii.
    asa cum bine a zis si Zoso, nu va mai vaitati ca nu se schimba nimik, voi ce faceti pt ca lucrurile sa se schimbe?

    Da-ti-le o stampila peste ochi.

    00
  14. CTI, ai rabdare sa imi anunt candidatura

  15. Zoso, si totusi cum procedez daca printre cei care isi anunta candidatura nu exista absolut nimeni pe care l-as vota? Ce fac in cazul in care nu am nicio optiune? Eu unul am fost la fiecare votare, insa m-am plictisit ca de fiecare data sa aleg raul mai mic dintre doua rele. Drept pentru care, de data asta, cred ca o sa spun pas. O sa mai merg la vot cand pe scena politica o sa apara un om care sa-mi inspire macar o vaga incredere. Despre care sa cred, chiar si fara prea multa convingere, ca vrea sa-mi reprezinte macar putintel interesele.

    00
  16. faci o lista cu cei mai rai. si ala care iese cel mai putin rau … ala e.

  17. In principiu cred ca e bine sa mergi la votezi, dar daca te duci ar fi cazul sa te informezi cat de cat despre ce e vorba acolo (si prin „sa te informezi” nu ma refer la privitul spoturile electorale ale diferitelor partide sau candidati).
    Netu’ de plin de informatii despre „minunatii” canditati:D
    Pt Znuff:Votul uninominal urmeaza sa fie adoptat indiferent de ce sa va intampla cu referendumul.Cand pui stamila pe „DA” inseamna ca sustii varianta de uninominal propusa de presedinte si esti impotriva variantei guvernului. A si by the way tot nu o sa ai ocazia sa votezi tu pe cine vrei si tot ce iti propune partidul o sa votezi:D

    00
  18. Zoso, daca tu ai impresia ca ies cei care sunt votati de oameni s-ar putea sa ai o surpriza. Ai aflat ca voturile sunt numarate si pe calculator? Daca da, atunci iti spun eu: te duci degeaba la vot.

    00
  19. eu am alta optica. duminica sa ne spui si noua cu cine ai votat.
    ca sa-ti putem da cu ei in cap la prima mizerie pe care o sa o faca canaliile alea pe care TU le-ai ajutat sa intre in parlament.
    cred ca e prima data in viata cand nu ma duc sa votez. poate trec asa, doar sa zic da la uninominal.
    sau poate pana duminica imi mai trece dispozitia asta de kkt. desi o am de vreo 2 ani…

    00
  20. Votati chit ca unii zic ca nu merita. Macar anulati-va votul stampiland toate casutele daca nu gasiti unul sau altul care sa va atraga. Daca nu va place de uninominalu’ lu’ Basescu votati NU! Afara cu voi din case duminica!

    00
  21. Ar fi frumos daca nu ar merge nimeni la vot , macar la nivel psishologic, chiar as vrea sa vad declaratiile ce ar urma sa le de-a toti idiotii aia ce ranjesc acum la televizor. Si chestia asta cu alege raul cel mai mic suge, tot facem asta de ceva timp, a ajuns sa rada Europa de noi.

    00
  22. *sa le dea toti idiotii…

    (damn, era bun pluginul ala)

    00
  23. Subscriu parerii ca daca nr votantilor va scadea dramatic, politicienii vor fi nevoiti sa tina cont de parerile alegatorilor. Zoso, faza cu alegerea celui mai putin rau e tipic mioritica. Fu** them, nu votez pe nimeni daca nu merita. Cred ca pe mentalitatea asta se bazeaza si ei, nu conteaza daca esti corect, important e sa fie altii mai rai / murdari decat tine.

    00
  24. zoso imi pare rau ca asta ai inteles tu din postare. nu e nicio maniplare, e doar un exercitiu de sinceritate pe care tu n-ai capacitatea sa-l faci. tu cred ca habar n-ai ce inseamna ” act anti-social”…si daca crezi ca a spune adevarul inseamna maniplare esti cam pierdut…sau adevarul e doar adevarul tau?
    pe blogul meu am scris despre toti…mai mult de rau, decat de bine.si n-am facut campanie nimanui…

    00
  25. foarte bine ce ai scris..pacat ca nu face mare diferenta din cate se vede..giz people! stati pe net toata ziua si nu stiti cu cine sa votati..puteti sa va informati pe tema asta sau vor vota pt voi tarani semianalfabeti care nici nu stiu pe voteaza, stiu doar ca e normal sa se duca la vot..

    00
  26. ipo, stiu si sunt de acord cu asta. e mai bine sa fiu tras de urechi pentru ceva ce am facut decat sa ma plang ca n-am facut.

    sorina, a instiga la acte antisociale nu e exercitiu de sinceritate. iti zic eu. mai citeste una alta si ai sa vezi ca am dreptate. un jurnalist n-ar trebui sa instige la asemenea chestii, decat daca e inconstient..

  27. Mergeti la vot! Documentati-va, ganditi-va si exprimati-va votul. Nu uitati de referendum: pt, basescu.ro pt a doua ;)

    00
  28. cred ca tu ar mai trebui sa citesti ce inseamna ” a instiga” si „act antisocial”…este un exercitiu de sinceritate pe care tu nu-l intelegi si nici nu-l accepti. e problema ta…

    00
  29. Cum, mai nou lingaii de la Antene au pareri politice PERSONALE? Nu se mai traseaza stiri pe linie de partid? Doamne, inseamna ca traim in alta Romanie si nu ne dam seama. Sorina nu te mai obosii sa pozezi in ceea ce nu esti, macar sa o faci bine si pana la capat, aduce sporuri nebanuite.

    00
  30. de la a-l intelege si pana la a-l accepta e cale lunga. cam cat e aia de la inconstienta la bun simt.

    nici tu nu vrei sa accepti/intelegi si sa imi dai dreptate. desi in sinea ta stii ca nu e tocmai frumos ce faci.

    ps: maine dimineata plec in bulgaria, dar astazi iti stau la dispozitie daca ai nevoie de ajutor in gasirea unui candidat pe masura dorintelor dvs.

  31. NOU
    #32

    Eu una cred ca ma duc la vot, insa sincer, pe cine dracu’ pot alege? Adica discursul cu aia de la Revolutie care au murit pt noi mi se pare depasit – ca daca am fi murit noi in locul lor, azi nici ei nu s-ar fi dus la vot.
    Ok, deci singurii pe care mi-as pune eu stamplia sunt PD-istii si asta numai datorita lui basescu, ca daca nu ar fi nici el chiar nu m-as duce.
    Si cui ii este teama de uninominal? eu il astept de pe vremea cand eram studenta la St. Pol. Ro…
    Dar ii inteleg pe toti romanii care isi baga picioarele in vot si nu se duc: ca i-am ales pe toti si s-au dovedit la fel… Nu ai senzatia ca orice ai vota si ai face, nu poti influenta regimul care te conduce?

    00
  32. Uite zoso, si prietenul tau e de aceeasi parere cu sorina:
    https://a1.ro/index.php?page=webcast&id=5961&type=show&item=10

    (min 13)

    PS: Votul uninominal e o ilozie, atata tot, o sa schimbe fix un rahat.

    00
  33. Crap, *iluzie.

    00
  34. Zoso, am mai spus-o si cu ocazia celuilalt referendum: asta inseamna democratia, sa putem alege sa mergem sau SA NU mergem la vot. Tu o tii pe a ta cu „simtul civic” cu „gura daca n-ai fost la vot”. Simtul civic inseamna mai mult decat sa te duci la vot pentru a vota „pe cel mai putin rau”. Simtul civic inseamna sa arunci hartiile la cos, sa nu-i deranjezi pe vecini cu muzica data tare, sa spui „buna ziua”, „multumesc” clientilor care-ti calca pragul magazinului, sa nu te balacaresti pe net sau aiurea, sa nu te certi ca la usa cortului (in Parlament sau aiurea) etc. Sunt mii de votanti care in ziua votului si-au bagat ceva in somnul vecinilor si au aruncat gunoiul la ghena la 12 noaptea.

    Se duc la vot zeci de mii de Gica Nesimtitu’ sau Gica Incultu’, oare numai ei au voie sa-i injure pe alde Basescu sau Tariceanu? Sau numai ei au voie sa-si dea cu parerea despre viata politica, economica si sociala a Romaniei? Mai gandeste-te… Pana una alta, cred ca orice cetatean roman care-si plateste impozitele in tara asta are dreptul sa-si spuna parerea despre politicieni si despre cum e condusa tara. Indiferent daca si-a pus sau nu stampla pe niste nume dintr-o lista.

    00
  35. sa te uiti la „what planet are you from”, eo laba de film, dar la un moment dat au o faza de mare angajament: arabii din nu stiu ce tara se reproduceau la greu, pentru a conta mai mult la vot.

    e o perspectiva interesanta. la fel s-a intamplat si in america, unde aia care nu voiau sa il voteze pe bush ca e imbecil si aia care nu se regaseau in gore au stat acasa si a castigat tampitul, ca taranii lor se regasesc in bush, cum taranii nostri se regasesc in iliescu, cum suedejii nostri se regasesc in vanghelie sau becali, ca le da liber la economate.

    despre asta e vorba. nu de „am dreptul sa nu imi exercit dreptul”. asta e simplu. vai de mine, nu ma regasesc in clasa politica. stii cu ce merge asta la pachet? vai de mine, e greu sa ma scol in fiecare zi sa merg la serviciu. vai de mine, imi e greu sa pun hartiile la cos. comoditate tampa. vai de mine, imi e greu sa ma gandesc care mi-ar reprezenta cel mai bine interesele, CHIAR DACA toti vor fura. foarte bine.

    sper ca mai tii minte momentul 2004, cand a trebuit ca romanii sa iasa din casa ca sa nu iasa nastase. daca iesea, crezi ca o duceam la fel de simpatic ca acum? da-mi voie sa iti amintesc un pic:

    One exit poll gave both the Prime Minister Adrian Nastase, a former Communist, and the pro-Western mayor of Bucharest, Traian Basescu, 50 per cent of the vote. Another gave Mr Nastase 50.7 per cent to Mr Basescu’s 49.3 per cent.

    le gasesti aici daca te apuca nostalgia

  36. E irelevant ca aia se reproduceau ca sa aiba mai multe voturi. Pentru ca voturile alea erau toate maniplate, aia nu votau pentru ca se pricepeau la politica, ci fiindca cineva ii manipla. In cazul asta, nu cred ca e cazul sa ne inmultim pentru asta. Avem suficienti maniplabili :-)

    Pe de alta parte, e dreptul tau sa te duci sa votezi „pe cel mai putin rau”. Dar accepta ca e si dreptul meu sa nu ma duc sa votez. Si ca asta nu exclude posibilitatea ca eu sa critic dupa aceea. Desi nu merg la vot, voi astia care votati si pentru mine, alegeti pe cineva. Acel cineva va face legi si va lua masuri care ma vor afecta si pe mine. De ce ti se pare anormal sa-l critic? Asta cu „mucles daca nu votezi” e mai degraba o forma de dictatura…

    Cat despre Bush, eu zic ca America are presedintele pe care-l merita. Si noi la fel, avem politicienii pe care-i meritam. Si dupa ce mergi tu la vot la fel, ii vom avea pe cei pe care-i meritam. Suna a fatalitate, dar nu e…

    Cat despre Nastase vs. Basescu… l-am votat pe Base, si cu ce ma incalzeste asta? Ti se pare ca a facut mare cacat de cand a fost ales? In afara de faptul ca s-a certat ca boul cu Tariceanu si n-a reusit nici acum sa-l dea jos? Anticipatele trebuiau declansate de la inceput… asa cum a zis si n-a facut. Iar daca ar fi fost Nastase… eh, asta nu vom sti niciodata daca ar fi fost mai bine sau nu. Va trebui sa traim cu frustrarea asta:-)

    00
  37. ma intreb ce se intampla cu dosarul Flota daca nu iesea Basescu
    Si sa-ti aduc aminte ca softul cu care sunt centralizate voturile vine de la firma Net Consulting. A cui este aceasta firma? Hai sa fim seriosi.

    00
  38. NOU
    #39

    De acord cu tine,trebuie sa mergem la vot.Dar cum ramane cu vorba aia lui Caragiale(auzita din an in an maides)-Noi votam pe cine vrem si din urna iese cine trebuie!!????

    00
  39. Zoso, ce ma fac insa daca, tocmai din datoria civica am urmarit pana acum pre-campania electorala si m-am convis ca toti vor fura si nu vor face nimic in egala masura? Diferenta intre ei nu sta in cantitati ci in produse. Adica, daca unul fura la borduri altu’ fura la gazoane. Pe cine votez atunci?

    Dupa 17 ani in care economia din tara asta a evoluat parca pentru a le face in ciuda politakilor din Parlament. Politaki care nu au facut nimic ca sa incurajeze dezvoltarea a ceva in tara asta cu exceptia coruptiei (de multe ori proprii). De ce sa votez, daca lucrurile raman la fel? Crezi ca taranii sau prostii momiti cu micii voteaza diferit de mine? Ca sa ma plimb pana la urne? De la o vreme, imi doresc sa avem votul nu cu stampila, ci cu pistolu’. Sau daca vrei, ar fi mai intresant sa avem vot negativ: in loc sa il votez pe cel care vreau sa intre in ….oriunde ar candida, sa ii votez pe cei pe care i-as vrea sa iasa din viata politica. Ei da, atunci votul meu ar conta efectiv.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.