un gust amar parizian

Cu asta am ramas dupa ce am petrecut 6 zile in Paris. In 3 ore am calatorit 20 de ani inainte in viitor. Civilizatie, beton, turism, respect, inteligenta.

Parisul se imparte in doua. Parisul turistic, pe care il vedem la televizor, cu Turnul Eiffel, cu Luvrul, cu Arcul de Triumf, si restul de cladiri, betoane, cartiere.

Noi am locuit in La Defense, un cartier relativ nou. Hoteluri, cladiri de birouri si apartamente. La nivelul -2 e metroul, la -1 e parcarea masinilor. Cand iesi la suprafata, nu auzi decat pasii de pe pavele. Nu manele, nu masini, nu urlete. La 6 nu e nimeni pe strada. Dupa 22, nici atata. Noi am avut probleme, fiind obisnuiti cu buticuri si cu non stopuri. In cartiere nu exista asa ceva. Acolo toate magazinele se inchid la 22, fara exceptie si dupa aceea rar mai vezi oameni pe strada. Am intrebat la receptie si acolo un negru amabil a intrebat mirat "Manger a cette hoeure dans l’Ile de France?". Am mers 10 minute ca sa ajunge pe o strada numai cu restaurante (marocane, algeriene, italiene, chinezesti).

Mancarea e scumpa in Paris. O friptura decenta sare de 15€ la un restaurant  de la periferie. Apartamentele pornesc de la 170.000€. Metroul costa 1€ (revin la transport). In schimb, hainele sunt relativ ieftine, si la aproape toate magazinele din mallul din La Defense am gasit reduceri bune la lucruri (mai) frumoase (ca la Bucuresti).

Da, am fost la Pere Lachaise, prietenii stiu de ce.

Am dat cu tunul dupa un cersetor roman, gasind in final unul la Notre Dame.

Mi-a placut foarte tare piata artistilor.

E uimitor cum francezii reusesc sa monetizeze foarte bine totul. Au aurit tot ce se putea auri fara a parea de prost gust, am deschis 15 magazine de suveniruri pe langa toate monumentele importante, am imprimat MonaLisa, Turnul Eiffel si Arcul pe tot ce se putea imprima, de la acadele la perne.

Trecem peste momentul in care eram 10 insi de 7 etnii diferite si stateam la coada la sucuri de 3€ bucata si ne intoarcem la chestii importante.

Acesta este metroul din Paris. 14 linii care functioneaza de dimineata pana la ora 24.00. Prima imagine ne arata niste beculete care indica statia la care esti si care va urma. A doua arata o bara de sustinere. Francezii exceleaza prin genialitatea simplitatii. Cat credeti ca le-a luat sa puna nioste tablite ordinare cu scris rosu pe alb din 2 in 2 metri cu numele statiei in care te afli? Sau sa afli cu marja de eroare de 10 secunde la cate minute vine urmatorul metrou? Chestii simple, pe care le poate face orice stat, numai sa vrea. Diferenta este acel 1 milion de turisti care se aflau in iulie in Paris, vizitand, cumparand, cheltuind.

Revin cu alte impresii, desi acum ma gandesc ca in Paris sunt 25 de grade…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. …oare de ce nu ma mira articolul tau…. oare de ce nu pot spune „da frateee? chiar se poate asa frumos?…. woooow” …cred ca m-am obisnuit cu cacatul…

    00
  2. vorbind de romani, cand am fost in paris, am luat odata metroul ca sa ajung undeva, si langa mine era un grup de romani, din care cativa injurau pe tema banilor. Unul din ei ii zice „da mai taci ma ca te aude lumea”, si el, foarte natural, „da sa ma auda ca nu ma cunosc”. asta e de fapt diferenta.

    00
  3. Ma bucur pentru oricine viziteaza orice oras din tarile dezvoltate din UE. E o lectie de viata.
    Gindeste-te ca eu din ’98 ies de cel putin doua ori/an din Romania. Sint 9 ani de cind strabat Europa.
    Ei bine, crede-ma, de citiva ani ma simt strain in Romania.

    Prin urmare, sfatul meu: mergeti cit mai des afara, nu va mai cheltuiti banii pe litoralul romanesc sau mai stiu eu unde.
    Orice deplasare in tarile misto din UE e un pas inainte ptr. propria viata. Cam filozofic, a :)) ?

    00
  4. Ma mir ca ai vazut doar un cersetor roman, eu am fost vara trecuta cu o prietena si peste tot la coada fie erau romani (inclusiv la disneyland, cred ca doar la versailles nu am dat peste romani, go figure…) fie erau cate doua tanti cu fuste largi si care ne luau cu Madame, pour les enfants, dar intre ele vb romaneste. Am zis sa vb engleza mai bine, ca deh, doua fete singure in Paris, cam periculos, dar cand pe langa gara de nord am dat peste niste tarani mancand seminte cocotati pe un gard si care se uitau dupa fete bune, am zis ca tot mai bine injuri romaneste.

    Alte chestii inedite, rigolele care atunci cand ploua, chiar duc apa la canal si nu se fac balti; „covoarele rulante” ptr pietoni de la metrou/gara montparnasse, care iti spun cu ce viteza merg, ca sa il iei pe cel mai lent daca nu te grabesti; oamenii pe scarile rulante care stau cuminti pe dreapta si te lasa sa depasesti. Defance arata genial, si toate cladirile futuriste sau care ar putea strica imaginea orasului le vezi doar acolo, in restul orasului arhitectura clasica si placuta.

    Cat despre mancare, Macdo e o posirca, daca vrei sa mananci bine si ieftin, restaurantele chinezesti, in jur de 15 eur meniul.

    00
  5. Romania este in urma cu cel putin 10 ani :D o sa mai dureze mult timp pana cand o sa ajunge si noi asa

    00
  6. Chiar e o lectie de viata Franta.
    Cersetori romani, copii. Exact. Gasisem chiar langa turn, intr-o casa de schimb valutar, incercam sa schimb niste lei, o copila (prima oara am zis ca e de origine africana, ceva) care cerea si ea „marunt”. Avea o franceza mai buna ca a mea. Cand am scos din buzunar leii a trecut fraceza ei, la „da-mi si mie sa-ti traiasca domnisoara. Imi dai?”. I-am dat. 2 palme. Nu m’am putut abtine.

    00
  7. treaba cu minutu la metrou e si la noi pe magistrala 4

    00
  8. Pana ieri seara am fost shi eu plecat. Tot mini-vacantza. Aseara, la cateva ore dupa ce m-am intors, m-am dus sa vad The Simpsons (da, go figure: chiar m-am dus la cinema. Nu am rabdare sa ashtept dupa a good non-TS decent isohunt copy). La intoarcere, prin jungla stradutzelor din zona Udrishte, la orele 12 noaptea ale miezului noptzii, ma intrebam: cum ar fi sa ma mut? Sa plec din tzara? Iar vocea shopti, pentru a n-shpea oara, exact cum ii spun eu nevesti-mii, pe acelashi ton obosit-plictisit: ar fi o pla. S-ar uita aia la tine ca la un rahat copt. Te-ai simtzi cetatzean de mana a doua. Tzi-e tarshala, gogule, sa pleci. Tzi-e frica. Tzi-e tot mai ushor sa zaci in zeama de ghena romaneasca. Eshti un blambec lash, gogule, shi pe urma o sa imbatraneshti shi o sa fie din ce in ce mai greu. Shi pe urma am ajuns acasa.
    ….
    Dar Teoctist a murit inaintea mea. Cum zicea Adrean Copilu Minune al Londrei anilor 60: Tiiiiiiiiiiiime, …. is on my side. Yes it iz…… Time time time iiiz on my side.
    ….
    E pe ma-sa de partea mea. Inca 15 ani shi ma duc. Nu de tot. Doar cu sangele din vana inferioara a partzii drepte a talpii din mijloc.

    00
  9. coool, mmmm, tres bien, tres bien, zoso is tha man (si nu mai mergea prin cimitire, nu ai invatat din Heroes of Might and Magic ca-ti scade moralul cu doo trepte si agungi cu gust amar „dans la buche”!!)

    00
  10. pozele alea cu Crazy Horse si Moulin Rouge le tii doar pentru ‘mneata?

    00
  11. ajunge sa mergi in concediu in Bulgaria ca sa incepi sa te umpli de spume apropos de Romania dpdv turism ;))
    credeam ca apropos de Franta, Germania, Anglia, etc. era de la sine inteles..

    00
  12. NOU
    #12

    hmmm…….urat. nu ai acceptat invitatia la cafea (sau bere, hai). urat, urat.

    cateva mici completari
    – mancarea e semi-scumpa in restaurant. depinde unde cauti. ce spui tu e putin cam scump. daca iti iei din supermarket si faci acasa iesi mai ieftin ca la bucuresti.
    – la defense este un cartier atipic. nu prea merge ca termen de comparatie. in orice cartier exista de altfel „arab/chinois du coin”, unde pentru ceva bani in plus, gasesti cam orice
    – metroul+bus+rer+tramvai este in jur de 260 eur pe an (pt studenti) ….pe zonele 1-2 in timpul saptamanii si 1-8 in wkend si vacante. pentru 1-8 always, pretu creste simtitor. oricum, nu e scump

    – greu de crezut ca nu ai vazut prea multi romani. sunt peste tot, pe unele linii de metrou e printre primele trei limbi vorbite, mai ales dimineata, cand lumea pleaca la munca

    – cu metroul….da…….ai dreptate. este aproape perfect. este o lume aparte, separata de suprafata.

    – acea piata a artistilor e plina de imitatori de prost gust, adevaratii artisti au plecat de mult din monmartre… dar poate e o chestie de gust.

    oricum, interesant de vazut modul in care privesti orasul asta. mai avem mult (cu un „u” foarte lung) pana la nivelul asta.

    stefan

    00
  13. Acea vorba veke cu „Ro=Tara frumoasa.Pakat ka e locuita” e f.adevarata. Cei mai multi de aici sunt oameni de 2 bani. Sunt prea putini oameni de valoare pt a mai face diferenta, cu toata ca merita efortul.
    Am vizitat 14 tari si ma mir ca inca nu am evadat din RO…
    Totusi, mai plec din cand in cand sa-mi reincard bateriile si sa-mi rezetez busola.
    Mersi pt tot ce ne-ai povestit dp.Paris.

    00
  14. da mah da’ eu am vazut in Milano cershetori la dublu… unu avea acordeon… si alta avea microfon pentru boxa amplificata din ghiozdan… cantau lautareasca in vagoanele de metrou
    .
    iar la Torino, dupa o zi intreaga de plimbat prin oras, din doua masini am auzit muzica data la maxim… ambele manele
    .
    ce e mai aiurea e ca desi sunt si o gramada de chineji, marocani, rusi… etc emigranti in tarile straine… doar romanii stau la cershit… ma rog.. romii…

    00
  15. sunt de o luna in bruxelles, mai stau doua. sa va impartasesc din experienta mea.

    romani cat cuprinde. pe strada, la colt sau in metrou cersind, ii recunosti dupa haine. turistul roman se recunoaste imediat dupa felul in care isi trage poza in fata la magazinul versace. din ce spune proprietarul de blog de mai sus, parisul nu e foarte diferit: turnuri aurite (sunt faine, nu sunt ca turnurile palatelor tiganesti de acasa), sistem de transport subteran bine dezvoltat (surse de informare foarte bune), chestiuni electronice bine implementate in infrastructura orasului. viitorul frate. totusi, nu cred ca putem sa generalizam pentru toata europa. in weekend am fost in amsterdam. m-am simtit ca acasa in constanta pe timp de sezon estival. gunoaie, oameni beti si drogati. daca in bruxelles nu mi-e frica sa ies seara pe strada, in amsterdam nu m-am simtit in siguranta.

    iar atitudinea celor de acasa (adica a celor care au comentat mai sus) nu mi se pare prea ok. multi faceti niste greseli de oameni care nu prea au iesit din tara. despre asta vorbim alta data.

    sper ca m-am exprimat deajuns de gramat incat sa am onoarea sa apar pentru prima oara pe blogul dvs. noroc!

    00
  16. nu stiu de ce am citit ceva de gust de parizer.

    00
  17. Mda. Acum am vazut shi eu pozele. Dupa cum arata tziganca din coltz, cred ca e aia de acum doi ani, care a venit sa ma frece la cap cu banii shi careia i-am shoptit printre dintzi ushor, cu prietenie, ca-i dau un cap in gura daca nu ma lasa in pace.
    .
    Mai bine imi dadeam un ciocan in deshte: a inceput sa balacareasca.
    .
    Dar din lumina asta chioara, toate tzigancile sunt la fel, nu?

    00
  18. Pere Lachaise and no Jim Morrison?!

    00
  19. nu, la noi e negru, la americani e afro-american

  20. Postul asta imi reaminteste de Eurotrip… si Chiar ma face ca al avra sa ma duc si eu in Franta, din spusele tale gusutul amar a fost intoarcerea in tara…

    00
  21. Lol @ afro-american. Si daca este englez sau francez, tot afro-american este? :D

    00
  22. NOU
    #22

    Zoso,

    Doua probleme:

    1. „…un negru amabil …” – corect: un afro-american
    2. – corect: vizita la Paris fara a face poza [cu Mona Lisa] in Louvre…

    Zoli

    00
  23. Practic este o porcarie de sintagma nascuta din creierele infierbantate de political-corectness.

    00
  24. pe la jim morrison nu ai trecut?

    00
  25. NOU
    #25

    „Lol @ afro-american. Si daca este englez sau francez, tot afro-american este?”

    Practic, afro-american defineste rasa, nu apartenenta geografica.

    00
  26. Pai si unde e gustul amar ?
    Ca din text reiese ca ti-a placut

    00
  27. Afro-european. Pardon: Afro-UEian.
    .
    Shit otushi, parca lipseshte un m pe undeva… :blink:

    00
  28. Frumoase poze, abia astept sa ajung si eu acolo in luna care vine. :)

    00
  29. Cum naiba ai facut poza la mona lisa? Unde tineai aparatul, sub camasa?

    In alta ordine de idei.. „neggers” cred ca s-au numit in vreo 10 feluri in ultima suta de ani.. zic la americani.. e ca la noi, cu rromii si suedejii. Tot timpul se simt discriminati.

    00
  30. frumos scris zoso, abia astept sa ajung si eu, in 12 august la paris.
    cat despre negrii, noi le zicem negri pt. ca nu o spunem cu rasism. mi se pare stupid sa spui ca o persoana de culoare neagra e afro-american. poate omul e din senegal sau europa, sau de oriunde altundeva.

    00
  31. NOU
    #31

    uneori in franta li se spune „black” :) , termen nasol. de obicei e noir, dar depinde de unde este, africa continentala sau antile, caci atunci nu e negru, e creol, etc,etc……..
    negru ramane termenul cel mai corect :). am prieteni negrii, nu ii derjanjeaza deloc. nu cred ca am auzit vreodata in europan termenul „afro-american”

    00
  32. in luvru se pot face poze. fara flash, desigur.

  33. Metroul ala, lucru care se pare ca te-a impresionat cel mai mult din tot Parisul, nu avea si clima bizonica?
    tipic romanesc: mamaaaaa, ce metrou au astia!!!!!!
    ‘retarde’ post

    00
  34. Stiu ca se fac poze, dar sunt camere in care nu te lasa, daca nu te gineste nimeni o faci pe riscul tau, dar habar n-am cum ai reusit.. eu am fost in feb si erau 4 maimutoi in jurul picturii, cu ochii pe camerele foto

    00
  35. nu mai e. acum e la liber. dar are un geam in fata sa o protejeze de flashuri.

  36. ai trecut si prin comuna din paris?

    00
  37. Buna Zoso sau Vali ( nu stiu cum preferi sa fii apelat).
    Am fost impreuna in ceea ce se poate numi Odiseea Paris 2007.
    Subscriu intru totul la cele postate de tine.
    Concluzia pe cre am tras-o se poate rezuma intr-un singur comentariu:
    SIMPLY THE BEST sau mai pe romaneste spus :
    Daca toate lucrurile sunt facute dupa o logica corecta nu au cum sa nu iasa bine.
    Asa este cam tot ce am vazut in Franta.
    Cand am revenit pe Otopeni si am vazut figura acra a individului care facea controlul la pasapoarte la sosire si comparand-o mental cu cea joviala a corespondentului din Bauvais asa m-a cuprins o scarba si sentimentul patriotic s-a cam dus pe apa Sambetei.
    Concluzia: Daca trebuie sa se schimbe ceva in tara asta trebuie sa inceapa cu granitele ei si apoi cu tot ce este in interior. AM ZIS!

    00
  38. corect , cu cat se vor contracta mai mult granitele , cu atat va deveni romanica mai „europeana”

    00
  39. NOU
    #39

    A propos de non-stop-uri: Cind am ajuns in America, am lucrat citeva saptamini la un convenience store in Manhattan. E ceva ca o farmacie din Romania din ziua de azi, unde pastilele sint partea cea mai putin reprezentativa. Ieseam din tura la 1, si era non-stop, si credeam ca asa e normal peste tot. Dar strazile Manhattanului erau de fapt jalnic de pustii („orashul care nu doarme niciodata”), cu exceptia citorva turisti disperati ca au dat banii degeaba, la MacDonald’s in Times Square. Iar la mine, la 30 de minute cu metroul, era de-a dreptul sinistru. Cel mai tare m-a uimit cind am vazut ca magazinul similar din statie de la mine se inchidea la 10 seara.
    Ma indoiesc ca parizienii pot avea mina de lucru mai ieftina decit new-yorkezii, si pina si in NYC nu prea se munceste noaptea. Faza cu noaptea ca ziua este specifica culturii siestei, care e aproape de Romania. La mine in cartier singurul loc de unde poti sa iei mincare dupa 22:00 e la arabi. Probabil ca pe masura ce Romania va imbratzisha creditul, supermarketul si alte valori occidentale, si non-stopul cu shaorma va deveni o amintire.

    Despre becurile de la metrou: sint o gogomanie, pentru ca incurca lumea daca trenurile sint mutate pe alta linie (cu atit mai probabil cu cit ai mai multe linii). In NYC metrourile au mai multe ecartamente (mi se pare normal :) ), iar beculetzele sint pe vreo doua linii, asa ca shansele de a face buba sint mai mici… si totusi se mai intimpla. Foarte frustrant, fiindca sonorizarea e f proasta. Mai sint linii cu afishaj ca troleele din Bucuresti, dar alea sint chiar o raritate. Nu se compara cu japonezii, obsedati de LED-uri: la Tokyo multe metroaie au LCD in vagon, si problema e complet rezolvata.
    Asta cu timpul pina la urmatorul metrou, de-abia s-a bagat anul trecut pe o linie. Sa vezi ce bucuros era Vivi, s-a pozat cu afishajul…
    Si tu vrei asta la Bucuresti? Da’ calatoria, cit e calatoria?
    Morala e ca metroul e ca barbatul, trebuie sa fie un pic mai frumos decit dracul si sa mearga.

    Eu mereu zic – sa dai din gura ca turist e ushor. Dar daca aveti o nepotrivire fundamentala cu Romania, sinteti oricind liberi sa va mutati aproape oriunde in Europa.

    00
  40. Apropo de Pere Lachaise un video pentru cei care inca nu au fost acolo.

    00
  41. Bine bine gust amar dar de ce parizian? poate bucurestean. Nu mi se pare asa o calamitate ca se culca toti la 22.00 sau ca e mancarea scumpa…

    00
  42. in mare parte e cum ai spus … insa sunt destule mici „erori” in post …

    1. negrul ala era cam batut in cap … in oras mai toate restaurantele sunt deschise si dupa ora 22. NU , La Defanse nu este in oras … de aia nu ai gasit magazin sau restaurant

    2. da , mancarea este destul de scumpa in Paris … dar nici chiar asa. Cu 15 euro iti poti lua cam peste tot un MENIU intreg (asa numitul plat d`jour sau cum ma-sa se scrie , platoul zilei) care are aperitiv , felul principal + desert sau cafea (aici difera de la rest la rest)

    3. trebuia sa-ti iei cart oranj sau paris visit , cel putin la paris visit , cu toate reducerile din cupoane care le ai , iese aprox la cost 0 !!!!!!! (bineinteles , daca le si folosesti , eu personal n-am folosit decat 2 sau 3)

    4. asta cu monetizatul este oarecum aiurea. Crezi ca au placat aurul ala pe invalizi ca sa scoata bani!? Nu , l-au placat sa arate bine … ca stiu sa-si valorifice toate muzeele , pietele , monumentele , etc , etc , asta e partea a 2-a , dar nu pt cum arata neaparat.

    5. intradevar , metroul este super bine pus la punct , cu harti care ti se dau oriunde gratis , cu sonorizare , cu beculete , cu semne de sortir numerotate peste tot , etc . Numai prost sa fii sa te pierzi cu metroul in paris. la rer iti trebuie ceva mai multa atentie , insa e f easy si ala

    6. ma mir ca n-ai fost/scris in cartierul latin , te-ar fi impresionat mai mult decat piata artistilor

    P.S. sucuri la 3 euro bucata mai rar , intradevar , daca nu-ti iei de la supermarket inainte sa pleci , in oras pe peste tot este 2 euro , daca ai bulan 1.5 buc , pana si`n tonomatele din statiile de metrou.

    00
  43. mi-am adus aminte, panourile din statie de la metroul din NYC sint planificate sa se instaleze anul asta https://en.wikipedia.org/wiki/New_York_City_Subway#Technology , dar inca nu s-a terminat instalarea si se termina anul

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube